Dolar 32,9449
%-0.11
Euro 35,7631
%-0.26
Altın 2.528,500
%0.83
Bist-100 10.891,00
%0.18

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Eğitim- İş İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Yıldırım’dan '30 yaş' sınırına tepki: Fatura hak sahiplerine kesilemez!

Eğitim- İş İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Yıldırım’dan '30 yaş' sınırına tepki: Fatura hak sahiplerine kesilemez!

Eğitim- İş İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Adem Yıldırım, ulaşım kartlarına getirilen ‘30 yaş’ sınırlandırmasına tepki göstererek, “Zamanında öğrencilere verilen hakta yaş sınırlandırılması yoksa, ona sonradan sınırlama getirmek ve dolayısıyla ekonomik krizin faturasının da hak sahiplerine kesilmesi kesinlikle kabul edilemeyecek bir bakış açısıdır” dedi.

  • Ege Postası
  • 21.05.2024 - 15:54
  • Güncelleme: 21.05.2024 - 16:09

GÖNÜL MORSÜNBÜL/ EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Tunç Soyer döneminde öğrenci kartlarında 26 yaş sınırı gündeme gelmiş Cumhur İttifakı’ndan gelen tepkiler sonrasında geri adım atılmıştı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın 3’üncü Oturumu’nda Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı tarafından İzmirim Kart Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin Yönetmelik Taslağı "tasarruf tedbirleri" kapsamında yeniden gündeme geldi.

Cumhur İttifakı’nın ‘ret’ CHP’nin ‘evet’ oyları ile oyçokluğu ile kabul edilen yeni karara göre öğrenci kartı yaş sınırı 26’dan 30’a çıkartılarak kabul edildi.

Kararın ardından tepkiler yükselirken, Eğitim- İş İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Adem Yıldırım, ulaşımın anayasal bir hak olduğunu hatırlatarak, ulaşımın herkes için ücretsiz olması gerektiğini söyledi.

“ULAŞIM ANAYASAL HAKTIR, HERKES İÇİN ÜCRETSİZ OLMALI”

Yıldırım, “Benim bakış açım bu konuda çok net. Ulaşım anayasal bir haktır ve ücretsiz olmalıdır. Bunun öğrencisi, 65 yaşı gibi kriterleri olmamalı. Öğretmen indirimlerinin düşük olması önemli bir sorun olarak dururken, şimdi de tasarruf tedbirleri kapsamında öğrencilere yaş sınırlandırılması getirildi. Şöyle bir parantez açmak istiyorum. Yanılmıyorsam eğer geçen sene açık öğretim bölümlerinin tamamına başvuru yapılmış, öğrenciler bölümlere yerleşmişti. Neredeyse hiç boş kontenjan kalmamıştı. Ben buradan şu sonucu çıkarmıştım: Ekonomik krizle birlikte bilhassa metropollerde yaşayan  kişiler en azından açık öğretim fakültelerinde bir bölüm okuyarak ulaşım masraflarını indirmeye çalışıyorlar… Kişilerin eğitim yoluyla indirimlerden faydalanması ekonomik krizin geldiği noktayı göstermesi açısından önemli” dedi.

“İZMİR’DE İKTİDAR İLE MUHALEFET DEĞİŞKENLİK GÖSTERİYOR”

AK Partili üyelerin, '30 yaş' sınırlandırmasını ret etmesine rağmen, Cumhuriyet Halk Partili üyelerin oy çokluğuyla ilgili maddeyi kabul etmelerini değerlendiren Yıldırım, “İzmir’de iktidar ile muhalefet değişkenlik gösteriyor. İzmir’de uzun yıllar boyunca 90 dakika uygulaması vardı. Fakat bu uygulama kaldırılmıştı. Her ne kadar 90 dakika uygulaması yeniden gündeme gelse de 90 dakika  uygulaması UKOME engelinden geçemiyor” dedi. 

“MALİYETLERİN SORUMLUSU İKTİDAR”

Ülkede yaşanan ekonomik krizin sorumlusunun belediyeler olmadığına dikkat çeken Yıldırım, “Şunu gündemde tutmak lazım. Maliyetlerin iktidar tarafından sorumlusu olduğunu unutmamak lazım. Akaryakıt fiyatlarının, döviz kurunun, enerji bedellerinin sebebi belediyeler değil ki. Başta söylediğimin arkasındayım. Ulaşım anayasal bir haktır. Metropolleri biz kurmadık değil mi? Metropoller kendinden oluştu. O zaman ulaşım herkes için ücretsiz olmalı diye düşünüyorum” dedi.  

“FATURANIN HAK SAHİPLERİNE KESİLMESİ KABUL EDİLEMEZ”

Verilmiş hakların geri alınmasının adalet sistemini sekteye uğratacağını hatırlatan Yıldırım, “Zamanında öğrencilere verilen hakta yaş sınırlandırılması yoksa, ona sonradan sınırlama getirmek ve dolayısıyla ekonomik krizin faturasının da hak sahiplerine kesilmesi kesinlikle kabul edilemeyecek bir bakış açısıdır” dedi.

“TASARRUFU HALKA YAPTIRMAK SİYASİLERİN SUÇU”

Öte yandan tasarruf tedbirleri kapsamından alınan bu karara tepki gösteren Yıldırım,  “Siyasiler ekonomik krizin sebebiyken tasarruffu halka yaptırmaya çalışmak ne yazık ki siyasilerin suçu. Dolayısıyla biz çalışanların, alın teriyle geçinenler ekonomik kriz olsun diye çabalamadık. Biz işimizi yapmaya devam ediyoruz. Ama krizin sebebi olanlar da kredi faturasını da halka, vatandaşa kesiyorlarsa o zaman itibardan tasarruf olur mu olmaz mı diye onların sorgulaması lazım” dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.