Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AK Partili Dağ’dan ‘Mayıs’ ayına yeşil ışık: Bu bir erken seçim değil

AK Partili Dağ’dan ‘Mayıs’ ayına yeşil ışık: Bu bir erken seçim değil

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, son dönemde kamuoyunun en çok tartışılan konusu olan genel seçimlerin tarihine ilişkin açıklamalarda bulundu. Mayıs ayında bir seçime yeşil ışık yakan Dağ, tarih konusunda bir ayrıntıya dikkat çekti ve “Bu şartlardan dolayı seçim tarihinin bir nebze güncellenmesi söz konusu olabilir. Bu bir erken seçim değil. 2023 yılında yapılacak hiçbir seçim erken seçim olarak nitelendirilemez. Bunu herkes bilir” dedi.

  • Ege Postası
  • 17.01.2023 - 12:33

EGEPOSTASI- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, katıldığı bir canlı yayında gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Son dönemde yeniden gündeme gelen ve Cumhur İttifakı’nın Mayıs ayını işaret ettiği ancak Millet İttifakı’nın ise 6 Nisan tarihinden sonrasını kabul etmeyeceğini belirttiği “erken seçim” konusuna ilişkin açıklamalarda bulunan Dağ, kararın nasıl alınacağına ilişkin muhtemel yol haritası hakkında bilgi verdi.

Dağ, ayrıca 13. Cumhurbaşkanının 6’lı masanın adayı olması durumunda 6’lı masadaki tüm genel başkanların ülke yönetiminde karar ve imza yetkisi bulunacağına ilişkin açıklamaları hakkında da yorumda bulundu.

“BU BİR ERKEN SEÇİM DEĞİL”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘Mayıs’ta seçim olabilecğeine’ ilişkin açıklamalarını değerlendiren Dağ, seçimlere yeşil ışık yakarken bunun erken seçim olmayacağını belirtti ve “Haziran ayında seçimlerin yapılmasının bu seneye dair birtakım sorunları var. Genel dair Haziran ayında tatilin başlaması, lise son ve orta son sınavlarının olması… Diğer taraftan bu sene Özel Hac dönemine denk gelmesi… Birçok vatandaşımızın yurt dışında olma durumu nedeniyle bir süredir seçim tarihinin güncellenmesini tartışıyoruz. Bugün Sayın Bahçeli de ifade ettiler. Bu şartlardan dolayı seçim tarihinin bir nebze güncellenmesi söz konusu olabilir. Bu bir erken seçim değil. 2023 yılında yapılacak hiçbir seçim erken seçim olarak nitelendirilemez. Bunu herkes bilir. 
Muhalefet neredeyse 2018 seçimlerinden bu yana her 6 ayda bir erken seçim diyorlardı. 2023 yılında yapılacak seçimin erken seçim olmadığını muhalefet de biliyor. Bu olan, ortaya çıkan tablo gereği seçim tarihinin güncellenmesidir” dedi.

“CUMHURBAŞKANIMIZ BİR SEÇİM KARARI ALDIĞINDA…”

Mayıs seçimleri için Meclis’te muhalefetten destek almaları durumunda izlenecek yol haritası noktasında da cumhurbaşkanlığı kararını işaret eden Dağ, “Mecliste yeterli çoğunluk olması için 360 milletvekilinin oyu gerekiyor. Daha önce muhalefet 6 Nisan tarihini bir kriter olarak belirledi ve sonrasındaki seçimlere destek vermeyeceklerini ifade etiler. Bu açıdan baktığımızda Mayıs ayında muhalefetin Mayıs ayı seçimine destek vermeyecekleri ortaya çıkıyor. Anayasamızda cumhurbaşkanının kararıyla seçim kararı alınmasına yetki veriyor. Cumhurbaşkanı kararıyla bir seçim kararı alınabilir.  Bu, Cumhurbaşkanı hükümet sisteminde ilk kez uygulanacak ama anayasada karşılığı var. Cumhurbaşkanımız bir seçim kararı alındığında kamuoyuyla paylaşılacaktır” diye konuştu.

“KENDİ ARALARINDA BİLE ORTAK İRADE SÖZ KONUSU DEĞİL”

Geçtiğimiz hafta Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun 13. Cumhurbaşkanının 6’lı masanın adayı olması durumunda 6’lı masadaki tüm genel başkanların ülke yönetiminde karar ve imza yetkisi bulunacağına ilişkin açıklamasıyla birlikte kamuoyunda yeni bir tartışmanın kapıları açılmıştı. Açıklamalar toplumda 2 ayrı kutup oluştururken iktidardan ise “çokbaşlılık ve karar alınamaması” konusunda eleştiriler gelmişti.

Tartışmaya açılan konu hakkında 6’lı masanın kendi içinde dahi ortak karar alamadığını belirten Dağ, şunları söyledi; “Buna biz çok net bir şekilde sivil darbe diyebiliriz ve demek durumundayız. Çünkü bir cumhurbaşkanı adayı olacak.  Bu aday milletten oy isteyecek. Yüzde 50+1 ile cumhurbaşkanı oy olacak. Ama bu kişi benzer yetkilerde olmayacak. Kritik süreçler ya da normal süreçlerde 6 genel başkanın görüşünü alacak. Öncelikle bu demokrasinin gelişmiş olduğu noktaya ters bir durum. Öte yanda bir yeri yönetme, oranın istikrarını ve huzurunu sağma açısından baktığımızda böyle bir yönetimle bırakın ülke yönetmeyi dernek bile yönetemezsiniz. Bizim ifade etmeye çalıştığımız bu. Diğer yandan kendi içlerinde de bir çelişki var. bir genel başkan çıktı bunu söyledi ama İYİ Parti  ‘böyle bir şey olmaz’ dedi: Sonra CHP Genel Başkanı ‘Çok doğru söylemiş’ dedi. Bu konuda da kendi aralarında bir ortak görüş yok ki. Bunu vatandaşa ortak bir irade ortaya koyacak diye kandırmaya çalışmanın bir anlamı yok. Kaldı ki bu konuda bile bir ortak irade söz konusu yok.”

“6’LI MASANINKİ MEYDAN MUHAREBESİ”

Saha çalışmalarından örnek de veren Dağ, “Ben kendi seçim bölgemde yaptığım çalışmalarda bir vatandaştan şunu duydum: Çift kazık yere batmaz. 6 kazık hiç batmaz. Dışarıdaki de sayarsak 7 tane kişiyle görüşürseniz tartışırsanız Parlamenter Sistem getireceğiz diye 2 sene tartışırsanız ortaya ucube bir sistem çıkar. Türkiye Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle hızlı karar alma mekanizmasıyla birçok sorunu aşmış ve aşmaya devam eden bir süreç yaşıyor. Bu sürecin önüne kimse ket vuramayacak. 6’lı masa ket vuramayacak. 6’lı masanınki güç savaşlarını geçti meydan muharebesi oldu” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.