
AFAD'dan 'Türkiye Deprem Tehlike Haritası' açıklaması: Hangi renk, hangi anlama geliyor?
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar, Türkiye Deprem Tehlike Haritası'na ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. Tatar, "Haritaya göre ülkemizde toplam 485 diri fay segmenti bulunmaktadır" dedi. Deprem Daire Başkanı Akgün ise "Türkiye Deprem Tehlike Haritası kamuoyuna yansıdığı gibi bir risk haritası değil bir yerin deprem tehlikesini en büyük yer ivmesi cinsinden gösteren haritadır" dedi.
- Ege Postası
- 06.05.2025 - 17:51
- Güncelleme: 06.05.2025 - 17:56
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye Deprem Tehlike Haritası'nda 485 diri fay segmenti bulunduğunu ve açık sarıdan koyu kırmızıya doğru değişen renklerin ivmenin düşükten yükseğe doğru artışını ifade ettiğini bildirdi.
AFAD'ın sosyal medya hesabından Türkiye Deprem Tehlike Haritası'na ilişkin açıklama ve yetkililerin bilgilendirmelerinin yer aldığı bir video paylaşıldı.
Açıklamada, söz konusu haritanın Ocak 2019'da yürürlüğe girdiği, üniversiteler ve kamu kurumlarından alanında uzman çok sayıda araştırmacı tarafından hazırlandığı belirtildi.
RENKLER NE ANLAMA GELİYOR?
Haritanın bir yerin deprem tehlikesini en büyük yer ivmesi cinsinden gösterdiğine değinilen açıklamada, "Türkiye Deprem Tehlike Haritası'na göre, ülkemizde toplam 485 adet diri fay segmenti bulunmakta, açık sarıdan koyu kırmızıya doğru değişen renkler, ivmenin düşükten yükseğe doğru artışını ifade etmektedir." bilgisine yer verildi.
Haritaya "https://tdth.afad.gov.tr" internet adresi üzerinden ulaşılabileceği kaydedildi.
DEPREM TEHLİKE HARİTASI'NA İLİŞKİN VİDEO
Paylaşılan videoda, Yapı Sağlığı İzleme Merkezi'nde Türkiye Deprem Tehlike Haritası'nın yer aldığı ekran üzerinden Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Deprem Daire Başkanı Aykut Akgün, Deprem Mühendisliği Grup Başkanı Teoman Selçuk Köksal ve inşaat mühendisi Zehra Özçelik'in bilgilendirmelerde bulunduğu görüldü. (Cumhuriyet)
Türkiye Deprem Tehlike Haritası Nedir!?
— AFAD (@AFADBaskanlik) May 6, 2025
Ocak 2019’da yürürlüğe giren Türkiye Deprem Tehlike Haritası; çok paydaşlı bir yaklaşımla, üniversitelerimiz ve kamu kurumlarından alanında uzman çok sayıda araştırmacı tarafından hazırlanan, bir yerin deprem tehlikesini en büyük… pic.twitter.com/nwjlv4Rmqz
Yorum Yazın