Dolar 32,7719
%0.01
Euro 35,0878
%-0.01
Altın 2.449,830
%-0.33
Bist-100 10.471,00
%0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Yıldız: Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs’ın anlaşma yapması normaldir

Bakan Yıldız: Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs’ın anlaşma yapması normaldir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız; Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs arasında enerji ile ilgili yapılan anlaşmayı değerlendirerek, bu anlaşmanın normal olduğunu, anormal olanın hangi projenin fizibıl olacağına bakılması gerektiğini...

  • Ege Postası
  • 09.08.2013 - 14:13
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız; Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs arasında enerji ile ilgili yapılan anlaşmayı değerlendirerek, bu anlaşmanın normal olduğunu, anormal olanın hangi projenin fizibıl olacağına bakılması gerektiğini belirtti.

Bakan Taner Yıldız, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen bayramlaşma töreninde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Yıldız; Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs’ın kendi aralarında enerji ile ilgili imzaladıkları anlaşmanın sorulması üzerine şu cevabı verdi: “Bölgemizde birçok projelerin geliştirilmesine devam edilecektir. Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs yerel yönetiminin kendi aralarında bir anlaşma yaptıklarını duyuyoruz. Bunlar normaldir. Anormal olması gereken de hangi projenin fizibıl olmasıdır. Türkiye, bölgesinde geliştirilecek bütün boru hatları projesine açıktır. Petrol ve doğalgaz boru hatları ile ilgili projelere açıktır. Önemli olan siyasi fizibilitenin oluşmasının yanı sıra ekonomik fizibilitenin oluşmasıdır. Bizler komple Türkiye’nin değerleri olarak ister idari, ister sosyal isterse ekonomik bütün yönleri ve sektörleri ile beraber birbirini tamamlıyor. Bugün aynı hat üzerinde 3-4 proje geliştirildi. Avrupa’ya gidecek doğalgaz ile ilgili Şahdeniz'den akacak doğalgazla ilgili bir proje kazandı. Yine bölgemizde geliştirilecek projeleri için biz de proje sunarız. Diğer ülkeler de sunar. En uygun olan proje Avrupa Birliği ülkelerine doğalgazın en iyi şekilde iletilmesi amacıyla en uygun proje kazanacaktır. Bu konu ile ilgili Türkiye yapılacak projelere açıktır.”

Bakan Yıldız, Kuzey Irak’tan İran’a hampetrol gönderilmesi ile ilgili soruya da İran’a daha önce de petrol gittiğini hatırlatarak, şu cevabı verdi: “İran’a Kuzey Irak’tan ham petrol önceden de gidiyordu. Bundan sonra da gidecek. Türkiye ister kamu, ister özel sektör bütün firmaları ile birlikte özel hukuk hükümlerine tabi olmak kaydıyla Irak’ın her bölgesinde projeler geliştirecektir. Bu projeler bir ülkeye has değildir. Kuzey Irak’ta 19 ülke 39 firma çalışma yapmaktadır. Bize bu tür projeleri geliştirmeye çalıştığımızda gensoru verenler, ülkenin gelişmesine katkı vermek istemeyenler oturup düşünmelidir. CHP’li milletvekiline bir şey soracağım. İran’a giden petrolle ile ilgili gensoru verebilirler m? İran Irak’a verebilir. Ama bize verilen gensoru anormal ve Türkiye menfaatlerine aykırı gensoru idi. Oturup düşünmeliler ve Türkiye menfaatine neler yapılabileceğini düşünmelidirler. Bir işin nasıl yapılacağını söylemesinler. Biz enerji sektöründe her zaman doğru tercihler yapmaya devam edeceğiz. İran’da, Irak’ta, Rusya’da Libya’da Azerbaycan’da, Türkmenistan’da projeler geliştirmeye devam edeceğiz.”

EPDK’nın akaryakıtta 3 ila 8 kuruş indirimin değerlendiren Yıldız, “EPDK herhangi bir fiyat uygulamadan, indirim yapmadan dağıtım şirketlerinin indirim yapacağını söyledik. Bu indirim geldi. Akdeniz havzasındaki ülkelerle kıyaslandığında vatandaşımızın lehine düşünüyoruz. Maliye Bakanlığımız benzin ve motorin üzerindeki vergi oranlarını çok ciddi indirdi.” dedi.


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.