Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de 18 yaşından küçüklere otobüs ve uçak bileti satışı yasaklandı

İzmir'de 18 yaşından küçüklere otobüs ve uçak bileti satışı yasaklandı

İzmir'de, otobüs terminalleri ve hava yolları acenteleri ile seyahat eden 18 yaşından küçüklere bilet satışının yapılamayacağı bildirildi.

  • Ege Postası
  • 07.09.2021 - 09:34

İzmir İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, ailesinin ve kurumun bilgisi dışında evden ve yurtlardan kaçan, kayıp olan çocuk ve gençlerin başlarına gelebilecek, ileride yaşamlarını olumsuz etkileyebilecek olayların engellenmesi, izinsiz il dışına çıkmaların önüne geçilmesi, ailelerdeki kayıp çocuk infialinin yaşanmasının engellenmesi amacıyla 18 yaşından küçüklere otobüs terminalleri ve acentelerinden bilet satışı ile ilgili düzenleme yapıldı.

Bu kapsamda, şehirlerarası otobüs terminallerinde, hava yolları acentelerinde ve bilet satış noktalarında 18 yaşından küçüklere bilet satışı yapılamayacak. Öte yandan, 18 yaşından küçüklerin seyahatleri için yanlarında velisi, vasisi veya kanuni temsilcisi bulunmadan yalnız başına bilet talep etmeleri halinde iletişim araçları ile doğrudan yakını ile irtibata geçip çocuğun yapmak istediği seyahate ilişkin bilgilerinin olup olmadığı teyit edildikten ve tutanak tutuldukran sonra bilet satışı yapılacak.

Ayrıca açıklamada, “18 yaşından küçüklerin yalnız başına bilet talep etmelerinden velisi, vasisi veya kanuni temsilcisinin seyahatten bilgisi olmadığının tespit edilmesi halinde, bu durum derhal kolluk kuvvetlerine bildirilecek.18 yaşından küçük olup da ilimizde veya gideceği ilde öğrenci olduğunu ispatlayanlara belge gösterdiğinde bilet satışı yapılacaktır” ifadelerine yer verildi.

Otobüs firması çalışanı Taner Koyuncu ise, "18 yaş altındaki çocuklarımıza aileden alınan bir izin belgesi alınıyor. Ailesinin rızası olmadan tek başına yolculuk yapamıyor. Burada da hiç bir firma tarafından bu koşullar dışında 18 yaş altına bilet verilmez. Aileden alınan izin belgeleri de şoförlerimize teslim edilir. Yolda bir kontrol olduğu zaman bu belgeler kolluk güçlerine gösterilir. Biz ısrar edenlere de bilet yazmıyor, durumu emniyete ve ailelerine bildiriyoruz. Kesinlikle çok hassas bir konu. Kararı gayet doğru buluyorum" açıklamasında bulundu.

"Israr eden çocuklarımızla da karşılaştık"

Bilet satıcıları da yeni düzenlemenin doğru bir karar olduğunu söyledi. Kendilerine ısrar eden gençler olduğu zaman da müsaade etmediklerini bildiren çalışanlar, en ufak bir aksilikte durumu güvenlik güçlerine bildirdiklerine dikkat çektiler. Otobüs firması çalışanı Ahmet İri, "Gayet doğru bir karar olduğunu düşünüyorum. Bize ısrar edenler de oldu ama biz bilet vermiyoruz. 18 yaş altı çocukların ebeveyni olmadan bilet satın alıp, yolculuk yapamıyor. Bu kararın alınmasını doğru buluyorum" dedi.

Başka bir çalışan Mahmut Özdemir ise "Biz 18 yaş altı çocukları ebeveynlerinin izni olarak, onlardan imzalı bir kağıt alarak tek başına seyahatine ancak müsaade edebiliyoruz. Oldukça doğru bir karar. Gençlerimiz ailelerinin izni olmadan şehir dışına gidip, kendilerinden haber alınamayabiliyor. Bu karardan önce de biz zaten önlemimizi alıyorduk. Tek başına bilet almaya geldiklerinde tüm kimlik bilgileriyle birlikte, geldiği yer ve gidecek yer bilgilerini not edip, telefonla ailesine bildiriyorduk. Şimdi kararname ile bunun da önüne geçilecek. Israr eden çocuklarımızla da karşılaştık ama müsaade etmedik elbette ki. Çok bahane söyleyenler oluyor ama tutanak olmadan göndermiyorduk. Şimdi kararname ile buna da gerek kalmayacak. Oldukça doğru bir karar" değerlendirmesinde bulundu.

 (DHA-İHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.