Dolar 32,7682
%1.53
Euro 35,0901
%0.53
Altın 2.457,000
%2.76
Bist-100 10.471,00
%0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP İzmir 'Parlamenter Sistemi' konuştu

CHP İzmir 'Parlamenter Sistemi' konuştu

CHP İzmir İl Başkanlığı “Cumhuriyet, Barış ve Demokrasi için Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” adı altında panel düzenledi. Masada 'Parlamenter Sistem'

  • Ege Postası
  • 26.04.2016 - 20:40

ABDULHAKİM KÜÇÜK/ EGE POSTASI  Balçova Kaya Termal Otel’de gerçekleşen panele Araştırmacı  Prof. Dr. Özer Sancar, Eski CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhan Şenatalar, CHP AB Temsilcisi Kader Seviç, İzmir CHP Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İl Başkanı Alaattin Yüksel, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, CHP PM üyeleri Sevda Kılıç,  Mustafa Moroğlu, İl Kadın Kolları Başkanı, il yöneticileri, ilçe başkanları, ilçe kadın kolları başkanları ve çok sayıda partili katıldı. Panele 1000’in üzerinde katılım gerçekleşti.

Saygı duruşu ve İstiklal marşı ile başlayan panelin açılış konuşmasını yapan CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel şu ifadeleri kullandı:

"Her gün şehit haberleri gelirken her gün terör sorunu ile yüz yüze iken yeni anayasanın konuşulması çok anlamsız ve  Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın “Dindar Anayasa ve laiklik“ çıkışı gaflet, hıyanet hatta delalet içerisinde olduğunu gösteriyor. Biz çok çalışacağız ve herkese anlatacağız. Türkiye laiktir laik kalacak."

AKP’NİN BAŞKANLIK SİSTEMİ REJİM DEĞİŞİKLİĞİDİR

Normal başkanlık sistemiyle Türkiye’de uygulanmak istenen başkanlık sisteminin çok farklı olduğunu vurgulayan Türmen,  “Araştırmalar göstermiştir ki demokrasi parlamenter sistemde daha çok görülmüştür başkanlık sistemine göre. Başkanlık sistemi uygulan 25 ülkeden sadece %5’i demokraside kalmış ancak Parlamenter sistem uygulanan 60 ülkeden %60’ı demokrasiyle yönetilmeye devam etmiş. Başbakanlık sisteminin sakıncalıdır. ABD’de başarılı olmuştur ancak Meksika ve Latin Amerika ülkelerinde diktatörlükler doğurmuş. Başkanlık sisteminde kaybeden her şeyi kaybediyor ancak parlamenter sistemde kaybedince muhalefet oluyor. Başkanlık sistemi neden ABD’de başarılı sadece iki parti var ve bu partiler arasında ideolojik farklılıklar çok az ve demokrat bir parti ve parlamento kültürü var. Türkiye’nin demokrasi oluşması bir defa çok zor yerel yönetimler merkezi yönetimin denetiminde böyle olunca başkanlık sisteminin yürümesi son derece güç. Türkiye de Türk siyasetinde putlaştırma eğilimi çok yoğun görülüyor. Bu yüzden her zaman Türkiye de yürütme güçlü yasama ve yargı zayıf kalmış. Bu AKP döneminde daha çok görülmüş ve güçler birliği oluşturdular. Hukuk devleti ve basın özgürlüğü tanımlanmaları sıfıra indi. Başkanlık sistemi iyi bir başkanlık sistemi de dahil Türk siyasetine uygun değildir. Türk siyasetinin yapısı başkanlık sistemi uygulanması Tek Adam politikasını doğuracaktır. AKP’nin getirdiği getirmek istediği başkanlık sistemi ise bir rejim değişikliği isteğidir. Otoriter Sünni İslamcı tek tipçi bir ideoloji getirme derdindedir. AKP’nin getirmek istediği öneri monarktır. Başkan hem devletin başkanıdır hem parlamentonun başkanıdır hatta başkanın parlamentoyu feshetme yetkisi vardır ,yasaları veto etme yetkisi vardır, başkan istediği yöneticiyi görevden alma yetkisi vardır, kararname çıkarma yetkisi vardır ve  getirilecek bu sistemde iki dönem kalma hakkı vardır yani örneğin Erdoğan’ın 15  yıl başkan olma hakkı doğacaktır”dedi.

DERSİNE ÇALIŞMAMIŞ

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın “anayasada laiklik olmamalıdır ve dini bir ibare olması lazım” sözlerine değinen Şenatalar ise,  “Dün TBMM Başkanı anayasada laiklik olmamalıdır dedi ve dini bir ibare olması lazım dedi ve sadece 3 ülkede laiklik ibaresi olduğunu diyen Arkadaş dersini bile çalışmamış İrlanda anayasasında dini ibaresi vardır ancak dini özgürlük de vardır ve devlet din arasında ayrım yapmaz. İrlanda’da anayasa din ile devlet arasında çizgi çekmiş. AKP’nin projesi ise  otoriter, toplumu dindarlaştıran ve tek tipleştiren bir projedir. İmam-hatip lisesi öğrencileri 65.000 iken AKP ile birlikte 1 milyona ulaşmıştır. En çok tercih edilen ders Hz. Muhammed’in hayatı olmuştur” diye konuştu.

ABESLE İŞTİGALDİR

Ülke sorunlarının çokluğundan bahseden Eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhan Şenatalar şunları söyledi;

 “Aslında şunu sormak gerek 2016 Türkiye’sinde başkanlık sisteminin tartışma gerekli miyd? Bunu hukukçular önermed? Kamuoyu önermedi bir kişinin kafasından çıkan bir tartışmadır ve abesle iştigaldir. Bir sürü sorunumuz varken bunu tartışmak bile abesle iştigaldir ancak biz de istemsiz olarak tartışacağız ve sahalara ineceğiz insanlara anlatacağız işin özü şudur; bir siyasi sistemde güç ne kadar yoğunlaşıyorsa demokrasiden o kadar uzaklaştırır. Getirilen sistem de eğer yönetimi yoğunlaştırıyorsa tartışılır ancak tam tersine iktidarı tek tipleştiriyorsa karşı çıkılır. Gelişmiş Avrupa ülkelerine baktığımız zaman son derece istisnaidir başkanlık sistemiyle yönetilen ülkeye rastlamak. AKP’nin başkanlık taslağında tamamen kafaya göre yönetme görülmektedir. Sistemleri tartışırken siyasi kültürleri karşılaştırmak gerekir. Her ülkenin kendi siyasi kültürü var. Brezilya, Şili, Uruguay, Kenya, Nijerya Sri Lanka gibi ülkeler başkanlık sistemiyle yönetilmektedir ve diktatörlük hüküm sürmektedir. Bizim istediğimiz şey çoğulculuk, empati, tolerans… Çoğulcu bir toplumun yaşanabilir olması için gereken sistem parlamenter sistemdir. Özgür basın olması, hukuk devleti, protesto ve eleştiri özgürlüğü, ifade özgürlüğü parlamento sistemiyle gerçekleşir."

BU PAZAR REFERANDUM YAPILSA'

Metropoll şirketinin kurucusu Prof. Dr. Özer Sancar yaptıkları araştırmaların sonuçlarını salondaki CHP’lilerle paylaşarak veriler üzerinden yorumlarda bulundu. Sancar şunları söyledi;

 “Halkımıza başkanlık sisteminden haberdar mısınız diye sorduğumuzda yüzde 73.8 haberdarım %21,3 haberdar değilim cevabı verilmiş ve haberdar olan halkın en çok CHP seçmeni, hiç haberdar olmayan kitle ise MHP’dir. Bu Pazar referandum olsa başkanlığa evet %38 başkanlığa hayır %48  kararsızlar ise %13   kararsızlar. Başkanlık sisteminde nasıl bir yol izlenebilir meclisten 3’te 2 çoğunluk şu an için bu mümkün değil -330 oy ile referanduma gitmek bu da kendi milletvekilli eksikliği bulunuyor. Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla Türkiye’nin birçok ilinde özellikle HDP milletvekillerinin kaldırılmasıyla bu bölgelerde seçim yenilenmesi sağlanacak ve eksik 15 milletvekili giderecektir. Olası dokunulmazlıkların gündeme getirilmesi olayının sebebi  referanduma giden yolun bir mekanizma olarak görüyorum. Çok akıllıca buluyorum. HDP ‘li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını doğru bulur musunuz diye sorduk yüzde 45 evet yüzde 41 hayır. Suç işlenince dokunulmazlıklar kaldırılmalı ancak geçmişte işlenen suçların şimdiye kadar bekleyip şimdi dokunulmazlıkların kaldırılması bir siyasi akıl oyunudur herkesi düşünmeye davet ediyorum. Referanduma katılım yüzde 88.6’dır ve en az katılım HDP’dir. Bu da iktidarın bir oyunudur. Ve yaz aylarında yapılması ihtimaldir CHP seçmenin katılımını azaltma oyunu olarak yaz aylarında seçim planlamak.Bu Pazar bir referandum olsa' Başkanlığa evet diyenler yüzde 44,5 Başkanlığa hayır diyenler yüzde 55.5... Rakamlar şunu gösteriyor ki hayır diyenler daha az sandığa gidecek.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.