Dolar 32,3387
%-0.06
Euro 34,8468
%0.16
Altın 2.392,960
%-0.16
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Bilgin'den asgari ücret ve EYT açıklaması

Bakan Bilgin'den asgari ücret ve EYT açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin sorunların çözüldüğünü belirterek “Teknik sorunla yaş arasındaki ilişki nasıl kuruldu bilmiyorum, ama teknik sorun kayıtlarla ilgili sorunlar. Sorunların çözüldüğünü söylüyorum. Bir sorun var değil, altyapıyı oluşturuyoruz. Yani istifade edecek insanların tamamını kapsayacak bir düzenleme yapıyoruz” dedi.

  • Ege Postası
  • 14.12.2022 - 12:29

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından bugün Ankara’da bir otelde düzenlenen ‘Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi’nin (EDU-CARE) kapanış konferansına katıldı. Bilgin, konferansta şu açıklamayı yaptı:

“Kadınların iş gücüne katılma oranı yüzde 20’lerde yüzde 35’in üzerine çıkmış olması da yüksek orana doğru tırmanması iş gücüne katılan kadınların istihdam edilmesi, kaçınılmaz bir süreç. Yani, geri dönülmez bir süreç. Kadınlar daha fazla evin dışında zaman geçirmeye başlayacaklar. Modern toplumların özelliği bu. Dolayısıyla kadın sorununun bir anlamda daha sağlıklı bir şekilde çözülmesi için de hem bu değişim sürecinin imkanlarından istifade etmek gerekir hem de değişim sürecine cevap verecek, çözecek yeni kurumsal ilişkileri geliştirmek gerekir.

Bildiğiniz gibi istihdam bizim için çözülmesi gereken bir mesele. Hala yüzde 10’lar civarında işsizlik oranının olması, meselenin boyutlarının ne kadar acil olduğunu, çözülmesi gerektiği konusunda yeni politikalar üretmemiz gerektiğini ortaya koyuyor. İstihdam probleminin çözümünün temel siyaseti büyümedir. Büyümeyi sürdürmek, büyümeyi artırmak, büyüme oranlarımızı devam ettirmek. Türkiye bu konuda dünyadan olumlu yönde ayrışarak, yoluna devam ediyor. Geçtiğimiz gün sanayide büyüme oranları açıklandı. Türk sanayisi hala büyüyor. Yani büyümemiz endüstrinin büyümesine dayanıyor. Büyümeden istihdam yaratmak mümkün değil, tersine bugün karşı karşıya bulunduğumuz sorunların çözümüne yönelik tersinden öneriler öne sürenler var. Yani enflasyon önlemek için ne yapalım, faiz oranlarını yükseltelim, durağanlaşalım, sıkı para politikası uygulayalım… Bunlar, karşı karşıya olduğumuz temel problem olan istihdam yaratma problemini, üretimini artırma problemini geriye alan yaklaşımlardır. Dolayısıyla Türkiye’nin büyümeden bu sorunları çözmesi lazım.

“İNANIYORUM Kİ DİĞER ÜCRETLERİ DE RAHATLATACAK BİR DÜZEYDE BİR UZLAŞMA İLE BELİRLEYECEĞİZ”

İçinde olduğumuz bugün ikinci toplantısını yapacağımız asgari ücret kurumudur. Asgari ücret önemli bir kurumdur; sık sık yapılan eleştirilere izliyorum, ‘asgari ücret temel ücret haline geldi’ gibi ezberlenmiş bir söylem var, bu doğru değil. Asgari ücretin toplam ücret arasındaki oranı yüzde 38 civarında. Asgari ücret aynı zamanda diğer ücretli çalışanların ücretlerinin de yukarıya tırmandırılmasını sağlıyor. Geçtiğimiz yıl yüzde 50 arkasından yüzde 30’un üzerinde yaptığımız artışlar ücretlerin, ücretler arasındaki farklılaşmanın yukarıya doğru gittiğini ortaya koymaktadır. İnanıyorum ki bugün toplantıdan, bu ay gerçekleştireceğimiz asgari ücret ile ilgili işçi ve işveren tarafları ile birlikte bir uzlaşma sağlayarak Türkiye’nin bu demokratik mekanizmaya diğer ücretleri de rahatlatacak bir düzeyde bir uzlaşma ile belirleyeceğiz.”

EYT AÇIKLAMASI: “İSTİFADE EDECEK İNSANLARIN TAMAMINI KAPSAYACAK BİR DÜZENLEME YAPIYORUZ”

Buradaki konuşmasının ardından Bilgin, bir basın mensubunun “EYT ile ilgili teknik sorun nedir, yaş mıdır" sorusuna “Teknik sorunla yaş arasındaki ilişki nasıl kuruldu bilmiyorum ama teknik sorun kayıtlarla ilgili sorunlar. Sorunların çözüldüğünü söylüyorum. Bir sorun var değil, altyapıyı oluşturuyoruz. Yani istifade edecek insanların tamamını kapsayacak bir düzenleme yapıyoruz” yanıtını verdi.

Bilgin, bugün ikincisi düzenlenecek olan asgari ücret tespit görüşmelerine ilişkin “Asgari ücret önemli bir kurumdur. Yapılan eleştirileri inceliyorum. Asgari ücret diğer ücretle çalışanların da ücretlerinin yukarı tırmanmasını sağlar. İnanıyorum ki bugünkü toplantıdan belli bir uzlaşma sağlayarak, asgari ücretliyi rahatlatacak bir ücrette anlaşma sağlayacağız. Bu ay içinde yasal olarak imzalamamız lazım. Bu defa da geniş bir uzlaşma ile bunu yapacağımıza inanıyorum. Bu hafta asgari ücretle ilgili önemli bir toplantı yapıyoruz. Toplantı bittikten sonra bir değerlendirme yaparak kamuoyu ile paylaşacağız" dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.