Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Bilişimin Yıldızları Programı' yürürlüğe girdi

"Bilişimin Yıldızları Programı" yürürlüğe girdi

Türk bilişim sektörünün dışa açılması ve ülkeye döviz kazandırmasına ilişkin verilen desteklerin kapsamı genişletildi. Buna göre, teknoloji hizmet ürünleri üreten şirketlerin ihracatı 2 yıl süreyle, yurt içi tescil belgesine sahip şirketlerin yurt dışındaki tescilleri ise 5 yıl süreyle desteklenecek.

  • Ege Postası
  • 20.04.2022 - 17:04

"Türkiye Bilişim Sektörünün Uluslararasılaşması ve E-Turquality (Bilişimin Yıldızları) Programı Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı" bugünkü Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. 

Kararla şirketler, kurumlar ve iş birliği kuruluşlarının ihracata hazırlanması ve uluslararası pazarlarda rekabet avantajı kazanmaları amacıyla altyapılarının ve kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesi, ürün ve hizmetlerinin yurt dışında tanıtımı, pazarlanması, tutundurulması, markalaşması için gerekli faaliyetlere yönelik giderlerin Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu'ndan karşılanmasına ilişkin hususlar düzenlendi.

Buna göre, yazılım, dijital oyun, e-spor, finansal yazılım ve teknolojiler, blok zincir yazılım ve teknolojiler, yapay zekâ, büyük veri, siber güvenlik, akıllı şehir ile yeşil dönüşüm yazılım ve hizmetleri, telekomünikasyon, 5G, bulut ve iletişim hizmetleri, veri merkezi, bilişim hizmetleri, sistem bakım ve destek hizmetleri ve dijital aracılık ve hizmet platformları karar kapsamına alındı. Böylece, tüm alt sektörlerinin desteklenmesi ve ihracatın tüm ülke geneline, tabana yayılması amaçlandı.

DESTEK UNSURLARININ KAPSAMI GENİŞLETİLDİ

Uygulamada edinilen tecrübeler, sektörel talepler çerçevesinde, uygulanmakta olan çeşitli destek unsurlarının kapsamı genişletildi. Bazı destek uygulamalarında etkinlik ve hızı artırıcı tedbirlere yer verildi.

Bu çerçevede, Tekno-Hızlandırıcı İşbirliği Kuruluşu Hızlandırıcı Programları Proje Desteği, Uluslararası Katma Değerli Bilişim Yüklenici Proje Desteği, Yurt Dışı İhale Desteği, Yurt Dışı Dizi/Film ve Oyunlarda Ürün Yerleştirme ile Pazarlama Desteği, Veri Merkezi Desteği, Yazılımcılar İçin Simülatör/Test Ekipmanı Kiralama Desteği, Yurt İçi Fuar Desteği, Hizmet Pazarlama Platformlarına Üyelik Desteği, Yurt Dışında Yerleşik Şirkete Ait Oyun/Yazılım/Aracılık Platformu Alımına Yönelik Danışmanlık Desteği, Patent/Fikri Mülkiyet Hakkı Alım Desteği, Yurt Dışı Arama Desteği, Yazılım/Oyun/Mobil Uygulama Test Desteği, Yıldız Ofisleri Desteği ve Uluslararası Teknoloji Pazarlama Ofisleri Desteği yeni destek unsurları olarak karara eklendi.

TEKNOLOJİ HİZMETİ ÜRETEN ŞİRKETLER İHRACAT İÇİN 2 YIL SÜREYLE DESTEKLENECEK

Teknoloji hizmet ürünleri üreten şirketler, Bakanlıkça uygun görülen iş birliği kuruluşları aracılığıyla ihracata hazırlanmaları ve proje kapsamında hedeflenen ülkeye/ülkelere ihracat yapabilmeleri amacıyla 2 yıl süreyle desteklenecek.

Katılımcı şirket sayısının en az 8 olması gerektiği belirtilerek, iş birliği kuruluşlarının, Tekno-Hızlandırıcı İhracat Projeleri çerçevesinde Genelgede belirtilen; şirketlere bire bir mentorluk hizmeti, eğitim ve danışmanlık, pazarlama, tanıtım ve reklam, test merkezi, simülatör, endüstriyel robotik teçhizat ve diğer ekipman kiralama, hedef ülkeye yönelik yurt dışı pazarlama faaliyeti ve alım heyeti, giderlerinin destek kapsamına alındığı kaydedildi. Giderler proje süresince yüzde 70 oranında ve proje başına 4 milyon 800 bin TL'ye kadar desteklenecek.

YURT DIŞI TESCİL VE KORUMA İÇİN VERİLEN DESTEK YÜZDE 60 ORANINDA OLACAK

Şirketlerin yurt içi tescil belgesine sahip oldukları hizmet, marka, patent, fikri mülkiyet haklarının yurt dışında tescili, akreditasyonu ve korunmasına ilişkin genelgede belirtilen giderleri yüzde 60 oranında ve yıllık 600 bin liraya kadar desteklenecek. Bu destekten en fazla 5 yıl süreyle yararlanılabilecek.

RAPOR VE VERİ ANALİZİ İÇİN YÜZDE 70 ORANINDA DESTEK VERİLECEK

Şirketler ile iş birliği kuruluşlarınca yurt dışına yönelik pazara giriş stratejileri ile eylem planlarının oluşturulabilmesi amacıyla satın alınan/yaptırılan, ayrıntıları Genelgede belirtilen rapor, analiz ve veri tabanı üyelik giderleri; şirketler için yüzde 60 oranında, iş birliği kuruluşları için yüzde 70 oranında ve yıllık 600 bin TL'ye kadar desteklenecek. Bu destekten en fazla 5 yıl süreyle yararlanılacak.

BELGELENDİRME DESTEĞİ BELGE/SERTİFİKA/AKREDİTASYON İLE BUNLARA AİT TEST İŞLEMLERİ İÇİN SAĞLANACAK

Şirketlerin Bakanlık tarafından belirlenen belge/sertifika/akreditasyon ile bunlara ait test işlemlerine ilişkin Genelgede belirtilen giderleri yüzde 60 oranında ve yıllık 600 bin TL'ye kadar desteklenecek. Bu destekten en fazla 5 yıl sağlanacak.

YURT DIŞI ARAMA DESTEĞİ YURT DIŞINDA YERLEŞİK KİŞİLERDEN YARARLANMAK ÜZERE KULLANILACAK

Şirketlerin yazılım/mobil uygulama/dijital oyun/dijital aracılık platformlarında geliştirme, kod inceleme test çalışmalarında yurt dışında yerleşik kişilerden yararlanmak üzere yurt dışı şirket ve platformlar ile gerçekleştireceği anılan çalışmaların yaptırılmasına yönelik Genelgede belirtilen iş ilanı verme, insan kaynağı arama, bağlantı kurma ve komisyon giderleri yüzde 60 oranında ve yıllık 300 bin TL'ye kadar desteklenecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.