Dolar 32,1931
%0.04
Euro 35,0078
%0.05
Altın 2.517,020
%0.26
Bist-100 10.740,00
%0.9

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Önceki yıla göre yüzde 520 arttı: Menemen’de devasa bütçeye onay

Önceki yıla göre yüzde 520 arttı: Menemen’de devasa bütçeye onay

Menemen Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısına 2023 Yılı Performans Programı Taslağı ve 2023 Mali Yılı Gelir-Gider Bütçesi tartışmaları damgasını vurdu. FETÖ, vatanseverlik gibi gündem dışı birçok konunun tartışıldığı mecliste Millet İttifakı tarafından hazırlanan bütçenin yüzde 520 artırılmasına dikkat çekilirken Seyrek arazi de yine gündeme geldi.

  • Ege Postası
  • 11.10.2022 - 21:30

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Menemen Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimi Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan idaresinde gerçekleştirildi.

Belediyenin 2023 Yılı Performans Programı Taslağı ve 2023 Mali Yılı Gelir-Gider Bütçesinin görüşüldüğü oturuma yine Aksoy dönemi ve Pehlivan dönemi kıyası tartışmaları damgasını vurdu.

Tansiyonun düşmediği ve karşılıklı atışmaların sıkça yaşandığı mecliste tartışmalar sıklıkla genel siyaset ve öneki dönemlere kayarken FETÖ, bedelli askerlik, naylon faturalar karşılıklı atışmalara neden oldu.

Öte yandan; hazırlanan bütçe taslağında belediyenin 2023 yılı bütçesi 1 milyar 216 milyon lira olarak belirlenirken bütçenin bir önceki yıla göre yüzde 520 artmış olması ise muhalefet tarafından tepkiyle karşılandı. Bütçe, Cumhur İttifakı ve bağımsız meclis üyelerinin ‘kabul’ ve Millet İttifakı’nın ret oylarıyla oyçokluğuyla kabul edildi.

AKBULUT: KOPYALA YAPIŞTIR YAPILMIŞ

Belediyenin 2023 yılı performans hedeflerine ilişkin söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Halil Akbulut, hedeflerin bir önceki yılla aynısı olduğunu belirtti ve “Performans hedefleri… Geçen seneki performans programını alıp aynı hedefler kopyala yapıştır yapılmış. Mesele imar veya yapım işlerinde kaçak yapılar, yeni yol yapımı, kapalı otopark yapımı, park yapımı gibi sıralanmış ama bunlardan herhangi birini görmedik. Ulaşım hizmetlerinde geçen yıl ne varsa onlar devam ediyor. Stratejik amaçlarda hedeflenenler… Menemen Belediyesinin kurumsal yapısını güçlendirmek denilmiş. Yaptığımız sadece belediye şirketlerine personel almak. Sürdürülebilirlik denmiş. Yaptığımız sadece arsa satışı. Çömlek Festivaliniz için tebrik ederiz ancak belediyenin bütçesi bu kadar kısıtlıyken konser düzenleyip buna para harcamak... Birçok açıdan değerlendirdiğimizde biz İYİ Parti olarak olumsuz oy kullanacağız” dedi.

DEMİRCİOĞLU: ÇOK ŞEY DEĞİŞTİ SİZ GÖRMEK İSTEMİYORSUNUZ

Gelen eleştirilere yanıt veren AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Demircioğlu“Kitapçık Menemen Belediyesi’nin nereden nereye geldiğini çok güzel gösteriyor ama görmek istemeyen göze hiçbir şey gösteremiyorsunuz. Ulaşımdan bahsetti Halil Bey ama ulaşım büyükşehir’de. Kendisi Büyükşehir'in işlerini bizim klitapçığımızda aramış. Fen İşleri’nin işleri geçen yılla aynı diyor. E zaten Fen İşlerinin yaptığı işler bellidir. Altyapı çalışmaları dendi. İZSU ile bir anlaşma yapıldı. İZSU ana arterleri biz yapalım ara sokakları siz yapın dedi. Biz de istiyoruz İZSU’nun yatırımlarının ilçemize daha çok gelmesini ama maalesef olmuyor. Ne oldu? Biz 13 günde kilometrelerce parke taşı döşeme işini bitirdik. Biz İZSU’ya 3 sokak verdik onları yapamadı. İZSU daha bin metrekareyi geçmeyecek parke döşemesini yapamadı. Hangi engellemeden bahsediyorsunuz? Konser denildi. Belediyecilik sadece park yapmak değildir. AK Parti Belediyeciliği budur. Biz etkinliklerimizde Menemen'in adını sadece yemek sananlara ilçemizi tanıtıyoruz. Evet konserler düzenleniyor. Biz yakıttan ya da başka kalemlerden tasarruf edip konser düzenliyoruz. Bunları neden görmüyorsunuz? 5 ulusal televizyonda yayınlandı festivalimiz. Uluslararası Çömlek Festivali yaptık biz. Uluslararası düzeyde katılımcılar geldi. Menemen’de bir ilk gerçekleşti. Kusursuza yakın bir etkinlik düzenledik. Gelseydiniz de Menemen'in tanıtılmasına katkı koysaydınız. Muazzam bir organizasyon çıkardık. Eleştiri yaparken elinizi vicdanınıza koymanızı rica ediyorum. Çok basit kelimelerle eleştirip geçiyorsunuz ama basit işler olmuyor Menemen Belediyesi’nde. Bütçe aynıymış. Değil efendim. Tasarruf var. 33 çöp aracı kazandırdık bu belediyeye. Menemen Belediyesi artık kendi çöpünü kendisi topluyor. Menemen artık eski karamsar ve kötü haberlerle anılmayacak. Konserlerle, festivallerle anılacak. Biz konserin de en iyisini yapacağız sosyal yardımın da. Bunların hepsi bu bütçede var ama siz görmek istemiyorsunuz. Menemen’de çok şey değişti sadece siz görmek istemiyorsunuz” diye konuştu.

İNANLI: BUNLAR BİZİM HEDEFLERİMİZ

MHP Grup Başkanvekili Bahadır İnanlı ise kısa bir konuşma yaptı ve şunları söyledi; “Şu an konuştuğumuz 2023 performans programı. 2022 değil. Siz hedefleri gerçekleştirilmiş olarak değerlendirildiniz ama bunlar bizim hedeflerimiz. Akıllı şehir… Bu bakanlığın bir projesi. Biz bunun planlarını yaptık. İnsan hayatını kolaylaştıracak teknolojiyle birleştirilmiş bir proje. Umarız ki her belediye uygular. Ayrıca Bio atıklardan üretilecek gübreyle ilgili proje hazırlandı. İl Tarım Mdürülüğü’nde son denetimler yapılıyor bunlar 2023 yılında bizim yapmayı planladığımız şeyler.”

AKBULUT: 2023’TE NE YAŞAYACAĞIZ DA YÜZDE 520 ARTIŞ YAPTINIZ?

Tekrar söz alan İYİ Partili Akbulut, Demircioğlu’nun sözlerini eleştirirken 2023 yılı bütçesindeki artışa da dikkat çekti ve “Görüyorum ki arkadaşlarımız benim söylediklerimi onaylıyor. Madem ulaşım, mezarlik otogar Büyükşehir’inse neden belediyenin performans programına koyuyorsunuz? Olmayan şeyleri koyuyorsunuz. Sosyal yardımlar… Bunun övünecek bir yanı yok. Biz geldiğimizde 4 bin kişiye yemek veriliyordu artık 10 bin kişiye verilecek demek… Demek ki siz 6 bin kişiyi ffakirleştirmişsiniz. Gelelim bütçeye… 2022 yılı bütçesi 233 milyon lirayken 2023 yılı bütçesi 1 milyar 216 milyon liraya çıkmış. Yani yüzde 520 kat artmış. Biz personelimize yüzde 520 artış mı yaptık? Mal alımlarında yüzde 520 artış mı yaşadık? Siz bunu kabul ederseniz ben de bütçeye evet oyu kullanacağım. Ama kabul edemezsiniz. 2024 yılı bütçesine yüzde 5 artış yapmışsınız. Neye göre yaptınız bunu? Demke ki biz 2023’te olağanüstü bir durum yaşayacağız ki yüzde 520 artış yapmışız. Bana bunu anlatın” dedi.

SEYREK ARAZİSİNDE DİKKAT ÇEKEN FİYAT DETAYI

CHP’li meclis üyesi Çağlar Gülez ise bütçenin artmasına rağmen AK Parti’ye geçen belediyede herhangi bir açılış yapılmadığını ve projelerin birtilmediğini söyledi. Pehlivan’ın vekaleten başkanlık koltuğunda oturduğunu hatırlatan Gülez, “siz şu an İçişleri Bakanının keyfi kararı neticesinde oradasınız. Canı istiyor görev sürenizi uzatıyor. 2 ay sonra bir kez daha uzatıyor. 6-7 ay sonra seçim var. Hükümetin değişme ve İçişleri Bakanının değişme ihtimali var. Hakkaniyetli bir bakan gelirse size orada tutma imkanı var mı? Geleceksiniz meclis üyesi koltuğuna oturacaksınız.  Böyle bir ihtimal varken neden en değerli arsamızı satmaya kalkıyorsunuz” diyerek tepki gösterdi.
 
Gülez ayrıca geçtiğimiz yıl satış yetkisi kararıyla uzun tartışmalara neden olan Seyrek’teki devasa araziye biçilen değere dikkat çekti ve “Bütçeye arsalardan gelecek para 530 milyon. Bizim yaptığımız  hesaba göre 1 milyon 350 bin metrekarelik yerin değeri 5 milyar lira. Siz 530 milyon koymuşsunuz. Bu, o kadarlık  yani dediğiniz gibi 10’da birini mi satıp koyuyorsunuz bütçeye yoksa tamamını mı 530 milyona satmak istiyorsunuz? Bunu açıklamalısınız. Eğer ki sadece yüzde 10’unu satmak istiyorsunuz neden meclise tamamı için satış izni istediniz” ifadelerini kullandı.

KARAKURT: YARGILAMA DEVAM EDERKEN BÜTÇEYE KOYMAK…

Performansa ilişkin söz alan CHP’li meclis üyesi Deniz Karakurt, bazı eleştirilere yanıt verirken Seyrek arazisi konusunda yargılamanın devam ettiğinin altını çizdi ve “Seyrek Satışı... Önümüzdeki günlerde tekrar tekrar konuşulacak. Yargılama devam ediyor ve yargılama devam eden bir şeyin neden bütçeye konuşulduğunu anlamış değiliz. Yargılama biter ve kazanırsak o araziler satılmayabilir. Böyle bir durum varken bu arazileri bütçeye dahil etmek sadece bir yanılsama olsa gerek” diye konuştu.

Performans planının Cumhur İttifakı ve bağımsız meclis üyelerinin ‘kabul’ ve Millet İttifakı’nın ret oylarıyla oyçokluğuyla kabul edilmesinin ardından bütçe görüşmelerine geçildi.

AKBULUT: SADECE GİDER BÜTÇESİNE DENKLİK SAĞLANSIN

Bütçeye ilişkin söz alan İYİ Partili Akbulut, bütçedeki bazı çekincelerini ifade etti ve “Normalde bir bütçe hazırlanmış. Biz gider bütçesine ret vereceğimizi söylemiştik. Biz İYİ Parti  olarak gelir bütçesine normalde evet veririz. Ancak gelir bütçesine baktığımızda sadece gider bütçesine oran sağlanması için bir şekilde dengelenmiş. Biz bu rakamlara ulaşamayacağımızı düşünüyorum. Birtakım vergi gelirlerimiz denklik sağlanması için düzenlenmiş. Arazi vergisi, çevre ve temizlik vergileri gibi vergilerimiz yüzde 520 artırılarak denklik sağlanmaya çalışılmış. Mesela sermaye gelirleri 2022 de 90 bin lirayken 2023'te 530 milyon verilmiş. Bunun da 160 milyonu arazi 370 milyonu da arsa satışı. Eğer satışlar olmazsa bu gelirler de sağlanmayacak yani. AK partili arkadaşlarımız daha önce yeşil alan satılmasın diye direniyorlardı. Ama görüyorum ki yönetime gelince bu görüşleri değişmiş. Belki 1 milyar 216 milyonu hedefliyorsunuz ama bunu makul bir seviyeye indirirseniz... Yani ülkenin geçtiği ekonomik durumu da düşünürsek devasa projelere girmenim lüzumu yok. Bütçemiz de el vermez zaten. Biz gelir bütçesine hayır diyeceğiz. Çünkü sadece gider bütçesine denklik sağlansın diye böyle bir bütçe hazırlanmış” dedi.

YILMAZ: FAHİŞ VE TALANA AÇIK BİR BÜTÇE

CHP Grup Başkanvekili Ali Ayılmaz ise bütçenin “talana açık” olduğunun altını çizdi ve “2023 tahmini bütçesi... Açıklandığı üzere 1 milyar 216 bin lira belirlendi. Bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 520 artmış. Aradan sadece 1 yıl geçmiş. Bu sürede ne oldu da bütçemizi bu kadar artırma gereği hissettik? Biz bu bütçenin fahiş olduğunu düşünüyoruz. Ayakları yere basan bir bütçe değildir. Her türlü talana açık bir bütçedir. Şayet siz giderlerimiz arttı derseniz biz de memleketi yönetemediniz, Türk parasını pul ettiniz deriz. Geçen yıl 233 milyon liraya aldıklarımızı bu yıl alamıyoruz deriz. Bütçede sosyal yardım işleri müdürlüğünün bütçesi 10 milyondan 82 milyona yükselmiş. Anlıyoruz ki belediye sosyal yardımlarını artırıyor. Ama neden? Demek ki hükümetimiz insanlarımızı sosyal yardıma muhtaç hale getirmiş. Bu bütçe uçum kaçık bir bütçedir. Açık vermeye yol açacak bir bütçedir. Biz CHP olarak bu bütçeye ret oyu vereceğiz. Gelir bütçesinde vergi gelirleri yüzde 530 oranında artırılmış. Ama bu artışı merkezi hükümet belirler belediye değil. Gelir bütçesinde diğer denkleştirme unsuru da arsa ve arazi satışları. Anlıyoruz ki 2023 yılında tarla benzeri bir şey satmayı düşünüyoruz. Arsadan kastımız da Seyrek arazileri sanırım. Yalnız o satışlar yargıda şu anda. Bu nedenle bütçeye konulması doğru değil. Ben zaten bu arazi satışına yargının dur diyeceğine eminim” ifadelerini kullandı.

İNANLI: MENEMEN’İN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEK YATIRIMLAR

MHP’ Grup Başkanvekili İnanlı ise “Bütçenin yüksek olmasının nedeni... Şu anda mevcut performans programındaki yatırımlar ve hizmetler bugüne kadar 22 yılda yapılmamış birçok konuda halkımıza dokunacak hizmetlerdir. Bu yatırımlarım hangisini hak etmiyor halkımız? Sosyal hizmetler ve çevre konusunda yatırımlarımız var. Sermaye gelirleri denildi. Belediyelerin sermaye geliri gayrimenkulleridir aynı zamanda. Bunların kazamca döndürülmesine neden karşısınız? Biz 22 yıldır yapılmayan şeylerin yapılması için plan yaptık. Çıkın açık açık bu hizmetler yapılmasın deyin. Ama biz siyasi rant için değil hizmet için çalışıyoruz. Bu yatırımlar Menemen’in çehresini değiştirecek yatırımlardır. Biz hiçbir yatırımı kayıp olarak görmüyorum” dedi.

DEMİRCİOĞLU: GELİRLER ÖNCEKİ BECERİKSİZ YÖNETİM YÜZÜNDEN GELMİYOR

Eleştirilerin ardından söz alan AK Partili Demircioğlu ise gelirler konusunda topu önceki yönetimlere attı ve şunları söyledi; “Biz dünyanın en doğru işini yapsak da evet demeyeceksiniz. Sosyal yardım neden artıyor fukaralar artıyor diyorlar. Bakış açısına bakar mısın? Daha fazla ihtiyaç sahibine ulaşıyoruz. Bir insan yaşlıysa ona destek olmak fukaralığa mı giriyor bu? Keşke yardım bütçemiz daha fazla olsa. Açık ve talan edilen bütçe deniliyor. Biz talan edilen bütçeleri gördük. Keşke kalkıp kendi döneminizi de savunabilseniz. Biz neden 1 milyarlık bütçe yaptık? Tüm emekçilerimizin maaşlarını ve haklarını ödeyebilmek için. Pazaryerlerini, rekreasyon alanlarını, gençlik merkezini, yarı olimpik havuzları, yeni şantiyemizi... O bütçe bunlar için yapılıyor. Hep gider bütçesi deniliyor. Gelir bütçesine de baksanıza. Bizim bir gelirimiz var ama gelmesi nasip olmadı. Sebebi de bundan önceki beceriksiz yönetim anlayışı. Bizim büyükşehirden gelecek bir ÇDV'miz var. Gelmiyor çünkü üstünde haciz var. Bu belediye nereden nereye geldi iyi biliyorsunuz. Ben bütçemize kabul oyu kullanacağımızı söylüyorum ve bütçe nasıl idare edilir sayenizde göreceğiz.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.