Dolar 32,3749
%0.05
Euro 34,7645
%-0.08
Altın 2.395,900
%-0.04
Bist-100 10.245,00
%0.35

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
DEVA Partili Ösen’den siyasette cinsiyet eşitsizliği tepkisi: Siyaset kadınların önünü açmamış

DEVA Partili Ösen’den siyasette cinsiyet eşitsizliği tepkisi: Siyaset kadınların önünü açmamış

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. DEVA Partili Ösen siyasette kadınların önlerinin açılmadığına değinerek, ‘’Özellikle kadınların ön planda olduğu bir parti olmamız sahada ciddi etki yaratıyor. İzmir’de halk kadınların yarı yarıya beraber çalıştığı il teşkilatına hazırmış ama siyaset bugüne kadar hazır olmadığı için olmamış. Ben sahada erkekler ile kadınların birlikte çalıştığı yerlerce ciddi bir teveccüh görüyorum. Toplum hazırmış, siyaset kadınların önünü açmamış’’ ifadelerini kullandı.

  • Ege Postası
  • 04.01.2023 - 15:22

EGEPOSTASI- DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen, Büyük İzmir TV’de yayınlanan Figen Avcıoğlu ile Gündeme Dair programında önemli açıklamalarda bulundu. 

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, dün çıktığı canlı yayında Altılı Masa, adaylığı konusunda mutabakata varırsa bunu en iyi şekilde yapacağını ifade etmişti.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Seda Kaya Ösen, "Her siyasi partinin liderinin doğal olarak ülkeyi yönetmeye aday olması gerekiyor. Biz DEVA Partisi olarak siyasete atıldığımız ilk günden beri siyasette bazı şeyleri değiştirmeye çalışıyoruz. DEVA Partisi'nin dönüştürücü gücüne inanıyoruz. Sadece bu seçim için kurulmuş bir parti değil. Biz iktidar olma hedefi ile yola çıktık. 6’lı masanın karar vereceği zaten Genel Başkanımız tarafından defalarca söylendi. İstişare kültürüne yatırım yaptıktan sonra 6’lı masaya da yakışan istişare kültürünün sonucu olarak bir aday çıkarmak ve 6 partinin de bu aday üzerinde dimdik durması gerekir. Genel Başkanımız yıllarca bakanlık yapmış ve başarısı bir çok uluslar arası kurum tarafından değerlendirip, takdir edilen, pozitif bilime önem veren bir kişi. Biz onun zaten bu görevi layıkıyla yapacağı ile ilgili şüphemiz yok’’ dedi. 

"PROJELERİMİZİ KAPI KAPI GEZEREK ANLATIYORUZ"

İzmir’in en kılcal damarlarına kadar teşkilatları tamamlamaya çalıştıklarını belirten Ösen, ‘’Ben kurucu il başkanıyım. Bu farklı bir şeymiş. DEVA Partisi’ni sıfırdan İzmir’de kurma görevi ile atandık. DEVA Partisi bugün geldiğimiz noktada 27 ilçede teşkilatı olan aktif bir parti haline geldi. İl başkanlığını kurmak için ilçe başkanlıklarını atadık. İlçe başkanlarımız yönetim kurullarını seçti. Seçilen ilçeler kongreye giderek atanmıştan, seçilmişe döndüler. Son 4 aydır sandık temsilcilerimizi atıyoruz. İzmir’in en kılcal damarlarına kadar teşkilatlarımızı tamamlamayı hedefliyoruz. Biz basın tarafından çok ortaya çıkarılmayan bir partiyiz. Ana akım medya tarafından partimiz bir karartma görüyor. Reklam filmlerimizi biz para ile bile ana akım medyada çıkaramıyoruz. Bu sadece hükümet ile baskısı ile değil, hükümete yanaşarak hayatını geçindirmeye çalışan iş adamlarıyla da alakalı bir şey. Parasını verip ilanı çıkartılmayacak kadar bir karartma ilk defa oluyor. Bu bizim görevimizi farklı bir boyuta çıkartıyor. Bizim birinci görevimiz insanlara DEVA Partisi’nin var olduğunu ve bu partinin plan ve projelerini kapı kapı gezip anlatmak oldu’’ ifadelerine yer verdi. 

"21’NCİ EYLEN PLANI SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ OLARAK ORTAYA ÇIKTI"

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin 21’inci eylem planı olan Temel Haklar Eylem Planı’nı geçtiğimiz günlerde açıklamıştı. 21’nci eylem planı hakkında açıklamalarda bulunan Seda Kaya Ösen, ‘’Bu açıklanan 2. eylem planı tamamen sahada duyduğumuz sıkıntılara bir çözüm planı olarak ortaya çıktı. Biz devletin ana görevi olan barınma, gıda gibi şeylerin devlet tarafından karşılanması gerektiğine inanıyoruz. Bu sosyal devlet dediğimiz şey bu açıdan da önemli. Asgari geçim desteği şeklinde bir planımız var. Bir ailenin geçinmesi için gereken minimum rakam hesaplanıp ailenin eline geçen gelirin o noktaya çekilmesi üzerine bir planımız var. Hükümet tarafından şu an bazı politikalarla sağlanmaya çalışılıyor, ama sağlanamıyor. Çünkü o yardımlar yandaşlara gidiyor, belli bir partiye üye iseniz siz o yardımı alabiliyorsunuz. Bu aslında devlet ile vatandaş arasındaki güven dengesini bozan bir şey. Biz sosyal yardımların bu şekilde dağıtılmasını sakıncalı buluyoruz. Sosyal yardımlarda bizim iktidarımızda herhangi bir değişiklik olmayacak, yine dağıtılacak. Gerçekten ihtiyacı olan insanlara ihtiyacı doğrultusunda dağıtılacak. Bebeklerin 2 yaşına kadar bütün mama ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanması gerektiğini düşünüyoruz. 0-2 yaş bebeklerin gelişimi açısından çok önemli bir dönem. Yoksulluğun arttığı bu dönemde çocuklar gelişim bozuklukları yaşar hale geldi. Bunun dışında eğitim destek paketimiz var. Bütün öğrencilere bir kart vererek, okul alışverişlerinde harcaması için yeterli miktarı koyarak, o kartı anneye vermeyi planlıyoruz’’ dedi. 

"KUTUPLAŞTIRILDIK, AŞAĞILANDIK" 

Türkiye’de yaşayan bütün vatandaşlarımız refah içerisinde yaşaması gerektiğine değinen Seda Kaya Ösen, ‘’Bu ülkede yaşayan vatandaşların artık siyaset kurumlarına güvensizliğimiz üst seviyelere çıktı. Biz son zamanlarda kutuplaştırıldık, aşağılandık, siyasetçilere karşı güvensizlik ortamının oluşturulduğu döneme girdik. Biz bu ülkede yaşayan insanlar olarak her şeyin en iyisine layığız.  Pasaportumuzun kıymetli olduğu dönemleri yaşamaya layığız. Biz böyle dönemleri yaşadık. Türkiye’nin AB’ye girmesi için müzakere sürecinin başladığı, çok ciddi yatırım aldığı, pasaportun kıymetli olduğu, paramızın kıymetli olduğu dönemi bizim Genel Başkanımızın bakan olduğu zamanlarda yaşadık. Türkiye’de yaşayan bütün vatandaşlarımız refah seviyesine layık’’ dedi. 

"KADINLARIN ÖN PLANDA OLDUĞU BİR PARTİYİZ" 

Saha çalışmalarından bahseden Seda Kaya Ösen, ‘’Biz kalabalık bir şekilde teşkilatlarla birleşerek sahaya iniyoruz. 150 kişilik bir grup halinde sahaya inerek 2 gün boyunca 16 ilçede program yaptık. Ekonomik dar boğaz artık her gelir seviyesinden insanın gündemine birinci numaradan girdi. Her meslekten kiminle karşılaşırsanız karşılaşın, ekonomik sıkıntılardan ve baskıcı antidemokratik ortamdan şikayet ediyorlar. Eskiden bu kadar konuşulmuyordu. Bizim tam karşımızda olan bir parti yok. Sahada kimseden negatif bir tepki almıyoruz. Özellikle kadınların ön planda olduğu bir parti olmamız sahada ciddi etki yaratıyor. İzmir’de halk kadınların yarı yarıya beraber çalıştığı il teşkilatına hazırmış ama siyaset bugüne kadar hazır olmadığı için olmamış. Ben sahada erkekler ile kadınların birlikte çalıştığı yerlerce ciddi bir teveccüh görüyorum. Toplum hazırmış, siyaset kadınların önünü açmamış’’ ifadelerini kullandı. 

"ASGARİ ÜCRET ZAMMI ENFLASYON KARŞISINDA ERİYECEK" 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan asgari ücret zammı  hakkında açıklamalarda bulunan Ösen, ‘’Yaşadığımız ortam bir seçim ekonomisi. AK Parti’nin bugüne kadar popülist bir seçim ekonomisi yapmışlığı yoktu. Bu da bize iktidarın değişeceğini gösteriyor. Asgari ücrete yapılan zam oran olarak bize çok gelebilir, ama TL’nin her gün eridiği bir dönemde hiç bir işe yaramadığını hep beraber göreceğiz. Geçtiğimiz sene asgari ücret zammı 4 ayda eriyip gitti,  yine aynı şey olacak. Bu tamamen kısır döngü ve iş bilmezlik. Artık ben bunda art niyet olduğunu düşünüyorum. Bu çarkı seçime kadar döndürmeye çalışıyorlar. Seçimden sonrası tufan. Seçimden sonra nasıl bir ekonomi politikası yönetileceği çok önemli. İş bilir bir ekonomi kadrosu gelirse 10 üzerinden 4 zorluk yaşarız. Eğer AK Parti iktidarı ve Nebati tarzı bir politikacının ekonomi politikası devam ederse 10 üzerinden 15 kötü bir dönem yaşarız. Şu anda bir hasar olduğu kesin ve seçime kadar bu hasar devam edecek. Bu hasarın kimin kaldıracağız ve hasarın halka ne kadar yansıyacağı ile doğru orantılı olacak. Ekonomi bir güven ortamıdır. Demokratik bir el değiştirme ve ekonomiyi liyakatli kadroların artık yöneteceği söylendiği andan itibaren bu rüzgar tersine döner. Tabi ki kalıcı hasarlar olacaktır. Plansız ve programsız yapılan şeylerin bir hasarı olacak’’ ifadelerini kullandı.

"EYT GENÇLERİN SIRTINA YÜK OLARAK ÇIKTI" 

Erdoğan tarafından EYT’lilere verilen zam oranı 25 olarak açıklanmış ancak bugün yapılan son açıklamada refah payı ile yüzde 30’a çıkmıştı. EYT’nin düşünülmeden çıkarıldığını ileri süren  DEVA Partili Ösen, ‘’EYT çıktı ama düşünülmeden çıkarıldı. Gençlerin sırtına binen bir yük olarak çıkarıldı. İnsanlara opsiyonlar sunularak bu insanların işgücü içerisinde kalması sağlanabilirdi. Devletin üzerine büyük bir yük binmesi engellenebilirdi. İş verenin sırtına binen yük ne olacak?  Memur zamlarına yapılan orandan anlıyoruz ki özel sektör ceremesini çeksin ama devlet vereceği zaman yok mu? ‘’ dedi. 

"İKTİDAR BİZİ EN BÜYÜK TEHDİT OLARAK GÖRÜYOR" 

Ödemiş, Tire, Bayındır, Torbalı ve Kiraz’da üçüncü parti olduklarını belirten DEVA Partili Seda Kaya Ösen, ‘’Seçim hattına girildikten sonra ben DEVA Partisi’nin katlanarak büyüyeceğine inanıyorum. Sadece bir ayda bile bilinirlilik oranımız yüzde 10 artmış. İzmir’den milletvekili çıkarabileceğimizi düşünüyoruz. Birinci ve ikinci bölge arasında oy oranımız değişmedi. Hedefimiz her iki bölgeden de vekil çıkarabilmek. Seçimin ne olacağı ile ilgili ve seçim kanunu ile çok alakalı bir durum. Bölgesel partiler var ve bu partiler yeni kanundan çok etkilenmiyor. Biz her yere homojen olarak dağıldık. Bu seçim kanunu bizim için dezavantajlı. Bu kanun bizim önümüzü kesmek için çıkarıldı. Bu tamamen kendisine tehdit olarak gören partinin baştan beri bastırılıp büyümesine izin vermeme politikası. İktidar en büyük tehdit olarak bizi görüyor’’ dedi. 

"EŞİT VATANDAŞLIK ALTINDA BULUŞMAK GEREKİYOR" 

 Eylem Planı’nın eşit vatandaşlık ilkesi altında toplandığına değinen DEVA Partili Ösen, ‘’Bu ülken her vatandaşı eşit haklara sahip olmalı. Baştakiler de sadece kendilerine oy verenlere değil herkese aynı yaklaşmalıdır. Bu demokrasinin ana kriterlerinden biridir. Bizim de bir batı demokrasisi olabiliyor olmamız gerekiyor. Orada söylenen sadece Selahattin Demirtaş özelinde değildi. Alt metin haksızlığa uğrayan herkesti. Canan hanımın da ismi okundu. Orada biz haksızlığın her türlüsüne karşıyız mesajı verildi. Kimsenin kimseye zulüm yapmaması gerekiyor.  Kimsenin kimseye baskı yapmadığı eşit vatandaşlık ilkesi altında buluşması gerekiyor’’ dedi. 

"HEDEF HER GÜN SAHADA OLMAK" 

Milletvekili adaylık soruna yanıt veren Seda Kaya Ösen, ‘’Biz kendimizi genç bir parti olarak görüyoruz. Artık oturtulmuş bir sistemimiz var ama hala seçim görmemiş ve kantara çıkmadık.  Bu kararlar seçim tarihi kesinleştikten sonra veya yaklaştıktan sonra belli olması gerekiyor. Hala ulaşamadığımız insanlar var bizim hedefimiz o insanlara ulaşmak. Sahada olan tek parti biziz, iktidarın partisinin öyle bir isteği yok, diğer partilerin bazıları konfor alanı içerisinde ve bize herkes oy veriyor rahatlığı içindeler. Bizim öyle bir konfor alanımız yok. Bizim farkımızı ve kendimizi anlatmamız gerekiyor. Çok farklı bir siyaset yapıyoruz. İnsanlar bugüne kadar 2 tane vaat gördü. Bizim hedefimiz seçime kadar her gün sahada olmak’’ dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.