Emekli Tümamiral Bağcıoğlu’ndan YAŞ öncesi liyakat ve özlük hakkı çağrısı
Emekli Tümamiral Yankı Bağcıoğlu, Yüksek Askerî Şûra öncesinde yaptığı değerlendirmede terfi, atama, görev süresi uzatımı ve emeklilik kararlarının siyasi değerlendirmelerden uzak tutulması gerektiğini vurguladı. YAŞ gündeminin yalnızca personel işlemleriyle sınırlandırılmamasını isteyen Bağcıoğlu, askerî sağlık ve eğitim sisteminin yanı sıra emekli askerlerin özlük haklarının da ele alınması çağrısında bulundu.
- Ege Postası
- 03.08.2026 - 11:20
EGEPOSTASI- Emekli Tümamiral Yankı Bağcıoğlu, Yüksek Askerî Şûra öncesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin personel politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
YAŞ’ın, Anayasa gereği Türk Silahlı Kuvvetlerinin personel politikalarının şekillendirildiği en üst karar mekanizması olduğunu belirten Bağcıoğlu, alınacak kararların yalnızca bugünü değil, TSK’nin geleceğini de doğrudan etkileyeceğini ifade etti.
“TEMEL ÖLÇÜT MESLEKİ YETERLİLİK OLMALI”
YAŞ kararlarının siyasi otoritenin onayına tabi olduğunu hatırlatan Bağcıoğlu, buna rağmen personel değerlendirmelerinde temel ölçütün askerî personelin mesleki yeterliliği olması gerektiğini söyledi.
YAŞ’ın mevcut yapısının da yeniden değerlendirilmesini isteyen Bağcıoğlu, askerî personeli değerlendirme yetkisi bulunmayan bakanların şûradaki konumuna dikkat çekti:
“Diğer kamu kurumlarında personelin terfi ve kariyer değerlendirmelerine görev alanı dışında kalan bakanlar katılmamaktadır. Aynı ilkenin YAŞ için de gözetilmesi gerekir.”
“TERFİ VE ATAMALAR SİYASİ DEĞERLENDİRMELERİN DIŞINDA TUTULMALI”
Personel sisteminin temelinde Anayasa’ya, yürürlükteki mevzuata ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin kurumsal değerlerine bağlılık ile liyakatin bulunması gerektiğini vurgulayan Bağcıoğlu, şunları kaydetti:
“Terfi, atama, görev süresi uzatımı ve emeklilik süreçleri siyasi değerlendirmelerin dışında tutulmalıdır.”
Bağcıoğlu, terfi ve görevlendirmelerde kıta hizmeti, birlik komutanlığı tecrübesi, harekât başarısı, liderlik ve mesleki performansın temel ölçüt olması gerektiğini belirtti.
Özellikle komuta kademesinin belirlenmesinde saha tecrübesi ile kurumsal birikimin birlikte değerlendirilmesini isteyen Bağcıoğlu, görevlerin objektif ve mesleki kriterler üzerinden şekillendirilmesi gerektiğini ifade etti.
“GEREKÇESİ AÇIKLANMAYAN EMEKLİLİKLER KURUMSAL GÜVENİ ZEDELİYOR”
Gerekçesi açıklanmayan resen emeklilik kararlarına ve objektif kriterlere dayanmayan görev süresi uzatımlarına da tepki gösteren Bağcıoğlu, bu uygulamaların Türk Silahlı Kuvvetlerindeki kurumsal güveni zedelediğini söyledi.
Bağcıoğlu, söz konusu kararların yetişmiş insan kaynağının kaybedilmesine de yol açtığını belirterek, personel süreçlerinin şeffaf, ölçülebilir ve denetlenebilir kriterlere dayanması gerektiğini dile getirdi.
FETÖ İLTİSAKI TESPİT EDİLEN PERSONELİ HATIRLATTI
Geçmişte terfi ettirilen bazı personel hakkında daha sonra FETÖ ile iltisak ve irtibat gerekçesiyle idari işlemler tesis edildiğini hatırlatan Bağcıoğlu, bu durumun personel değerlendirme ve güvenlik inceleme süreçlerindeki hassasiyetin önemini gösterdiğini ifade etti.
Bağcıoğlu, güvenlik incelemelerinin en yüksek dikkat ve titizlikle yürütülmesinin zorunlu olduğunu vurguladı.
“YAŞ GÜNDEMİ PERSONEL İŞLEMLERİYLE SINIRLI KALMAMALI”
Yüksek Askerî Şûranın yalnızca terfi ve emeklilik işlemlerini görüşen bir mekanizma olarak kalmaması gerektiğini söyleyen Bağcıoğlu, değişen güvenlik ortamı doğrultusunda TSK’deki yapısal düzenlemelerin de değerlendirilmesini istedi.
Bağcıoğlu, özellikle askerî sağlık ve askerî eğitim sisteminde son yıllarda hayata geçirilen düzenlemelerin etkinliğinin kapsamlı biçimde incelenmesi gerektiğini belirtti.
Bu değerlendirmenin, nitelikli personelin sistemde tutulmasını sağlayacak insan kaynağı politikalarını da kapsaması gerektiğini ifade etti.
EMEKLİ ASKERLERİN MAAŞLARINA DİKKAT ÇEKTİ
Emekli askerî personelin ekonomik durumuna da değinen Bağcıoğlu, büyük bölümünün yoksulluk sınırının altında gelirle yaşamını sürdürdüğünü söyledi.
Emekli astsubayların, emekli binbaşıların ve emekli uzman erbaşların ise açlık sınırının altında maaş aldığını belirten Bağcıoğlu, bu tablonun yalnızca mevcut emeklileri değil, Türk Silahlı Kuvvetlerinin geleceğini de etkilediğini savundu.
Düşük maaşların nitelikli personelin sistemde tutulmasını ve gençlerin askerlik mesleğini tercih etmesini olumsuz etkilediğini vurgulayan Bağcıoğlu, şu çağrıyı yaptı:
“Özlük haklarının iyileştirilmesi YAŞ’ta ele alınması gereken stratejik bir zorunluluktur.”
Yorum Yazın