Dolar 32,3425
%0.28
Euro 35,1172
%-0.01
Altın 2.309,400
%1.4
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İstanbul’da lodos kâbusu: 4 ölü, 38 yaralı

İstanbul’da lodos kâbusu: 4 ölü, 38 yaralı

İstanbul, Bursa ve Bolu'da yaşanan lodos fırtınasıyla ilgili son durumu açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 38 kişinin yaralandığını duyurdu. İBB ise 33 çatının uçtuğunu, 192 ağacın devrildiğini, 232 tehlike arz eden parçanın düştüğünü bildirdi.

  • Ege Postası
  • 29.11.2021 - 17:36

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul, Bursa ve Bolu’da yaşanan lodos fırtınasıyla ilgili son durumu açıkladı. Bakan Koca, şu ifadeleri kullandı:

* Marmara Bölgesinde yaşanan lodos fırtınasında; İstanbul, Bursa ve Bolu'da maddi hasar ve yaralanma meydana gelmiş, İstanbul Esenyurt, Arnavutköy, Avcılar ve Başakşehir ilçeleri yoğunlukta olmakla bazı ilçelerimizde afet olayları yaşanmıştır.

* Saat 17.30 itibarı ile afette son durum: Olayda 38 kişi yaralanmış, 4 kişi ise hayatını kaybetmiştir. Yaralılar, olay yerine görevlendirilen 112 ambulanslarımız ile hastaneye nakledilmiştir.

* Olay olan illerde 24 adet 112 Ambulansı, 3 adet UMKE Timi ile 87 sağlık personeli görev başındadır. Bölge halkına ve bütün ülkemize başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor.

İSTANBUL VALİLİĞİ’NDEN YENİ UYARI

İstanbul Valiliği, fırtına konusunda vatandaşları uyardı. Açıklamada, şöyle denildi:

* Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü'nden saat 19.00'da alınan verilere göre; ilimizdeki kuvvetli rüzgâr ve fırtına, bu gece yarısına kadar 70-110 km/sa hızla devam edecektir.

* Gece yarısından sabahın erken saatlerine kadar rüzgâr 50-60 km/sa hıza düşecektir.

* Sabahın ilk saatlerinden itibaren hızını arttıracak rüzgârın, saat 18.00'e kadar 70-90 km/sa hıza ulaşacağı tahmin edilmektedir.

* Kuvvetli rüzgâr ve fırtınanın oluşturabileceği sel, su baskını, yıldırım, çatı uçması, ağaç-direk devrilmesi, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenmeler ile ulaşımdaki aksamalar gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olunması gerekmektedir.

“ÇALIŞMALAR YOĞUN BİR ŞEKİLDE SÜRDÜRÜLMEKTE”

İstanbul Valiliği, kentte etkili olan lodosla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi.

* İstanbul’da bugün sabah saatlerinden itibaren etkili olan kuvvetli lodostan kaynaklanan olumsuz hava koşulları nedeniyle AFAD verilerine göre 1’i yabancı uyruklu, 3’ü vatandaşımız olmak üzere maalesef 4 can kaybı yaşanmış; 3’ü ağır, 19 vatandaşımız da yaralanmıştır.

* Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı, yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar dileriz.

* 112 Acil Çağrı Merkezine yapılan tüm çağrılara ilgili kurumlarımızın ekipleri tarafından ivedilikle müdahale edilmekte ve çalışmalar yoğun bir şekilde sürdürülmektedir.

AFAD: ZORUNLU OLMADIKÇA DIŞARI ÇIKMAYIN

AFAD’ın Twitter’daki hesabından yapılan açıklamada, “İstanbul’da etkili olan ve hızı zaman zaman 100 kilometreyi geçen şiddetli rüzgar nedeniyle yaşanan kazalarda 4 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 19 vatandaşımız yaralanmıştır. Herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için vatandaşlarımızın zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamasını önemle rica ederiz” denildi.

KAFASINA SAÇ PARÇALARI DÜŞEN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Esenyurt 3128 sokak Akçaburgaz Mahallesi'nde bulunan bir fabrikanın çatı katından saç parçaları uçtu. Paçalar ilk önce karşı da bulunan başka bir fabrikaya çarpıp yere düştü. O sırada aracından malzemem indiren Alladdin Çavdar'ın aracına ve kendisine çarptı.

Aracından saçılan camlarında çarptığı kişi yere düştü. Ağır yaralanan kişi uzun süre yerden kalmadı. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri ilk müdahalesini yaptığı adamın hayatını kaybettiği belirlendi.

ARNAVUTKÖY’DE ÇATI ARAÇLARIN ÜZERİNE UÇTU

İstanbul’da etkisini gösteren lodos Arnavutköy Necip Fazıl Caddesi’nde bir binanın çatısını uçurdu. Caddedeki araçların üzerine düşen çatı parçaları bir vatandaş tarafından cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.

KOPAN KALAS PARÇASININ BAŞINA İSABET ETMESİYLE ÖLDÜ

Sultangazi’de oturduğu binanın çatısını oğluyla birlikte onarırken, lodosun etkisiyle karşı binadan kopan kalas parçasının başına isabet ettiği kadın hayatını kaybetti.

Olay, saat 14. 00 sıralarında Malkoçoğlu Mahallesi 308 Sokak’ta meydana geldi. 72 yaşındaki Huriye Pulur, oğluyla birlikte kuvvetli lodos nedeniyle oturduğu binanın çatısını onarmak için en üst kata çıktı. Bu sırada karşı binadan kopan kalas parçası Huriye Pulur’un başına isabet etti.

Kadın kanlar içerisinde yere yığıldı. Bildirilmesi üzerine sevk edilen sağlık ekipleri ilk müdahalelerinin ardından Huriye Pulur’u ambulansla hastaneye kaldırdı. Pulur burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

“BİR BAKTIM ANNEM YERDE KANLAR İÇİNDE YATIYOR” 

Huriye Pulur’un kızı Nebahat Gürün, şöyle konuştu:

* Annem, bugün ağabeyimle ‘rüzgâr var çatının açık kalan yeri kapatalım’ demiş. Ağabeyim de ‘tamam ben yaparım sen gelme’ demiş. Ancak annem ağabeyimin peşinden çıkıyor.

* Tam o esnada karşı binadan rüzgarın etkisiyle kalas parçası annemin başına isabet ediyor. Ses oldu ben de sese çıktım. Bir baktım annem yerde yatıyor, kanlar içinde.

* Ambulansı aradık, ancak ambulans yok. Bayağı bir ambulans bekledik. Yeğenlerim sağlıkçı olduğu için o sırada anneme kalp masajı yaptılar.

* Ambulans zamanında geleydi annem belki de kurtulacaktı. Annem dün akşam torunlarını parka götürdü oynattı.

Huriye Pulur’un geliniyse, “Ambulansı ve muhtarı aradım. Sokağa çıktım deli gibi sağa sola koştum. Ambulans gelecek sandım ancak gelmedi” diye konuştu.

İMAMOĞLU'NDAN UYARI

İBB Sözcüsü Murat Ongun, “Vatandaşları bu vakalara karşı dikkatli olmaları için bir kez daha hassasiyetle uyarıyoruz” dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise, “Esenyurt'ta Lodos sebebiyle çatı uçması neticesinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet dilerim. Tüm ekiplerimiz çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi gibi durumlara müdahale etmekte. Vatandaşları bu tür durumlara karşı dikkatli davranmaları konusunda uyarırız” mesajı paylaştı.

LODOS 130 KİLOMETRE HIZLA ESTİ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Kuvvetli fırtına uyarılarımızın ardından bugün saat 16:00 itibariyle İstanbul Beylikdüzü’nde 130 km/sa, Arnavutköy’de 125 km/sa, Çatalca Radar Sahasında 121 km/sa, Düzce Yığılca ve İzmir Narlıdere’de 111 km/sa, İstanbul Silivri, İstanbul Boğazı Karadeniz Çıkışı ve Düzce Gümüşova’da 108 km/sa, İzmir Çatalkaya Radar Sahasında 107 km/sa, Balıkesir Bigadiç/Gediktepe’de 102 km/sa, Tekirdağ Marmaraereğlisi ve İstanbul Kilyos’ta 101km/sa, İzmir Urla, İstanbul Çatalca ve Tekirdağ Muratlı’da 100 km/sa, İzmir Karaburun’da 99 km/sa, Konak’ta 97 km/sa en yüksek rüzgar hızları kaydedilmiştir” denildi.

MGM’den yine uyarı yapılırken, açıklamada “Kuvvetli rüzgar ve fırtınanın bu gece ve yarın da Marmara, Ege, İç Anadolu, Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz’in iç kesimleri, yüksek kesimleri başta olmak üzere Karadeniz ile zamanla Doğu Anadolu’nun kuzeyinde batı ve güneybatı yönlerden 60-90 km/sa, yüksek kesimlerde yer yer 100 km/sa üzeri hızda esmesi beklenmektedir” bilgileri yer aldı.

MGM’nin uyarısında, “Kuvvetli rüzgar ve fırtınanın oluşturabileceği çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenmeler ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir” denildi.

BİNANIN 28. KATINDAKİ PENCERE YOLA DÜŞTÜ

İstanbul Başakşehir'de etkili olan kuvvetli fırtına, korku dolu anlar yaşanmasına neden oldu. 30 katlı bir binanın 28. katındaki dairenin penceresi yolun ortasına düştü. 6'ıncı, 28'inci ve 30'uncu katlardaki mantolamalar da fırtınanın etkisiyle yola savruldu.

Ayrıca binanın hemen aşağısında bulunan marketteki buzdolabı yerden birkaç metre havaya kalktı ve kış bahçesinin üzerine devrildi. Birçok arabada da maddi hasar meydana geldi.

Yıkılan kış bahçesinin içindeki bir vatandaşın son anda can havliyle koşarak kendisini dışarı attığı ve rüzgarın da etkisiyle yere düştüğü görüldü.

“İNSANLAR PANİK HALİNDE”

O anları cep telefonu kamerasıyla görüntüleyen gazeteci Ferhat Yıldırım, yaşananları şöyle anlattı:

* Bina, Başakşehir Kayabaşı Mahallesi'nde, Kayabaşı Millet Bahçesi'nin karşısındaki sitede bulunuyor. 30 katlı bir bina. 28. kattaki dairenin penceresi yolun ortasına düştü. Yaklaşık 1.5 santimetre kalınlığındaki mantolamalar, 6., 28. ve 30. kattan düştü.

* Ayrıca hemen aşağıdaki marketteki buzdolabı yerden 3 metre havaya kalktı ve kış bahçesinin üzerine devrildi. Birçok arabada maddi hasar var.

* Polis ve belediye ekipleri kısa sürede olay yerine gelerek yolu trafiğe, alanı da yaya trafiğine kapatarak önlem aldı. Lodosun etkisiyle insanlar panik halinde.

* Yerdeki kırık tabelalar bazen havaya uçarak insanların hayatını tehlikeye sokuyor. Site yönetimi binanın giriş çıkışlarını kapattı.

SULTANGAZİ’DE 4 KATLI BİR BİNANIN ÇATISI UÇTU

Sultangazi Sultançiftliği Mahallesi’nde 4 katlı bir binanın çatısı uçtu, park halindeki 3 araç zarar gördü. İki çocuk ise, düşen parçaların altında kalmaktan yakınları tarafından son anda kurtarıldı.

Torunlarının çatının altında kalmaktan son anda kurtulduğunu söyleyen Servet Boran, “Gürültü duyduk dışarı çıktığımız iki çocuk torunum dışarıdaydı onları son anda kurtardık. Lodos yüzünden arka taraflarda bulunan evlerde de hasar var. Bizim arabamız çatının altında kaldı. Rabbim daha beterinden korusun. Allahtan cana gelmedi. Torunlarım şu an iyi” dedi.

Aracı hasar gören İbrahim Aslan ise “Hastaneden geldim, aracı öğle yemeği yemek için evin önüne çektim. Tam o sırada korkunç bir ses geldi. Önce gök gürültüsü sandım. Camdan baktığımda çatının uçtuğunu gördüm” diye konuştu.

MALTEPE SAHİLİ’NDE LODOS NEDENİYLE GEMİ KIYIYA OTURDU

Lodosun etkisiyle akşam saatlerinde Kumcular İskelesine demirli gemilerden AYIS 1 isimli Ro Ro gemisinin halatı koptu. Sürüklenen gemi kıyıya otururken, diğer gemiler de lodos nedeniyle batma tehlikesi geçirdi. Tedbir amaçlı Mehmetçik römorkörü olay yerinde bekliyor.

İskelede bulunan bir vatandaş, şunları söyledi:

* Meteoroloji de veriyordu fırtına olacağını. İçinde kimse yok, sahipsiz. Halatları kopunca karaya geldi buraya. Şu an gördüğünüz gibi diğeri de tehlikede. Biraz daha eserse bunun üzerine gelecek. Bunların hepsi milli servet, yazık günah bakmak lazım bunlara. Ben gereken yerlere telefon açtım.

* Gündüz gözüyle gelinsin müdahale edilsin diye ama bu saate kadar gelen giden yok. Denizciyim ben de. Şimdi batmak üzere. Karaya her vuruşunda yara alıyor gemi. Yaralanınca balans tankları su alacak gemi yan yatacak.

* Hem çevre kirliliği olacak hem de gemiyi kurtarmak daha da zor olacak. Bu yan yana iki gemi daha önceden gaz taşıyorlardı. Şu an icralık falan tam detayı bilmiyorum. Delerse makina dairesini çevre kirliliği olacak. Bir an önce müdahale etmek lazım.

MAÇKA PARKI GİRİŞİNDE AĞAÇ DEVRİLDİ

Şişli'de bulunan Maçka Parkı girişindeki bir ağaç, yoğun yağış ve rüzgarın etkisiyle kaldırıma devrildi.

Kısa sürede olay yerine gelen itfaiye ekipleri, bölgeyi güvenlik çemberine alarak ağacı kaldırma çalışmasına başladı.

Ekipler, motorlu testere ile ağacı parçalara ayırdıktan sonra devrildiği yerden kaldırdı. Olayın yaşandığı Kadırgalar Caddesinde trafik durma noktasına geldi.

EMİNÖNÜ’NDE BALIK EKMEK TEKNELERİ FIRTINADAN ETKİLENDİ

Tarihi Eminönü balık ekmek tekneleri fırtınadan dolayı çalışanlarını yarı kapasiteye düşürdü. Olası iş kazalarını engellemek için yarı kapasite çalıştıklarını belirten işletmeciler, fırtına ve yoğun yağıştan dolayı işlerin durma noktasına geldiğini söyledi.

Esnaf Mustafa Öztürk, fırtınadan ciddi anlamda etkilendiklerini belirterek, “Şu anda güvenlik açısından yarı kapasiteli olarak çalışıyoruz. Zor şartlar altında hizmet veriyoruz. Hem karayolundaki hem de deniz yolundaki ulaşımın sıkıntılı olması işlerimizi etkiledi. Fırtına ve yağıştan dolayı müşterilerimiz azaldı, satışlarımız durma noktasına geldi” ifadelerini kullandı.

Tarihi Eminönü’ndeki balık ekmek teknelerini çok sevdiğini söyleyen bir vatandaş ise, “Avusturya’dan geliyorum. Türkiye’ye gezmeye geldim. Her yıl geldiğimde balık ekmek yiyorum. Yurt dışından balık ekmek için gelenler de var. Buradaki tarihi ortamı çok seviyorum” dedi.

TRAFİK YOĞUNLUĞU YÜZDE 85’E ULAŞTI

Kentte etkili olan lodos ve yağış nedeniyle Cevizlibağ Metrobüs Durağında kalabalık oluşurken, D-100 trafiği adım adım ilerledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) trafik yoğunluk haritası verilerine göre, trafik yoğunluğu 18.30’da yüzde 85’e yükseldi.

“33 ÇATI UÇTU, 192 AĞAÇ DEVRİLDİ”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), etkili olan lodos nedeniyle 33 çatının uçtuğunu, 192 ağacın devrildiğini, 232 tehlike arz eden parçanın düştüğünü, 52 trafik ışığı ile yön tabelasının devrildiğini ve 12 aracın hasar gördüğünü açıklamıştı.

İBB’nin açıklamasında şöyle denilmişti:

* İstanbul’da etkili olan lodos fırtınası ve şiddetli yağış nedeniyle; 33 çatı uçtu, 192 ağaç devrildi, 232 tehlike arz eden parça düştü, 52 trafik ışığı ve yön tabelası devrildi, 12 araç hasar gördü. Teyakkuzda olan İBB Ekipleri, olaylara hızla müdahale ediyor. Fırtına toplu ulaşım araçları ile trafiği de olumsuz etkiliyor. 15 Temmuz Köprüsü’nde trafik kontrollü olarak tek şeritten sağlanırken, bazı raylı sistem seferleri ile deniz ulaşımı da aksıyor.

* İstanbul’da Cumartesi gününden itibaren etkili olmaya başlayan lodos fırtınası, kent genelinde sıkıntılara neden oluyor. Rüzgâr güneyli yönlerden zaman zaman kuvvetli şekilde etkili olurken, beraberinde aralıklı sağanak yağmur geçişleri yaşandı. Bugün sabah saatlerinden itibaren kuvvetli lodos yönlü rüzgâr, şiddetini arttırarak zaman zaman saatte 100 kilometrenin üzerine çıktı.

* Devam eden fırtına ile beraber aralıklarla yer yer kuvvetli sağanak yağmur geçişleri yaşanıyor. Fırtına nedeniyle 33 çatı uçtu, 192 ağaç devrildi, 232 tehlike arz eden parça düştü, 52 trafik ışığı ve yön tabelası devrildi, 12 araç hasar gördü.

* Teyakkuzda olan İBB Ekipleri, olaylara hızla müdahale ediyor. Şehir Hatlarının deniz ulaşım seferlerinde olumsuz hava koşulları nedeniyle aksamalar yaşanıyor. Kuvvetli fırtına öncesi hali hazırda bekleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri (İtfaiye, Park Bahçeler, Zabıta, Yol Bakım, İBB Trafik, Çevre Koruma, İETT, Metro İstanbul ve 153 Yerinde Çözüm) alınan ihbarlara hızla müdahale ediyor.

* Topkapı-Mescid-i Selam Tramvayı’nda katener (enerji) teline dış alandan gelen cisim düşmesi nedeniyle enerji kesintisi yaşandı. Seferler Topkapı-50. Yıl Baştabya istasyonları arasında yapılıyor. Hatta İETT otobüsleri ile ring seferleri yapılıyor. Maçka-Taşkışla ve Eyüp-Piyer Loti teleferik hatları da kuvvetli fırtına nedeniyle işletmeye kapatıldı.

* Tehlike arz eden olaylarda mahsur kalan 9 kişi İBB İtfaiyesi tarafından kurtarıldı. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde olumsuz hava koşulları nedeniyle zaman zaman trafik iki yönlü olarak tek şeritten sağlanıyor. İstanbul Boğazı ise gemi geçişi trafiğine kapatıldı.

* İBB Komutalarına ve 153 Çözüm Merkezine fırtına nedeniyle il genelinden 521 ihbar geldi. İBB ekipleri tarafından tüm ihbarlara müdahale edildi. Bölgelerden gelen ihbarlara ekiplerin müdahale çalışmaları devam ediyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.