Dolar 32,3106
%0.19
Euro 35,1105
%-0.03
Altın 2.303,090
%1.12
Bist-100 9,06
%2.83

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Fazıl Say'ın acı günü! Ahmet Say hayatını kaybetti

Fazıl Say'ın acı günü! Ahmet Say hayatını kaybetti

Piyanist ve besteci Fazıl Say'ın müzisyen babası Ahmet Say, 86 yaşında hayatını kaybetti.

  • Ege Postası
  • 10.05.2022 - 20:51

Fazıl Say, babasının acısıyla sarsıldı. Müzik eğitimcisi ve yazarı Ahmet Say, 86 yaşında hayata veda etti. Fazıl Say, babasının ölüm haberini sosyal medya hesabından duyurdu.

"ÜZÜNTÜM SONSUZ"

Say, yaptığı açıklamada, "Babamı kaybettik. Üzüntüm sonsuz. Ahmet Say, Türkiye’nin en değerli aydınlarından biriydi, tüm müzik ve edebiyat çevresinin de başı sağ olsun. 86 yıllık ömründe ne çok eser bıraktı. Ve çok özel çok güzel bir baba oğul ilişkisidir, son anına kadar. Son 3-4 yıldır sağlık sorunları çok fazlaydı. Dostlarım, cenaze merasimi konusunda elimden geldiğince hızlı bilgilendireceğim." ifadelerine yer verdi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu; hayatını kaybeden yazar, müzikolog Ahmet Say için sosyal medya hesabında mesaj yayınladı. Kılıçdaroğlu, şu açıklamayı yaptı:

“Değerli müzik yazarı, müzik eğitimcisi ve edebiyatçı Ahmet Say’ın vefatından dolayı büyük üzüntü duydum. Değerli aydınımıza Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyorum. Sanat camiamızın başı sağ olsun.”

Siyasetçiler ve belediye başkanlarının mesajları ise şöyle:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun: “Büyük usta, aydın bir müzik yazarı ve eğitimcisi Ahmet Say’ı kaybettik. Tüm sanat camiamızın başı sağ olsun. Nurlar içinde yatsın.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek: “Mekânı cennet olsun. Başınız sağ olsun.”

CHP Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan: “Büyük bir üzüntü duydum değerli Ahmet Say’ın kaybından. Çok müthiş yetenekleri olan bir aydındı. Fazıl Say’a sabır diliyorum. Gazeteciliğimin ilk yıllarındaki yol göstericiliğini unutamam. Sevenlerinin başı sağ olsun.”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: “Türkiye’nin önde gelen aydınlarından Ahmet Say’ın vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim. Kendisine Allah’tan rahmet, Fazıl Say ve ailesine başsağlığı dilerim.”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş: “Kıymetli müzik yazarı ve eğitimcisi, ülkemizin önde gelen aydınlarından Ahmet Say’a Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı ve sabır diliyorum.”

AHMET SAY HAKKINDA

Cumhuriyetin kuruluş dönemi eğitimcilerimizden matematik öğretmeni ve matematik kitapları yazarı Fazıl Say ile felsefe öğretmeni Nüzhet Say’ın oğlu olan Ahmet Say, 1935’te İstanbul’da doğdu. Küçük yaşta özel dersler alarak piyanoya başladı, ortaokul ve lise öğreniminin yanı sıra, 1946’da Ferdi Statzer’in isteği üzerine girdiği İstanbul Belediye Konservatuvarı’nda, 1945-50 yılları arasında Verda Ün ile piyano, Demirhan Altuğ ile teori ve Raşit Abed ile armoni çalıştı.

İstanbul Erkek Lisesi’ni bitirdikten sonra Almanya’ya gitti, 1954-60 yılları arasında bu ülkede basın-yayın öğrenimi yaptı. Bir yandan da müzikolog Kurt Köhler’in özendirmesiyle müzikolojiye ilgi gösterdi. 1960’da Türkiye’ye dönünce Bingöl ilimize giderek büyük bir istekle öğretmen, halk eğitimcisi ve amatör folklorcu olarak görev yaptı. Türkü, ağıt, masal ve destanlar derledi, halk müziği koroları, halk dansları toplulukları kurdu (1960-64). Bingöl izlenimlerini edebiyat alanında değerlendirdi, ödüller aldı.

1985 yılında “Müzik Ansiklopedisi Yayınları”nı kuran Ahmet Say, Türkiye’de konservatuarlar, üniversitelerin müzik eğitimi bölümleri, müzikçiler ve müziksever aydınlar tarafından ilgiyle karşılanan kitaplar yazdı.

Türkiye’nin önde gelen gazete ve dergilerinde yayımlanan yüzlerce müzik eleştirisi ve sanat sorunları üzerine yazılarıyla da tanınan Say, uluslararası ve ulusal müzik toplantılarında yankı uyandıran, incelediği sorunların çözüm yollarını gösteren bildiriler sundu.

ÖDÜLLERİ

TRT Ödülleri Öykü Yarışması Başarı Ödülü (1970, Kamil’in Atı adlı öykü).

Yeni Adımlar Dergisi’nin açtığı Sabahattin Ali Hikaye Yarışması Birincilik Ödülü (1974).

Antalya Film Festivali Öykü Yarışması Mansiyon Ödülü.

Kocakurt adlı romanı ile 1975 Milliyet Yayınları Roman Yarışması’nda basılmaya değer ürünler arasında yer aldı.

28. Ankara Uluslararası Film Festivali Sanat Çınarı Ödülü.

2020 yılında İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), 48. si düzenlenen “İstanbul Müzik Festivali onur ödülü"nü müzik yayıncısı ve yazar Ahmet Say’a verdi. COVID-19 pandemisi nedeniyle onur ödülü Ahmet Say'a İKSV yetkilileri tarafından evinde takdim edildi. Ahmet Say'ın ödülle ilgili konuşması 18 Eylül 2020'de İKSV’nin açılış konserinde yayımlandı.

EDEBİ ESERLERİ

Kocakurt (Roman, 1976): Ahmet Say’ın bu ilk eseri, Milliyet gazetesinin yarışmasında ödül almıştır. Reklamcı ve partici Koca Kurt ile bar kızı Züleyha'nın 1960-1970 arasındaki serüvenini anlatır.

Bingöl Hikâyeleri (Öyküler, 1980)

İpek Halıya Ters Binen Kedi (Epik öykü, 1982): Edebiyatımızda ilk “epik hikâye” olarak bilinir. Almanca’ya çevrilerek Berlin’de yayınlanmıştır. Türk masallarının geleneksel başlangıç tekerlemesinin diliyle bir dolandırıcı tüccarın öyküsünü anlatmaktadır.

Güneşin Savrulduğu Yerden (Öyküler, 1988): 1980’de Bingöl Hikayeleri adıyla Milliyet Yayınları’ndan çıkan eser, 1988’de Can Yayınları tarafından ve son olarak Evrensel Basım Yayın tarafından “Güneşin Savrulduğu Yerden” başlığı ile yayınlanmıştır.

Müzik Nedir, Nasıl Bir Sanattır? (Sanat Kuramı) Ahmet Say halk kitabı özelliğinde müzik sanatının temel asgari bilgilerini herkesin yararlanabileceği yalın anlaşılır bir dille anlatmış.

Mozart (Mozart’ın Anısına) başlıklı derleme, büyük bestecinin 250. doğum yılı dolayısıyla Evrensel Basım Yayın tarafından uluslararası bir anlayış koşutunda hazırlanmış.

Ağaçlar Çiçekteydi (Anı Biyografi 2011) Ahmet Say, anılarını anlatırken yakın tarihin siyasal olaylarını hatırlatıyor bize.

Bingöl Hikâyeleri (Güneşin Savrulduğu Yerden) kitabı Ca Yo Ke Tij Ti Ra Bena Vila ismi ile Zazaca olarak Evrensel Basım Yayın tarafından yayınlanmıştır. (2013)

İnsanoğlu İnsanlar (Anı - Otobiyografi, 2016)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.