Dolar 32,7682
%1.53
Euro 35,0901
%0.53
Altın 2.457,000
%2.76
Bist-100 10.471,00
%0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Musa Çam'dan çevre atağı

CHP'li Musa Çam'dan çevre atağı

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Musa Çam, 24 Mart Pazar günü Urla Özbek köyünde, Urla Belediyesi’nin desteği ile Urla Slow Food Gönüllüleri ve Özbek Köyü Muhtarlığının ortaklaşa düzenledikleri “Mart 9'u Ot Toplama Festivali'ne Katıldı.

  • Ege Postası
  • 25.03.2013 - 13:29
İZMİR - Festivalde, Musa Çam, Doğa koruma konusunda çalışan sivil toplum kuruluşlarının ve uzman akademisyenlerin katkı koyduğu Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı ’nın on yıldır ülke gündeminde olduğunu ancak, Kanun Tasarısının 2010 yılında TBMM’ye bambaşka bir biçimde sevk edildiğini söyledi. Son olarak Haziran 2012’de TBMM Çevre Komisyonu’nda kabul edilen tasarının halihazırda Genel Kurul gündeminde olduğunu ve kısa bir süre içerisinde görüşüleceğini belirtti. Bu alanda uzman hiçbir STK ve uzmanın görüşlerini dikkate almadan hazırlanmış olan Kanun Tasarısı’nın bugünkü hali ile katılımcılıktan uzak olduğunu ve doğamızı geri dönüşü olmayan bir yıkıma götüren maddelerle dolu olduğunu ifade etti. Musa Çam , “Kanun, mevcut haliyle TBMM’den geçtiği takdirde ülkemizdeki orman alanları, sulak alanlar, kıyılar ve bütün diğer doğal alanlar geri dönüşü olmayacak tahribatlara karşı savunmasız kalacak. Bugüne kadar ilan edilmiş tüm korunan alanların statüsü yeniden değerlendirilecek,  Doğal Sit statüsü tamamen mevzuattan kaldırılacak, ülkemizdeki en güçlü doğa koruma yasalarından Milli Parklar Kanunu yürürlükten kalkacak. Kanun’la birlikte son derece muğlak ve suiistimale açık olan “üstün kamu yararı” kavramı gerekçe gösterilerek korunan alanlarda her türlü yatırıma izin verilebilecek. Herhangi bir milli park alanında bir otoyol, maden, toplu konut, sanayi, turizm, enerji yatırımı mümkün olabilecek. Türkiye yüzölçümünün sadece % 4-5’ini kaplayan ve diğer ülkelerle karşılaştırılamayacak kadar az olan korunan alanlarımızın daha da artması beklenirken bu Kanun’la birlikte söz konusu alanların korumasız kalması büyük endişe yaratıyor. Ayrıca Kanun, bugüne kadar ilan edilmiş 1000’in üzerinde doğal sit statüsünü de tümüyle iptal edecek. 
Kanunda ‘Korunan alanda işletme yetkisi, kısmen, talepte bulunmaları halinde il özel idarelerine, belediyelere, bu Kanunun amacına uygun faaliyetler yürüten vakıf ve derneklere ilgili bakanın onayı ile devredilebilir veya geri alınabilir’ ifadesi geçmektedir. Valiliklere bağlı İl Özel İdaresi’ne yapılan yetki devirlerinin onarılması imkansız tahribata yol açtığı en son Ankara Atatürk Orman Çiftliği ve Bolu-Abant Tabiat Parkı örnekleinde yaşanmıştır. Bir kez daha toplumu doğayı ve biyo çeşitliliği korumaya davet ediyorum”  dedi. 

Etkinlikte, ot toplarken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar, hangi ottan hangi çeşit yemeklerin yapılabileceği, bunun yanı sıra otların neslinin tükenmemesi için nasıl toplanması gerektiği gibi konular katılımcılar tarafından paylaşıldı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.