Dolar 32,5416
%-0.02
Euro 34,8825
%0.05
Altın 2.432,290
%0.09
Bist-100 9.645,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Brezilya Türkiye’ye alınmayan gemisini kabul etmiyor: ‘Zehir gemisinde’ yine talimat çıkmazı

Brezilya Türkiye’ye alınmayan gemisini kabul etmiyor: ‘Zehir gemisinde’ yine talimat çıkmazı

İzmir’in Aliağa ilçesinde sökümü yapılacağı iddialarıyla kamuoyunda büyük tepki toplayan ve ardından Bakanlığının Türkiye karasularına girişine izin verilmeyeceğini duyurduğu eski uçak gemisi NAe Sao Paulo’ya ilişkin flaş bir gelişme yaşandı. Türkiye’den gönderilmesinin ardından hedefi Rio De Janeiro Limanı olarak güncellenen geminin rotası kaldırıldı. Konuya ilişkin konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, Brezilya’nın bünyesinde barındırdığı asbest miktarıyla çevre örgütlerinin ve binlerce vatandaşın tepki gösterdiği kendi donanmasına ait eski uçak gemisini karasularına kabul etmediğini söyledi.

  • Ege Postası
  • 24.10.2022 - 16:12

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Geçtiğimiz aylarda Brezilya donanmasında 21 yıl hizmet veren ve uzmanların bünyesinde 600-900 ton asbest barındırdığını iddia ettiği NAe Sao Paulo isimli uçak gemisinin Aliağa’da söküleceği konusu gündeme gelmiş hem İzmir hem de ülke gündeminde uzun süre tartışılmıştı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, geminin herhangi bir tehlike arz etmediğini belirtirken gemide 9 ton asbest olduğunu söylerken tepkilerin artarak devam etmesinin üzerine gemiyle ilgili notifikasyon onayı iptali ve geminin Türk karasularına girmesine izin verilmeyeceğine dair açıklama yapmıştı. 

Bakanlığın Türkiye karasularına girişine izin verilmeyeceğini duyurduğu ve Cebelitarık Boğazı’ndan geçişine izin verilmeyen NAe Sao Paulo, Eylül ayında rotasını Rio De Janeiro Limanı olarak güncellenmişti. 

HEDEF BİLGİSİ KALDIRILDI

Geminin türkiye karasularından geri gönderilmesinden yaklaşık 2 ay sonra ise flaş bir gelişme yaşandı. 5 Ocak 2023 tarihinde Rio Limanına varması beklenen gemi, rota değiştirdi.

Son verilere göre; ‘zehir gemisi’ Brezilya karasuları yakınlarında Rio Limanı’ nın kuzeyinde bir bölgede demir attı. 

Mevcut hızı 2.6 knota düşürülen gemi, Brezilya’nın Pernambuco eyaleti kıyılarında demir atarken“Rio De Janeiro Limanı” olan hedefin, “talimat bekleniyor” olarak güncellendiği görüldü.

AYDIN’DAN FLAŞ İDDİA

Öte yandan; geminin asbest miktarına ve çevre zararına ilişkin birçok tartışma yaşanırken İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, Büyük İzmirTV’de yayınlanan Gündeme Dair programında gemiye ilişkin flaş bir iddiayı gündeme getirmişti. 

Brezilya’nın bünyesinde barındırdığı asbest miktarıyla çevre örgütlerinin ve binlerce vatandaşın tepki gösterdiği kendi donanmasına ait eski uçak gemisini karasularına kabul etmediğini söylemişti.

Gemi mürettebatını kumanya sıkıntısı çektiğini belirten Aydın, “Sao Paulo gemisinin gelmesinin söz konusu olduğu gündeme geldiğinde ‘Getiremeyecekler’ dedim.  O gemide sadece 9 ton asbest olduğunu söylemişti bakanlık yetkilileri. O gemi şu ana brezilya açıklarında bekliyor. Brezilya hükümeti, Brezilya'nın donanmasını eski uçak gemisini ülkeye almıyor çevre  tehlikesi yüzünden. Açıkta kaldılar. Ve gemideki personel, geçen hafta kumanya sıkıntısı çektikleri için yiyecek yardımı talep etti. İzmir’in Aliağa’sına tehlikesiz diye getirip sökmeye çalıştıkları gemiyi, geminin sahibi ülke bilr almıyor” demişti. 
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.