Dolar 32,5441
%0.01
Euro 34,9160
%0.25
Altın 2.423,500
%0.01
Bist-100 9.722,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Muhalefet Çandarlı Otoyolu'nu topa tuttu!

Muhalefet Çandarlı Otoyolu'nu topa tuttu!

İzmir ile Çandarlı arasını 40 dakikaya indiren, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta bizzat İzmir’e gelip açtığı Çandarlı Otoyolu’na muhalefet milletvekilleri adeta topa tuttu. Çandarlı’ya gitmek Çeşme’ye gitmekten yaklaşık 6 kat daha pahalı. Çandarlı’ya gitmek Çeşme’ye gitmekten 6 kat daha pahalı

  • Ege Postası
  • 27.02.2020 - 13:46

YUSUF TOMRUK/EGEPOSTASI - Geçtiğimiz hafta sonu açılan İzmir Kuzey Çevreyolu’nun uzantısı olarak açılan Menemen-Çandarlı Otoyolu’ndaki geçiş ücretlerinin Çeşme Otoyolu’nun yaklaşık 6 kat fazla olması CHP’nin İzmir milletvekilleri tarafından sert tepkiyle karşılandı. Seferihisar Otoyol gişelerinden Çeşme’ye gidecek bir binek otomobil sahibi vatandaş 4,50 TL ücret öderken, Menemen Otoyol gişelerinden Çandarlı’ya gitmek isteyen vatandaş 24,20 TL ücret ödüyor. 30 yıla yakındır hizmet veren Çeşme Otoyolu’nun 56 KM’lik bölümünden ücret alınırken, yeni yapılan Çandarlı Otobanı 60 KM uzunluğunda. Yapımı devam eden Çandarlı Limanı düşünülerek de yapılan otoyolda kamyonların maliyeti ise dudak uçuklatıyor. Seferihisar-Çeşme arasında 13 lira ödeyen ağır vasıtalar, Menemen-Çandarlı arası için tam 77 TL ücret ödüyor. CHP İzmir Milletvekilleri Atila Sertel, Ednan Arslan ile İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray geçiş ücretleri ve geçiş garantisi üzerinden Çandarlı Otoyolu’nu adeta topa tuttu. CHP’li Sertel ‘Bu soygunu durdurmaya çağırıyorum’ derken, CHP’li Arslan yeni otoyolların hizmetten çok yük olduğu görüşünde. İYİ Partili Çıray ‘Millet de şapkasını önüne koyup bunlar hakkındaki kararını kesinleştirmeli’ diye konuştu.



‘BU SOYGUNU DURDURMAYA ÇAĞIRIYORUM’

Konu hakkında Egepostası’na özel açıklamalarda bulunan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel “Eski otoyollar ile yeni otoyollar arasındaki fark Tayyip Erdoğan farkıdır. Otoyollarda soygun yapılmaktadır. O yolların daha işlek ve kullanılır olması kazaları önleyecektir. Akaryakıt tasarrufuna neden olacaktır ama Tek adam buna engel olmaktadır. Yaptığı uzun vadeli borçlanmalar ve ‘yap-işlet-devret’le yaptırdığı otoyollarla halkın geleceğini ipotek altına almıştır. Bunu da halka ödetmektedir. Köprülerden geçişte olan farklılıklar bu dönemde otoyollarda da kendini göstermektedir. Yeni dönemde yapılan otoyollardaki 6 katı fiyatlar soygun fiyatlarıdır. Bu soygunu durdurmaya çağırıyorum” dedi.

‘SANKİ ÖLÜ BİR YOL GİBİ’

Hükümetin aşırı borçlanması nedeniyle paraya ihtiyaç duyduğunu belirten CHP’li Sertel “Borçları ödemek için bu fahiş otoyol ücretleri politikasını uyguluyorlar. Ben İzmir’den İstanbul’a otoyol ve köprü geçişlerine 320 lira civarında bir para ödedim. Bundan daha da önemlisi yol bomboştu. O yola yazık kullanılmıyor. Fiyatı çok yüksek olduğu için kullanılmıyor. Bir otobüs firmasını gördüm kullanan o kadar. Bu kadar seyrek bir trafik ben hayatım da görmedim. Sanki ölü bir yol gibi. Kimse geçmiyor. Geçilmediği için para halkın cebinden çıkıyor. Ağrı’da oturan vatandaş Van’da oturan vatandaş da vergisinden bu yolları ve köprüleri ödüyor” diye konuştu.



‘BU OTOYOLLAR HİZMETTEN ÇOK YÜK OLMAYA BAŞLADI’

Yapılan yolun vatandaşlar ve esnaf düşünülerek yapılmadığını belirten CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan; “6 kat fazla ücretlendirme iktidarın geçiş garantisiyle birlikte nasıl bir ihale yaptığının sonucu. Zamanında Çeşme Otoyolu’nu yapan iktidar milletin parasını kullanarak yapmıştı. Yolun fizibilitesi düzgün yapılarak kaynaklar olumlu bir şekilde kullanılmıştı. Ücretlendirmede ona göre belirlenmişti. Temel fark o zaman yapılan ihalelerde böyle geçiş garantisi falan yoktu. Şimdi siz bir müteahhite yap işlet devret yoluyla bir iş yaptırmak istiyorsunuz. İhalesini dolar üzerinden yapıyorsunuz ve geçiş garantisi veriyorsunuz. Sonra da o kotanın dolmasını bekliyorsunuz. E dolmayınca ücretlendirmeyi Türkiye’nin pek çok yerinde olduğu gibi fahiş yapıyorsunuz. Sadece Çandarlı’da değil ülke çapında yeni yapılan tüm otoyol ve köprülerde aynı durum geçerli. Yap-İşlet-Devret’in birilerini zengin etmeye yönelik bir uygulamasıyla daha karşı karşıyayız. O otobandan geçen de geçmeyenden ciddi paralar ödemeye başladı. Bu otobanlar hizmetten çok yük olmaya başladı. Biz hizmet yapılmasın demiyoruz. Yapılsın ama birilerine zenginleştirecek hizmetler yapılmasın. Vatandaşın huzurla kullanabileceği ücretler olsun. Geçiş garantili işler devam ettiği sürece böyle örnekler devam edecek. Vatandaşlarımızın bu yapılan yollardan geçmeseler de ceplerinden para çıktığını bilmesi gerekiyor” diye konuştu.



AYTUN ÇIRAY: MİLLET ŞAPKASINI ÖNÜNE KOYUP…

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray ise; “Türkiye fakir yıllarında İstanbul’a ilk Boğaz Köprüsü’nü yaptı. Devletin imkanlarıyla yapıldı ve geçiş bedavaydı. Sürekli geçmişi kötüleyen bu iktidar çok daha iyi şartlarda yaptığı her konuda vatandaşı yapana peşkeş çekiyor. Otoyollar ve köprüler geçiş garantili, havalimanları yolcu garantili, hastaneler hasta garantili. Bu son yaptıkları Çandarlı Otolyolu’da sürpriz değil bunlardan bir tanesi. Millet de şapkasını önüne koyup bunlar hakkındaki kararını kesinleştirmeli” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.