Dolar 32,8582
%0.27
Euro 35,1797
%0.26
Altın 2.451,590
%-0.26
Bist-100 10.471,00
%0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Banka borcu halkın cebinden çıktı

Banka borcu halkın cebinden çıktı

Ekonomi Profesörü Yakup Kepenek, Türkiye ekonomisini ele alarak çarpıcı açıklamalarda bulundu.

  • Ege Postası
  • 23.11.2012 - 10:17
İZMİR- Kültür sanat etkinlikleriyle vatandaşı buluşturmaya devam eden Konak Belediyesi, Türkiye Ekonomisini yakından inceleyen 22. Dönem CHP Ankara Milletvekili ve Ekonomi Profesörü Yakup Kepenek’i ağırladı.  Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen ‘Türkiye’de Ekonomik Büyüme ve Yerel Etkileri’ üzerine söyleşiyi Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan başta olmak üzere, öğrenciler ve  vatandaşlar ilgiyle izledi.

2001 yılındaki banka krizinde bankaların 45 milyar dolar olan borcunun vatandaşın cebinde ödendiğini ifade eden Kepenek, Başbakanın 2008-2009 ekonominin küçülmeden teğet geçtiği söyleminin aksine, ekonominin yüzde 8 oranında küçüldüğünü de kaydetti. Türk halkının bankalara çok borcu olduğunu belirterek çarpıcı açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Yakup Kepenek sözlerine şöyle devam etti:

“Hemen herkesin kredi kartı ve borcu var. Milli gelirimizin sadece yüzde  12’sini tasarruf ediyoruz, bu oran Çin’de yüzde 53. Kore’nin milli geliri bizimkinin 3 katı. Dünyanın en pahalı benzinini kullanıyoruz. Adaletsiz bir vergi sistemi var. 2,5 milyon kişi işsiz. Çalışanların büyük bölümü asgari ücretle çalışıyor. Her 10 kişiden 4’ü kayıt dışı çalışıyor. Bu büyük bir oran. Gençlerde işsizlik oranı milli oranın 2 katı. Türkiye’de kadınların toplamda iş gücüne katılımı yüzde  30. Bugün halkın bankası Halkbank satışa çıkarıldı ve sadece yüzde 20’si yerli yatırımcıya, yüzde 80’i ise yabancılara satılacak. Değerlerimiz bir bir satılıyor. Cumhuriyet’in değerlerine sahip çıkamıyoruz”   

 

İZMİR’İN BÜYÜMESİNE YATIRIM YAPILMIYOR

 

Türkiye ekonomisini geniş çapta ele alan Prof. Dr. Yakup Kepenek, Konak’ın ekonomisine yerel yönetici olarak büyük katkıda bulunan Tartan’ı kutladı. Kepenek,  “Başkan Tartan, ilçesinin kültür, sanat gibi değerlerini çok güzel ortaya çıkartıyor ve pazarlıyor. Sermayeyi çok güzel çekiyor. Bu bir yerel yönetici için zorunluluktur. Bilinçli bir şekilde yaptığı için çok mutluyum. Genç girişimcilere imkan tanıyor. Yaratıcılığa imkan sağlıyor. Üniversiteliyle düzenlediği kurslar sayesinde kent insanını buluşturuyor. Üretime katkı koymalarını sağlıyor. Bunu yakalayan Başkan Tartan’ı kutluyorum, sizler İzmir’de, Konak’ta olmaktan dolayı çok şanslısınız. Bütün kentler ekonomik gücünü ortaya çıkartmak zorunda” diye konuştu.

İzmir’in, Türkiye’nin ekonomi tarihinde de önemli bir yere sahip olduğunu hatırlatan Kepenek, “İzmir Türkiye’nin konumunda çok önemli bir yere sahip. İlk iktisat kongresi İzmir’de yapıldı ve Türkiye’nin ekonomisine buradan yön verildi. İzmir’in, ülkemizin sanayileşmesinde, gelişmesinde önemi çok büyük ama şimdi İzmir’in büyüme ve gelişimine yatırım yapılmıyor. Sanatıyla, aydınlarıyla, turizmiyle İzmir öncü bir kent ama bunlar ekonomisinin gelişmesi için yeterli değil” dedi.

           Bakanlığı ve yerel yöneticiliği döneminde ekonomiyi doğru bilmenin, doğru kullanmanın tek başına yeterli olmadığını yaşayarak gördüğünü ifade eden Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan, ekonomik büyüme, ekonomik veriler ve ekonomik altyapıyla geçerli bir sistemin başarılı olduğunu kaydetti. Tartan, “Çünkü bu sistem insana hitap ediyor. İnsanı da içine alıyor. Ben göreve geldiğim zaman yerel yönetim söylemine ekonomik yerel yönetim söylemini de ekledim. Önceleri bu biraz yadırgandı. Daha insana yönelik hizmetler sunan, yatırımı, üretimi ve istihdamı destekleyen bir anlayış. İnsanların yaşadıkları ortamda iş bulmalarını sağlayan bir yönetim anlayışıydı. Bunu bir ölçüde yaşama geçirmeye çalıştık. Siyasette başarının temel kuralı; ekonominin gerçeklerini doğru okumak, bilmek ve yönetmek” diyerek Yakup Kepenek’e katılımından dolayı teşekkür etti.  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.