Dolar 32,4041
%0.14
Euro 34,8085
%0.05
Altın 2.398,840
%0.08
Bist-100 10.209,00
%1.62

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Faturalar yakıldı: CHP İzmir ‘elektrik faturalarına’ isyan bayrağı açtı

Faturalar yakıldı: CHP İzmir ‘elektrik faturalarına’ isyan bayrağı açtı

CHP Konak İlçe Başkanlığı, İl Başkanlığı’nın 30 ilçede eş zamanlı olarak düzenlediği, son günlerde nerdeyse tüm halkın tepkisini çeken elektrik faturalarına dikkat çekmek için bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında yapılan konuşmalarda zamlı faturaların halkın belini bükmekten öteye gittiği ve halkın faturaları ödeyemediği ifade edilirken açıklama sonrasında vatandaşlar elektrik faturalarını yaktılar.

  • Ege Postası
  • 07.02.2022 - 11:57

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- 2021 yılının son aylarında başlayan zam furyası yeni yılda sıralı zam listesi haline gelirken yılın ilk saatlerinde iğneden ipliğe gelen zamlara vatandaşların beli iyice bükülmüştü.

Yapılan zamlarda, zam şampiyonu ise elektrik faturası olmuştu. Tek kalemde yapılan zamla, elektriğin birim fiyatı ilk kademe kullanımda yüzde 50, ikinci kademede ise yüzde 125 zamlanmıştı.

Yılın 2. Ayına girilirken gelen zamlı faturalar ise 7’den 70’e toplumun neredeyse tüm kesimlerinde tepkiyle karşılandı. Faturaları gören esnaf, emekli, asgari ücretli ya da orta sınıf vatandaş faturalara isyan ederken CHP İzmir İl Başkanlığı bugün 30 ilçede eş zamanlı olarak elektrik faturalarına ilişkin basın açıklaması düzenledi.

Açıklamaya, ev sahibi sıfatıyla CHP Konak İlçe Başkanı Akın Küçükoğullarından’ın yanı sıra; CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, CHP İzmir İl Yöneticileri Ahmet Yıldız ve Özkan Tice ile Konak Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Mahmut Esat Arslan katıldı.

“ENERJİ ZAMLARINI GERİ ALIN”

Koronavirüs salgını yönetiminin “başarısızlığının” var olan ekonomik krizi ve halkın yoksulluğunu daha da derinleştirdiğini ifade eden Başkan Küçükoğullarından, “En küçük topluluğun dahi planlama olmadan yönetilemeyeceği bilimsel bir gerçek olarak ortada iken, 84 milyonun yaşadığı bir devleti yönetmenin bilime, stratejiye ve öngörüye dayanması bir zorunluluktur. Bu koşulları yerine getirmekten aciz olan, liyakatsiz ve adaletsiz düzenin kurucuları halkımızı sömürerek günlük elektrik tüketimi yüz bin lirayı bulan saraylarda yaşamaktadır. Elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarının artık mücadele edilemez boyutlara geldiğini görmemek için kör olmak, enerji fiyatlarının altında ezilen, yoksullaştırılan halk yığınlarının feryadını duymamak için ise sağır olmak gerekli. İşte tam da bu noktada görmeyen, duymayan AKP ve Erdoğan’a buradan sesleniyoruz; Enerji fiyatlarına 2022 itibariyle getirilen zamları geri alın” dedi.

1.6 MİLYAR LİRA HAKSIZ FATURALANDIRMA

Ocak 2021’de; 1 litre benzin, 7.30, 1 litre mazot 6.73 lira iken bugün 1 litre benzin 14.60, 1 litre mazot 14.75 liradır. 1 kilovat elektrik 0.80 lirayken bugün 210 kilovata kadar 1.37, 210 kilovat üstü 2,06 liradır. 1 metreküp doğalgaz 1.63 lirayken bugün 2,36 liradır. 1 yıllık enerji fiyatlarındaki kıyaslamanın da gösterdiği gibi tüm enerji kalemlerindeki zamların ortalaması %100 ve üzerindedir. 4 kişilik bir ailenin aylık asgari elektrik tüketiminin 230 kilovat saat, aylık doğalgaz tüketiminin 89 metreküp, aracına ayda bir kere, 50 litre benzin aldığını varsayarsak bu üç kalemin aylık faturası sadece 2022 yılında yapılan son zamlarla yaklaşık 560 lira artmıştır. Bu durum 4 kişilik bir ailenin elektrik, doğalgaz, telefon, internet ve su faturalarını aylık bin 25 liraya çıkarmış, asgari ücretin 4’te 1’ine tekabül eden bu rakam verilen son zammı tamamen eritmiştir.  Sadece Ocak ve Şubat ayı elektrik faturalarında 1.6 milyar lira dağıtım şirketleri tarafından haksız olarak faturalandırılmıştır. Bu ücretin tüketicilere iade edilmesini, enerji kalemlerindeki tüm fiyat artışlarının gözden geçirilmesini, elektrik ve doğalgazda KDV oranının %1’e indirilmesini, gelir düzeyi düşük, dezavantajlı gruplar için enerji kalemlerine doğrudan destek sağlanmasını CHP olarak halkımız adına talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“FAHİŞ ZAMLARIN ÖZEL ŞİRKETLERİ KOLLAMAKTAN BAŞKA BİR AMACI YOKTUR”

Yapılan zamların ardında dağıtım şirketlerinin karını artırmak olduğunu ifade eden Küçükoğullarından, “Elektrik fiyatlarını belirleyen ve bir nevi enerjinin borsası olan Enerji Piyasaları İşletme A.Ş, 2022 yılı 1 kilovat saat elektrik fiyatını 108 kuruş olarak hesaplamışken, yapılan fahiş zamların özel şirketleri kollamaktan başka bir amacı yoktur. Faturaların altında ezilen vatandaşın karşısında yandaş enerji şirketlerine kıyak yapmak, bu yönetim anlayışının geleneği haline gelmiştir. Çalışan nüfusunun %43’ünü asgari ücrete mahkûm eden, gençlerini yurtdışına gitmeye ya da intihara sürükleyen, esnafının kepengini kapatan, sanayicisinin üretimini kısıtlayan, çiftçisini ekip biçemez hale getiren bu tek adam düzeni değişmelidir ve değiştireceğiz!  Hane halkında durum bu derece ağır ve içler acısıyken çiftçi, esnaf, sanayi kesimlerinin üretim maliyetleri de aynı şekilde artmış ve hayat pahalılığı artık baş edilemez boyutlara gelmiştir” ifadelerini kullandı.

“ASGARİ ÜCRETE YAPILAN ZAMMI FATURALAR VASITASIYLA GERİ ALMAKTA”

Asgari ücrete yapılan zammın enerji zamlarıyla iktidar tarafından geri alındığını belirten Küçükoğullarından sözlerini şu şekilde sonlandırdı; “Üretimin kapasitelerinde düşüşe neden olan elektrik kesintilerinin fiyat artışına sebep olacağından bihaber olan AKP, asgari ücrete yapılan zammı faturalar vasıtasıyla geri almakta ve bunu bilerek, isteyerek, kasten yapmaktadır. İşte bu kara tabloda, halkımızın büyük bir bölümünün açlık ve yoksulluk içinde, sadece fatura ödemek için yaşadığını, aslında yaşmak yerine hayatta kalmaya çalışan bir toplum haline getirildiğini görüyoruz. Sadece enerji maliyetlerinin bedeli bu kadar ağırken, bir de buna gıda fiyatlarındaki kontrolsüz ve olağanüstü artışı eklediğinizde verilen asgari ücret zammı tamamen erimiş durumdadır. Türk Lirasını en itibarsız, en çok değer kaybeden para birimi haline getiren, halkına insan onuruna yaraşır yaşamı çok gören, plansız, programsız, öngörüsüz, liyakatsiz ve basiretsiz yönetim anlayışı; yapılacak ilk seçimde, halkla beraber, halk için, halk adına Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde, CHP ve Millet İttifakı eliyle değiştirilecektir.”

“KAZAK GİYİN DEMEK ÇÖZÜM DEĞİL”

Vatandaşları faturaların yükü altında ezildiğini ifade eden CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, “Arabamı park ettiğim yerden buraya kadar gelen 200 metrede en az 6 esnaf yolumu kesti. Bir milletvekili olarak halkın arasına girmeye utanır hale geldik. Gerçekte tükettiğinizin 3 katını ödüyorsunuz. 3’te 2’si devletin aldığı dolaylı vergi ve ne yazık ki taşeron şirketlere ödenen paralardır. Bu sadece eklektikte böyle değil. Araba aldığınızda da öyle. Enerji faturalarında da böyle. Ne yazık ki şu anda asgari ücretli de emekli de esnaf da bu faturaların altından gelemez hal geldiler. Yolumu kesen esnafların söylediği şey şu: ‘Biz dükkan kirasından fazla elektrik parası veriyoruz.’ Nasıl kalkacağız biz bunun altından diye isyan halinde herkes. Bunun çözümünü bulmak zorundayız. 6 yıldır Sanayi, Ticaret, Enerji Komisyonu üyesiyim. Bunun kavgasını çok yaptık. ‘Yapmayın, insanlar bu rakamları ödeyemez’ dedik. Ama ‘Ödeyecekler’ dediler. Görüyoruz ki durum hiç de öyle değil. Kazak giyin demek özüm değil. İnsanlar evde paltoyla gezer oldu. Bir bakan bunun çözümünü bulmak zorundadır. Enerjiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Ahmet Akın şu anda Isparta’da çalışıyor. Şu an kentin yüzde 93’üne elektrik ulaşmış durumda. Ama yüzde 7’sinde... 2022 Türkiye’sinde 500 bin nüfuslu kentin yüzde 7’sine elektrik veremiyorlar. Oysa özelleştirilirken hatların ve trafoların özelleştirilmesi için bu özelleştirme yapıldı. Ama bugün geldiğimiz noktada yağan kar bir ilin elektrik almasına engel okuyor. Bunun bit an önce çözüme kavuşturulması gerekiyor” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.