Dolar 32,8573
%0.27
Euro 35,2203
%0.37
Altın 2.450,900
%-0.29
Bist-100 10.471,00
%0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dünyadaki her evde bir Türk Malı olsun

Dünyadaki her evde bir Türk Malı olsun

Ege Bölgesi sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, dünyada her evde bir Türk Malı sloganını hayata geçirmek için aralıksız çalışmak gerektiğini söyledi. Dünya küresel mal ihracatında Türkiye’nin aldığı payın yüzde 1 seviyesinde olduğunu kaydeden Yorgancılar, “Dünyanın içinde ihracattaki payımız binde 81. İthalattaki payımız ise yüzde 1.38. Dünya ticaretinden aldığımız yüzde2’lik payı artırmalıyız. Bunun için Dünyada her evde bir Türk malı olmalı. Bunu gerçekleştirdiğimizde ülke olarak zenginleşmemiz de mümkün olacaktır” dedi.

  • Ege Postası
  • 05.02.2015 - 12:59
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 43. Grup Kalıp, Hırdavat ve El Aletleri Sanayi Meslek Komitesi Grup Üyeleri ile Ekonomi Değerlendirme Toplantısı’nda biraraya geldi. Toplantıda ‘Dünya ve Türkiye Ekonomisi’ne Makro Bakış’ konulu bir sunum gerçekleştiren Yorgancılar, 2015 yılında temkinli olunmalı uyarısında bulundu. Gerileyen petrol fiyatlarının Türkiye’nin cari açığına 20- 22 milyar dolarlık olumlu bir katkı sunmasının beklendiğini kaydeden Yorgancılar, “2015’te dünyamız ve ülkemiz açısından risklere baktığımızda özel sektörün borçluluğu dikkat çekiyor. Kamuda bir sıkıntı görünmüyor. Risk özel sektörün borçluluğunda.2014 ve 2015’in hemen başında dolar kurundaki hareketlilik dikkate alındığında parite yüzde 18- 20 arttı. Kendini döviz kurundaki hareketliğe karşı korumayan, döviz riskini hedge etmeyen firmalar paritedeki hareketlilik nedeniyle ilave enflasyon ile karşı karşıya kaldı. Önlem almayı ihmal etmeyin” dedi.

Mesleksizlikle mücadele edilmeli
Türkiye’nin önündeki fırsatlara değinen Yorgancılar, orta gelir tuzağını aşmak için üretim hamlesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Üretimin önündeki engellere değinen Yorgancılar, genç nüfusta yüzde 20’ye yaklaşan işsizliğe dikkat çekti. Yorgancılar, “Sanayi üretimi arttığında işsizlik azalıyor, düştüğünde ise işsizlik artıyor. O nedenle üretim, üretim, üretim diyoruz. Her yıl 700 bin gencimiz okullardan mezun oluyor. Bunlara iş bulmanın yolu da sanayi üretiminden geçiyor” dedi. Genç işsizliğinde önemli bir konunun da mesleksizlik olduğuna dikkat çeken Yorgancılar, bu noktada yetişmiş eleman eksiği çeken sanayicilere EBSO koordinasyonunda gerçekleştirilen UMEM (Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri) projesine katılma çağrısında bulundu.

Zenginleşmenin yolu
Yorgancılar, konuşmasının devamında ülkenin zenginleşmesinde küresel mal ihracatında aldığı payın artması gerektiğini vurguladı. Yorgancılar, “Dünyada her eve bir Türk malı sloganımız var.  Buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, elektrik kablosu, mobilya, bardak olsun ama ne olursa olsun dünyada her evde bir Türk Malı olsun.  Dünyanın içinde ihracattaki payımız binde 81. İhracattaki payımız ise yüzde 1,38. Dünya ticaretinden aldığımız yüzde2’lik payı artırmalıyız. Rahmetli Özal ne demişt? ‘Her uçakta bir Türk.’ Dünyadaki her uçağın içinde mal alıp satmaya giden bir Türk olursa, dünya ticaretinden aldığımız pay yüzde 5’lere, yüzde 8, yüzde 10’lara doğru yükselir. Bunun için Dünyada her evde bir Türk malı olmalı.  Bunu gerçekleştirdiğimizde ülke olarak zenginleşmemiz de mümkün olacaktır” diye konuştu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.