Dolar 32,4419
%0.01
Euro 34,8295
%0.25
Altın 2.437,750
%-0.04
Bist-100 10.083,00
%1.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ekrem İmamoğlu'na destek yağıyor!

Ekrem İmamoğlu'na destek yağıyor!

Sosyalist Enternasyonal, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen cezayla ilgili “Bu gelişme, Türkiye'deki demokratik süreçleri daha da tehlikeye atmaktadır. Bu vesileyle, Türkiye yargısını, özellikle Yargıtay'ı, bu kararı onamadan önce adalete, hukukun üstünlüğüne ve yargı bağımsızlığına olan bağlılığını göstermeye çağırıyoruz. Sayın İmamoğlu ve üye partimiz CHP ile dayanışmamızı ifade ederiz” açıklamasını yaptı. Öte yandan Avrupa Sosyalistler Partisi’nin (PES) Avrupa Parlamentosu’ndaki siyasi grubu Sosyalistler ve Demokratların İlerici İttifakı da açıklama yaparak İmamoğlu'na destek verdi.

  • Ege Postası
  • 15.12.2022 - 17:15

Sosyalist Enternasyonal, İBB Başkan Ekrem İmamoğlu’na verilen hapis cezası ve siyasi yasak kararıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

"MAHKEME KARARI ENDİŞE YARATMAKTADIR"

“Sosyalist Enternasyonal, İstanbul'un seçilmiş belediye başkanı ve muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) üyesi olan Ekrem İmamoğlu'na, 2019'da seçilmesinin ardından yaptığı siyasi açıklamalar nedeniyle verilen mahkeme kararını büyük bir endişeyle öğrenmiştir.

En son mahkeme kararının Ekrem İmamoğlu’nun siyasi hayatını engelleyeceği için son derece endişeliyiz. Bu karar, Ekrem İmamoğlu'nu 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası nedeniyle siyasi görevinden alıyor ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden de ayrılmaya zorluyor. Bu gelişme, özellikle 2023'te genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağı bir dönemde Türkiye'deki demokratik süreçleri daha da tehlikeye atmaktadır.

Bu vesileyle, Türkiye yargısını, özellikle Yargıtay'ı, bu kararı onamadan önce adalete, hukukun üstünlüğüne ve yargı bağımsızlığına olan bağlılığını göstermeye çağırıyoruz.
Sosyalist Enternasyonal de bu bildiriyle Türk hükümetine hukukun üstünlüğünü sağlamaya ve Türkiye'de çok partili demokrasiyi korumaya çağırmaktadır.

Temyizin adil, adil ve bağımsız bir şekilde yargılanmasını beklerken Sayın İmamoğlu ve üye partimiz CHP ile dayanışmamızı ifade ederiz. Dayanışmayla, ilerleme için.”

ÜNAL ÇEVİKÖZ, SOSYALİST ENTERNASYONAL KONGRESİNDE 36 BAŞKAN YARDIMCISININ OLDUĞU PREZİDYUM ÜYELİĞİNE SEÇİLMİŞTİ

Sosyalist Enternasyonal'in 26. Kongresi, 24-26 Kasım'da Madrid’de yapılmıştı. CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, 36 başkan yardımcısından oluşan Sosyalist Enternasyonel Prezidyum üyeliğine seçilmişti.

AP SOSYALİSTLER VE DEMOKRATLARIN İLERİCİ İTTİFAKI: "YOLDAŞ EKREM İMAMOĞLU İLE TAM DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ"

PES’in Avrupa Parlamentosu’ndaki siyasi grubu S&D, İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nin İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verdiği 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasak cezasına ilişkin açıklama yaptı. Sosyal medya hesabından yapılan paylaşım şöyle:

“İktidar sonuçları kabul etmediğinden İstanbul Belediye Başkanı olmak için 2 kez seçim kazanmak zorunda kalan yoldaş Ekrem İmamoğlu ile tam dayanışma içindeyiz! Düzmece bir yargılamayla 2 yıl hapse ve siyasi yasağa mahkûm edildi. Türkiye hükümeti siyasi muhaliflerinden kurtulmak için çabadan kaçınmıyor.”

AB DIŞ İLİŞKİLER SERVİSİ: "İMAMOĞLU’NUN SİYASİ HAYATTAN MENEDİLMESİ TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ ADINA BÜYÜK BİR GERİLEME"

AB Dış İlişkiler Servisi (EEAS), İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verilmesi ve siyasi yasak getirilmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

“Asliye ceza mahkemesinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu ‘kamu görevlilerine hakaret’ suçundan 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırması ve siyasi hayattan menetmesi, Türkiye’de demokrasi adına büyük bir gerileme teşkil etmektedir.

Bu ceza orantısızdır ve Türkiye'de yargının bağımsız olmadığını ve hakim ve savcılar üzerindeki aşırı siyasi baskıyı teyit etmektedir.

Önümüzdeki sene yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento seçimleri öncesinde alınan bu karar, ülkenin yargı sisteminin siyasallaşması bağlamında önem taşımakta ve bu durum seçim ortamının özgürlüğünü ve adilliğini zedelemektedir

Türkiye'nin insan hakları ve hukukun üstünlüğü konusunda devam eden gerilemeyi derhal tersine çevirmesi gerekmektedir.”

AKPM EŞ RAPORTÖRLERİ: KARARIN ONANMASI, MUHALİF BİR FİGÜRÜN SİYASETTEN MEN EDİLMESİYLE SONUÇLANACAK

AKPM Türkiye eş raportörleri John Howell ve Boriss Cilevics, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında dün verilen karara tepki gösterdi. AKPM'den yapılan yazılı açıklamaya göre raportörler şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine birkaç ay kala mahkemenin verdiği bu karar karşısında dehşete düştük. Bu, Parlamenter Asamble'nin geçtiğimiz Ekim ayında derin endişelerini belirttiği, muhalefet üyelerinin içinde bulunduğu kısıtlayıcı ve baskıcı ortamın bir başka örneğidir. Bundan dolayı, bir kez daha Türk makamlarını, Ceza Kanunu'nun kötüye kullanımı ifade özgürlüğünün kısıtlanması ve muhalefete yönelik adli tacize varan prosedürlere müsaade ederek demokratik tartışmalara ve hatta seçim sürecine katkıda bulunma kapasitesini zayıflatan hükümlerini yürürlükten kaldırmaya çağırıyoruz.

Bu kararın onanması, İstanbul'da ihtilaflı bir şekilde iptal edilen 2019 yerel seçimlerini kazanan muhalif bir figürün siyasetten men edilmesiyle sonuçlanacak. Ulusal seçimlere sadece birkaç ay kalmışken bu, Türkiye'de demokrasi açısından ciddi bir sinyal olacaktır.

Bu nedenle, temyiz mahkemelerinin, Avrupa standartlarına ve Avrupa Konseyi üyeliğinin mihenk taşı olan ifade özgürlüğüne ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin içtihadına uygun karar vermesini ve Türkiye'deki siyasi muhalefetin haklarını güvence altına almasını bekliyoruz."

PES, EKREM İMAMOĞLU HAKKINDA HAPİS CEZASI VE SİYASİ YASAK KARARI VERİLMESİNİ KINADI

PES, yaptığı yazılı açıklamada, Ekrem İmamoğlu hakkında verilen 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararına da tepki gösterdi. PES’in açıklamada şunlar kaydedildi:

“PES liderliği, ilerici Avrupa Birliği (AB) Komisyonu üyeleri ve PES liderleri Brüksel'de bir araya geldi ve PES Başkanlığı, yolsuzlukla mücadele, işçi haklarının güçlendirilmesi ve İran ile dayanışma konularında deklarasyonları kabul etti.

Avrupa kurumlarında yolsuzluk yapıldığına dair şok iddiaların ardından PES, bugün, tüm siyasi düzeylerde yolsuzluğu ortadan kaldırma kararlılığını bir kez daha teyit etmektedir; sıfır tolerans yaklaşımı benimsenmelidir.

Sosyalistler, Avrupa Komisyonu üyesi Nicolas Schmit'in öncülüğünde, platform çalışmalarının çalışma koşullarının iyileştirilmesine ilişkin direktif önerisi için mücadeleye öncülük ettiler.

“AVRUPALI SOSYALİSTLER VE DEMOKRATLAR, YÜKSELİŞE GEÇEN, YETKİLİLERİN GÜÇ KULLANIMINI ŞİDDETLE KINAMAKTA”

PES Başkanlığı, özgürlük ve eşitlik için mücadele eden İranlı kadın ve erkeklere tam desteğini belirtti.

PES, 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin İran'ın sözde ahlak polisi tarafından öldürülmesiyle başlayan ve haftalarca süren halk protestoları karşısında İranlı yetkililerin gösterdiği vahşet karşısında şok olmuştur.

Avrupalı sosyalistler ve demokratlar, son haftalarda artan, yetkililerin güç kullanımını şiddetle kınamakta ve özgürlük ve eşitlik talep eden herkese desteklerini ifade etmektedir. AB-İran ilişkilerinin geleceği ve İran rejimine karşı bu çirkin ve affedilemez eylemleri nedeniyle uygulanacak yaptırımlar üzerinde daha fazla düşünülmelidir.

“AVRUPALI İLERİCİLER, PES ÜYESİ CHP VE HDP İLE DAYANIŞMA İÇİNDEDİR”

PES ailesi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun kamu görevlilerine hakaret suçlamasıyla 2 yıldan fazla hapis cezasına çarptırılmasını kınamaktadır. Avrupalı ilericiler, siyasi muhaliflerini haksız yere suçlayarak ve hapse atarak iktidarı elinde tutmak için her türlü yola başvuran Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sürekli saldırılarına maruz kalan PES üyesi CHP ve HDP ile tam bir dayanışma içindedir. PES ailesi, demokrasiye yönelik bu saldırıları ve demokratik yollarla seçilmiş muhalif siyasetçileri görevden alma girişimlerini asla kabul etmeyecektir

Toplantıda, PES ailesinin Rusya'nın haksız ve vahşi işgaliyle karşı karşıya kalan Ukrayna'ya tam desteği bir kez daha teyit edildi. İlericiler, Ukrayna halkını, ekonomisini ve savunmasını destekleyecektir.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.