Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de yaşayan Ukraynalılardan 'savaşa hayır' eylemi

İzmir'de yaşayan Ukraynalılardan 'savaşa hayır' eylemi

İzmir'de yaşayan Ukraynalılar, Rusya'nın ülkelerine düzenlediği askeri harekatı protesto etti. Ukrayna bayrakları ve 'Savaşa hayır' mesajı taşıyan dövizlerle Gündoğdu Meydanı'nda toplanan Ukraynalılar, Rusya'nın askeri müdahaleyi durdurmasını istedi. İzmir Ukraynalılar Derneği Başkanı Olena Özbek, "Dünyanın bunu durdurması için daha kaç kişinin ölmesi gerekiyor" dedi. Ablası ve üç yeğeninin Ukrayna'da kaldığını gözyaşlarıyla anlatan bir Ukraynalı ise "Ablam bana 'Elveda' diye yazıyor. Ne yapacağımı bilmiyorum. Ablamın 3 çocuğu var. Onlar saklanıyor, orada su ve yemek yok" diye konuştu.

  • Ege Postası
  • 26.02.2022 - 16:59

İzmir Gündoğdu Meydanı'nda toplanan Ukraynalılar, ellerinde bayraklarla ve taşıdıkları dövizlerle “Savaşa hayır” eylemi yaptı. Türkiye ve Ukrayna milli marşlarını okuyan Ukraynalılar, sloganlar atıp müdahalenin durdurulması için dünya ülkelerine çağrı yaptı.

İzmir Ukraynalılar Derneği Başkanı Olena Özbek ülkesinde sivillerin hayatını kaybettiğini söyleyerek şu açıklamayı yaptı:

"Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı bu zalim savaş artık insani ve askeri suç seviyesini açtı. Ana okullar bombalandı, hastaneler ateşe tutuldu. Kiev'e füze ve roket saldırıları devam ediyor. Bugün yüksek katlı konuta da isabet etti. Siviller ölmeye devam ediyor. Dünyanın bunu durdurması için daha kaç kişinin ölmesi gerekiyor. Ukrayna'ya verdiğiniz sözler ve garantiler nerede? Belki Avrupa, evlerine Rus işgalci girmeden ne olduğunu anlamayacak. 2. Dünya Savaşı'nda faşizmi destekleyen ülkeler Almanya, İtalya ve Macaristan Rus faşizmini destekliyor. Sadece kınamakla kalan devletler bu faşizmi destekliyor. Masum Ukrayna halkının kanı sizin elinizde. Bu savaşı birlikte durdurmamız lazım. Rusya'ya en sert yaptırımlar uygulanmalı. Rusya izole edilmeli, ambargo uygulanmalı. NATO Ukrayna'nın hava sahasını korumalı. Ukrayna'nın her türlü ayakta kalacağını ve yine bağımsızlığını kazanacağından eminiz. Ancak dünyanın bugünkü tutumu yarının geleceğini belirleyecek. Ukrayna yaşasın, kahramanlar yaşasın."

"ABLAMIN 3 ÇOCUĞU VAR SAKLANIYORLAR"

ANKA Haber Ajansı'na konuşan Ukraynalılar da Rusya'nın geri çekilmesi için çağrı yaptı. Ukrayna'da ablası ve 3 yeğeninin savaşın ortasında kaldığını gözyaşlarıyla anlatan bir Ukraynalı şöyle konuştu:

"Savaşın durması lazım. Ailemiz orda, insanlar ölüyor. Ablam bana 'Elveda' diye yazıyor. Ne yapacağımı bilmiyorum. Orada yemek de bitiyor. Bugün 6 saat cevap yazmasını bekledim. Sabah yazdı 'Her şey iyi' diye. Herkes yaşamak istiyor. Sadece başkanların savaşı bu. İnsanların suçu yok. Rus Ukrayna insanları aynı. Biz büyük bir aileyiz. Lütfen kim yardım edebilirse bizi duysun. Ablamın 3 çocuğu var. Onlar saklanıyor. Orada su, hiçbir şey yok."

Tepki gösteren bir başkası, "Üzülüyorum. Bilmiyorum, nasıl yardım edeceğiz. İnsanlar her gün ölüyor. Çok üzülüyoruz. Ailemiz, akrabalarımız, çocuklar orada" dedi.

"BİZDEN NE İSTİYORLAR?"

Ülkesinde durumun çok kötü olduğunu söyleyen bir Ukraynalı, "Biz buradayız ama çok zor. Çünkü ailemiz orada. Sürekli konuşuyoruz telefonla. Çok korkunç bir durum. Bir savaşçı değiliz. Arkadaşlarım videolar gönderiyor. İnanamıyoruz, kabus gibi. Ukrayna güçlü, savaş bitecek. Bu 8 senedir devam ediyor. Yaşlı annem babam var. Şu an emekli oldular, savaş çıktı. Bizden ne istiyorlar, biz savaş istemiyoruz" diye konuştu.

Yardım isteyen bir başka Ukraynalı ise "Kiev'in çok yakınlarında benim memleketimde çatışmalar devam ediyor. Türk halkı bize yardım etsin. Cumhurbaşkanınız Recep Tayyip Erdoğan Ukrayna'ya destek vermeye çalışıyor ama daha fazla destek lazım. Lütfen bize yardım edin" dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.