Dolar 32,4037
%-0.24
Euro 34,7867
%-0.06
Altın 2.409,680
%-0.54
Bist-100 10.046,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyük felaket sonrası gözler Buca Cezaevi alanına çevrildi: CHP’den AK Parti’ye çağrı

Büyük felaket sonrası gözler Buca Cezaevi alanına çevrildi: CHP’den AK Parti’ye çağrı

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından Türkiye, deprem gerçeğiyle bir kere daha karşı karşıya gelirken, müdahale ilk konusunda yetersiz kaldığı görüşü ağırlık kazandı. Yaşanan büyük felaketin ardından toplanma alanlarının yetersizliği bir kere daha gündeme geldi. Buca Cezaevi’nin yıkılmasının ardından alanın yapılaşma yerine yeşil alan ve toplanma alanı olması için CHP’den AK Parti’ye çağrı yapıldı.

  • Ege Postası
  • 14.02.2023 - 18:40
  • Güncelleme: 15.02.2023 - 12:50

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki yıkıcı depremin ardından on binlerce insan enkaz altında hayatını kaybetti. Türkiye büyük bir felaketin ardından deprem gerçeğiyle bir kere daha yüz yüze geldi. 

Deprem 10 ilde yıkıcı etki gösterirken konunun uzmanları tarafından yapılan açıklamalarda ilk müdahale konusunda yetersiz kalındığı, yeterli toplanma alanlarının olmadığına vurgu yapıldı.

Öte yandan yakın tarihte büyük bir deprem afeti yaşayan İzmir’de toplanma alanlarının yetersizliği gözler önüne serilmişti.

İZMİR’DE 13 TANE FAY HATTI VAR

İzmir'de fay hattının nerelerden geçtiği ve hangi ilçelerin riskli olduğu ya da nerelerin güvenli olduğu yeniden gündeme gelirken, Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi eski Başkanı Alim Murathan İzmir için yaptığı bir açıklamada, ‘’İzmir’de 7,0 büyüklüğünde deprem üretebilecek 13 fay hattımız var" uyarısında bulunmuştu.

BUCA’NIN TOPLANMA ALANLARI YETERSİZ

Kahramanmaraş depreminin ardından metropollerdeki toplanma alanları bir kere daha gündeme geldi. Özellikle İzmir’in en kalabalık ilçesi olan Buca’da yeşil alanın olmaması ve toplanma alanlarının yetersiz kalması dikkatleri Buca Cezaevi arazisine çevirdi.

30 Ekim depreminin ardından, dayanıksız olduğu için yıkılan Buca Cezaevi arazisi bir kere daha kent gündemine geldi. Yıkım sonrası 69 bin metrekarelik alan CHP ve AK Parti’yi karşı karşıya getirmişti.

BAKANLIK YAPILAŞMAYA AÇTI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hazırladığı imar planlarında arazinin büyük bir  kısmının yapılaşmaya açılması kararı tepki toplamıştı.  İzmir Büyükşehir Belediyesi, TMMOB, DİSK, KESK, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası ve Buca Cezaevi Özgürleşirken Platformu alanın yeşil alan olması için bir dizi eylem düzenlemişti.

‘’NİTELİKLİ YEŞİL ALAN VE TOPLANMA ALANI OLARAK REVİZE EDİLMELİ’’

Bucalıların olası bir deprem anında toplanacak yerlerinin olmadığına dikkat çeken TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir, ‘’ Deprem toplanma noktası yok. Hasanağa Parkı, Hipodrom; başka yer yok. O alan, Buca’nın ihtiyacı olan nitelikli yeşil alan ve afet toplanma alanı olarak yeniden revize edilmeli ve düzenlenmelidir’’ dedi.

VALİ VE BELEDYELER İZMİR’İN AFET PLANLARINI GÖZDEN GEÇİRMELİ

 İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın, İzmir’in afet planlarının tekrardan gözden geçirilmesi gerektiğine değinerek, ‘’ Buca Cezaevi alanı kamusal alan olarak kalmalı ve yeşil alan olarak belirlenmeli. Biz yeşil alanın bu yaşadığımız deprem sonrasında önemini bir kere daha gördük. Buca yapılaşmanın çok büyük olduğu bir ilçe ve bölgede toplanma alanı yok. Deprem güvenliği açısından yapılaşmaya açılmamalı. Yeşil alan olduğu takdirde insanların toplanacağı bir alan olacak. Bu tür kamusal alanların ne kadar önemli olduğunu Kahramanmaraş depreminde gördük. Her tarafı yapı ile doldurmanın kentin iyileşmesi bakımından ne kadar zor olduğunu gördük. Bizim bu felaketlerden ders çıkarmamız gerekiyor. Sadece Buca Cezaevi alanı değil, kentte bulunan bütün toplanma alanları gözden geçirilmeli. Valilik ve belediyeler İzmir’in afet planlarını bir kere daha gözden geçirmeli. Yaşanan felaket bize bir kere daha tedbirli olmamız gerektiğini gösterdi’’ dedi.

CEZAEVİ ALANI İÇİN REFERANDUM YAPILSIN

 Buca Kent Konseyi Başkanı Cem Unutumuş, Buca’dan fay hattı geçtiğini hatırlatarak, ‘’Buca 600 bini zorlayan nüfusu ile çok kalabalık bir ilçe. Buca Cezaevi alanı kadar 20 tane alanın toplanma alanı olarak belirlenmesi gerekiyor. Bu noktada yerel ve merkezi hükümet gerekli adımları atmalı. Buca’dan bir fay hattı geçiyor. Deprem ile yüzyüze yaşayan bir ülkeyiz fakat bizim toplanma alanlarımız yetersiz. Buca Cezaevi alanı için ne yapılması gerektiğine bence Bucalılar ve İzmirliler karar vermeli. Türkiye’ye örnek olacak bir referendum ile halka sormalıyız. Bizim nefes alacağımız alanlara ihtiyacımız var’’ ifadelerine yer verdi.

BUCA’NIN YAPI STOKU ÇIKARILMALI

Türkiye’de yapı stoğunun yüzde 70’inin kaçak olduğuna değinen Cem Unutmuş, ‘’Bayraklı ve Bornova için yapı stoğu çıkarılmaya başlandı. Buca’nın da yapı stoğu çıkarılmalı. Ardından kentsel dönüşüm için çözümler üretilmeli’’ dedi.

CHP’Lİ YILDIZ: BUCA CEZAEVİ, BETON VE RANT ALANI DEĞİL TOPLANMA ALANI OLSUN!

CHP İzmir İl Başkanlığı, yıkılan Buca Cezaevi'nin arazisi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan imar planlarının iptali için itiraz dilekçesini geçtiğimiz aylarda vermişti.

Yaşadığımız büyük afetten sonra yeşil alanların önemine değinen CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Ahmet Yıldız konuya ilişkin açıklamasında, ‘’Buca Cezaevi alanı ile ilgili Kasım ayında, CHP İzmir il Başkanlığı olarak ilçe örgütlerimizle birlikte, alan AK Parti’nin beton ve rant alanı olmasın diye Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gerekli itirazımızı yapmıştık. Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP meclis grubu ile beraber bu girişimde bulunduktan sonra alanın ranta değil, yeşil alan olarak kamuya açılmasını istemiştik. Yaşadığımız büyük afetten sonra gördük ki, bu alanların yeşil alan ve toplanma alanları olması çok önemli. Bu konuyla  ilgili durduğumuz yer aynı. Ranta değil halka hizmet için bu alanın yeşil alan olarak kamuya açılması istiyoruz. Böyle doğal afetler sonrasında da bir toplanma alanı olması için çağrı yapıyoruz. Buca Cezaevi AK Parti’nin beton ve rant alanı olmasın, yeşil alan olarak çağrımız karşılık bulsun’’ dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.