Dolar 32,5801
%0.29
Euro 35,0341
%0.18
Altın 2.460,910
%1.01
Bist-100 9.835,00
%1.21

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ünlü siyaset bilimciden, CHP'de moralleri yükselten sunum

Ünlü siyaset bilimciden, CHP'de moralleri yükselten sunum

Ünlü siyaset bilimci Prof. Tanju Tosun, CHP İzmir yönetici ve belediye başkan adaylarına İYİ Parti ile ittifak kapsamında hangi partinin kaç meclis üyesi adayı belirleyebileceği hakkındaki öngörülerini sundu. Prof. Tosun, CHP-İYİ Parti ittifakının Cumhur İttifakı karşısında 26 artı bir ilçenin alınabileceği varsayımını ortaya koyarken, AK Parti’nin hali hazırda elindeki 7 ilçe belediyesinden 4’ünü kaybedebileceğini, MHP’nin yönetimindeki Aliağa’da da seçimin kazananın İYİ Parti-CHP ittifakı olabileceğini belirtti.  Ünlü siyaset bilimciden, CHP'de moralleri yükselten sunum

  • Ege Postası
  • 08.02.2019 - 13:58

HALİDE DEMİR POLATLI/HABER MERKEZİ/EGEPOSTASI- Ege Üniversitesi (EÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Tanju Tosun, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer ve ilçe belediye başkan adaylarının CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel başkanlığındaki toplantısında bir sunum yaptı. 

31 Mart’ta gerçekleşecek olan yerel seçimlere ilk kez girecek olan İYİ Parti ile ittifak yapan CHP’nin ve İYİ Parti’nin meclis üye dağılımlarının ve ilçe belediye başkanlıklarıyla ilgili analiz sunum yapan ünlü siyaset bilimci Prof. Tanju Tosun, CHP-İYİ Parti ittifakı ile AK Parti’nin İzmir’de kazandığı 7 ilçeden sadece 3’ünde koruyabileceğini, 4 ilçeyi ise kaybedebileceğini öngördü. Prof. Tosun’un yaptığı analiz sunumda MHP’li Belediye Başkanı Serkan Acar tarafından yönetilen Aliağa’nın da İYİ Parti ittifakı ile MHP’den CHP’ye geçebileceği kaydedildi. 

AK PARTİ ELİNDEKİ 7 İLÇEDEN SADECE 3’ÜNÜ KORUYABİLECEK 

Sunumda yer alan çarpıcı olasılıklara göre, AK Parti CHP-İYİ Parti ittifakı karşısında; sadece üç ilçeyi koruyabilecek.

CHP-İYİ PARTİ İTTİFAKI İLE 26 ARTI BİR İLÇE CHP’YE GEÇEBİLİR 

Siyaset bilimci Tosun’un analizine göre; CHP-İYİ Parti ittifakı ise, MHP’nin elinde olan Aliağa başta olmak üzere, Bayındır, Bergama, Bornova, Çeşme, Dikili, Foça, Karaburun, Karşıyaka, Kınık, Menemen, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Urla, Beydağ, Buca, Konak, Balçova, Çiğli Gaziemir, Narlıdere, Güzelbahçe, Bayraklı, Karabağlar’da toplam 27 ilçeyi alabiliyor. CHP’nin ittifak kapsamında İYİ Parti’ye bıraktığı Tire’de İYİ Parti’nin kazanacağı öngörülüyor. 

MECLİS ÜYELİĞİ DAĞILIMIYLA İLGİLİ ÇARPICI OLASILIKLAR 

Toplantıda sunulan raporda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışıyla ilgili bir veri sunulmaz iken; belediye meclis üyeliklerinin alınmasıyla ilgili çarpıcı veriler bulunuyor. 

RAPORDA, İYİ PARTİ TEK BAŞINA GİRSE BÜYÜKŞEHİR MECLİS ÜYELİĞİ KAZANAMIYOR VURGUSU YAPILDI 

30 ilçe meclis üyeleri dağılımında; CHP ve İYİ Parti’nin ayrı ayrı seçime girmesine göre büyükşehir belediye meclis üyelikleri sayısını iki parti için toplam 27 arttıracağı öngörülüyor. Rapora göre İYİ Parti’nin tek başına seçime girmesi durumunda büyükşehir belediye meclis üyeliği kazanamayacağı kaydediliyor. Yani, CHP-İYİ Parti ittifakı, iki parti için ilave 8 belediye başkanlığıyla birlikte 19 ilave büyükşehir belediye meclis üyeliği olmak üzere ilave toplam 27 üyelik kazandırıyor. 

İLÇE MECLİS ÜYELİKLERİNDE İYİ PARTİ’YE EN AZ 5, EN FAZLA 58 MECLİS ÜYESİLİĞİ VERİLEBİLİR TESPİTİ YAPILDI 

Sunumun meclis üyelikleriyle ilgili bölümünün sonuç ve öneriler bölümünde; ilçe belediye meclis üyeliklerinin dağılımında İYİ Parti’ye en az 5, en fazla 58 meclis üyeliği verilebileceği belirtiliyor. Öneri olarak da bu meclis üye sayısına CHP desteği ile ulaşılabileceğinin altı çizilerek, verilecek makul üye sayısı belirlenirken, her iki partinin 24 Haziran’da aldığı oy miktarlarından yararlanılabileceği dile getiriliyor. 

İTTİFAKIN ETKİLEMEDİĞİ O İLÇELERDE MECLİS ÜYELİĞİ VERİLMEMELİ 

Raporda, İYİ Parti ile ittifakın meclis üye dağılımını etkilemediği ilçeler olduğu da vurgulanıyor. Buna göre CHP’nin İYİ Parti’ye Çeşme, Karaburun, Foça, Karşıyaka, Seferihisar, Selçuk, Torbalı, Urla, Konak, Güzelbahçe ilçelerinde meclis üyeliği vermesinin ‘Kazan-kazan’ ilkesi gereği rasyonel olmayacağı vurgulanıyor. 

RAPORA GÖRE; ‘58 EK MECLİS ÜYELİKLERİNDEN İYİ PARTİ’YE 10-12 MECLİS ÜYELİĞİ VERİLEBİLİR’ DENİLDİ 

Yine analiz rapora göre, İYİ Parti’nin CHP ile ittifakı kapsamında toplam 58 ek meclis üyeliği kazanılabileceği belirtilerek, 24 Haziran oy dağılımı dikkate alındığında, bu oranın rasyonel bir şekilde dağıtılması gerektiği kaydediliyor. CHP’nin 24 Haziran’daki oylarının İYİ Parti’nin 3.8 katı olduğu dikkate alındığında, 58 ek meclis üyeliklerinden İYİ Parti’ye 10-12 meclis üyeliği verilmesinin makul olacağı öngörülüyor. 

BÜYÜKŞEHİR MECLİS ÜYELİĞİNDE İKİ PARTİNİN 24 HAZİRAN SEÇİMLERİNDEKİ OY MİKTARLARI VERİ OLARAK ALINABİLİR 

Yine raporda İYİ Parti’ye verilebilecek büyükşehir belediye meclis üyeliği sayısı hesaplanırken de, verilecek toplam üyeliğin ittifakın ek 27 üye kazandırması nedeniyle 27 olarak düşünülmemesi gerektiği vurgulanarak, burada da her iki partinin 24 Haziran seçimlerindeki oy miktarlarının veri olarak alınabileceği belirtiliyor. 

RAPORDA, İYİ PARTİ’YE 4-5 İLÇEDE BÜYÜKŞEHİR MECLİS ÜYELİĞİ VERİLMESİ RASYONEL OLABİLİR DENİLDİ 

İki parti arasındaki 3.8’lik oy farkı katsayısından gidilmesi ve Tire’de İYİ Parti’nin kazanabileceği başkanlık nedeniyle bu ilçe dışında, ek 4-5 ilçede birer büyükşehir belediye meclis üyeliğinin İYİ Parti’ye verilmesinin daha makul ve rasyonel olacağı vurgulandı. 

RAPORA GÖRE, BU İLÇELERDE İYİ PARTİ’YE BÜYÜKŞEHİR MECLİS ÜYELİĞİ VERİLMEMELİ 

Raporda İYİ Parti ile yapılan ittifakın büyükşehir belediye meclis üyeliğinde ek üyelik kazandırmayacağı  ilçelerde İYİ Parti’ye büyükşehir meclis üyeliği vermenin de rasyonel olmayacağı kaydedildi. Bu ilçelerin Çeşme, Dikili, Karaburun, Karşıyaka, Kiraz, Selçuk, Torbalı, Urla, Beydağ, Konak, Menderes, Balçova, Çiğli, Gaziemir, Narlıdere ve Güzelbahçe ilçeleri olduğu belirtildi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.