Feridun Bilgin: Depreme karşı güçlendirme çalışmalarını süratle tamamlayacağız
Gelecek Partisi Politika İzleme Kurulu Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Feridun Bilgin, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde konuştu.
- Ege Postası
- 18.03.2023 - 21:43
- Güncelleme: 18.03.2023 - 21:43
Gelecek Partisi Politika İzleme Kurulu Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Feridun Bilgin, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde”; “Afet Çerçeve Kanunu çıkartarak afetler ile ilgili mevzuatı tüm yönleriyle yeniden düzenleyeceğiz. Afet yönetimini etkisizleştiren imar afları çıkarılmasına son vereceğiz. AFAD başta olmak üzere afet yönetimi kurumlarını merkezi ve yerel düzeyde yereli güçlendirerek yeniden yapılandıracağız. Fay hattı üzerindeki tüm yerleşim birimlerinde bulunan yapı stokunun risk analizlerini süratle tamamlayacağız. İstanbul depremine karşı risk azaltmayı hedefleyen ‘Hayat İstanbul’ projesini derhal başlatacağız. Depreme karşı güçlendirme çalışmalarını süratle tamamlayacağız" dedi.
Millet İttifakı siyasi partilerinin genel başkan yardımcıları, bugün; İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ne katıldı.
Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Feridun Bilgin, şunları söyledi:
“TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI’NI TARIM VE GIDA GÜVENLİĞİ BAKANLIĞI OLARAK YENİDEN YAPILANDIRACAĞIZ”
“Tarım ve Orman Bakanlığı’nı Tarım ve Gıda Güvenliği Bakanlığı olarak yeniden yapılandıracağız. Tarım Kanunu’nda öngörülmesine rağmen, bugüne kadar hiç uygulanılmayan tarımsal destekleri gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamayacak şekilde uygulayacağız. Tarımsal desteklerini, üretimi ve verimliliği esasa alan, havza bazlı, bölgeler arası farklılıkları gözeten, sürdürülebilir ve etkin bir biçimde uygulayacağız. Tarımda indirimli elektrik tarifesi uygulayacak, sulama ve elektrik faturalarının hasattan sonra tahsil edilmesini sağlayacağız. Temel tarım ürünlerinde taban fiyatlarını maliyet, kur, enflasyon ve çiftçilerimize insan onuruna yaraşır bir gelir sağlayacak şekilde belirleyeceğiz. Parite uygulaması getirerek süt ve et üreticilerini yem fiyatlarındaki artışlara karşı koruyacağız. Tarımsal ürün alım fiyatlarını ekim öncesinden ilan edeceğiz. Mazot, gübre, yem ve tohum gibi girdi desteklerini; çiftçi tarlasını sürmeden, süt sağılmadan, besi hayvanı kesime gitmeden önce verecek, diğer destek ödemelerini üretim sonrası 90 gün içinde ödeyeceğiz. Gübre ve tohum maliyetinin yüzde 50’sini destek olarak çiftçilerimize iade edeceğiz. Başta kuraklığa dayanıklı tohum yetiştirmesi olmak üzere yenilikçi araştırmaları ve tohumda ithal ikamesi sağlayan projeleri destekleyeceğiz. Ziraat Bankası’nı tekrar çiftçinin bankası yapacağız. Ziraat kredilerinin geri ödeme takvimini hasat dönemine göre belirleyeceğiz. Devlet destekli tarım sigortaları kapsamına tarımsal kaza ve risk sigortasını ilave edeceğiz. Üreticiden tüketiciye kadar pazarlama zincirini kısaltacak, üretici örgütlerinin lojistik kapasitelerinin artırılmasına yönelik destek sağlayacağız. Hasat dönemi öncesi ve hasat döneminde ithalata izin vermeyeceğiz. Başta sulama kanalları olmak üzere GAP, KOP ve DAP projeleri kapsamındaki altyapı yatırımlarının tamamlanmasına öncelik vereceğiz. Topraktan sofraya gıda güvenliğini ve gıda güvencesini sağlayacak, doğru ve güncel bilgileri toplumla paylaşacağız. Zirai ilaç ve gübre kullanımının takibini kontrol altına alarak, kalıntı oranını uluslararası normların altına düşüreceğiz. Tarımda çalışan kadın ve 30 yaş altındaki gençlere Sosyal Güvenlik Prim Desteği vereceğiz.
“TİCARET BAKANLIĞI’NI ESNAF VE TİCARET BAKANLIĞI ŞEKLİNDE YENİDEN YAPILANDIRACAĞIZ”
Sanayi üretimi ve ihracatını ileri teknolojiye dayanan ve yüksek katma değerli bir yapıya dönüştürecek, ihracatta yüksek teknolojili ürünlerin payını yüzde 10’lara, orta-yüksek teknoloji yoğunluğunu yüzde 40’lara çıkartacağız. Teşvik ve destekleri üretim zincirinin bütünselliği, ölçek ekonomisi, verimlilik, dijital ve yeşil dönüşüm, küresel rekabet ortamı, net katma değer, sıçrama ve büyüme potansiyeli, kayıtlılığa özen gösterme, finansman, kurumsal kapasite, bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltma ve sürdürülebilirlik unsurlarını dikkate alan bütüncül bir yaklaşımla uygulayacağız. KOSGEB tarafından KOBİ’lere verilen faizsiz kredi desteğini objektif kriterlere bağlayarak şeffaf biçimde uygulayacağız. Savunma sanayimizi çok daha ileri bir noktaya taşıyarak, ülkemizin savunma sanayii alanındaki dışa bağımlılığını azaltacak, çift kullanımlı ileri endüstriyel teknolojilerin gelişimine öncülük yapacak bir ekosistem oluşturacak, silahlı kuvvetlerimizin operasyonel gücünü ve caydırıcılığını artıracak ve yüksek katma değerli ihracatı geliştireceğiz. Yerli motor çalışmalarını başlatacak, yerli uçak ve tank çalışmalarını büyük bir seferberlikle sürdürecek ve başarıya ulaştıracağız. Savunma sanayimizde beyin göçü ile mücadele eylem planını hazırlayacak ve uygulayacağız.
“TÜRKİYE’Yİ HAMMADDE İHRAÇ EDİP, YARI MAMUL VE MAMUL ÜRÜN İTHAL EDEN ÜLKE OLMAKTAN KURTARACAĞIZ”
Elektrik piyasası, doğalgaz piyasası, petrol piyasası gibi temel kanunlardaki rekabete aykırı imtiyazlı hususları yeniden değerlendirecek ve belirleyeceğiz. Yenilenebilir enerjiye sağlanacak teşvikleri yeşil enerji dönüşümünü dikkate alarak düzenleyeceğiz. Rüzgar enerjisinde yatay, dikey, kara ve deniz üstü olmak üzere tüm alternatifleri değerlendirecek, AR-GE ve yatırım faaliyetlerini destekleyeceğiz. Otomotiv sektörümüzde araç ekosistemini geliştirmek için elektrifikasyon stratejisi hazırlayacağız. Doğalgaz depolama tesislerinin kapasitesini yüzde 20’lere çıkaracağız. Petrol ürünleri depolama kapasitesini artıracak ve çeşitlendirecek adımları atacağız. Yüksek fiyatlı mevcut doğal gaz anlaşmalarını yeniden müzakere edeceğiz. Akkuyu Nükleer Santral Projesi’nin mevcut durumunu ve sözleşme detaylarını, anlaşma dışında verilmiş olan hakları veya üstlenilen yükümlülükleri gözden geçireceğiz. Türkiye’nin sahip olduğu maden kaynaklarının aranmasına hız verecek, sektörün milli gelirdeki payını arttıracağız. Yeni bir Maden Kanunu çıkaracağız. Üretilen madenleri yarı mamul veya mamul ürün haline getirecek yatırımları ve sanayi tesislerini teşvik edecek, Türkiye’yi hammadde ihraç edip, yarı mamul ve mamul ürün ithal eden ülke olmaktan kurtaracağız. Havza madenciliği uygulamasına geçeceğiz.
“KANAL İSTANBUL PROJESİNİ GÖREVE BAŞLADIĞIMIZ GÜN İPTAL EDECEĞİZ”
Kanal İstanbul projesini göreve başladığımız gün iptal edecek bugüne kadar yapılan iş ve işlemleri hukuki, ekonomik, ekolojik ve teknik olarak inceleyeceğiz. Ulaşım modları arasındaki eksik bağlantıları veya darboğaz oluşturan noktaları tespit edip altyapıları ile birlikte kuracağız. Şehir içi ve şehirlerarası yolcu ve yük taşımacılığında başta modern raylı sistemler, metro, demiryolu, deniz yolu ve iç su yolları olmak üzere alternatif ulaşım türleri ve sistemlerini devreye sokacağız. Akıllı yollar projesini pilot olarak başlatacak, geleceğin otonom yollarına ilişkin bilgi ve tecrübe birikiminin oluşmasını sağlayacağız. Araç muayene istasyonu sayısını artıracak ve rekabete açacağız. Atatürk Havalimanı’nı yeniden uçuşa hazır hale getireceğiz. Liman ve tüm kıyı tesislerinin bütüncül bir yaklaşımla kuruluş, işletme ve idamesinde temel yaklaşım ve ilkeleri ortaya koyacak Kıyı Politika Belgesi ve Kıyı Master Planı hazırlayacağız. Türk sahipli gemi filosunun rekabet gücünü artıracak, kendi yüklerimizi kendimizin taşımasını sağlayacak adımları atacağız. Karayolu, demiryolu, deniz ve hava taşımacılığını entegre olarak dikkate alan ve intermodal lojistik merkezlerden en üst seviyede faydalanmayı öngören bir yaklaşımla Türkiye Lojistik Master Planı’nı yeniden hazırlayacağız. İhracatçıların döviz gelirinin yüzde 40’ını Merkez Bankası’na satma zorunluluğunu kaldıracağız. Eximbank’ın sermayesini güçlendirecek, uzun vadeli ve uygun koşullu fon imkanlarından daha fazla yararlanmasını sağlayacağız. Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği Anlaşması’nı güncelleme müzakerelerini hızlandıracağız. Tüketici uyuşmazlıklarında tüketici hakem heyetlerinin idari ve mali kapasitelerini artıracak, kararların şeffaflığı ve ulaşılabilirliğini artıracağız. Üretici kooperatiflerini güçlendirecek ve destekleyeceğiz. Ticaret Bakanlığı’nı Esnaf ve Ticaret Bakanlığı olarak yeniden yapılandıracağız. Esnafımızın salgın sürecinde kullandığı kredilerin faizleri ile BAĞ-KUR ve vergi borçlarının faizlerini silecek kalan ana paranın uygun vadede ödenmesini sağlayacağız. Küçük esnafımızı zincir marketler, büyük marketler, AVM’ler karşısında korumak ve haksız rekabeti önlemek amacıyla gerekli düzenlemeleri hızla hayata geçireceğiz. Çıraklık eğitimini genel eğitim sistemi ile uyumlu bir şekilde ele alacağız.
“BAĞIMSIZ ÇALIŞAN SANATÇILARIN SOSYAL GÜVENLİK VE EMEKLİLİK HAKLARIYLA İLGİLİ YAŞANAN SORUNLARI GİDERECEĞİZ”
Sektörle istişare halinde çerçeve bir Turizm Kanunu çıkaracağız. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nı yeniden yapılandıracak, ajansın kaynak kullanımlarını şeffaf ve hesap verebilir hale getirecek ve Sayıştay tarafından denetimini sağlayacağız. Turizmde mevsimsel bağımlılığı azaltarak 12 aya yayacak şekilde hizmet sunumunda çeşitlendirmeye gideceğiz. Vakıflar Genel Müdürlüğü, Anıtlar Yüksek Kurulu ve Koruma Bölge kurullarını gerçek anlamda özerk hale getireceğiz. Kültür ve sanat alanında kamu tarafından sağlanan destekleri fırsat eşitliğini gözeten, tarafsız kurullarca değerlendirilen bir çerçevede ve şeffaf bir biçimde vereceğiz. Bağımsız çalışan sanatçıların sosyal güvenlik ve emeklilik haklarıyla ilgili yaşanan sorunları gidereceğiz. Sanatçıların bir araya geleceği, konaklama, sağlık ve bakım hizmetlerinin verileceği Sanatçı Dayanışma Merkezleri kuracağız.
“CUMHURBAŞKANI’NA ORMANLIK ALANIN VASFINI DEĞİŞTİRME YETKİSİ VEREN ORMAN KANUNU’NUN MADDESİNİ YÜRÜRLÜKTEN KALDIRACAĞIZ”
Yeni bir İklim, Çevre ve Orman Bakanlığı kuracağız. İklim Kanunu çıkaracağız ilgili tüm düzenlemeleri bu kanunla uyumlu hale getireceğiz. Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum sağlamak için Yeşil Ekonomiye Geçiş Programı’nı yürürlüğe koyacağız. Sektörlerin dönüşümünü finanse edecek Yeşil Dönüşüm Fonu’nu kuracağız. Yeni termik santral yapmayacak, rehabilite edilmeyen mevcut santraller için ilgili paydaşların da katılımıyla sosyal ve ekonomik analizler çerçevesinde mağduriyetlere sebep vermeden kapatma planı hazırlayacağız. Çevre İhtisas Mahkemeleri kuracak, Türk Ceza Kanunu’ndaki çevre suçlarının kapsamını genişletip, cezalarını artıracağız. Tek kullanımlık plastikleri kademeli olarak hayatımızdan çıkartacağız. Cumhurbaşkanı’na ormanlık alanın vasfını değiştirme yetkisi veren Orman Kanunu’nun ek 16’ncı maddesini yürürlükten kaldıracağız. Orman köylülerinin gelirini artıracak alternatif geçim kaynakları oluşturacak, gerekli destek ve teşvikleri sağlayacağız. Ormanlarda, nitelikli doğa alanlarında, tarım alanlarında, korunan alanlarda ve sulak alanlarda çevreye zarar veren tesislere izin vermeyeceğiz. Yangınla mücadeleyi tüm yıla yayacağız. Yanan orman alanlarında ve yeni orman alanlarında yangına hassas çam ağaçları yerine floraya uygun başka türden ağaçlandırma çalışmaları yapacak, yanan orman alanlarına verilen yasaya aykırı imar izinlerinin tamamını iptal edeceğiz. Su havzalarını, sulak alanları ve su varlığımızı koruyacak, ayrım gözetmeksizin herkesin ücretsiz, güvenilir suya erişim hakkını yasal güvenceye kavuşturacak bir Su Kanunu’nu derhal çıkaracağız. Tüm yerleşim alanlarında atık su arıtma tesisleri yapılmasını sağlayacak atık su kanal projelerini artıma tesisi olmadan kredi ve onay verilmesine izin vermeyeceğiz. Sanayi, endüstri alanları başta olmak üzere her alanda ‘Su Ayak İzi’ hesaplamalarını dikkate alan projeleri destekleyeceğiz. Göl ve nehirlerimiz için risk haritaları oluşturacak, çölleşmekte olan göl ve nehirlerimiz için acil eylem planlarını uygulamaya koyacağız.
“İSTANBUL DEPREMİNE KARŞI RİSK AZALTMAYI HEDEFLEYEN ‘HAYAT İSTANBUL’ PROJESİNİ DERHAL BAŞLATACAĞIZ. DEPREME KARŞI GÜÇLENDİRME ÇALIŞMALARINI SÜRATLE TAMAMLAYACAĞIZ”
Şehircilik ve Afet Yönetimi Bakanlığı kuracağız. Kente karşı işlenen suçlar kavramını hukuk sitemimize yerleştirmek üzere çalışma başlatacağız. Tüm yapıların bilgilerini blok zincir mimarisindeki kentsel kayıt platformuna kaydedecek, platforma işlenmeyen değişiklikler için caydırıcı ve etkin cezalar uygulayacağız. Merkezi yönetim ve yerel yönetim iş birliğinin sağlanacağı, mülkiyet hakkının ihlal edilmeyeceği Kentsel Dönüşüm Yasası çıkaracak, deprem ve sel açısından en riskli bölgelerden başlamak üzere bir kentsel dönüşüm programını derhal uygulamaya koyacağız. İmar planı yapma konusundaki yetki dağınıklığını, mahalli idarelerin imar planı yapma merkezi yönetimin ise denetim yetkisine sahip olacağı bir anlayış çerçevesinde yürüteceğiz. İmar planı değişikliklerini parsel bazlı olmaktan çıkaracak bölge bazlı hale getirecek, bölgede yaşayanların büyük kısmını etkileyecek projeleri halk oylamasına sunacağız. Afet Çerçeve Kanunu çıkartarak afetler ile ilgili mevzuatı tüm yönleriyle yeniden düzenleyeceğiz. Afet yönetimini etkisizleştiren imar afları çıkarılmasına son vereceğiz. AFAD başta olmak üzere afet yönetimi kurumlarını merkezi ve yerel düzeyde yereli güçlendirerek yeniden yapılandıracağız. Afet riski yüksek olan yerleşim yerlerinde afete karşı alınacak önlemleri ve afet sonrası müdahale planlamasına yönelik sakınım planlarını yerel yönetimlerle iş birliği içerisinde hazırlayacağız. Afet bilgi ve veri merkezleri yoluyla afetle mücadele ve afete müdahale süreçlerine dair bilgi kirliliğini önleyerek afete dair tüm bilgileri yurttaşların erişimine açacağız. Toplanan afet vergilerinin, afetin zararlarını azaltacak tedbirler ve afet sonrasındaki normale dönüş ile rehabilitasyon çalışmaları için harcanmasını sağlayacağız. Fay hattı üzerindeki tüm yerleşim birimlerinde bulunan yapı stokunun risk analizlerini süratle tamamlayacağız. İstanbul depremine karşı risk azaltmayı hedefleyen ‘Hayat İstanbul’ projesini derhal başlatacağız. Depreme karşı güçlendirme çalışmalarını süratle tamamlayacağız. Deprem tehdidi altındaki bölgelerde ivedilikle deprem toplanma alanları tesis edecek ve bu alanların imara açılmamasını güvence altına alacağız. Afetle müdahale konusunda özel eğitim görmüş personel sayısın artırıp, DASK’ı tüm afet türlerini ve konut harici yapıları da kapsayacak şekilde geliştireceğiz. Afetlere sebebiyet verici suçlarda caydırıcı ve etkin ceza ve infaz sistemini geliştireceğiz.”
Yorum Yazın