Dolar 32,3069
%-0.09
Euro 34,8390
%0.08
Altın 2.412,940
%0.81
Bist-100 10.267,00
%-0.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dayanışma İzmir’de büyüyor:  ‘Bir Kira Bir Yuva’

Dayanışma İzmir’de büyüyor: ‘Bir Kira Bir Yuva’

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yardım kampanyasını büyütmek için 'Bir Kira Bir Yuva' diyerek dayanışma gecesi düzenledi. Halk TV yayınlanan programa ilk katılan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu bir maaşını bağışladı. Altılı Masanın diğer ortakları da canlı yayına katılarak kampanyaya destek verdi. Kampanyada hedefin aşıldığını belirten Soyer, 33 bin 98 ailenin bir yıllık kirasının karşılanacağı bağışın toplandığını açıkladı.

  • Ege Postası
  • 22.02.2023 - 20:53
  • Güncelleme: 23.02.2023 - 13:05

EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, 30 Ekim İzmir depreminin ardından hayata geçirilen ‘Bir Kira Bir Yuva’ projesi Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından tüm Türkiye’ye yayıldı..

11 ilde büyük yıkıma neden olan deprem felaketleri sonrasında barınma sorununa çözüm bulmak için İhtiyaç Haritası ile başlattığı “Bir Kira Bir Yuva” kampanyası dayanışmayla büyüdü. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) hazırlanan stüdyoda Halk TV aracılığıyla düzenlenen “Bir Kira Bir Yuva Özel” programında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de telefonla gelen çağrılara yanıt verdi. 

Sanatçı Cem Adrian’ın söylediği “Ne Ağlarsın” şarkısıyla açılışı yapılan program yoğun ilgi gördü.

Ev bekleyen 28 bin 466 ailenin barınma sorununu çözmek için belirlenen hedef aşıldı. Belirlenen hedefin üzerine 4 bin 632 depremzede aileye daha ulaştırılacak destek sağlandı. Böylece toplamda 33 bin 98 aile için 330 milyon lira tutarında dayanışma miktarına ulaşıldı.

Tunç Soyer, açıkta tek bir depremzede kalmayana kadar kampanyanın devam edeceğini belirterek, bugün itibariyle toplam destek miktarının 350 milyon lirayı aştığını söyledi.

CHP LİDERİNDEN KAMPANYAYA BİR MAAŞ, İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE TEŞEKKÜR

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu canlı yayına bağlanarak, bir maaşını kampanyaya bağışladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne kampanya için teşekkür eden Kılıçdaroğlu açıklamasında, ‘’Bugün üçüncü kez deprem bölgesine gittim. İnsan oraya gittiği zaman o acılara tanık olduğu zaman milletimizin taleplerini dinlediğimiz zaman ki genellikle acıları dinliyorsunuz, bu kampanyaların önemini çok daha iyi anlaşılıyor. Ben öncelikle İzBB’ye kampanyası için ve Halk TV’ye ekranlarını açtığı için yürekten teşekkür ediyorum. Bölgede vatandaşlarımızın büyük bir çoğunluğu evsiz kaldı. Binalar yıkıldı, yıkılmayan evlere de endişe nedeniyle girilmiyor. Denetimler tamamlanıncaya kadar vatandaşların riskli yapılara girmemesi gerekiyor. Durum böyle olunca bölgede çadır ve konteyner ihityacı var. Geçici olarak illerden ayrılan insanlarımız için maddi desteğe ihtiyaç var. Ben İzBB’nin bu anlamlı kampanyasını desteklemek amacıyla yine bir maaşımı daha bu kampanyaya bağışlamak istiyorum. Ne kadar kişiye dokunabilirsek o kadar iyidir. Milletimiz bugünleri dayanışma ile aşacaktır. Bu onurlu halk bir daha kimsesiz kalmasın yeter ki biz üzerimize düşeni yapalım. Kimsenin umutsuz olmasını istemem Türkiye güçlü bir ülke, halkımız dayanışma kültürünü özümsemiş bir ülke bu acıyı da birlikte aşacağız’’ dedi.

MİLLETİ MİLLET İLE BULUŞTURUYORUZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer ‘Bir Kira Bir Yuva’ kampanyasını anlatarak, ‘Millet millet ile milleti buluşturacağız’’ dedi.  30 Ekim İzmir depremini hatırlatan Soyer, ‘’bizim de canımız çok yanmıştı. O zamanlarda öyle bir kampanya açalım ki önümüz kış insanlar çadırlarda konteynerlerde kışı geçirmesinler başlarını sokacakları bir yuva bulalım dedik. Onun üzerine adına bir kira bir yuva dediğimiz ve ihtiyaç haritası ile beraber çalıştığız bu kampanyayı o zaman başlatmıştık. O zaman olağanüstü bir destek gördü. 42 milyon liranın üzerinde bir kaynak yaratıldı ve biz 4 binin üzeride vatandaşı başını sokacak bir yuva ile buluşturduk. 30 Kasım günü son çadırı İzmir’de sökmüştük. 1 ay sonra İzmir’de çadır kalmamıştı’’ dedi.

‘BİR KİRA BİR YUVA’ TÜRKİYE’YE YAYILSIN

Kampanyayı Türkiye’ye yaymak istediklerini belirten Soyer, ‘’Şimdi biraz daha o deneyimin verdiği cesaretle bunu tüm Türkiye’ye yaymak istiyoruz. Deprem 14 milyon insanın hayatını etkileyen sonuçlar doğurdu. Acımız, yasımız büyük.  Bir yandan da dışarıda hayatını sürdürmek zorunda kalan on binler var. Hatay depreminden sonra onlarda açıkta kaldılar ve çok büyük bir çadır ihtiyacı var’’ dedi.

ARTAN DEĞİL EKSİLEN KAMPANYA

Kampanyanın nasıl sürdürüleceğini anlatan Soyer, ‘’Arkada bir rakam gözüküyor. Bu rakam bize başvuru yapan ihtiyaç sahibi depremzede vatandaşlarımız. Bu vatandaşlarımız bizim bir kira bir yuva sitesine başvuru yaptılar. Telefon numaraları, ikametgah adresleri, depremde gerçekten hasar alıp almadıkları test edildikten sonra bir kira bir yuvanın ihtiyaç sahibi vatandaşlar listesine girdiler. Şu an itibariyle bu sayıyı durdurduk. Bizim kampanyamız artan değil, eksilen bir kampanya. Biz her bir vatandaşımıza bir kira desteği vermek istiyoruz. Onu da genişlettik 10 bin lira nakit yardım yapacak bağışçı o lisede bekleyen bir aile ile buluşturulacak. O yüzden milletten millete aktarılan bir kampanya olacak. Türkiye’nin her yerinde birçok kampanya yapılıyor ama bizimkisi doğrudan doğruya, kimsenin hesabına girmeden doğrudan kaynağı yaratan vatandaş ile ihtiyaç sahibi vatandaşı buluşturacağımız bir kampanya. Bir köprüyüz. 100 ‘ün üzerine arkadaşımız gönüllülerle beraber 40’ın üzerinde hatta bağışçıları, dayanışmaya girmek isteyen vatandaşlarımızı dinliyor olacak. Bu rakamı eksiltmeye, sıfıra indirmeye gayret edeceğiz’’ ifadelerini kullandı.

Kira bekleyen 28 bin 466 vatandaşın olduğuna dikkat çeken Sıyer,  ‘’Bu kampanya daha düşük miktarlarda kaynak yaratarak katılabilir. 100 lira ile metre çadır, bin lira ile 1 metrekare konteyner desteği verebilirler. Bizim amacımız bir an evvel vatandaşlarımızı başlarını sokacakları bir yuva ile buluşturmak. Kampanyamızın yuvaya tekabül eden 4 başlığı var. Çadır, konteyner, kiralık bir ev ya da evini kullandırmak isteyen vatandaşın boş evi. Şu anda 600'ün üzerinde vatandaşımız evini bağışladı ve o evlere depremzedeleri yerleştirdik. Kira bekleyen 28 bin 466 vatandaşımız var’’ dedi.

SMS KRİZİ ÇÖZÜLDÜ

Başkan Soyer bu sabah HALK TV’de yaptığı açıklamada İzmir Valiliğinden kampanya yayını öncesi SMS izni alamadıklarını belirtmişti. Soyer canlı yayında yaptığı açıklama ile SMS krizinin çözüldüğünü belirti. Soyer açıklamasında, ‘’Bugün Vali bey ile görüşme yaptık. Vali, ‘SMS’i AFAD ile Büyükşehir Belediyesi’ni buluşturarak yaptırabiliriz’’ dedi. Yarın sabahtan itibaren SMS başlatılacak. Bu akşam yapacağımız kampanyanın SMS ile bir alakası yok. Biz milletimiz ile milletimizi buluşturacağız ve doğrudan doğruya dayanışma içerisine girmek isteyen vatandaşlarımızı depremzedelerimizle buluşturacağız’’ dedi.

İMAMOĞLU’NDAN SOYER’E DESTEK

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kendi ve eşi adına birer ailenin bir yıllık kira bedelini karşılayacağını söyledi. İmamoğlu açıklamasında, ‘’ ‘’ İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız çok özel bir iş başlattı, kendisini ve ekibini yürekten kutluyorum. Daha önce bu süreci İzmir ile yapmıştı ve ben İstanbul’dan çok desteklemiştim. Halktan halka yürüdüğü zaman maneviyatı yüksek insanları mutlu eden duygusu çok anlamlı yerlere gidecek bir şekilde işliyor. Çok büyük acı yaşıyoruz, insanlarımızı şehirlerimizi kaybettik. Bunu bir kırılma anı gibi kabul ederek bir yanıyla da bölgeye olan sorumluluğumuzu en üst seviyede tutmamız gerekiyor. Bunun insani tarafı var ve ülkemiz adına geleceğe dair yapılması gereken tarafı var o da şehirlerimizin yeniden ayağa kalkması meselesi. Her iki tarafa da duyarlı 11büyükşehir belediyemiz var. Bunun değerli lokomotiflerinden birisi İzBB ve Tunç Soyer başkanımızdır. Bu özel geceye katılmak ve tam da bugünlerde barınma ihtiyacını gidermek adına milletçe seferber olup dayanışmayıı en üst seviyeye taşıyabilmenin güzel bir simgesi olacak bu akşam ben de katkı sunmaya ailece karar verdik.  Hem şahsım adına hem eşim adına ve birer ailenin bir yıllık kira bedeli karşılamayı taahhüt ediyoruz. Milletimizin dayanışma gücünü göstererek insanlarımız acılarını yaşarken onları bir nebze ihtiyacını giderebilirsek her birimiz başımıza yastığa koyabiliriz’’ ifadelerine yer verdi.

ALTILI MASA'DAN DESTEK

DEVA Partisi Lideri Ali Babacan da kampanyanın önemine değinerek, “Bir maaşımla katkıda bulunmak istiyorum” dedi ve başsağlığı diledi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 3 ailenin kirasını üstlendi. 

Canlı yayına bağlanan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, eşiyle birlikte bir ailenin bir yıllık kirasını karşılayacaklarını belirtti.

Demokrat Parti Lideri Gültekin Uysal da 10 kira destek vereceğini aktardı.

DEMİRTAŞ: BU ZORLU MÜCADELEDE BERABERİZ 

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş eşi Başak Demirtaş bir mesaj göndererek, “Herkese bir kez daha başsağlığı ve sabır diliyoruz. Bu günler de geçecek ama dayanışmayla, el ele vererek geçecek. Bizim halkımıza sözümüz var, ne olursa olsun tüm ezilenler yan yana duracağız, büyük barışı, güçlü demokrasiyi ve aydınlık yarınları mutlaka kazanacağız. Gücümüz oranında 10 çadırı HDP aracılığıyla halkımıza gönderebildik 10 çadır da sizin aracılığınızla göndermek istiyoruz. Lütfen umudunuzu yitirmeyin, korkmayın, bu zorlu mücadelede bir ve beraber olduğumuzu unutmayın. Dayanışma için emeği geçen herkese teşekkür ediyor, selam, sevgilerimizi gönderiyoruz” dedi.

SON ON BİN AİLE 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ''Bir Kira Bir Yuva kampanyamızda hedefimize ulaşmamıza son 10 bin ailemiz kaldı. Muazzam bir dayanışma, muazzam bir birlik yaşıyoruz. Destekleriniz ile başaracağız. Kampanyamız için onbinlerce vatandaşımız arıyor. Telefonu kitleyen, yardım eli uzatan herkese minnettarım. Dayanışmaya birkirabiryuva.org üzerinden de katılabilirsiniz'' dedi. 

İNCE'DEN BİR KİRA BAĞIŞI 

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, "Emekli milletvekili maaşımdan başka gelirim yok. Geçen bağış gecesinde bir maaşımı bağışlamıştım. Bir kira daha bağışlaya bilirim" dedi.

CHP'Lİ BAKAN: BURADA MİLLETİ GÖRÜYORUZ 

1999 depreminden bu yana hiçbir şeyin değişmediğine vurgu yapan  CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, ‘’Söyleyecek bir şey yok ben depremzedeyim demek kolay değil. Bugün ne yaşandıysa 99 yılında aynısını yaşadık. Bugün enkazdan insanlar canlarını nasıl çıkarmaya çalıştıysa biz aynı şey yaşadık. Arada çok zaman geçti ama Türkiye için hiçbir şey değişmedi. Burada milleti görüyoruz. Çocuklar kumbaradakileri harçlıklarını bağışlamak için. İşçiler, emekçiler arıyor. Türkiye’nin her yerinden harklı etnik kimliklerden, farklı inançtaki insanlar bize birlik duygusunu yaşatıyorlar. Ben çok daha duygusal bir an yaşıyorum. Biz milletvekilleri olarak toplu bağış yapacağız onu il başkanımız açıklayacak. Eşim ve oğlum 50 bin lira destek olmak istiyorlar’’ dedi.

MEMİŞ SARI: ALIN TERİNİN DOĞRU YERE GİDECEĞİNİ BİLİYORUZ 

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, ‘’Biz deprem bölhgelerini ziyaret ettik. İlk günden beri bu dayanışma içerisinde yer alamya çalıştık. Elimizden gelen bütün katkıları sunmaya çalıştık. Bütün ekçi kardeşlerimizle bu dayanışmayı örgütleyerek yaraları sarmanın en güzel örneğini vermeye çalıştık. Bir Kira Bir Yuva kampanyasına İZELMAN 1 ve 3 No’lu şube Genel iş ailesi 50 adet konteyner hediye ediyor. 9 ve 2 No’lu şubelerimiz de 50 adet konteyner bağışta bulundu. İşçiler ve emekçiler alın terinin doğru yere gideceğine inandığımız için Tunç başkanımızın bu kampanyasına biz işçiler olarak destek veriyoruz’’ dedi.

ULUSLARARASI DESTEK

Bir Kira Bir Yuva Kampanyası’nı büyütmek için düzenlenen dayanışma gecesine Tunç Soyer’in çağrısıyla dünyanın dört yanından belediye başkanları, çok sayıda uluslararası birlik ve kuruluş temsilcisi katılarak desteğini belirtti.

Yayına görüntülü olarak bağlanan Floransa Belediye Başkanı ve Avrupa Kentler Ağı (Eurocities) Başkanı Dario Nardella, Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) Başkanı ve Montevideo Belediye Başkanı Caroline Cosse ve UCLG Genel Sekreteri Emilia Saiz, Saraybosna Belediye Başkanı Benjamina Karic, Hannover Belediye Başkanı Belit Onay, Üsküp Belediye Başkanı Danela Arsovska, Finlandiya Turku Belediye Başkanı ve Dünya Sürdürülebilir Kentler Birliği (ICLEI) Başkan Yardımcısı Minna Arve, ABD Temsilciler Meclisi Eski Üyesi Patrick Hays, Türkiye’nin acısını paylaştıklarını ve bölgenin yeniden ayağa kalkması için gereken tüm destekleri vereceklerini dile getirdiler.

BAĞIŞ YAĞMURU 

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke 3 kira desteği vereceğini belirtti.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay 30 bin TL bağış yaptığını söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel 30 bin lira bağışta bulundu.

CHP İzmir Milletvekilleri ise ortak bağışla kampanyaya 15 kira bağışladı. 

CHP İzmir İl Yönetimi 10 kira bağışta bulundu. 

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat 3 kira bağışta bulundu. 

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda 50 bin lira bağışladı.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve oğlu da bir yıl boyuncu bir ailenin kirasına destek vereceğini açıkladı.

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, 1 maaşını ve 4 kira bağışladı.

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ 50 bin TL bağışladı. 

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü 5 kira bağışında bulundu.

Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin 60 bin TL bağışladı.

Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz bir maaşını ve 350 belediye personeli bir günlük yevmiyesini bağışladı.

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç 5 kira bağışta bulundu. 

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal 5 kira bağışta bulundu. 

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ailesi adına 4 kira bağışladı. 

Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz 5 kira bağışladı. 

Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel kendisi ve ailesi adına 6 kira bağışta bulundu. 

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş 5 kira bağışladı. 

Menderes Belediye Başkan Vekili Erkan Özkan 10 kira bağışladı. 

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan 30 bin TL bağışladı. 

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin 140 bin TL değerinde 2 konteyner bağışladı. 

Ankara Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar 10 maaşını bağışladığını duyurdu.

Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu kendi ve eşinin iki emekli maaşını, Denizli Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik de bir emekli maaşını bağışladı.

İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) temsilcisi Nedim Ambar, 100 kira yanı 1 milyon tl bağışladıklarını duyurdu.

Kale Holding adına bağlanan Sema Gülün, 1 milyon lira bağışladığını belirtti.

TURYOL şirketi de 1 milyon lira bağış yaptı.

Armağan Çağlayan Vakfı'nın da 1 milyon TL destek vereceği aktarıldı.

Sanatçı Metin Akpınar da 500 bin TL bağış yaptığını Metin Uca aracılığıyla duyurdu. 

Folkart yapı 5 milyon TL destek verdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP meclis üyeleri 250 bin TL bağışta bulundu.

Kemalpaşa Belediye meclis üyesi Ahmet Özken 10 bin lira bağışladı.

İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, 10 çadır bağışladı. 

CHP İzmirİl Kadın Kolları Başkanı 3 bin TL bağışladı. 

CHP Çiğli ilçe yönetimi 20 bin TL bağışladı. 

CHP Güzelbahçe ilçe örgütü 13 bin TL bağışladı. 

Zülfü Livaneli 500 bin TL, şarkıcı Sıla İzmir'de yapacağı konserden elde edilecek geliri bağışlayacağını açıkladı. Şarkıcı Gülşen de 12 kira bağışladı. Sanatçı Yıldız Tilbe, 12 ailenin birer yıllık kirasını ve diğer ihtiyaçlarını karşılayacağını söyledi.

Ortalama 4 saat süren kampanya sonunda 28 bin 466 depremzede ailenin bir yıllık kirasını karşılayacak para toplanırken, devam eden bağışlarla yeni ailelere destek verilecek. 

SİTEYE 3 MİLYON 700 BİN SALDIRI 

 Başkan Soyer programda yaptığı açıklamasında, ''"Gerçekten Türkiye’de muazzam bir yüce gönüllülük var insanımızda. Ama iyilik cezasız kalmıyor. 3 milyon 700 bin saldırı olmuş sitemize dün gece. Dünyanın her yerinden... İyilik kolay yaşamıyor, iyiliği yaşatmak bedel ödemeyi, mücadele etmeyi gerektiriyor'' dedi. 

YAPI STOKU AÇIKLAMASI

İzmir’de yaklaşık 900 bin eski bina var bunların yüzde 80’inin değiştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Soyer, '' Hiç kimse imar affı adı altında düzenleme yapma yetkisi kendinde görmemeli anayasal bir düzenlemeye ihtiyaç var'' ifadelerine yer verdi. 

SOYER: ÇOK DUYGULUYUZ, ÇOK GURURLUYUZ

Soyer gecenin sonunda sosyal medya hesabından "Bu akşam dayanışmanın, birliğin, beraberliğin akşamıydı. 28.466 ailemize kısa sürede sizlerin desteği ile yuva bulduk. Ben bu akşamı, verilen destekleri asla unutmayacağım. Çok duyguluyuz, çok gururluyuz. Katılan ve emek veren herkese en içten dileklerimle teşekkür ediyorum." mesajını paylaştı.

SOYER: 330 MİLYON TL TOPLADIK

Soyer daha sonra yaptığı açıklamada kampanyada hedefin aşıldığını duyurdu.

Soyer, "Hedefimizi aştık… 33.098 ailemize kira desteği için 330 milyon ₺ topladık. Dayanışmamızı sürdürecek, büyütecek, yuva sıcaklığına hasret kalan depremzedelerimize hep birlikte destek olacağız." dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.