Dolar 32,6013
%0.39
Euro 34,8180
%0.25
Altın 2.492,410
%0.32
Bist-100 9.508,00
%-0.18

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Tugay sessizliğini TR35’te bozdu: Bu siyasi bir operasyondur

Başkan Tugay sessizliğini TR35’te bozdu: Bu siyasi bir operasyondur

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, TR35’te dünkü işçi eylemine açıklık getirdi. Başkan Tugay, eylemi gerçekleştirenlerin Karşıyaka Belediyesi çalışanı olmadıklarını söylerken, “Sendikanın almış olduğu bir karar yok. Bu kararla duyurmuş olduğu bir sendikal hak çerçevesinde iş bırakma kararı yok.” dedi. Başkan Tugay, eylemin bir siyasi operasyon olduğunu ileri sürdü.

  • Ege Postası
  • 22.02.2023 - 17:59
  • Güncelleme: 23.02.2023 - 09:52

EGEPOSTASI- Karşıyaka Belediyesi’nde dün maaş alamadıklarını öne süren DİSK Genel İş İzmir 8 No'lu Şubeye bağlı bazı işçiler, Karşıyaka Belediyesi Temizlik İşleri Şantiyesi ve Örnekköy Şantiye Tesislerinde eylem yaptı.

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay TR35’te yayınlanan 10. Köy programında Birol Soylu’nun sorularını yanıtladı ve eylemin perde arkasını anlattı.

Dünkü eylemlere ve şantiyenin kapısının araçlarla giriş çıkışlara kapatılmasına sert tepki gösteren Başkan Tugay, yaşananların hak arama mücadelesi olmadığını, bir siyasi operasyon olduğunu söyledi.

“TEMSİLCİLERİN EYLEMDEN HABERİ YOK”

Orada bulunan kişilerin bazılarının Karşıyaka Belediyesi çalışanı olmadığını belirten Başkan Tugay, “Çok memnun olurum açıklamaktan. Şimdi dün bizim şantiyemizde nin önünü bir araçla birileri kapadı. Bu araç Karşıyaka Belediyesi’nin aracı değildi. Ve ben oraya gittim. Gittiğimde araçla birlikte orada bulunan kişiler Karşıyaka Belediyesi’nin çalışanları değildi. Dışarıdan gelmiş insanlardı. Üzerinde sendika yelekleri vardı ama hiçbiri Karşıyaka Belediyesi’nin çalışanı değildi. Karşıyakaya çalışanlarının bağlı olmuş olduğu sendika şubesinin yönetim kurulunun almış olduğu bir karar yok. Bu kararla duyurmuş olduğu bir sendikal hak çerçevesinde iş bırakma kararı yok. Böyle bir eylem kararı yok. Temsilcilerin hiçbirinin böyle bir eylemden haberi dahi yok. Sendika Şube Başkanı tamamen kendi kararıyla Karşıyaka Belediyesi’nde çalışmayan. Ama genel iş üyesi olduğunu söyledikleri, kendilerini tanımadığım insanları oraya getirerek kişisel kararıyla böyle bir eylem yaptığını, orada açıkça bizlere beyan etti. Böyle bir yetkisi tabii ki yok. Yani hukuki olarak hiç kimse böyle bir şey yapamaz. Ben oraya gittiğimde. Bu tabloyu görünce yaptıklarının hukuki olarak doğru olmadığını, bununla ilgili idari işlem yapacağımı söyledim.  Hiçbir şekilde kendi belediye çalışanlarımız orada yoktu. Yani merakla orada toplanmış insanlar vardı ama kesinlikle o eyleme katılmıyorlardı. O eylemi orada düzenleyenler Karşıyaka Belediyesi çalışanı olmayan kim olduğunu bilmediğim insanlardı.” diye konuştu.

“BENİ VE BAŞKAN YARDIMCIMI TEHDİT ETTİLER”

Yaptıklarının suç olduğunu oradakilere söylediğini ifade eden Başkan Tugay, “Araç Karşıyaka Belediyesi'nin aracı değildi. Ve ben o insanları uyardım dedim ki; Bu yaptığınız bir suçtur hakkınızda idari işlem yapacağız ve nitekim onlarla ilgili suç duyurusunda bulunuyoruz. Çünkü şantiyenin girişini kapattıkları andan itibaren işlerine gitmek için yola çıkmaya hazırlanan araçlar çıkamadılar oradan yani araçlarında arkadaşlarımız çıkmak için bekliyorlardı. Ama engellendiler. Karşıyaka Belediyesi çalışanlarının iş yerlerine gitmelerine engel oldular ve bunu sadece başka bir kılıfa sokarak insanlara başka şekilde lanse ederek yapmaktan bir sonuç beklediler. Yani bunun arkasındaki niyetler… Kişisel bazı hesaplar olduğunu ve bu mücadelelerini gerçekten işçilerin hakkını korumak için değil, kendilerinin kişisel olarak iktidar savaşı yapma amacıyla yaptıklarını ve işin içine siyasi yol siyasi bazı şeyleri soktuklarını düşünüyorum. Çünkü yakın zamana kadar bizim sendika şubesi yönetimiyle hiçbir sorunumuz olmadan durumu her zaman açıkladığımız, onların bizden destek istediği şeyleri yerine getirdiğimiz bir süreci yaşıyorduk. Ama yakın zamanda bir temsilcinin Personel A.Ş’de çalışan bir temsilcinin görev süresinin dolması nedeniyle kanuni olarak zorunlu emekli edilmesinden dolayı çok açık olarak tehdit ettiler bizleri… Bunu Başkan Yardımcımıza ve bana yönelik yaptılar. Karşıyaka Belediyesi’nden destek bulamadıkları için aslında arkada böyle bir gizli niyetle olduğu için tamamen kişisel bir şeyle kinle ve öfkeyle yaptılar bunları. “ ifadelerini kulladı.

“ÇOK BÜYÜK MİKTARLARDA BORCUMUZ YOK”

Bu eylemin sendika yasasına uygun bir eylem olmadığını dile getiren Başkan Cemil Tugay, “Bu kamunun, belediyenin çalışmasına engel olduğu için sendika yasasına uygun bir eylem olmadığı için suçtur. Bizim bu sabahta temizlik görevlisi arkadaşlarımızla toplantımız vardı. Dün de şantiyeye belediye başkanını sokmadılar gibi bir ibare ile yayınladıkları o tabloda sokmamak ne demek, ne demek böyle bir şey, hiç kimse asla yapamaz. Çünkü onların hepsi benim iş arkadaşlarım. Ben şantiyenin ortasında bütün işçileri toplayarak konuşma yaptım. Yani şu anda içinde bulunduğumuz ekonomik durum sıkıntılı, bu bir kaç aydır böyle. Evet doğrudur. Ama asla çok büyük miktarlarda borcumuz filan yok. Çok büyük miktarlarda alacaklar yok. Kesinlikle yok ve şu anda bizi sıkıntıya sokan bazı siyasi ve idari kararlar nedeniyle ekonomimiz sıkıntıda doğrudur. Ama çok yakın bir zamanda bu bir şekilde mutlaka çözülecek.” dedi.

“BU BELEDİYE HESAPSIZ KİTAPSIZ YÖNETİLMİYOR”

Başkan Tugay, “Karşıyaka Belediyesi çok iyi idare edilen, kendi ayakları üzerinde durmaya muktedir bir belediye? Yani İller Bankası’nın gönderdiği para ne kadar az olursa olsun. Bizim işte SGK ve vergi dairesi üzerinden mallarımıza ne kadar haciz kararı uygulanmış olursa olsun. Yan gelirleriniz ne kadar engellenirse engellensin. Bankalar hiç kredi vermezse vermesin. Çünkü bugün bunların hepsi oluyor. Bütün bunlara rağmen kendi ayakları üzerinde duran, kendi işini yapan, hizmetini çok güzel yerine getiren bir sürü tesisi olan bir belediyeyiz. Hesapsız, kitapsız yönetilmiyor bu belediye böyle bir şey yok ve bunu biliyor arkadaşlar. Geçmişte çok daha ağır şeylerin yaşandığı dönemler olmuş. Başka belediyelerde de böyle oluyor yani ama üzerimizde bir fırtına koparıyorlar. Akıllılara ziyan.” diye konuştu.

“BUNDAN DOLAYI GERÇEKTEN ÇOK ÜZGÜNÜM”

Üzerilerine çamur atılmaya çalışıldığını iddia eden Başkan Tugay, “Mesela huzurevini satıyorlar diye duyumlar çıkardılar. Hani efendim huzurevinin satılması. Huzurevini kim sattı? Yani bu hiçbir zaman böyle bir şey olmayacaktı ve olamazdı. Yani bunların hepsi yalan üretilmiş ama üzerimize böyle çamur olarak atmaya çalışıyorlar. İşte bir borç listesi bir yerlerde yayınlandı. Onların çoğu vadesi gelmemiş borçlar en az yarısı vadesi gelmemiş borçlar. Diğer borçların da yüzde 80’i kamu kuruluşlarına olan borçlar. Bizim bu personele borç dedikleri çok düşük miktarda bir borç yani personelin eline geçecek bu para onlar için çok büyük hayati öneme sahip değil. Elbette ki ödemelerin gecikmesi üzüntü verici. Ben de bundan dolayı gerçekten çok üzgünüm ama. Elimize geçen her kuruşu elimize geçen her şeyi öncelikli olarak personelin ödemelerini kullanarak bu süreci geçiriyoruz.

Bugünler zor günler ülkemiz için zor günler çok yüksek enflasyonun sebebi biz değiliz. Yani şu anda çalışanların maaşlarının belediye bütçelerini zorlayacak düzeye gelmesinin sebebi aşırı enflasyondur. Bunun karşılığında bizim insanlara siz aç kalın böyle bir artış yapmayacağız deme şansımız yok. Çünkü bu çalışanlarımızla hizmetimizi yapıyoruz.” dedi.

“BİZ YÜZDE 40’LIK BİR ARTIŞ YAPTIKAMA HERŞEYE YÜZDE 200 ZAM GELDİ”

Başkan Tugay, “Şimdi belediyelerin gelir kaynakları belli. İller Bankası vergilerden bir pay düşer onu öder. Bunun nasıl hesaplandığını, o miktarın nasıl bulunduğunu hiçbirimiz bilmiyoruz. Yani kurbanlık koyun gibi her ay bize ne para gönderecekler diye bekliyoruz. Onun dışında senede 2 kez emlak vergisi toplanıyor. Bunlar oransal olarak maalesef çok düşük. Şöyle de bir sorun var. Geçen Kasım ayında ödemeleri alırken düşük tahsilat oldu. Neden? Çünkü yapılandırma beklentisi olduğu insanlarda ve ödemediler. Beklediğimiz kadar tahsilat yapamadık. Katı atık bedeli o da düşük bir rakam. Yani tüm İzmir'in en düşük katı atık bedeli ücretini alan belediyeyiz biz. Yakın zamanda bir yüzde 40’lık artış yaptık ama her şeye yüzde 150, yüzde 200 zam geldiği bir dönemde yüzde 40 yaptık.Onun dışında ufak tefek harçlar var. Bunlardan gelen gelir çok az.” dedi.

"BU İŞLETMELERİN HEPSİ KAPALI KALDI"

“Ekonomik krizi kimse görmüyor mu?” diyerek tepki gösteren Başkan Tugay, “Bizim işletmelerimiz var bu işletmelerimiz kendi masraflarını karşılayacak bir gelir elde ediliyor ancak mevsim itibariyle bir de şu deprem döneminde, ekonomik kriz nedeniyle orada da geçici bir sıkıntı yaşanıyor ama nihayetinde pandemi de yaşadık. Bu işletmelerin hepsi kapalı kaldılar. Zaten o SGK borçlarının çoğu o zaman oluştu.İşletmeler kapalı ama çalışanlar duruyor, onlara maaş ödeniyor. Bu maaşın bir SGK prim borcu var ama ortada para yok. Yani hem biraz geçmişten gelen borç hem üzerine pandemi döneminde özellikle eklenen ilave… Bugünkü ekonomik krizi görmüyor mu kimse? Bu pahalılığı kimse görmüyor mu? Yani bu bunlar varken hani böyle? Bütün bunların dışında bir dünyada yaşadığımızı falan mı düşünüyor insanlar ve bütün bu şartlar içerisinde biz bir sürü iş yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Bunları en uygun rakamlarla en uygun maliyetlerle kendi çalışanlarımızla yapıyoruz.” dedi.

“BU BİR SİYASİ OPERASYONDUR”

Bunun bir siyasi operasyon olduğu savunan Başkan Tugay, “Yani o kadar dikkatli tasarruflu davrandığımız bir dönem ki şu anda Karşıyaka Belediyesi 3 bin liranın üzerinde her türlü harcama için Başkan onayıyla yapabiliyor bunu. Yani bütün harcamalarda böyle bir şart koyduk. Aylardır biz böyle yönetiyoruz belediyeyi… Azami tasarruf yapıyoruz. Ama hizmetlerimizden geri kalmamak için temel hizmetlerimizde hiçbir eksiklik olmasın diye çok uğraşıyoruz. Ama maalesef yetmiyor para o yüzden gerek personel ödemelerinde gerek diğer ödemelerde gecikmeler yaşıyoruz ama bu geçici bir durum. Büyütülecek, bu kadar abartılacak bir şey yok. Bu bir operasyondur yani açık söyleyeyim. Bu bir siyasi operasyondur ve bu operasyona maalesef bizim sendikamızın Şube Başkanı alet olmuştur.” dedi.

“YAZIKLAR OLSUN”

Başkan Tugay sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bakın burada çok samimi olarak bir şeyi söyleyeyim. Yani ben Karşıyaka Belediyesi'nin çalışanlarına 1 gram kimsenin leke sürmesine izin vermem. Tamam. Arkadaşlarımızın hepsinin kefiliyim. Ve bu olayın müsebbibi Karşıyaka Belediyesi çalışanları değil, tekrar söylüyorum. DİSK de kurum olarak bizim çok uzun yıllardır saygı duyduğumuz, sahip çıktığımız dayanışma içerisinde olduğumuz bir kurumdur.  Ona duyduğumuz saygıyla ilgili de bir sorun yok. Ama kişiselleştirilmiş bazı kişilerin anladığım kadarıyla siyasi amaçlarını hedef haline getirilmiş özel bir operasyon var burada. Yani bu ne Karşıyaka Belediyesi’ni kurum olarak kirletir ne de DİSK’i böyle bir suçlamanın içine sokarım. Ama şu çağrıyı yaparım; dün onu da yaptım. Dedim ki, bizim şu anda içinde bulunduğumuz sıkıntıların müsebbibi olan şey kötü bir yönetim. Bize engellemeler koyan ihtiyacımız olan, kaynağı sağlamayan kötü yönetim. Sizin şu andaki gelirinizin size yetmesine engel olan şey, kötü yönetim sonucu ortaya çıkmış enflasyon, pahalılık, yoksulluk. Yani durum böyleyken bizim mücadele edeceğimiz şey bu olmalı. Buna karşı olmalıyız. Qma burada bizi birbirimize düşürmeye çabalayan, insanlara hizmet edenlere yazıklar olsun.

“KARŞIYAKA ÇALIŞANLARINA KİMSE BÖYLE BİR LEKE SÜREMEZ”

Sadece şunu da açıklığa kavuşturalım, belediyemizin birçok çalışanı gönüllü oldu. Bir kısmını afet bölgesine. götürdük. Bunların bir kısmı döndü, bir kısmı orada halen çalışmaya hizmet vermeye devam ediyor. Defalarca yani son sayısını hatırlamıyorum ama 50 civarında araç belki daha fazla da olabilir. Bölgeye yardım amaçlı malzeme taşıdı. Orada şu anda aşevi olarak işlettiğimiz yerler var. Orada halen görevli arkadaşlarımız var. Kontak içinde olduğumuz ve bizden yardım isteyen herkese yardım gönderiyoruz. Şunu demeye çalışıyorum, belediye çalışanı arkadaşlarımızın hepsi gecesini gündüzüne katarak cansiperane bir şekilde bugün o deprem için mücadele ettiler, sahayada gittiler, ellerinden geleni hem Karşıyaka’da hem deprem bölgesinde yaptılar ve aynı arkadaşlarımız orman yangınlarına da beraber gittik. Orman yangınlarına müdahale etti. Aynı arkadaşlarımız İzmir depreminde sabahlara kadar sahadaydıylar. Onun için diyorum Karşıyaka Belediyesi çalışanlarına kimse böyle bir leke süremez. Bunu kabul etmem. Bunu asla yapmam. Bu arkadaşlarımızın hiçbir suçu ve hatası yok. Aksine alkışlanması gereken her birinin ayrı ayrı takdir belgesi, verilmesi gereken insanlar ama dediğiniz gibi böyle bir ortamda gerçekten sudan sebeplerle gerçekten daha önceden zaten var olan mücadelemizin belli olduğu, çabamızın belli olduğu bir ortamda. Kalkıp durup dururken böylesine algı oluşturmaya yönelik dışarıdan getirdiğiniz araçla dışarıdan getirdiğiniz insanlarla şantiyeyi kapatmak gibi böyle çok rahatsız edici bir eylemi yapmak. Kınıyorum.

“BİZİ KARALAMAYA YÖNELİK”

Bizi karalamaya yönelik. Yani kim işte o soru aslında cevaplaması gereken bulunması çok zor olmayan insanlar. Karşıyaka Belediye Başkanı olarak benim orada oturmamdan kim rahatsız oluyorsa odur. Yoksa ben değilim konu ama benim orada olmamdan benim oradaki gösterdiğim yönetim tarzından rahatsız olan insanların bu işin içinde olduğu çok açık.” 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.