Dolar 32,4289
%0.02
Euro 34,7326
%-0.2
Altın 2.425,970
%-0.37
Bist-100 10.083,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bornova’da milyarlık bütçeye onay: Muhalefetten ‘2 kat yatırım’ eleştirisi

Bornova’da milyarlık bütçeye onay: Muhalefetten ‘2 kat yatırım’ eleştirisi

Bornova Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşiminde belediyenin 2023 Yılı Performans Programı Taslağı ve 2023 Mali Yılı Gelir-Gider Bütçesinin görüşüldüğü oturumda 2023 yılı için bir önceki yıla göre yüzde 47 artışla 1 milyar 180 milyonluk bütçe oy çokluğuyla kabul edildi. Oturumda dikkat çeken konu ise muhalefetin yatırımlar konusundaki eleştirileri oldu.

  • Ege Postası
  • 12.10.2022 - 11:11

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Bornova Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimi Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ idaresinde gerçekleştirildi.

Belediyenin 2023 Yılı Performans Programı Taslağı ve 2023 Mali Yılı Gelir-Gider Bütçesinin görüşüldüğü oturumda dikkat çeken konu ise muhalefetin yatırımlara ayrılan pay konusundaki eleştirileri oldu.

Bornova Belediyesi’nin 2023 yılı gider bütçesi bir önceki yıla göre yüzde 47 artışla 1 milyar 180 milyon olarak öngörüldü. Gider bütçesinde en yüksek payın ayrıldığı kalem ise yüzde 56’lık oranla 662 milyon 154 bin lirayla personel giderleri oldu. Personel giderlerinin ardından en yüksek oran ayrılan kalem se yüzde 18’lik oranıyla yüzde 223 milyon 701 bin lirayla sermaye giderleri oldu. Belediyenin gelir bütçesi ise 1 milyar 60 milyon lira olarak belirlendi.

KAHYA: İLLER BANKASI GELİRLERİ KESİNTİSİZ KASAMIZA GİRECEK

Bütçeye ilişkin CHP grubu adına konuşan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Ercan Kahya, gelir ve gider kalemleri hakkında bilgi verdi ve “2023 yılı için 1 milyar 180 milyonluk bir bütçe belirledik. Bütçemizi hazırlarken gerçeklik, saydamlık, tutarlılık ve verimlilik esaslarına dikkat gösterdik. Bunu yaparken kaynakların etkin kullanımı ve tasarruf çok önemli. Burada amacımız da toplumsal refahı artırmak ve halka hizmet götürmek. 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 47 oranında artış var. 1 milyar 60 milyonluk bir gelir bütçesi hedefledik. Bunun da 120 milyonluk borçlanma ile gider bütçesiyle denkliğini sağladık. İller Bankası gelirlerimiz toplam bütçenin yüzde 75’ini oluşturuyor. Bizim bankalara borcumuz olmadığı için İller Bankası’ndan gelen paranın tamamı kesintisiz olarak kasamıza giriyor. Gider bütçemizde en yüksek kalem personel giderleri ve yaptığımız yatırımlar olan sermaye giderleri yüzde 19 civarında. Yatırımlara baktığımızda… Kent içi yolların bakım ve onarımı için 40 milyon lira ayırdık. Umarız ki yıl içerisinde en büyük şikayetlerden biri olan yol sorununu çözmüş olacağız. Bornova Kongre Merkezi’ni yapmayı planlıyoruz. Bunların yanında da Bornova Stadı'nı yenilemeyi hedefliyoruz. Eylül ayında 400 kişilik 2 kız öğrenci yurdunu hizmete sokarak büyük bir soruna el atmış olacağız. Bunların yanında 30 milyon liralık kamulaştırma öngördük” dedi.

ÇELİK: ESNAFLAR İÇİ RUHSATLANDIRMADA CİDDİ ARTIŞ SÖZ KONUSU

AK Parti adına konuşan Cesim Çelik, belediyenin merkezi iktidardan gelen gelirleri 2 kat artarken aynı artışı yatırımlara yansıtmadıkları konusunda eleştirilerde bulundu ve “2022 yılı bütçesi 600 milyonken 2023 bütçesi yaklaşık 2 kat artırılmıştır. Gönül isterdi ki yatırıma ayrılan pay da aynı oranda artsaydı. Ama bakıyoruz ki Bornova Belediyesi’nin yatırma ayırdığı pay 70 milyon civarında. Burada taahhüt edilen yatırımların çoğu da daha önce hedeflenen ancak yapılamayan projelerdir. Biri de Büyükşehir tarafından yapılacak olan Bornova Kongre Merkezi. Yani bütçenin çok az miktarı yatırıma ayrılmış. Bornova’nın merkezi hükümetten aldığı payın yüzde 100 arttığını ancak yatırımların bu oranda artmadığını gördük. Bazı kalemlerde yüzde 100-300 arasında artış var. Mesele imar plan tadilatı, berber ve kuaför ruhsat ücretleri, lokanta ve kahve ruhsatları gibi alanlarda ciddi artışlar yapılmıştır. Esnaflar için ruhsatlandırmada geçen yıl olduğu gibi aşırı bir ruhsatlandırma bedeli söz konusu yani. Biz daha önceki yıllarda spor kurslarının hepsini iki kat artırdığını söylemiştik. Bu yıl da bu kalemde yaklaşık 2,5 kat artmış. Bize sürekli hizmet ve ürün alışındaki fiyat artışından bahsedildi ancak merkezi hükümet verilen gelirler de iki kat artırıldı. Sürekli sorun ve sıkıntıların arkasına sığınıldı. Muhtemelen her yıl olduğu gibi dev bir bütçenin aslan payını yatırımlara ayırdık diyeceksiniz ancak biz bunu göremeyeceğiz. Dolayısıyla 2023 yılı bütçesinin yatırım bütçesi değil gider bütçesi olduğunu görüyoruz ve bu bütçeye AK Parti grubu olarak ret oyu vereceğimizi söylüyorum” diye konuştu.

SEVİNÇ: ÖNCELİK MÜCBİR SEBEPLERİ ORTADAN KALDIRMAK

İYİ Parti grubu adına konuşan Kemal Sevinç ise “mücbir sebep” vurgusu yaptı ve “2023 yılı içerisinde uygulanmak üzere 68 adet faaliyet planlamış belediyemiz. Takdir edersiniz ki dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizi de vuran bir salgın hastalıkla yaklaşık 2 yıl mücadele edildi. Bunun yanı sıra ilimizde yaşanan deprem sonucu can kaybının yanı sıra al kayımız da oluştur. Ayrıca şiddetli yağışlar nedeniyle belli bölgelerimizde kayıplar oluştu. Bu bahsettiğim 3 şey mücbir sebeplere girer. Bu gibi durumlarda belediyeler bu sebeplerin giderilmesi için gayret gösterir. Belediyemiz de bu yönde gayret göstermiştir. Bu da çalışma ve projelerde birtakım ötelememelere neden olur. Ancak tüm bunlara rağmen belediyemiz stratejik hedeflerini hayata geçirmeye devam etmektedir. Bu nedenle İYİ Parti grubu olarak bütçeye olumlu oy kullanacağımızı belirtiyorum” ifadelerini kullandı.

İDUĞ: ELEŞTİRİYE AÇIĞIZ AMA DOĞRU OLANLARININ DA SÖYLENMESİ LAZIM

Bütçe konusunda eleştirilere yanıt veren Başkan İduğ, belediyenin o dikkat çekerken bazı projelerin hayata geçirilememesi noktasında artan masrafları gerekçe gösterdi ve şunları söyledi; “Eleştirilerin her türlüsüne açığız ve her konuda cevap verebilecek bir yönetim anlayışına sahibiz. Pandeminin getirmiş olduğu, Ukrayna Rusya savaşı doğrultusunda yaşanan petrol krizi, dövizde yaşanan artış ve inanılmaz faturaların yükseldiği dönemde Bornova Belediyesi’nin kasasında 150 milyon paranın olmasını ve bununla ilgili faaliyetli çalışmaların yapmasını ben dinlemek isterdim. Biz kamuya fayda sağlamak isteyen bir anlayışa sahibiz İzmir’de 30 ilçeye bakın. Borçsuz 1 belediye var mı kasasında para olup bu yatırımları yapabilen. Biz bu yatırımları neyle yaptık arkadaşlar? Tasarrufla yaptık. Eleştiriye açığız. Ama doğru olanları da konuşmak lazım. Sayın Çelik, söylediğiniz şeyler başka belediyelerde olabilir ama Bornova’da değil. Biz çok iyi bir noktaya geldik ve çalışmaya da devam ediyoruz. Bornova Kongre Merkezi dediniz. Ben 42 milyonla çıktım oranın ihalesine. Ama masraflar katlandı ve yapılamıyor. Hepimizin evinde masrafları da 3 kat arttı. Ben bu toplantıdan sonra DİSK’le görüşmeye gideceğim işçilerimiz için. Yani bu bütçenin içinde yatırım da var işçilerin hakları da var. Bütçemizin büyük bir bölümü personelimizin ödemelerine ayrıldı. Benim dileğim yaptıklarımızın tüm Türkiye’deki belediyelere örnek olmasını diliyorum.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.