Dolar 32,8413
%0.22
Euro 35,2230
%0.38
Altın 2.443,260
%-0.6
Bist-100 10.471,00
%0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İZBAN Torbalı yılan hikayesine döndü: Ne sinyalizasyonmuş!

İZBAN Torbalı yılan hikayesine döndü: Ne sinyalizasyonmuş!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun açılış için 30 Haziran 2014 tarihini verdiği İZBAN Torbalı hattındaki çalışmalarda sinyalizasyon engeli bir türlü aşılamadı. Büyükşehir Belediyesi, İZBAN'ı toplamda 110 kilometreye ulaştıracak proje dahilinde 6 istasyon ve 9 adet karayolu geçidini tamamlarken, TCDD seferlerin başlaması için gerekli olan sinyalizasyon ve elektrifikasyon sistemleri üzerindeki çalışmalarını henüz bitiremediğinden ötürü hattın hizmete girmesi 1,5 yıldır erteleniyor. İZBAN Torbalı yılan hikayesine döndü

  • Ege Postası
  • 25.08.2015 - 14:37
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ortaklığında gerçekleştirilen ve Cumhuriyet tarihinin en büyük kent içi toplu ulaşım projesi olan İzmir Banliyö Sistemi İZBAN hattının Torbalı (Tepeköy)’e kadar uzatılması için yürütülen çalışmalarda sona gelindi ancak, seferlerin başlaması için sinyalizasyon ve elektrifikasyon hazırlıklarının tamamlanması bekleniyor.



DEV PROJEDE SİNYALİZASYON ÇİLESİ BİTMEDİ
Raylı sistem ağında 80 kilometre hat uzunluğu, 32 istasyonuyla kentin kuzey ve güneyine hizmet veren İZBAN hattını 30 kilometre ilave hat ve 6 istasyon ile Torbalı’ya uzatacak projede TCDD'den kaynaklı gecikme yaşanırken, bölgede yaşayan vatandaşlar ise sabırsızlıkla ilçelerine hızlı ve konforlu ulaşım imkanı gelmesini bekliyor. Merakla beklenen projede deneme seferlerine geçtiğimiz aylarda start verilirken, TCDD tarafından yürütülen sinyalizasyon ve elektrik işleriyle ilgili faaliyetler ise yaklaşık bir yıldır bitirilemedi.



HAZİRAN 2014'TE HİZMETE GİRECEKTİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Cumaovası-Kuşçuburnu hattı üzerinde; Develi, Tekeli, Pancar, Torbalı ve Tepeköy istasyonlarının yapımını tamamlayarak yaz aylarından önce planlanan zamanda hattı seferlere hazır hale getirmişti. TCDD ile imzalanan protokol gereği, yaklaşık 30 kilometrelik ilave hat üzerindeki 6 istasyon ve 9 adet karayolu alt-üst geçidi ile 1 adet yaya üst geçidinin yapımını üstlenen Büyükşehir Belediyesi, karayolu geçitleri için 32 milyon 780 bin TL, istasyonlar ve haberleşme sistemleri için 37 milyon 255 bin TL olmak üzere toplamda 70 milyon TL’yi bulan yatırım yaptı. İzmir banliyösünü toplam 32 istasyon ve 80 kilometreden 110 kilometrede 38 istasyona çıkaracak ilave hat üzerinde Cumaovası’ndan Torbalı’ya kadar mevcut tek hat demiryolu ise TCDD tarafından çift hatta çıkarılıyor. Hattın koruma duvarlarının yapımı, sinyalizasyon ve elektrifikasyon sistemlerinin Aliağa-Cumaovası hattına uyumlu bir şekilde Torbalı Tepeköy’e kadar uzatılması işini üstlenen TCDD'nin çalışmaları henüz tamamlayamadığından ötürü istasyonlar planlanan tarihte hizmete açılamadı.




KOCAOĞLU "İŞİMİZ BİTTİ, TCDD'Yİ BEKLİYORUZ" DEMİŞTİ
Hattın hizmete girmesi için sinyalizasyon çalışmalarının tamamlanacağını aktaran ve geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada İZBAN'ın Torbalı hattında hizmete girmesi için hazırlıkların sürdüğü 30 kilometreyi bulan 6 istasyonluk Develi, Tekeli, Pancar, Torbalı, Tepeköy ve Kuşçuburnu güzergahında Büyükşehir Belediyesi olarak tüm hazırlıkları tamamladıklarını ve TCDD'yi beklediklerini belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, "Bizim işimiz bitti, Devlet Demiryolları'nı bekliyoruz" mesajı vermişti. Geçtiğimiz yılki yerel seçimlerden önce “30 Haziran’da Pancar’a İZBAN ile geleceğim” sözü veren Kocaoğlu, Haziran 2014'ün sonu olarak belirlenen açılış tarihindeki ertelemenin İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden kaynaklı olmadığını da hatırlatarak, "İZBAN'daki 5 istasyonda bizim işimiz yok. Elektrifikasyon ve sinyalizasyon ne zaman biterse biz hazırız. TCDD çalışıyor. Sanıyorum Eylül gibi seferlere başlarız. TCDD'nin sinyalizasyonla ilgili yürüttüğü çalışmalarını tamamlaması gerekiyor. Tamam dedikleri zaman seferlere başlayacağız" diye konuşmuştu.



BAKANLIK "MAYIS'TA AÇILACAK" SÖZÜ VERMİŞTİ
Geçtiğimiz Aralık ayında kente gelerek Torbalı'da yapımı devam eden hatla ilgili incelemelerde bulunan ve çalışmalar hakkında bilgi veren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı Lütfi Elvan, "Cumaovası-Aliağa arasındaki 80 kilometrelik kısmın altyapısı TCDD tarafından tamamlandı. Büyükşehir Belediyesi ise alt-üst geçit ve istasyonları tamamladı. Hem TCDD hem de Büyükşehir bu projeyi gerçekleştirdi. Günde 260 bin vatandaşımızın bu projeyi kullandığına bakarsak ne kadar faydalı olduğu da açıktır. 80 kilometrelik bölüm ile yetinmedik. Cumaovası’ndan Tepeköy’e kadar çalışmalar bitti. Sinyalizasyonda çok az kısım kaldı. 2015 Mayıs ayında en geç tamamıyla hizmete sunacağız” diyerek İZBAN Torbalı Hattı'nın Mayıs 2015'te faaliyete geçeceğini duyurmuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.