Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Soyer'den 'dayanışma' yazısı

Başkan Soyer'den 'dayanışma' yazısı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde yıkıma neden olan depremlerin ardından yaşananlara ilişkin çarpıcı bir yazı kaleme aldı. Soyer yazısında, ‘’ Yıkım, hırsızlık ve haramilik yüzündendir, halka düşmanlığın en çıplak halidir ve sadece 3-5 müteahhidin değil bir sistemin eseridir. O nedenle enkaz altında kalan, bütün çıplaklığıyla kendini ele veren sistem yeniden tezgahlansın istemiyorsak, gözümüzü dört açıp gücümüzü birleştirmeliyiz'' dedi.

  • Ege Postası
  • 27.02.2023 - 14:53
  • Güncelleme: 27.02.2023 - 14:53

EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma sebep olan depremlere ilişkin yazdığı yazıda, ‘’Yıkım, hırsızlık ve haramilik yüzündendir, halka düşmanlığın en çıplak halidir ve sadece 3-5 müteahhidin değil bir sistemin eseridir’’ dedi.

Başkan Soyer’in yazısı şu şekilde;

‘’4 yıl önce İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı için adayken kullandığım bir slogan vardı, "Çok renk, çok ses, çok nefes" Yani Halk ve Demokrasi. Kısacası Halk ve Demokrasi Başkanlık yaparken en çok savunacağım, en çok koruyacağım, en çok ileriye taşımaya gayret edeceğim kavramlardı. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Hasan Özmen Güngör tarafından yazılan yüksek lisans tezinde seçim bildirgesinde söylediğim su ifadelere yer vermiş; Şimdi bu aile daha coşkulu bir şarkı söylemek istiyor. Bu öyle bir şarkı olsun ki önce tüm Türkiye'de sonra tüm dünyada yankılansın istiyoruz. Biliyoruz ki bu şarkı siz olmadan eksik kalacak. Sizlerin de sesine, sözüne, fikrine ihtiyacımız var. İzmir'i doğaya duyduğumuz saygıyla birlikte yönetmek, her aşamasında sizlerin de fikirlerini almak en büyük derdimiz."

HIRSIZLARA VE HARAMİLERE KIRMIZI ÇİZGİ

Bundan 14 yıl önce Seferihisar'da Belediye Başkanlığına adayken de "Sadece hırsızlar ve haramilerle aramda kırmızı bir çizgi olacak, onlar dışında herkesin belediye başkanı olacağım" demiştim. Yani Halk ve Demokrasi düşmanları ile yolumu ayıracağımı söylemiştim. Bu 14 yıl boyunca derelerin altından çok sular aktı ve şimdi bu iki iddiayı birleştirmenin vakti geldi. Halk ve Halk Düşmanları, Demokrasi ve Demokrasi Düşmanları…Demokrasi, emeğimizin, hakkımızın, hukukumuzun çalınmasına seyirci kalmak demek değildir. Birlikte yaşamanın hukuku, birlikte yaşamanın kültürü demek olan demokrasi, yaşam hakkımızı elimizden alanlarla yani hırsızlar ve haramilerle birlikte var olamaz çünkü hırsızlar ve haramiler, çok sese, çok renge, çok nefese karşıdır. Çünkü onlar kendi üstün menfaatlerini, refahlarını korumak için tek renk, tek ses, tek nefes olurlar. O ses dışındaki, hiçbir şeye tahammülleri yoktur her şeyi yok edebilirler.

BİZ HALKIZ, ÇOK RENKLİYİZ, ÇOK SESLİYİZ, ÇOK NEFESİZ

Oysa biz halkız. İşçisiyle, üreticisiyle, sanayicisiyle, turizmcisiyle, mavi yakalısıyla, beyaz yakalısıyla, çiftçisiyle, köylüsüyle, esnafıyla zanaatkarıyla, sanatçısıyla, öğrencisiyle, emeklisiyle, emeğinin hakkıyla, alin teriyle geçinen bütün bir ömür çalışarak yaşayan alevisiyle, sünnisiyle, ülkücüsüyle, muhafazakarıyla, okumuşuyla, okumamışıyla engellisiyle, sporcusuyla bir halkız. Çok renkliyiz, çok sesliyiz, çok nefesiz.

HALKIN EKMEĞİ İLE OYNAMAKTAN ÇEKİNMEZLER

Hırsızlar ve haramiler, üstün menfaatlerini korumak için halkın ekmeğiyle, onun hakkı ve hukukuyla oynamaktan çekinmezler. Ancak bunu üstü örtülü ve kitabına uygun yaptıkları için neden sürekli giderek daha çok yoksullaştığımızı, neden birçok özgürlüğümüzün giderek daha çok sınırlandığını bir türlü anlamayız. Ama deprem büyük acısı, büyük yıkımıyla birlikte o hırsızlık ve haramiliğin bütün çıplaklığıyla görülmesini sağladı.

COĞRAFYA KADER AMA YIKIM KADER DEĞİLDİR


Betondan, çimentodan çalan hırsızların popülizm ve/veya çeşitli menfaatlerle nasıl korunduğunu gösterdi. Kısacası tek renk, tek ses, tek nefes sistemi de enkaz altında kaldı. Şimdi halk olarak gücümüzü göstermenin zamanı Bu zaman en doğru zaman ve bunun tek bir yolu var. Aramızdaki farklılıkları, bizi birbirimizden ayrıştıran tüm nedenleri bir kenara bırakıp ortak yaşam hakkımızı korumak için el ele vermeliyiz. Çünkü hırsızların sadece cebimizdeki paramızı ya da alin terimizi çalmasına katlandık. Belki "Çalıyorlar ama çalışıyorlar" dedik. Ama yaşam hakkımızın yaşam hakkımızın çalınmasına seyirci kalamayız. Hayatımızı korumak, yaşamak için el ele vermeliyiz. El ele vermek için üzerinde yaşadığımız coğrafyanın kadim değerlerini, erdemlerini hatırlamalıyız. Kardeşlik, vicdan, cesaret, tevazu, saygı. Çünkü İbn Haldun'un dediği gibi "Coğrafya kaderdir" ama yıkım kader değildir Hepimiz çok iyi biliyoruz ki, aynı deprem fay üzerinde konumlandırılmayan ve daha düzgün yapılan bir yapı stoku ile yaşansaydı, bu kadar kayba yol açmayabilirdi.

HALK DÜŞMANLARINA İZİN VERMEMELİYİZ

Yıkım, hırsızlık ve haramilik yüzündendir, halka düşmanlığın en çıplak halidir ve sadece 3-5 müteahhidin değil bir sistemin eseridir. O nedenle enkaz altında kalan, bütün çıplaklığıyla kendini ele veren sistem yeniden tezgahlansın istemiyorsak, gözümüzü dört açarak gücümüzü birleştirmeliyiz. Aklımızdan çıkartmamalıyız ki, hiçbirimizin menfaati bir diğerinden kıymetli değil ve menfaatlerimizi büyütmek parçası olduğumuz o büyük çarkın düzgün işlemesiyle mümkün. Çarka çomak sokmak isteyen, kendi menfaatlerini herkesten üstün tutan hırsız ve haramilere, halk düşmanlarına asla izin vermemeliyiz. Birbirimize saygıyla, tevazuuyla, vicdanla ve cesaretle el vermeliyiz.Burada bir küçük parantez açmak istiyorum. Halk düşmanlığı, ekonomik ve siyasi kavramlarla, gerekçelerle kolayca anlaşılabilir. Ancak bazen, öyle teknik gerekçelerin arkasına gizlenir ki anlaşılması bir hayli zorlaşır. Oysa o gerekçeler de sadece birer bahanedir ve sebep yine tamamen egoizmdir. Yani dünyayı kendi etrafında dönüyor zanneden egoist egemenlerden hiç farkı yoktur. Sonuçta ilerici, solcu, demokrat hangi kimlikle karşımıza çıkarsa çıksınlar halka zarar vermek konusunda diğer halk düşmanlarından hiçbir farkları yoktur.’’

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.