Dolar 32,4442
%-0.13
Euro 34,7787
%-0.55
Altın 2.441,250
%0.21
Bist-100 9.946,00
%2.36

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında karar

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında karar

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada karar açıklandı. İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararı verildi...

  • Ege Postası
  • 14.12.2022 - 17:55

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, YSK başkan ve üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. İmamoğlu hakkında siyasi yasak kararı verildi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerin iptal edilmesinin ardından yaptığı basın açıklamasında, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) başkan ve üyelerine “alenen hakaret” ettiği gerekçesiyle 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası talebiyle yargılanmasına devam edildi.

Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, sanık Ekrem İmamoğlu katılmazken, avukatları salonda hazır bulundu. Cumhuriyet Savcısı, Ekrem İmamoğlu’nun “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme şekilde hakaret” suçundan 4 yıl 1 aya kadar hapis ile cezalandırılmasını talep ettiği mütalaayı yineledi.

Mahkeme, sanık avukatlarının son savunmalarını sunmaları için saat 16.00’a kadar duruşmaya ara verdi. Aranın ardından sanık İmamoğlu’nun avukatlarının son savunmaları dinlendi. Sanık avukatları, Ekrem İmamoğlu hakkında beraat kararı verilmesini talep etti.

Davayı karara bağlayan mahkeme, sanık Ekrem İmamoğlu hakkında 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verdi. Mahkeme ayrıca İmamoğlu halkında Türk Ceza Kanununun 53. Maddesi gereğince siyasi yasak uyguladı.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Bu karar İstinaf Mahkemesi'ne gidecek. İmamoğlu'na verilen 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası onanırsa Yargıtay'a gidecek. Yargıtay'ın da kararı onaması durumunda İmamoğlu siyasi yasaklı olacak. Karar sonrası İmamoğlu cezaevine girmeyecek.

DURUŞMADA NELER YAŞANDI?

Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşen davada reddi hakim talebi reddedildi. Duruşmada Danışmanı Murat Ongun ve 2013’ten bu yana siyasi danışmanı ve kampanya yöneticisi olan Necati Özkan tanık olarak ifade verdi.

İmamoğlu’nun ‘ahmak’tan kastının Soylu olduğu açıklaması üzerine Soylu’nun yaptığı açıklamanın bulunduğu CD mahkeme salonunda dinlendi.

Hakim Komşul, uzman tanık olarak dinlenmesi istenen hukukçuların tanık olarak dinlenmesinde "yarar olmadığını" belirterek talebi reddetti. Soylu’nun tanık olarak dinlenmesi talebi de "konuşmalarının dava açıldıktan sonraki süreci ilgilendirmesi ve mahkemenin önüne gelen davayla bağlı olması" gerekçeleriyle reddedildi.

Hakim Komşul, avukatların yazılı beyanda bulunmak için istedikleri süre talebini de reddetti. Savcı, esas hakkındaki mütalaasını tekrar etti. Mahkeme heyeti duruşmaya saat 16.00'ya kadar ara verdi.

Aranın ardından İmamoğlu'nun avukatları mütalaa hakkında son savunmalarını yaptı. İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, şimdiye kadar söylediklerini tekrar ettiğini söyledi.

Duruşma sonrası karar açıklandı.

İDDİANAMEDEN

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan İBB başkanlığı seçiminin 6 Mayıs'ta iptal edildiği, yenilenen seçimde Ekrem İmamoğlu'nun seçildiği, 4 Kasım tarihli basın açıklamasında YSK üyelerine "ahmak" diyerek hakaret ettiği öne sürüldü.

İddianamede İmamoğlu'nun 'Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret' suçundan 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar cezalandırılması istendi. İddianamede dönemin YSK Başkanı Sadi Güven'in de aralarında olduğu 11 kişinin mağdur olduğu belirtildi.

KILIÇDAROĞLU: ŞUNDAN HİÇ KİMSENİN ENDİŞE DUYMAMASI LAZIM. SONUNA KADAR ADALETİ SAVUNACAĞIZ

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasak cezası verilmesi nedeniyle Almanya programını yarıda kesti ve Türkiye’ye dönme kararı aldı. Kılıçdaroğlu, Almanya’da gazetecilerin soruları üzerine bu akşam şu açıklamayı yaptı:

“Az önce sosyal medya için bir açıklama yaptım. Şunu açıklıkla ifade edeyim; hukukun nasıl katledildiğini, bir kişinin iradesine teslim edilen devletin nasıl çürüdüğünü, adaletin nasıl çürüdüğünü, intikam duygusunun hangi noktalara taşındığını gayet net görüyoruz. Ama şundan hiç kimsenin endişe duymaması lazım. Biz sonuna kadar adaleti savunacağız. Adaletsizliği yapanlara da bunu asla bırakmayacağız.”

AKŞENER’DEN MAHKUMİYET KARARI SONRASINDA İMAMOĞLU İLE İLK FOTOĞRAF: "KUL KURAR, KADER GÜLERMİŞ"

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, İBB Başkanı İmamoğlu’nun vatandaşları saat 16.00’da İBB’nin bulunduğu Saraçhane’ye çağırması üzerine karayoluyla yola çıkmış ve saat 14.29’da “Ankara’dan yola çıktım, Saraçhane’de görüşürüz” mesajını paylaşmıştı.

Akşener, mahkemenin İmamoğlu’na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasak cezasını açıkladığı dakikalarda İBB’ye ulaştı ve makam odasında İmamoğlu ile çekilmiş bir fotoğrafını paylaştı. Akşener, paylaştığı fotoğrafa “Kul kurar, kader gülermiş” notunu düştü.

Öte yandan Akşener, İBB'de Ekrem İmamoğlu ile eşi Dilek İmamoğlu'na da sarıldı ve destek verdi. Bu anlarda, Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Hüseyin Baş'ın da makam odasında olduğu görüldü. 

BABACAN: İSTANBULLULAR BELEDİYE BAŞKANINI SANDIKLA GÖREVE GETİRDİ. GÖSTERMELİK YARGI OYUNLARIYLA HALK İRADESİNİ YOK EDEMEZSİNİZ

DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, Ekrem İmamoğlu’nun 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasak cezası verilmesine tepki gösterdi.

Babacan, sosyal medya hesabından, “İstanbullular belediye başkanını sandıkla göreve getirdi. Göstermelik yargı oyunlarıyla halk iradesini yok edemezsiniz” açıklamasını yaptı.

PERVİN BULDAN: HALK İRADESİNİ YANSITAN SEÇİM SONUÇLARINI KAYYIM VE YARGI DARBESİYLE, KUMPASLARLA ORTADAN KALDIRMA DÖNEMİNİZ KESİNLİKLE BİTECEKTİR

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verilen hapis cezası ile ilgili açıklama yaptı.

Buldan, konuyla ilgili sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

“Sayın İmamoğlu hakkındaki karar hukuki değil, siyasidir. Halk iradesini yansıtan seçim sonuçlarını kayyım ve yargı darbesiyle, kumpaslarla ortadan kaldırma döneminiz kesinlikle bitecektir. Halkın iradesi karşısında yenileceksiniz!”

MİTHAT SANCAR: VERİLEN CEZA, KAYYIM DARBESİYLE BAŞLATILAN KUMPAS SÜRECİNİN DEVAMIDIR. ORTAK DEMOKRASİ MÜCADELESİYLE BU DÖNEMİ KESİNLİKLE SONA ERDİRECEĞİZ

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verilen mahkûmiyet kararı için açıklama yaptı. Sancar'ın sosyal medya paylaşımı şöyle:

"Ekrem İmamoğlu'na verilen ceza, kayyım darbesiyle başlatılan siyasi kumpas sürecinin bir devamıdır. Kumpaslarla, yargı darbesiyle siyaseti ve ülkenin geleceğini şekillendiremeyeceksiniz! Ortak demokrasi mücadelesiyle bu dönemi kesinlikle sona erdireceğiz."

ÖZGÜR ÖZEL: MAHKEME BAŞKANI ÖYLE BİR NOKTADA Kİ GÖZ GÖZE GELEMİYOR KİMSE İLE. VERECEĞİ KARARIN VİCDANLARI KARARTAN BİR KARAR OLDUĞUNU BİLİYOR

TBMM Genel Kurulu’nda bugün 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi görüşülüyor. Görüşmeler sırasında, Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada Ekrem İmamoğlu’na 2 yıl 7 ay 15 hapis ve siyasi yasak cezası verildiği haberi ulaştı.

Genel Kurul'da söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İmamoğlu davasına bakan mahkemenin önceki hakiminin, “Bana geldi, adliyenin sorumlusu, ‘Karar vermen isteniyor, siyaset yasağı vermen isteniyor, 1 yıldan fazla ceza vermen isteniyor. İstinaf, Yargıtay hazır, sen bu adımı at’. ‘Yapamam abi. Ben de Tayyip Bey’i seviyorum, hatta partisine oy da veriyorum ama benim vicdanım var. Ben bu kararı veremem’ dedim. Daha 1,5 yıl İstanbul’daydım, aldılar beni Samsun’a sürdüler” dediğini aktardı.

Özel, “Mahkeme başkanı öyle bir noktada ki göz göze gelemiyor kimse ile. Bir karar verecek, o kararın vicdanları karartan bir karar olduğunu biliyor. Apar topar hızla bu işi bitirmek istiyor. Şimdi çıkmış, oradaki oy farkları filan. Siz o dönemde ‘Bilmem kaç tane FETÖ’cü’ dediniz, bir tane FETÖ’cü çıktı mı içinden? ‘Oyları çalan çete’ dediniz, bir tane ceza alan çıktı mı? Çıkmadı, o yüzden bu kadar hukuksuzluğu sahiplenen bu dili, suça ortak olmak, suça azmettirmek olarak değerlendiriyorum” diye konuştu.

CANAN KAFTANCIOĞLU: SANDIKTA YENEMEDİĞİNİZ EKREM İMAMOĞLU'NU ZORBALIKLARINIZLA ALT EDEMEYECEKSİNİZ

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na hapis cezası ve siyasi yasak cezası verilmesine ilişkin açıklama yaptı.

Kaftancıoğlu, sosyal medya hesabında bugün yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Saraçhane’ye geçiyoruz. Zorbalık; kararlılık, inanç ve cesareti artırır sadece. Sandıkta yenemediğiniz Ekrem İmamoğlu’nu zorbalıklarınızla alt edemeyeceksiniz.”

TBB BAŞKANI SAĞKAN: ÜLKEM ADINA ÜZGÜNÜM, AMA HİÇ UMUTSUZ DEĞİLİM

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nin İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verdiği hapis ve siyasi yasak cezasına ilişkin açıklama yaptı. Sağkan, sosyal medya hesabında bugün yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

“Tarih, seçmenin iradesine darbe vurmaya çalışanların kendilerini tarihin kara sayfalarında buldukları örneklerle doludur. Ülkem adına üzgünüm, ama hiç umutsuz değilim.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.