Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bayraklı’da tansiyon yükseldi! 104 milyonluk krediye oyçokluğu!

Bayraklı’da tansiyon yükseldi! 104 milyonluk krediye oyçokluğu!

Bayraklı Belediyesi Meclisi’nde 104 milyonluk borçlanma talebi tansiyonun yükselmesine neden oldu. Meclisten oyçokluğu ile geçen gündem maddesi ile ilgili zaman zaman mecliste sesler yükseldi. AK Parti Grubu içeriğinden kaynaklı borçlanmaya karşı çıkarken Başkan Sandal "Geçen yıl bütçe yaptık. 52 milyon dolara denk geliyordu yıl sonunda 25 milyon dolarlara geriledi. Bunu öngören kim? Geçen yıl ek bütçe yapan devlet mi bunu öngördü ki Bayraklı Belediyesi bunu öngörsün" sözleriyle yanıt verdi.

  • Ege Postası
  • 05.01.2023 - 21:40

Bayraklı Belediyesi Ocak ayı Meclis toplantısının ikinci bileşimi yapıldı. Meclis salonundaki oturum Başkan Serdar Sandal yönetiminde gerçekleşti. Başkanlıktan ve meclis üyelerinden gelen gündem maddeleri ilgili komisyonlara gönderilirken komisyonlardan gelen raporlar ise meclis üyelerinin onayına sunuldu.

Vakıflar İzmir Bölge Müdürlüğünün Bayraklı Mahallesi’nde yer alan 8774 ada 11, 12, 17, 18, 20, 21, 23, 24, 25 ve 26 parsellerde kayıtlı taşınmazlara ilişkin talebi de İmar, Hukuk, Kentsel Dönüşüm, Kent Konseyi ve Engelliler Komisyonu’na gönderildi.

ADALET VE MANAVKUYU PLANLARINA İTİRAZ

Bayraklı Belediyesi tarafından askıya çıkarılan Adalet ve Manavkuyu Mahalleleri 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ile vatandaşlar tarafından yapılan itirazlar da İmar ve Hukuk komisyonlarına gönderildi.

BORÇLANMAYA OYÇOKLUĞU

Plan ve Bütçe ve Hukuk komisyonlarından oyçokluğu ile gelen Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’a 104 milyonluk kredi kullanılması ile ilgili rapor meclisten de oyçokluğu ile geçti.

'BORÇLANMA TALEBİ NEDEN ARTTI?

Dilek ve temennilerde söz AK Partili Meclis üyesi Abdullah Aktaş “Biz iki ay önce bir bütçe yaptık ve 29 milyonluk bir borcun kredi ile kapanması öngörülüyordu. Bu şimdi 104 milyon olmuş. Şu an gelirlerimizde bir azalma mı var? Neden 3 katına çıktı? Şu an belediyemizin borcu ne kadar?” diye sordu.

Mecliste söz verilen belediye bürokratları Bayraklı Belediyesi’nin kamuya olan borçlarının 80 milyon olduğunu ayrıca BAYBEL’in de 203 milyonluk vergi ve SGK borcu olduğunun bilgisini verdi.

‘DÖNÜŞÜM VE REVİZYON FARKLI ŞEYLER’

Söz alan AK Partili Meclis üyesi Özgür Hızal da Bayraklı Belediyesi’nde bazı şeyler çok garip ilerlediğini ifade ederek “Son zamanlarda siyasi irade açısında bir takım sorunlar var. Bugünkü bir açıklamanızda Alpaslan Mahallesi’ndeki kentsel dönüşümün yılsonunda başlayacağını söylediniz. İzmir’in ve Bayraklı’nın en temel sorunu dönüşüm. Siz belediye başkanı olarak Bayraklılara gerçek bilgi vermek zorundasınız. Bu yaptığımız plan revizyonuna şu anda itiraz süreçleri var, arkasından büyükşehir komisyonları ve uygulama süreci var. Bu itirazlardan bir tanesi de odaların yaptığı itirazlar Sayın Başkan. Odalar reddedildiğinde bir dava açacaktır. Umuyorum ki iptal olmaz. Özetle sizin ifadeniz doğru değil. Dönüşüm ve revizyon farklı şeyler. Keşke odalara çağrı yapsaydınız ve dava açmayın diyebilseydiniz.” dedi.

'BÖYLE BORÇLANMA OLMAZ'

104 milyonluk borçlanmaya da değinen Hızal “Az önce bürokrat arkadaş tamamen teknik bilgi var. Mevzuatsal kısmını ben de çok iyi biliyorum. Bayraklı Belediyesi Başkanı 104 milyonluk yetkiyi alıp kasanıza koyacaksınız. 1 milyarlık bir bütçeden bahsediyoruz. Biz borçlanmaya karşı değiliz. Yatırım olsa oybirliği yapacağız. Meclisin borçlanmanın içini bilmesi gerekir. Başkan olarak sizin neye ne kadar kullanacağınızı biz bilmeyeceğiz. Bayraklı’nın 2023 yılında da yatırıma yönelik bir hamlesi yok. Hal böyle olunca ciddi bir gariplik var. Bilgi vermede de sorun var. Bu Bayraklılara büyük haksızlık. 104 milyonu alacaksanız ve Bayraklıların kaynaklarını kullanacaksanız. Siz bunu ne için alacaksınız bilmiyoruz. Sadece limit dâhilinde 104 milyonluk kredi. Dolayıyla bu yöntem doğru değil. Belki kısa vadede başaralı olabilirsiniz ama günün sonunda siz başarısız olursunuz. Böyle bir yöntemle kredi kullanması söz konusu olamaz. Siz finansal çalışma yaptınız mı, yapmadınız. Giderlerin yüzde 74’ü personele gidiyor. Sorumlusu sizsiniz. Bu şekilde yatırım yapamazsınız. Siz borç yok diyorsunuz ama borçlar 400 milyona dayanmış, yatırımla ilgili problemle yaşamışsınız. Bu sistem bozukluğu ve itiraz ediyoruz.” diye konuştu.

Meclis üyelerinin konuşmaları sırasında AK Parti ve CHP grupları arasında zaman zaman sesler yükseldi.

‘SANKİ BAŞKA ÜLKEDE YAŞIYORUZ’

Son olarak söz alan Başkan Serdar Sandal “AK Partili meclis üyelerini dinlediğimde kendimi farklı bir ülkede gibi hissettim. İHA’la ve SİHA’lar hepimizin onurudur, gururudur. Savunma sanayinde bir problem yok. Mesele başka bir mesele. Bayraklı’nın yaşadığı bir sorunla konuşalım. Yüzde 13’le kredi alanlar depremzede hangi faizle kredi veriyor. Yeni açıklanan kredi oranı ile depremzedeye verilen kredi oranında ne var. Depremzedeye reva görüleni siz söyleyin. Biz 3 defa kredi yetkisi aldık ama çekmedik. 102 milyonluk kredi ödedik. Biz neden kredi çekiyoruz? Güllük gülistanlık bir ülke var ve bizde hesabını bilmeyen bir belediyeyiz. Ondan kredi çektik. Geçen yıl bütçe yaptık. 52 milyon dolara denk geliyordu yılsonunda 25 milyon dolarlara geriledi. Bunu öngören kim. Geçen yıl ek bütçe yapan devlet mi bunu öngördü ki Bayraklı Belediyesi bunu öngörsün. Benim önümüzdeki dönem neyi öngördüğümü neyi öngörmediğimi bana neye göre soruyorsunuz ki. Pandemi ve deprem olmasına rağmen defalarca soruşturma geçirdik. Personel müfettişlerden dolayı iş yapamıyor. Denetim komisyonları sonuna kadar çalışıyor. Ve yapılan her işlemi de burada alnımızın akıyla anlatırız" dedi

'4 BİN ÇOCUK ÖĞLEN YEMEK YİYEMİYOR'

Mecliste tartışmalara neden olan yardım kartları ile ilgili bilgi veren Başkan Sandal "O kadar zor günler geçiriyoruz. Bayraklı Belediyesi’ndeki 4 bin çocuk öğlen yemek yiyemiyor ve bu Bayraklı Belediyesi’nin sorunu değil mi? Sizin bir ay geciktirdiğiniz kart önümüzdeki ay itibari ile bin çocuğumuza ulaşacak ve gidip kantinden alışveriş yapacaklar. Bunlar neden oldu biliyor musunuz? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları gitmedikleri yolun, köprüsünün, havalimanının parasını ödüyor diye oluyor. Enflasyonla fakir fukaranın parasını alan sensin (AK Parti Grubuna yönelik). İşini yapan, kamudan, halktan yana bir belediyeyi bu tür ithamların altında tutamazsınız.” dedi.

'BAYRAKLI İÇİN NE YAPTINIZ?' SÖZLERİNE YANIT

Başkan Sandal’ın sözleri mecliste tansiyonun yükselmesine neden oldu. AK Parti Grubu’ndan gelen ‘Siz Bayraklı için ne yaptınız?’ sözlerine de yanıt veren Başkan Sandal “Siz ne yaptınız? Sayenizde hak, hukuk yok oldu. Sayenizde herkes güvencesiz, çaresiz, sayenizde gençler bu ülkeden kaçıyor, sayenizde çiftçi, üretici, esnaf battı” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.