Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Sandal’dan odalara çağrı: Hukuki yollarla vatandaşın mağduriyetini artırmayın

Başkan Sandal’dan odalara çağrı: Hukuki yollarla vatandaşın mağduriyetini artırmayın

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, düzenlenen basın toplantısında 30 Ekim İzmir depreminin ardından depremde en büyük yıkımın yaşandığı Bayraklı’daki çalışmalar hakkında bilgi verdi. Geçtiğimiz aylarda, depremzede vatandaşların evlerinin yeninden inşasında hak kayıplarını engellemek için çıkarılan ‘plan notlarına’ odaların dava açacağı duyumlarını aldıklarını söyleyen Başkan Sandal, odalara çağrıda bulundu ve “Depremde en zarar gören vatandaşlarımızın psikolojik durumlarını gözerdi ekonomik ve psikolojik sıkıntıları göz aradı edip, internetteki bilgiler ile burada mağdur olan vatandaşlarımızın mağduriyetlerini bir kez daha arıttırmayın” dedi.

  • Ege Postası
  • 28.05.2021 - 11:10

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir 30 Ekim tarihinde 6.9 şiddetinde depremle sarsılmıştı. 117 kişinin hayatını kaybetti depremde 17 bina tamamen yıkılırken yüzlerce bina da ağır ve orta dereceli hasar meydana gelmişti.

Depremde en büyük yıkım Bayraklı’da yaşanırken deprem sonrasında kentsel dönüşüm süreci başlarken imar haklarına ilişkin birçok sorun da kendini göstermişti. Evleri yıkılan ya da yıkılacak vatandaşların en çok üzerinde durduğu ve mağduriyet yaşadıkların söyledikleri konu ise yeni imar düzenlemesi kapsamında kat sayısı azalan binalarda kat artışı olmuştu.

Bayraklı Belediyesi, deprem sonrasında yapılan çalışmalar, izlen süreç ve yol haritasına ilişkin bir basın açıklaması düzenledi.

Belediye binasında düzenlenen toplantıda açıklamayı yapan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, kredi imkanları ve kapsamı konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, plan notları ve bölgedeki çalışmalar konusunda da odalara çağrıda bulundu.

PLAN NOTLARI YÜRÜLÜĞE GİRDİ

Bir ay içerisinde ilçede ağır hasarlı olarak tespit edilen binaların yıkımının bir ay içerisinde tamamlanacağını ifade eden Başkan Sandal, deprem ve sonrasındaki süreçte belediye olarak ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti ve “Enkaz süreci, çadır ve geçici konut sürelerinin dışında biz belediye olarak üzerimize düşeni hiçbir siyasi amaç tütmeden yerine getirdik. Bu nedenle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından talep edilen her şeyi eksiksiz ve en hızlı şekilde yapmaya çalıştık Bunun yanında Meclisimizden oy birliği ile çıkan mecburi imar haklarının korunması ve ada bazlı yüzde 10 imar artışını İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdik fakat 2 gerekçeyle reddedildi. Bir tanesi usul ve esaslar yönünden bir tanesi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayını alarak yeni bir taslakla bu notun geçmesi yönündeydi. Hemen ardından yeniden düzenlediğimiz ve usul ve esasları içeren plan notunu meclisten geçirdi. Bayraklı belediyesi 8 gün içinde bu plan notu konusunda üzerine düşeni yaptı ve aynı gün askıya çıkardı. Şu anda askıdan inmiş ve yürürlüğe girmiş durumda. Bu plan notlarında mevcut metrekarelerinin korunması, kooperatif haklarının korunması gibi çalışmaları içeriyor. Kat sıkıştırmaya oluşan aksaklığın giderilmesi ve yek koşullu binalardaki mevcut hakların korunmasıyla ilgi çalışmaları içeriyor” dedi.

GÜÇLENDİRME DEĞİL YENİDEN YAPMA

Belediye olarak orta hasarlı binaların güçlendirilmesinin sağlıklı olmadığını düşündüklerini ifade eden Başkan Sandal, geçmişte yaşanan bazı örnekler vererek güçlendirmenin uzun vadede riskli arttırdığını belirterek, “Biz belediye olarak binaların hasar durumlarından çok riskli yapı olup olmadıklarıyla ilgileniyoruz. Çünkü hasar durumu biraz daha gözlemseldir. Bu nedenle temle önceliğimiz binaların risk analizini yapıp bu binaların dönüşüme dahil edilmesini sağlamak. Bir diğer taraftan da orta hasarlı binaların güçlendirilmesi… Zemin etüdüne baktığımızda sıvılaşma riski yüksek bir zeminden bahsediyoruz. Yani deprem öncesinde yapılan binaların temle konusunda ciddi sıkıntıları var. Biz, güçlendirmeye sıcak bakmıyoruz. Bu Ninaların yıkılıp yeniden yapılmasının daha sağlıklı olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

KAT ARTIŞINA 3 AŞAMALI ENGEL

Yıkım sürecinin başlamasıyla birlikte kendini gösteren sorunlara da değinen Başkan Sandal, vatandaşların en önemli taleplerinden olan kat artışı kararının yasla olarak kendilerine bağlı olmadığının altını çizdi ve “Vatandaşlardan sorular geliyor. Bunlardan biri yüksek katlarla ilgili. Biz bir kamu kurumuyuz. Yani ‘Sayın Başkan bize 2 kattan fazla verirsen müteahhit hakkını oradan çıkarırız’ diyorlar. Söz konusu olan alanlarda fazladan bir hak yok. Çünkü yüksek katlı olan 10 katın üstündeki binalarda zayiat oranları yüzde 60-80 arasında oluyor. Neden kat artışı veremiyoruz yasal olarak? Bölgenin planları 1980’li yılarda yapılmış ve yapılaşmada da yüzde 90 oranında bitmiş. Bu planlar yapılırken nüfus, park otopark gibi kıstaslar temel alınmış. Buradaki tek bir yoğunluk artışında kişi başına 10 metrekare yeşil alan ayrılmalı. Biz ilgi kanun, usul ve esaslar çerçevesinde hareket ediyoruz. Hadi diyelim biz yasaları çiğnedik ve onay verdik. O zaman İzmir Büyükşehir Belediyesi ‘Hayır’ diyecek. Orası da evet dese Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘Hayır’ diyecek. Hadi diyelim o da ‘Evet’ dedi. Askıdayken odalar hayır diyecek. Şu anda durumlarımıza göre odaların plan notlarına itiraz edeceklermiş Buna bir de kat artışını eklersek o itirazın geleceğine kesin gözüyle bakılabilir” dedi.

YIKILACAK BİNA TEMSİLCİLERİNE ÇAĞRI

Konutların yeniden yapımı hususunda belediye bünyesinde yeni bir birim kurduklarını ifade eden Başkan Sandal, şunları söyledi; “Peki biz şimdi ne yapacağız? Sürecin her anında vatandaşın aynında olup yapmamız gereken neyse onu yapacağız. Eksik olduğumuz konularda bize yasalara uygun öneri gelirse belediye olarak üstümüze düşeni yapmaya hazırız. Bu kapsamda belediye şirketlerimizden birinin bütün faaliyetlerini sıfırlayıp yeni bir şirkete dönüştürdük. BAYBEL şirketimiz bundan sonra Kentsel Dönüşüm, Tasarım, Yenileme, Planlama Sanayi ve Ticaret Şirketi olarak planlandı. Şirketimizde vatandaşlarımıza yıkılıp yeniden yapılacak binalarla ilgili müşavirlik hizmeti vermeyi planlıyoruz. Analizden hukuk sürecine, teknik ve finansman sürecine kadar her süreçte konunun uzmanı olan arkadaşlarımızla vatandaşın yanında olacağız. Finansman süreci en sıkıntılı süreçlerden biri. İş Bankasıyla görüşmelerimiz sonlardık ancak rakam hala netleşmedi. Netleştiğinde duyuracağız. Vatandaşlarımızdan talebimiz şu. Pazartesi itibariyle yıkılan ya da hasar alan ve yıkılacak olan binalarımızın temsilcileri bir an önce bu işlemlere başlasınlar. Bayraklı Belediyesi olarak ağırlıklı A sınıfı müteahhitlerden oluşan bir müteahhit havuzu oluşturacağız. Biz bu arkadaşlarımızdan teminat mektubu alçağız. Ama vatandaşlarımız kendi istedikleri herhangi bir müteahhitle çalışabilir. Biz bu konuda da her türlü desteği vereceğiz.”

“HİÇBİR VATANDAŞIMIZ MAĞDUR OLMADAN SORUNLARINI ÇÖZMEKTE KARARLIYIZ”

Arsa satışları konusunda vatandaşlara “Satmayın” çağrısında bulunan Başkan Sandal, “Vatandaşlarımıza bir çağrımız var. Çok sıkıntılı günler geçiriyoruz. İşimiz, ekmeğimiz vardı. Sevdiklerimizle birlikte gündelik hayatımıza devam ederken bir anda hepsinden olduk. Şu anda hepimiz başka bir ortam içindeyiz. Hepimiz bunu yaşıyoruz. Ben vatandaşlarımıza sağduyulu olmalarını söylüyorum. Sakın asma sakın arsanızı satmayın. Şu anda 400-500’e arsanızı alacak kişiler üstüne de daha da ekleyip neredeyse 2 milyona evleri satacaklar. Bir diğer uyarımız müteahhitlerle anlaşmalarını belediye içerisinde yapsınlar. Vatandaşlardan bir diğer talebimiz, hukuki olmayan söylemlere lütfen itibar etmeyin. ‘Başkanım iki kat ver yapalım. Sen istersen olur.’ Ben isterim. Ama böyle bir yetkim yok. Bu süreçte hukuki olmayan talepler sürecin uzamasına vatandaşın mağduriyetinin artmasına neden oluyor. Tekrar söylüyorum Bayraklı Belediye bünyesindeki işleriniz asla gecikmez. Bir hiçbir vatandaşımız mağdur olmadan sorunlarını çözmekte kararlıyız” diye konuştu.

ODALARA VE CUMHURBAŞKANINA ÇAĞRI

Odalara ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da çağrıda bulunan Başkan Sandal, sürecin el birliği ile ılımlılık ve vatandaşın yararının gözetilmesi çerçevesinde yürütülmesi vurgusu yaptı ve “Bir çağrım da odalara. Depremde en zarar gören vatandaşlarımızın psikolojik durumlarını gözerdi ekonomik ve psikolojik sıkıntıları göz aradı edip, internetteki bilgiler ile burada mağdur olan vatandaşlarımızın mağduriyetlerini bir kez daha artırmayın. Bayraklı’daki yurttaşlarımızın yüzde 80’i emekli. Gelir duruları sınırlı. Bu yurttaşlarımızı farklı bir şey istemiyorlar. En azından mevcut metrekarelerin korunmasını istiyorlar. Hukuki gerekçelerle lütfen bu mağduriyeti artırmayın. Bir diğer çağrımız da Sayın Cumhurbaşkanına. Depremzedelerin sıkıntılarının çözülmesi için tüm kamu kurumları, bakanlıklarla istişare içindeyiz. Depremzedeler verilen kredilerin faiz oranının yüksek olması nedeniyle zor durumda. Asıl sıkıntı mevcut kredinin yüksekliğiyle ilgili. Ortalama yüzde 1 oranla vatandaş geri ödemesini yapabilecek durumda değil. Bu bir sorun. Biz bunun çağrısını yapıyoruz. Böyle bir mağduriyetimiz var. Bankaların ve bizim bu meseleyi çözebilme şansımız yok. Sayın cumhurbaşkanımızdan gerekli destekleri bekliyoruz. İşin sonuna geldik. Kredi işine de sayın cumhurbaşkanımız el atarsa çözmüş olacağız diye düşünüyorum. Yüzde birlik faiz vatandaşa ağır geliyor. Biz de devlet büyüklerimizden vatandaşımız adına bir destek bekliyoruz. Ekonomik sıkıntılar depremde zirve yaptı. Riskli binaların yıkılıp yeniden yapılması sürecinde 2 yılı ödemesiz 18 yıl sıfır faizli kredi uygulamasının deprem bölgesindeki riskli tüm binaları kapsayacak şekilde düzenlenmesini cumhurbaşkanımızdan talep ediyoruz. Yapılabilir bir iş midir? Evet yapılabilir bir iştir. Mesele mantık çerçevesinde soruna yaklaşıp doğru sonuçlar alabilmektir. Bu konuda herkesin desteğine ihtiyacımız var. Biz bu süreçte tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla eşgüdümlü çalışacağız. Vatandaşımız için ne yapabiliyorsak onu yapacağız” dedi.

DEPREM ETÜT MERKEZİ NEDEN KAPATILDI?

Başkan Sandal, belediye bünyesinde hizmet veren Deprem Etüt Merkezi’nin kapatılma nedenini ise şu şekilde açıkladı; “Söz konusu süreçte deprem etüt merkezi ile risk analizi yapma, belediyenin yetki sınırları içerisinde değil. Biz zaten Dokuz Eylül Üniversitesi ile bir protokol yapılmış. Bizim bu birimi kaldırma gerekçemiz yetki ve sorumluluğumuzda olmayan bir işi sürdürmemizin çok mantıklı bir şey olmaması. O güne kadar merkezimiz tarafından yapılan tüm çalışmaların sonuçlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderdik. Bizim yaptığımız iş biraz daha farklı. Kentsel yenileme sürecinde vatandaşlarımızın istismar edilmemesi için kurduğumuz bir merkez”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.