Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ekonomi Zirvesi’nde İzmir mesajı: Üvey evlat muamelesi görüyor

Ekonomi Zirvesi’nde İzmir mesajı: Üvey evlat muamelesi görüyor

İYİ Parti İzmir İl Başkanlığı, Ekonomi ve Kalkınma Politikaları Başkanlıkları İzmir Buluşması düzenledi. Toplantıda konuşan İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, yaptığı konuşmasında son yıllarda İZmir’İn istatistiki verilerini paylaştı ve İzmir’in son 10 yılda yalnızlaştırıldığını söyledi. 

  • Ege Postası
  • 10.03.2021 - 20:07

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI-  İYİ Parti Genel Merkezi tarafından düzenlenen "Ekonomi ve Kalkınma Politikaları İzmir Buluşması" gerçekleştirildi. 

Kültürpark İsmet İnönü Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya ev sahibi İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar’ın yanı sıra TBMM İYİ Parti Grup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, TBMM İYİ Parti Grup Başkanı ve Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu ve İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta ve partililer katıldı. 

Toplantının açılış konulmasını yapan İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, İYİ Parti’nin ülkenin dört bir yanındaki teşkilatlanmalarının her türlü seçime hazır olduğunu ifade etti ve toplantının hayırlara vesile olmasını dilediğini söyledi. “Baskın seçimde olsa erken seçimde olsa gününde yapılacak bir seçimde olsa İzmir başta olmak üzere 81 il teşkilatı olarak 960 küsür ilçe teşkilatımız yapılacak tüm seçimlere hazırdır. Bu toplantının hayırlara vesile olmasını diyorum” dedi.

“ESNAF DÜKKAN AÇAMAZKEN KALABALIK KONGRELER YAPTILAR”

İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray sözlerine, kendisini Genel Başkan Başdanışman görevine atayan Meral Akşener’e teşekkürlerini ileterek başladığı konuşmasında ülkemizde ilk Covid vakasının görüldüğü günün bugün olduğuna değindi ve hükümetin bu süreci yanlış yönettiğini ifade ederek şunları söyledi; “Kendisine partimize ve İzmir’e layık olmak için elimden gelen çalışmayı yapacağımdan ne ufak kuşkunuz olmasın. Bugün 10 Mart, özelliği var. Bir televizyon programında tek bir Covid vakası hükümet tarafından ilan edilmemişken eğer bu bir pandemi ise Türkiye’de Covid vakası olmaması mümkün değil demiştim. O gün geç saatlerde Sayın Bakana Covid vakasını açıklamak durumunda kaldı. Ben ve diğer arkadaşlarım sağlıkla ilgili partimizin önerilerini şampiyon yaptı. Gündemin birinci sırasını ekonomik sorunları, ikincisi sorunu ise Covid alır. Ayrıca ekonomiktir. Türkiye’nin talihsizliği Covid durumuna en beceriksiz hükümetle yakalanmıştır. Zaten ekonomi çökmekteydi ve derin bir krize girmeye başlamıştı. Covid bu sorunu açığa çıkardı ve derinleştirdi. “Sayın bakan ne nazik, ne demokrat hareketleri var, iktidarda böyle insanlar var mı” dendiğinde biz İYİ Parti olarak bu Bakan sadece halkla ilişkileri yönetiyor, Covid ile alakası yok ve yaptığı işlerin de cehaletten farkı yok demiştik. 30 Ocak’ta Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne araştırma önergesi verdik ve reddedildi. Covid konusunda alınan tedbirler yetersizdir, dikkat dedik ve önerilerimi sıraladık. Okulları geç kapattılar maçları geç ertelediler. Yani hiçbir şeyi doğru yapmadılar. Covid dediğiniz zamanda pardon dediğiniz her an biri ölmüş oluyor. İzmir’de bir deprem felaketi yaşadık, mukayese edelim. Canımız yandı. Ama Türkiye’ye her gün bu rakamları 5-10 ile çarpın, o kadar insan vefat ediyor. Covid hastalığı ile ölen bir vatandaşımızın raporunda bulaşıcı hastalıktan öldü yazıyordu. Yani verilen rakamlar da yalan. Covid ile ekonomi bir kısır döngüye girdi. Ekonominin artışı covidi artırıyor, covid ekonomik bozukluğu arttırıyor. Esnaf dükkan açmazken kalabalık kongreler yaptılar. Tarihi utanç olarak millete İBAN gönderen bir hükümet. Yeni mutasyonlar ortaya çıktı, dikkat edin. Sizleri yeteri kadar ziyaret edemediğim için hepinizden özür diliyorum.” 

“BİZE DOĞU PERİNÇEK DİLİNDEN CEVAP VERMESİNLER”

TBMM İYİ Parti Grup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, etik siyaset vurgusu yaparak, “Yüzleşerek büyürsünüz. Tarihle sözleşme yetmez yüzleşmek de gerekir. Ama hiçbir yüzleşme milletle yaptığımız sözleşmeye zarar vermemelidir. İYİ Parti'nin iyi ve cesur insanları olarak iyi partinin kurumsal kimliğini milletle yaptığı sözleşme sizlersiniz. Bu görevi layığıyla yapacağınıza eminim… Bize Doğu Perinçek’in dilinden cevap vermesinler. Mevzu Doğu Türkistan söz konusu olunca bizimle Doğu Perinçek gibi değil Alparslan Türkeş gibi konuşsunlar. Eğer Türkiye’nin bu konuyla alakalı görüş ve düşüncelerini söyleyeceklerini Gastarlı İsmail’den Kaşgarlı Mahmut’ta şevk ve ilham alsınlar” dedi. 

“HÜKÜMET BAŞARISINI KORUYAMADI”

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, iktidarın iktidarın ilk 6 senede elde ettiği balaşarıları koruyamadığını söyledi ve Türkiye’nin bir uçuruma ilerlediğini ifade ederek, “Biz illerimizi gezerek sorunları ele alıyor, çözüm önerilerimizi de onlara sunuyoruz. Pandemi ortamı aslında uzun bir süredir Türkiye ekonomisinde biraz daha derinleşmesini sağladı. Bugün ki sorunlar son bir yılda oluşmadı. Açıklıkla diyeyim elbette AK Parti iktidarı 2007-20008 yılına kadar reformları yapılmış temiz bir ortam aldı, bu bir avantajdı. İkinci avantajı 2002 sonrası oluk oluk aktığı bir dönemde iktidar oldu. Hem büyüme hem de enflasyon arasında bizim rakibimiz olan gelişmekte olan ülkelere göre performansımız düşük. Evet enflasyon düşüktü ama tüm dünyada düşüktü. Bizde düşürdük ama şu an geldiğimiz noktada gelişmekte olan ülkelerden gerideyiz. 2002 bizim bıraktığımız rakamlardayız. Şimdi yönü yukarıya doğru olan bir enflasyon durumumuz var. Dar gelirler ve sabit gelirliler artan enflasyonlara göre ayarlayamazlar. Onlar hep zarar eder. Bu hükümet 2007-2008’e kadar başarılı oldu, bir şey yapmadan başarılı oldu. Ama bunu koruyamadı. Yenilerinin ilave edilmesi gerekiyordu. En büyük kabahati, budur, reformlardan hep kaçtı. Yumurta kapıya dayandı, büyüme durdu, enflasyon artık, bir yanda da bütçe açığı arttı. Bugün Türkiye ithalatını finanse edilebilmesi için rezervleri kullanan bir ülke haline geldi. Eğer bugün döviz geliyor bunu yanlış değerlendirmemek lazım. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelere maksimum 7 olan durumda ülkede yüzde 17 faiz verirseniz sonunuz bu olur. Bizim gibi olan başka ülkelerde sadece yüzde 3-4 oranda değer kaybederken Türkiye yüzde 12 değer kaybetti. 10 yılda alınması gerek kararların alınmamasından kaynaklı sorunlar yaşıyoruz. Cumhurbaşkanı hukuk sitemi ile ilgili reform yapacağım diyor, o gün Türk Lirası değer kaybediyor. Yüzde 7 faiz hepimizin, emeğinin alın terinin yurt dışına akması demek. Para kimsenin hatrına gelmiyor, para 17 faiz ile geliyor. En masum tabirle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yanıltılıyor. Erdoğan, “Türkiye’ye sermaye girişi başladı” dedi. Bugün giren yarın giden para girişidir. Buna aldanmamak lazım. Bu hükümetin artık bu ülkeye verecek bir şeyi kalmadı. Bizim yapacağımız şey bir çalışıyorsak 10 bin çalışacağız. Türkiye’yi bu durumdan kurtaracağız” diye konuştu.

“EN BÜYÜK TAAHHÜDÜMÜZ ÇALIŞAN SAYISINI ARTTIRMAKTIR”

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, İzmir’in son 10 yılda yalnızlaştırıldığını, üvey evlat muamelesi gördüğünü ifade etti ve sözlerini verilerle destekleyerek şunları söyledi; “’Uçuyoruz kaçıyoruz dünya bizi kıskanıyor’ dediğimiz dönemde kişi başı geliri aynı olduğumuz ülkelerin milli gelirleri yüzde 60 arttı. 1 milyon 250 bin insan iş bulma ümidini kaybettiği için iş gücünden çıktı. Türkiye 82 milyon nüfusu var, çalışan nüfusu ise 28,5 milyon. Neredeyse 3’te 1 civarında. Bizim İYİ Parti olarak sizlere en büyük taahhüdümüz çalışan sayısını arttırmaktır. Nüfusa oranlar 16 milyon insanın çalıştırılması gerekiyor. Dünya mutluluk endekssinde 2014 yılında 69. Sırada, 2019’da 79. sıradayız. Son 5 yıldır üniversite mezunlarının mutluluk düzeyi eğitim alamamış mutluluk düzeyini gerisine düşmüştür. Bu ülkede üniversite okuyan biriyseniz okumamış birine göre daha mutsuzsunuz. Eğer biz gençlere hayal kurmasını öğretemiyorsak, kamuda iş bulak tanıdık vasıtası ile oluyorsa, hayalim yok diyorlarsa burada beyin göçüne şaşırmamak lazım. İzmir içine aynı şey var. Eğitim düzeyi yüksek bir şehir. Ama mutsuzluğun en yüksek olduğu illerden bir tanesi. Bu mutsuzluğu katlamak için iktidar. Hükümetin İzmir’den 2020 yılında AK Parti’nin topladığı vergi 103 milyar TL. Ülkeden 978 milyar TL vergi toplamış. Yalnızlaşan bir şehir var karşımızda. Yenilikçi sıralamasında en yükse de olması gereken bir şehir var ama gerilerde yer alıyor. Müthiş turizm kaynakları var ama bunları değerlendiremiyoruz. İzmir’de alt yapı yatırımlarını attırılması gerekiyor. Ama burada da İzmir üvey evlat muamelesi görüyor. Bağımlılık konusunda İzmir limanı 166. sırada. 15 sene önce 73. sıradaydı. İzmir limanından işe başlamak gerekiyor. İzmir’de işsizlik oranı yüzde 15,9. Türkiye ortalamasının üstünde bir şehir. Gelen insanlara istihdam yaratılamıyor. Bereketli bir toprağımız var. Çiftçinin sorunları karşılanmıyor. Türkiye’nin gerisinde kalmış durumda. İzmir için önerilerimiz var. İktisada dayalı organize sanayi bölgeleri kurmamızı gerekiyor. Döngüsel ekonomiye İzmir’den başlayarak hız vereceğiz. Tarım açısında potansiyele sahip. Türkiye’de İzmir’den başlamak üzere tarımsal teknoloji merkezleri kuracağız. Kemalpaşa lojistik köy projesini mutlaka hayata geçireceğiz. Bütün mallar burada toplanacak, limana bağlanacak. Teşvik sistemin yeniden göz önüne alacağız. Temel gıda maddelerinde alınan KDV oranlarını düşüreceğiz. Bunu İzmir’den daha iyi yapabileceğimiz hiçbir şehir yok. Bu şehrin kendi içinde dünya markası çıkarmamız imkansız, bunu hep beraber yapacağız. Türkiye’de üniversiteler işsizliği 4 yıl öteliyor. 1milyondan fazla üniversiteli işsiz arkadaşımız var. Eğitim reformunu hayata geçiriyoruz. Sulama problemini çözeceğiz. Ören yerlerinde alına kaynakları daha düzgün hale getireceğiz. Bunu sizler ve bizler beraber yapacağız. İzmir’i Avrupa’nın incisi haline getireceğiz. Burada müthiş bir teşkilat var. Kimsenin kuşkusu olmasın, bunları hep birlikte başaracağız.” 

İBB Başkanı İmamoğlu'nun 8 Mart Dünya Kadınlar Günü paylaşımı

Anadolu Ajansı'nın habeirne göre; Gazetecilerin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu'nun 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ı etiketleyerek yaptığı paylaşıma ilişkin soru yönelttiği İYİ Parti Grup Başkanvekili Dervişoğlu, şunları kaydetti:

"8 Mart'ın üzerinden iki gün geçti ve tam 48 saattir İYİ Parti teşkilatları bu soruya cevap veriyor. İlk cevabı da Sayın Meral Akşener verdi zaten. Bence gündemini yitirdi soru. Bugün mesela Türkiye'nin işsizlik sorununu konuşuyoruz. Türkiye'nin ekonomik problemlerini konuşuyoruz. Bunlar spekülatif sözler. Ben açık ve net söylüyorum, Ekrem İmamoğlu ya da bir başkasının Twitter'dan paylaştığına ben cevap verirsem herkesin attığına cevap vermek zorunda kalırım. Benim paylaştığım Twitter ile ilgili bir şey varsa cevaplayayım."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.