Dolar 32,3700
%0.16
Euro 35,0122
%-0.15
Altın 2.325,000
%0.2
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Vardal’dan Erdoğan’ın ‘atama çıkışına’ eleştiri: Siyasi bir tercihtir

Başkan Vardal’dan Erdoğan’ın ‘atama çıkışına’ eleştiri: Siyasi bir tercihtir

Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube başkanı Necip Vardal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “20 bin aldık yeterli" sözlerine tepki gösterdi. Ülkede 110 bin civarında öğretmen açığı olduğunu hatırlatan Başkan Vardal, 20 bin atamanın hiçbir şekilde açıklanamayacağını söyledi. Sorunun ekonomik temelli olduğuna dikkat çeken Başkan Vardal, “Yaşadığımız pandemi öncesindeki ekonomik krizin pandemi döneminde yoğunlaşmasıyla birlikte siyasi olarak yapılmış bir tercihtir” dedi.

  • Ege Postası
  • 29.06.2021 - 12:35

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Pandemi döneminde uzaktan eğitime geçilmesi ardından yaşanan sorunlar nedeniyle 1,5 yıldır en çok konuşulan konulardan olan eğitim ve öğretime ilişkin yeni gelişmeler yaşandı.

Türkiye’nin siyasi gündeminde birkaç yerden maaş alan kamu çalışanları yer alırken Anayasa Mahkemesi geçtiğimiz günlerde yeni bir karara imza attı. Karara göre; Emekli olduğu halde ücret karşılığında ders vermeye devam eden öğretmenlerin emekli aylığı kesilecek. Anayasa Mahkemesi kararında, “Getirilen bu sınırlama, işsizlik sorununa çözüm bulunması amacına yöneliktir” denildi.

Öte yandan; Hatay'da, ataması yapılmayan öğretmenlerle yaptığı görüşmede, atanamayan bir öğretmenin kendisine “80 bin atama” sözünü hatırlatması üzerine “Ben öyle bir şey söylemedim. 20 bin aldık yeterli" diye yanıt vermişti.

Eğitime ilişkin yaşanan gelişmeleri yorumlayan Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube başkanı Necip Vardal, atama yapılmamasını “siyasi tercih” olarak nitelendirirken emekli öğretmenlerin maaşlarının kesilmesine ilişkin de ülke koşullarının insani yaşam seviyesine getirilmesi mesajını verdi.

“20 BİNLE SINIRLANDIRILMASI HİÇBİR ŞEYLE AÇIKLANAMAZ”

Ülkedeki mevcut öğretmen açığının 110 binlerde olduğuna ve atama yapılmamasının ekonomik ve siyasi temelli olduğuna dikkat çeken Başkan Vardal, “Bir öğretmen adayı, ‘yalvarıyorum’ ifadesini nende kullanır? Bir öğretmen adayının atanabilmesi için yöneticilerimize yalvarması mı gerekiyor? Baktığımız zaman 2020-2021 eğitim-öğretim yılında ülkenin genelindeki norm açığı toplamda 109 bin 326. bu kadar norm açığı varken ve bakanlık sene başında 69 bin 16 ücret karşılığında öğretmen çalıştırmıştır. Bunlar bir yanda gerçeklik olarak dursun. Bunun yanında bu yıl emekli olacak özellikle pandemi nedeniyle emekliliklerini ötelemiş olan arkadşalarımızı büyük bir kısmı mayıs ayında emeklilik için başvurularını yaptılar. Resmi olmayan ama kamuoyuna yansıyan 48 bin öğretmenin emekliliği için başvurduğu iddia ediliyor. Şimdi 69 bin ücretli öğretmen çalışırken bunun yanında 48 bin emekli olacak arkadaşımızı eklediğimizde bu 110 bin civarında öğretmen ihtiyacı açığa çıkacak demektir. Siz bu ihtiyacı, 20 bin atamayla karşılayamazsınız. Bir veriye göre 430 bin başka bir veriye göre de 700 bin atama bekleyen öğretmen arkadaşımız var. Bu kadar arkadaşımız atama beklerken 20 binle bunun sınırlandırılması hiçbir şeyle açıklanamaz. Ne ülke gerçekleriyle ne adaletle ne hukukla ne hakkaniyetle açıklanması söz konusu değildir. Aslında bu bir siyasi tercihtir. Neden? Ek ders karşılığı çalıştırılan arkadaşlarımızın haftada 30 saat derse girdiklerini ve ek ücret derslerinin 20 lira civarında olduğunu varsayarsak alabilecekleri maksimum rakam brüt 2 bin 400 lira yapar. Buradan gelir ve damga vergileri ile SGK primlerini kestiğiniz zaman bin 800 civarında bir rakama tekabül eder. Siz 70 bine yakın ek ücretle çalışan öğretmeni asgari ücretin de altında bir rakama mahkum ediyorsunuz. Eğer bu arkadaşlarımız atanmış olsalardı daha iyi bir ücrete sahip olacaklardı. Bu ne demek? Bu, yaşadığımız pandemi öncesindeki ekonomik krizin pandemi döneminde yoğunlaşmasıyla birlikte siyasi olarak yapılmış bir tercihtir. Bunun açıklanabilmesi ve uzun bir eğitimden sonra öğretmen olma hakkını elde ede arkadaşlarımızın yöneticilere, siyasetçilere yalvarır duruma gelmesi, öğretmenliğin ne kadar dejenere olduğunu ve ötekileştirildiğinin de göstergesidir. Bu dönemde en az ek ders ücretiyle yaşayan 70 bin öğretmenin ataması yapılması gerekiyor kişi 40 bin atama talebi sürekli sosyal medyada da dillendiriliyor. Bu nedenle iktidarın, hükümetin ve Milli eğitim Bakanlığı’nın öğretmen ihtiyacını karşılayacak düzeyde bir atama yapması gerekiyor” dedi.

İKTİDARA İNSANİ YAŞAM KOŞULLARI ÇAĞRISI

Başkan Vardal, Anayasa Mahkemesi’nin emekli öğretmenlere ilişkin kararında ise iktidara seslendi. Emekli öğretmenleri ek iş yapmaya iten koşulların ortadan kaldırılması çağrısında bulunan Başkan Vardal, “Anayasa Mahkemesi söz konusu kararda 65 yaşını geçen emekli öğretmenlerin ek ders karşılığında ücret aldıklarında emekli maaşlarının kesilmesini uygun bulmuş. 65 yaşını geçen bir emekli öğretmenin çalışma isteği nereden kaynaklanır buna bakmak gerekiyor. Bugünkü koşullarda ve yaşadığımız ekonomik krizde bu yaşa gelmiş bir emekli öğretmen yaşamının geri kalanında çalışmak zorunda kalıyorsa bu bir ihtiyacın sonucudur. Yaşamını idame ettirmek için ihtiyaç duyduğu ücreti ek dersle gidermek istemektedir. Bu açıdan bakıldığında emekli öğretmenlerin ek ders ücreti aldıkları için emekli maaşlarının kesilmesinin adil, hakkaniyetli ve adalete uygun olmadığını düşünüyorum. Eğer bununla ilgili bir yasal düzenleme ihtiyacı söz konusuysa bu ihtiyacın da TBMM tarafından giderilmesi gerekir. Ayrıca emekli öğretmenlerin bu yaştan bu yaştan sonra çalışma ihtiyacı duymalarına nende olan koşulların da iktidar tarafından ortadan kaldırılması gerekir. İktidarın ya emekli öğretmenlere hayatlarını sürdürebilecek ve sağlıklı bir yaşamı devam ettirebilecek bir emekli maaşı ödemesi gerekiyor ya da bu arkadaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için ek ders yapmalarına ilişkin yasal koşulları yerine getirmesi gerekir” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.