Dolar 32,2908
%-0.14
Euro 34,8149
%0.01
Altın 2.408,140
%0.61
Bist-100 10.218,00
%-0.58

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Soyer’den ‘Kültür Zirvesi' öncesi iddialı çıkış: İnsanlar İzmir Manifestosu’nu konuşacak

Başkan Soyer’den ‘Kültür Zirvesi' öncesi iddialı çıkış: İnsanlar İzmir Manifestosu’nu konuşacak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir, tarihinde ilk kez ev sahipliği yapacağı  Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) Kültür Zirvesi’ne ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Zirvede oluşturulacak manifestonun dünya çapında insanlığı gündeminde olacağını söyleyen Başkan Soyer, “Önümüzdeki 2 yıl boyunca bu zirvenin çıktısı olan manifesto insanlığın gündeminde yer alacak. Yani insanlar İzmir Manifestosu’nu konuşacak” dedi.

  • Ege Postası
  • 07.09.2021 - 18:01

EGEPOSTASI - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, TR35 ekranlarında yayınlanan ve 90. İzmir Enternasyonal Fuarı(İEF)’na özel yayınlanan Fuar Özel programında Mehmet Ali Deniz’in sorularını yanıtladı. Başkan Soyer, Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi’nden iklim krizine, Büyükşehir Belediye Hizmet Binası’nın durumundan anket sonuçlarına kadar birçok konuda çarpıcı açıklamalar yaptı.

“DÜNYAYI İZMİR’E, İZMİR’İ DÜNYAYA TAŞIYAN BİR KÖPRÜ VAZİFESİ GÖRÜYOR”
Fuara ilişkin genel bir değerlendirme yapan Başkan Soyer, fuarın İzmir’in dünyaya açılan kapısı olduğunu belirtti ve “’Global marka var mı İzmir’de’ diye zaman zaman konuşuluyor. İEF, belki de İzmir’in en köklü ve en güçlü global markalarından biri. On yıllardır sadece müzikle sanatla kültürle buluşan bir alan değil fuar. Aynı zamanda dünyaya ayna tutan ve dünyayı İzmir’e, İzmir’i dünyaya taşıyan bir köprü vazifesi görüyor. Soğuk savaş yıllarında Amerika ve Sovyetler arasındaki gerilim olduğu yıllarda her iki ülke fuarda yan aya stant açarlardı. Bu anlamda çok kıymetli bir miras. Biz de toz kondurmak istemiyoruz. Bu uluslararası markayı ve bilinirliği güçlendirmek istiyoruz Bu nedenle fuarın içinde Kültür Zirvesi’ni de ekledik” dedi.

“GÜNDE 50 BİNLERİ AŞAN BİR ZİYARETÇİ SAYISIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ”
Fuarın ikinci kez pandemi gölgesinde kapılarını açtığını hatırlatan Başkan Soyer, bu yıl fuara gösterilen ilginin geçen yılın kat ve kat fazlası olduğuna dikkat çekerken günlük ziyaretçi sayısını da açıkladı ve “İnsanlar çok susamışlar. Her akşam geliyorum. Vatandaşlarımızla sohbet ediyoruz. Gerçekten çok ihtiyaç varmış. İnsanlar o kadar bunalmışlar ki eve hapsolmaktan. Buraya gelip nefes alıyorlar. Günlük ziyaret sayıları inanılmaz yüksek. Geçen sene sınırlı bir açılış yapmıştık. Toplada 6 bin ziyaretçi vardı. Şimdi günde 50 binleri aşan bir ziyaretçi sayısıyla karşı karşıyayız. Daha önemlisi gelecek yıl için ümitlerimiz çok büyük. Gelecek yıl daha uluslararası bir fuarı hayata geçirmek için çalışmalar şimdiden başladık. Pandemi çok vurdu ama geçen yıla göre bu sene biraz daha iyiyiz. En çok da gelecek yıla dair ümitlerimizi büyüterek devam ediyoruz” diye konuştu.

“ZİRVENİN ÇIKTISI OLAN MANİFESTO İNSANLIĞIN GÜNDEMİNDE YER ALACAK”
90. İEF kapsamında İzmir, tarihinde ilk kez 4. Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) Kültür Zirvesi’ne de ev sahipliği yapacak. Zirvenin önemine her fırsatta vurgu yapan Başkan Soyer, zirve sayesinde İzmir’in uluslararası platformlarda tanınır ve konuşulur hale geleceğine dikkat çekti ve “Organizasyonu yapan dünyanın en büyük yerel yönetim çatı örgütü. 240 bin belediye üye. Toplamda 5 milyonun üzerinde insan temsil ediliyor. Dünya Belediyeler Birliği. Bu birlik 2015 yılından beri iki yılda bir kültür zirveleri düzenliyor. Biz 2019 yılında Afrika’nın Durban şehrinde bir yarışmaya girdik 2021’de ev sahibi olabilmek için. Rakiplerimizi eleyerek ev sahipliği hakkını aldık. 2021 Kültür Zirvesi’nde pandemi sonrasında kültür üretim süreçleri tartışılacak. Kültür sürütülebilir kalkınma için nasıl ve neden bir kaldıraç olduğu masaya yatırılacak. Pandemi sonrasında üretim zorlukları tartışılacak. Çok çeşitli başlıklarda kültür temalı müzakereler yapılacak. Şu an itibariyle 187 yurt dışı katılımcımız var. Bunlar fiziken katılacak olanlar. Bunlar 65 ülkeden gelen konuklar. Belediye başkanları, bakanlık temsilcileri ve akademisyenler var. Önümüzdeki 2 yıl boyunca bu zirvenin çıktısı olan manifesto insanlığın gündeminde yer alacak. Yani insanlar İzmir Manifestosu’nu konuşacak. En somut hedef, 2021 Kasım ayında BM’nin büyük iklim konferansı var. Bizim manifestomuz orada masaya yatırılacak. Bizim bu zirveye bu kadar heyecan duymamızın çok temel bir sebebi var. İzmir’i dünya şehri yapma için yola çıkmıştık. Bu zirve vasıtasıyla İzmir’in bilinirliği, yaptığı vurguların uluslararası da değerlendirilmesine imkan sunacak. İsterim ki bu aynı zamanda fuarın da uluslararası bilinirliğini artırsın. Çok heyecanlı ve gururluyuz. 9-10-11 Eylül’de dünyanın kalbi İzmir’de atacak. Ben kadrolarımıza ve İzmirlilere çok güveniyorum. İddiamız büyük. Benim iddiam şu: Daha önce yapılan 3 kültür zirvesinden çok daha iyisini başarmak” diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU ONUR KONUĞU OLACAK
Kültür Zirvesi için 10 Eylül Cuma günü bir gala düzenleneceğini belirten Başkan Soyer, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da bu galaya katılacağını aktırdı ve “10 Eylül akşamı zirvenin gala gecesini Agora’da düzeliyoruz. Sayın Genel Başkanımız da orada onur konuğumuz olacak” ifadelerini kullandı.

“BU BİZİM İÇİN BİR ONUR KAYNAĞIYDI”
Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un İzmir ziyareti ve fuar açılışına katılmasını da değerlendiren Başkan Soyer, şunları söyledi; “Sayın Bakan İzmir’in ticari hayatının daha fazla canlanması için ne tür destekler verilebilir n kaygısını taşıyarak geldi bununla ilgi yapacağı çalışmaları paylaştı. Hem düşüncelerimizi de kendisine aktardık. Belki de koltuğa yeni oturmanın verdiği heyecanla birlikte Bakan Bey son derece heyecanlı ve istekli. İzmir’i çalışmış. Bu bizim için bir onur kaynağıydı. Onun hem İzmir’le ilgile yaptığı çalışmalar hem de fuarın açılışına katılması”

“İZMİR’İN MİSYONU COĞRAFİ ALANINDAN HEP DAHA BÜYÜK OLMUŞ”
Göreve geldiği günden bugüne İzmir’i dünya kenti yapma misyonuyla hareket ettiklerini belirten Başkan Soyer, İzmir’i dünya sahnesinde hak ettiği yere kavuşturmak için ellerinden geleni yapacaklarının altını çizdi ve “Şu çok açık. İzmir, şu anda içinde bulunduğu durumdan çok daha fazlasını hak ediyor. Burası 8 bin 500 yıllık tarihi olan ve çevresine ilham veren bir şehir. İzmir’in misyonu coğrafi alanından hep daha büyük olmuş. Dolayısıyla çok daha iyisini hak ediyor. Bizim telaşımız ve gayemiz şu: İzmir’in köklerini bildiğimiz için çok daha fazlasına muktedir olduğunu biliyoruz Bu şehrin insanları ve doğası için bunu daha da çok kullanmak v harekete geçirmek istiyoruz. İzmir, Akdeniz’in en önemli liman kentlerinden biri, Anadolu’ya öncülük yapmış bir şehir. Bütün bu ilklerle İzmir, o kadim kültürün ve büyük mirasın sahibi olma unvanını taşıyor. Biz ne yapsak az. Ne adar çok çalışsak az. Daha fazlası ve iyisi için çalışmamız lazım. İzmirli bunu hak ediyor. Bizim de tarihsel misyonumuz budur. İzmir’i Akdeniz coğrafyasının ve dünyanın önde gelen limanlarından biri haline getirmek” dedi.

“ASIL YOL GÖSTEREN VATANDAŞTIR”
SONAR Araştırma Şirketi bugün büyükşehir belediye başkanlarının başarı oranlarına ilişkin yaptığı araştırmanın sonuçlarını yayımladı. Araştırmaya göre, Nisan 2021’de en başarılı 10 büyükşehir belediye başkanı arasında 6. sırada yer alan Başkan Soyer, son araştırmada 5 puan düşüşle 9. sıraya geriledi. Anket sonuçlarını da değerlendiren Başkan Soyer,  “Bunları ne elimizin tersiyle itmeliyiz ne de sadece onların sesine kulak vermeliyiz. İkisi de doğru olmaz. Bu bilimsel bir metot ve doğru bir şekilde hayata geçirilirse yol gösterici olur. Ama asıl yol gösteren vatandaştır. Asıl buradan besleniyorum, buradan beslenmeye çalışıyorum. Kısacası o anketlilerin tabii ki ifade ettiği anlamalar var ama tek başına yeterli değil. Asıl hikaye sokakta ve vatandaşla kurduğunuz bağda yatıyor” ifadelerini kullandı.

“GÖZLERİMİZ GÖKLERDE OLACAK”
Geçen yıl pandemi nedeniyle buruk kutlanan 9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu için hazırlanan programa da değinen Başkan Soyer, şunları söyledi; “Geçen yıl da yapamadığımız fener alayımız olacak. Bizim gökyüzümüz bu sene çok canlı olacak. Solo Türk gösterisi, pilotlarımızın yapacağı hava gösterileri olacak. Gözlerimiz göklerde olacak. Bir yandan Cumhuriyet Meydanı’nda görkemli bir gösterimiz olacak. Sabah Anafartalar Caddesi üzerinden yürüyüşümüz olacak. Çok dolu dolu bir gün hazırladık. Akşam da Athena konseri olacak. Geçen yılın ukdesi de içimizde olduğu için bu sene Valiliğimizle birlikte çok daha görkemli bir program hazırladık.”

YIKIM SÜRECİ BAŞLADI
30 Ekim 2002 depreminde orta dereceli hasar alan ve ardından boşaltılan İzmir Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binası’nın yıkım sürecine ilişkin de bilgi veren Başkan Soyer, “Belediye binasının yıkım sürecini başlattık. Bir danışma kurulu oluşturduk. Bunun rehberliğinde hem yıkım hem de yeni belediye binasının yapımı çalışmalarını başlattık. O bir yandan yürüyor” dedi.

“İKLİM VE ÇEVRE BAKANLIĞI’NIN KURULMASINI İSTİYORUM”
İklim krizi tehlikesine bir kez daha dikkat çeken Başkan Soyer, iklim krizinin insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük tehlike olduğunun altını çizdi. Kültür ve iklim krizinin birbirinden bağımsız değerlendirilemeyeceğini ifade eden Başkan Soyer, geçmiş ve gelecek arasındaki bağ üzerinden örnek verdi ve “Asıl odaklanamamış gereken mesele iklim krizi. İklim krizi insanlığın önündeki en önemli mesele. Biz, iklim krizinin etkilerini uzak coğrafyalarda yaşadığını bilirdik. TV’lerde öyle izlerdik. Şimdi görüyoruz ki bizim coğrafyamız bundan muaf değil. Deprem, tsunami, yangınlar, seller gördük. Şimdi artık aklımızı başımıza toplayıp mücadele süreçlerini başlatmamız lazım. Biz İzmir Büyükşehir bünyesinde İklim Değişikliği Daire Başkanlığını kurmuştuk. Biz iklim krizinin bütün dünyayı etkileyeceğini ve yerel yönetimlerin buna dikkat etmesi gerektiğini biliyorduk. Ben Türkiye’de İklim ve Çevre Bakanlığı’nın kurulmasını istiyorum. Eğitim, sanat, spor, müzik… Aslıdan bunların hepsi iklim değişikliği üst başlığını alt başlıklarıdır. Bizim hayata bu yeni pencereden bakamız lazım. Kültür dediğimiz de budur. Sizden öncekilerin biriktirdiğini gelecek nesillere aktarmaktır. Bunlar bizim diğer canlılardan farkımızdır. Biz diğer canlılardan farklı olarak o birikimleri gelecek nesillere aktarma maharetini taşıyoruz. Aksi halde kökü olmayan bir gelecekle kurmaya çalışıyorsunuz demektir Bu mülkün değil, o geleceği yaşayamazsınız. Bu kültürdür Bu nedenle iklim kriz ve kültür zirvesi çok önemli. Hayata doğru bakmanın yolu kültürünüz doğru bakmaktan geçiyor” diye konuştu.

“BEN GELECEĞİ TASARLAMAKLA SORUMLUYUM”
Son olarak geçmiş dönemlerde eksik yapılan şeyler olup olmadığı sorusunu da yanıtlayan Başkan Soyer, sorumluluğunun gelecekle ilgili olduğunu belirterek “Bu geçmişte ne eksik yapıldı o tarihçilerin işi. Ben geleceği tasarlamakla sorumluyum. O muhasebe benim işim değil. Ben önüme bakıyorum” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.