Dolar 39,2189
%-0.17
Euro 44,6465
%-0.69
Altın 4.192,650
%-1.04
Bist-100 9.487,00
%0.12

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Grevin 6.gününde çöpler dağ gibi birikti: Konak'ta çöp krizi

Grevin 6.gününde çöpler dağ gibi birikti: Konak'ta çöp krizi

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Genel-İş Sendikası arasındaki İZELMAN, İZENERJİ ve Egeşehir'de 23 bin çalışanı kapsayan Toplu İş Sözleşmesi sürecinin tıkanmasının ardından başlatılan grev, 6'ncı gününde sürüyor. Grev nedeniyle Konak'taki bazı sokaklarda çöpler birikti.

  • Ege Postası
  • 03.06.2025 - 09:57
  • Güncelleme: 04.06.2025 - 10:08

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Genel-İş Sendikası arasındaki İZELMAN, İZENERJİ ve Egeşehir'de 23 bin çalışanı kapsayan Toplu İş Sözleşmesi sürecinin tıkanmasının ardından başlatılan grev 6'ncı gününde sürüyor. Grevde nedeniyle başta ulaşımda aksamalar yaşanırken, otobüslerin neredeyse tamamına yakını kontak kapattı. Büyükşehir Belediyesi'nin hizmetleri önemli ölçüde durdu.

Grevin etkili olduğu alanlardan biri de Kent Temizliği Şube Müdürlüğü oldu. İşçilerin grevde olması nedeniyle bazı sokaklarda çöpler toplanmazken, Konak ilçesinde çöpler birikti. 

CEMİL TUGAY İLE İŞÇİLER ARASINDA BORDRO TARTIŞMASI

Genel-İş Sendikası'nın maaş bordrolarını paylaşması üzerine yaşanan tartışma büyürken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Tugay, paylaşımında, "DİSK Genel-İş Sendikası'nın yöneticileri dün bir bordro paylaştılar ve çalışanlarımızın düşük ücret aldığına dair kanıt olarak bu bordroyu sundular. Söyledikleri yalanı size anlatmazsam görevimi yapmamış olurum. Bordroda yanına yeşil kalem ile işaret konmuş satırlara dikkatinizi çekmek istiyorum, bunlar değişik nedenlerle yapılan eksik ödemeler" dedi.

'20 GÜN ÇALIŞMIŞ VE ÜCRET DÜŞMÜŞ'

Tugay, paylaşımının devamında, "Bu çalışanımız; normalde 26 gün çalışması gerekirken 20 gün çalışmış ve buradan ücret düşmüş. Ücretsiz izin kullanmış ve 965,81 buradan gitmiş. Avans kullanmış ve buradan 16,947 lira kesilmiş. Erzak yardımı kesintisi olmuş, buradan da 2 bin 947 TL 42 kuruş kesinti yapılmış. Bunları siz toplayın ve normal maaş diye duyurdukları rakama siz ilave edin, doğrunun ne olduğunu siz görün. Yıllardır herkese yalan söyleyenlere sözüm; yeter artık. Gerçekten yeter" ifadelerine yer verdi.

TİS GÖRÜŞMESİ YENİDEN BAŞLADI

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Genel-İş sendikası arasındaki Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinin tıkanmasının ardından başlatılan grevin 6'nci gününde işçiler, DİSK binası önünde toplandı. Belediye hollerinin bulunduğu Kültürpark'a yürüyen işçiler, zaman zaman oturma eylemi de yaptı. İşçiler, slogan atıp, halay çekti. Bu arada taraflar arasındaki TİS görüşmeleri de yeniden başladı.

Yürüyüşün ardından açıklama yapan DİSK/Genel-İş İzmir 2 No'lu Başkanı Ercan Gül, "6 gündür sağlıklı bir masa kurulamıyor. Her iki tarafın da söylemleri ağırlaşıyor. Araya birileri girsin istedik. Dün itibarıyla bazı kurum temsilcileri her iki tarafla görüşme sağladı. Daire başkanlarımız işverenle tekrar masaya oturulması için görüştü. Artık sonuca varılmalı, aksi takdirde İzmir halkı zarar görüyor. Gün içinde şube başkanlarıyla görüşme yapılacak. Artık sonuç istiyoruz. Bayramın zehir olmasını istemiyoruz” dedi.

Cumhuriyet Meydanı'nda dün yapılan konuşmaları hatırlatan Gül, "Konuşmalarımız farklı yerlere çekiliyor. Çöp toplarlarken belediye başkanımız, daire başkanları ve şeflerin yanında halkla alakası olmayan kişiler de vardı. Onlara 'Zibidi' dedim. Bahsettiğim kişiler bir kadın arkadaşımıza 'Sopa ile kafanı patlatırım' dedi. Sanki biz bu söylemi onlara değil de başkalarına söylemişiz gibi 2 gündür algı yapılıyor" diye konuştu.

'İZMİR HALKININ GÖZÜ KULAĞI BU GREVDE'

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, "Bugün dördüncü gruptaki çoğu arkadaşımızın eline geçen net maaş 36 bin lira. Gerçek budur. Dün CHP İl Başkanı ve yönetim kurulu, aradaki yanlış anlaşılmaları gidermek için bizi ziyaret etti. Kapımız herkese açık. Söylediğimiz her sözün arkasındayız. Bir yere gitmedik, kaçmadık. Grevimize devam ediyoruz. Çağrıyı kimin yaptığı tartışmasına girmiyoruz. Bir sürü söylenti var. Daire başkanlarımız şu anda uzlaşı için görüşüyor. İzmir halkının gözü kulağı bu grevde. Masadan çekilen taraf değiliz; 'Sabaha kadar' diyorsanız sabaha kadar. 'Gelin bu mağduriyetleri giderelim' diyoruz. Ayrıca Cemil Başkan; 65 bin net maaşı 30 güne bölünce günlük yevmiyesi 2 bin 166 lira. Biz en alt grup için 1731 lira, üst grup için ise 1947 lira istiyoruz. Senin verdiğinden daha azını istiyoruz. Varsan hemen imza atalım" ifadelerini kullandı.

DİSK/Genel-İş 1 No'lu Şube Başkanı Engin Topal ise TİS'in biteceği tek yerin masada uzlaşma olduğunu söyledi.

DİSK/Genel-İş İzmir 3 No'lu Şube Başkanı Serap Yılmaz de dertlerinin siyaset olmadığını belirtip, "Burada alacağımız karar iki yılımızı etkileyecek. Derdimiz ekmeğimiz, alın terimiz. İki, üç gün önce ikramiyeli ve ikramiyesiz bordrolarımız paylaşıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız 'Yine yalan söylüyorlar' dedi. İkramiyemizi hiçbir zaman saklamadık" diye konuştu.

TOPLANTI 3 SAAT SÜRDÜ, UZLAŞMA ÇIKMADI

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Genel-İş sendikası arasındaki Toplu İş Sözleşmesi sürecinin tıkanması sonucunda başlayan grev, 6’ncı günde de devam etti. Sendika yönetimi ile İzmir Büyükşehir Belediye bürokratları arasındaki görüşmeler ise gün boyu devam etti. Akşam saatlerinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile Toplu İş Sözleşmesi için görüşme gerçekleşti. Yaklaşık 3 saat süren toplantının ardından uzlaşmaya varılmadı. Toplantı sonunda Tugay açıklamada bulunarak, “Saat 12’ye geliyor. Ankara’dan döndüm. Sendika temsilcisi arkadaşlar benimle görüşmek istediklerini söylediler, görüştük. Daha önce konuştuğumuz rakamlar üzerinde anlaşmaya çalışıyoruz. İlk 6 ay için yüzde 30, ikinci altı ay yani 1 Temmuz’dan itibaren geçerli yüzde 19 artış oranı, ikinci altı ay için enflasyon oranını yüzde 17 tahmin ediyoruz ve üzerine 2 puan koyduk. Yan haklarda da işe devam primi ve rapor primi dışında diğer yan haklar geliştirilerek korundu” dedi.

‘HALK ‘BELEDİYEYİ SIKINTIYA SOKACAK ANLAŞMAYA İMZA ATMA’ DİYOR’

‘Daha önce telaffuz ettiğim rakamların daha da üzerine çıkmış olduk’ diyen Tugay, “Açıkçası artık maruz kaldığım pazarlıktan rahatsızım. Günlerdir İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik şartları anlatmaya çalışıyorum. Arkamızda da İzmir halkı ‘Belediyeyi sıkıntıya sokacak anlaşmaya imza atma’ diyor. DİSK Ege Bölge Temsilcisi, sendika yöneticileri, hatta DİSK’in ve Genel-İş’in en üst düzey yöneticileri siyaset kokan laflar ediyorlar. Bu konu siyasete malzeme edilmeye çalışıyorlar. Açıkçası kimin ne kadar siyasi niyetlerle işe dahil olduğunu çözemedim. Şube başkanlarından birisi bizim kurultay delegemiz Ege Bölge başkanının milletvekili adayı olduğunu planladığını bildiğimiz arkadaşımız. Ben kendi pozisyonuma baktığımda siyaset yapmadığıma eminim. Amacım siyaset yapmak değil amacım belediyeyi yönetmek. Belediyeyi yönetirken İzmir halkına karşı sorumluluğum ile hareket etmeye çalışıyorum. Şehrin hizmete ve bütçe ayrılmasına ihtiyacı var. Bu denklemde her şeyin yerine oturması için bütçenin zorlanabileceği limit var. Biz zaten zorlayabileceğimiz kadar zorladık” diye konuştu.

‘KURBAN PAZARLIĞI YAPAR GİBİ PAZARLIK KONUSU YAPMAYA GEREK YOK’

Konuşulan rakamların ödeme açısında zorluk çıkarabilecek rakamlar olduğunu söyleyen Tugay, “Sadece 1000 TL artış yapsak 23 bin kişi için aylık 23 milyon, yıllık 276 milyon TL. 2 bin TL artış yapsak ayda 46 milyon, 12 ayda 552 milyon TL para gerekiyor. 3 bin artış yapsak, insanlara kolay geliyor ama ayda 69 milyon TL, yılda 828 milyon TL ediyor. Bu para kimin parası? Bu para benim param değil, halkın parası. Bu para İzmir halkının ödediği vergilerden belediyeye gelen para. Bu parayı küçümsemeye kimsenin hakkı yok. Bu rakamları gecenin bu saatine kadar kurban pazarlığı yapar gibi üç aşağı beş yukarı diyerek pazarlık konusu yapmaya gerek yok. Sendikadan beklediğimiz şey kurumun içindeki şartları, Türkiye’nin şartlarını görmesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni yıpratmaması, halkı sıkıntıya sokmamasıdır. Anlayışlı bir şekilde TİS imzalanarak bu konu bitmeli. Ben bu akşam sadece pazarlığın başka boyutu ile muhatap olan insanlar gördük, çözüm arayışında olan insanlar görmedim. Bana Türkiye’nin, İzmir’in ve bu ülkede yaşayan diğer insanların halinden anlayacak insanlar lazım” sözlerine yer verdi.

‘BU ANLAYIŞLA GÖRÜŞMEMİZ MÜMKÜN DEĞİLDİR’

Bu halkı, kurumu, ülkeyi anlamak zorunda olduklarını söyleyen Tugay, “Böyle bir şey yok, burada mal alıp satmıyoruz. Belediye bütçesini en doğru, adaletli şekilde nasıl kullanırız onu konuşuyoruz. En acı gelen şu; önerdiğimiz rakamlar gerçekten hiçbir sendikanın imzalamadığı rakamlar. DİSK de Genel-İş de başka bir sendika da böyle rakamlar imzalamadı. Biz karşımızda sadece değişik niyetleri olan, sendikal anlaşma dışında niyetleri olan, adeta iktidar ve güç mücadelesi veren gruplar görüyoruz. Kamuoyuna yansıyan siyasi açıklamalar herkesin malumu ama ben belediye başkanı olarak hepsini reddediyorum. Ben halkımıza hizmet etmeye çalışıyorum. O hizmeti yapamadıktan sonra sendikacı arkadaşlarımızın gönlünü yapmışız hiçbir anlamı yok. Bu durum çok dramatik. Arkadaşlarımız bütün günlerini, saatlerini görüşmelere ayırıyorlar. Bana bugün ‘anlaşabilir’ dediler ama karşımda sürekli anlaşmayı zora sokmak için bir şeyler söyleyen bir grup gördüm. Bu durumu önce İzmir Büyükşehir Belediye çalışanı olan, bu arkadaşlardan anlayışlı bir sonuç bekleyen ve işinin başına geçmeyi bekleyen çalışanlarımıza havale ediyorum. Onların bunu doğru değerlendirmesini bekliyorum. Sonra İzmir halkının takdirine havale diyorum. Eğer diyorlarsa ki ‘yaptıkları doğru’ lütfen gelsin birisi bana söylesin. Bu ücretleri Türkiye’de kimse almıyor. Sadece anlaşmak için sorun bitsin diye üzerimize düşeni yaptık. Ben görüşmeye devam etmek isterim ama benim açımdan bu kişiler ile görüşme yolu kapanmıştır. Bu anlayışla görüşmemiz mümkün değildir” dedi.  (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.