Dolar 32,4648
%-0.07
Euro 34,8205
%-0.43
Altın 2.451,850
%0.64
Bist-100 9.893,00
%1.81

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İZVAK Başkanı'ndan Karşıyaka Stadı açıklaması: 1.5 ay içinde...

İZVAK Başkanı'ndan Karşıyaka Stadı açıklaması: 1.5 ay içinde...

Egepostası Spor Müdürü Yalçın Küçükdamar’ın sunduğu 90 +2 Programı’nın konuğu olan İZVAK Başkanı Ali Erten, başta dava nedeniyle yapım süreci uzayan Karşıyaka Stadı’ndaki son durum olmak üzere inşaatları süren Göztepe, Alsancak Stadı ile Atatürk Spor Salonu’yla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İZVAK Başkanı'ndan Karşıyaka Stadı açıklaması

  • Ege Postası
  • 12.06.2018 - 10:17

HAZIRLAYAN: HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-İZVAK Başkanı Ali Erten, 7 vatandaşın açtığı ‘yürütmeyi durdurma’ davası nedeniyle inşaatı duran Karşıyaka Stadı ile ilgili sürecin devam ettiğini, kulüp yönetiminin dava açanları ikna etmeye çalıştığını belirterek, bu sorunun giderilmesi durumunda bir ya da bir buçuk ay içerisinde Karşıyaka Stadı’nın açılış tarihi ile ilgili tarih verebilecek durumda olacaklarını söyledi.

Başlaması durumunda inşaatın hızla bitirileceği Karşıyaka Stadı ile ilgili bilgi veren İZVAK Başkanı Ali Erten, “Öngörmek çok zor. Tarih veremeyiz. Belki bir buçuk ay içinde tarih verebileceğimiz noktaya geleceğiz. Öngörü olarak söylüyorum. O zaman önümüzü daha net olarak görebiliriz. Başlarsa çok hızlı biter ama. Buna emin olun” dedi.

ŞEHİR  PLANCILARI ODASI İLE MUTABIK KALMIŞTIK, ONLAR İTİRAZ ETMİYORSA SÖYLENECEK BİR ŞEY KALDI MI'

Karşıyaka Stadı’nın başlangıcından bugüne kadar olan süreci tek tek anlatan İZVAK Başkanı Erten, Şehir Plancıları Odası ile oturdukları masada, stat ile ilgili tüm eksiklik ve risklerin ele alındığını ve sonunda yapılan plan değişikliğiyle pürüzlerin giderildiğini ve mutabık kalındığını anlatarak, o süreci şöyle dile getirdi:

“Biz o gün Yalı projesini masaya koyduk. Durup dururken Yalı çıkmadı, diğerleri elimine olduğu için bu noktaya gelindi. Milimetrik bir çalışma yapıldı. 2014’te ihalesi yapıldı, inşaat başladı. Daha sonra dava ve itirazlar derken süre uzadı, müteahhit firma ihalenin birincisi iptal oldu. Butik statlar ve şehir stadı ile İzmir’in 50 yıllık sorunu çözülmüş olacak. İnşallah birkaç takım süper lige çıkarsa, büyük şehir stadında milli maçların oynanması mümkün olur. Bu heyecan verici bir şey.  İlk inşaatı başlayan Karşıyaka stadı idi aslında. Temeller atılmadan önce, iki ay boyunca orada kulübün de isteğiyle İZVAK olarak dahil olduk. Temmuz başında tekrar olaya dahil olduk kulübün isteğiyle. Mimari projeyi ve imar planı değiştirdik. Belediye dahil olmak üzere herkesle konuştuk. İlk imar planına itiraz edildi. Peki şehir plancıları odası ile oturduk, bir imar planı daha yaptık, mutabık kaldık. İkinci imar planı değişikliğinde tam bir mutabakat vardı. İkinci imar planı askıya çıktı. İlkinde itiraz etmeyen kişiler, ikincisine itiraz etti. Bu işin uzmanı şehir plancıları. Oda bu işin uzman kuruluşu. Uzman kuruluşu itiraz etmiyorsa, itiraz ettiklerini düzelttiysek eğer söylenecek bir şey kaldı m? Sonrasında bakıyoruz ki orası itiraz etmiyor, başkaları itiraz ediyor. Edebilir. Herkesin Anayasal hakkıdır. Karşıyaka bu nedenle ilerlemiyor. Davaları da inceledim. Yoğunluktan bahsediliyor. Kapasite deniyor. Bu odanın istekleri doğrultusunda etrafında yollar açtık, ulaşım aksları oluşturduk. Büyük bir cadde açtık. İtfaiye de ambulans da güvenlik giriş çıkışları da var. Beş ayrı noktadan taraftarın dağılma noktası var.”

NİYE İTİRAZ ETTİNİZ DİYEMEYİZ ANCAK BİLGİ KONUSUNDA EKSİKLİKLERİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM

“Bir an evvel bitmesini istiyoruz. Yürütmeyi durdurma talebi her an durabileceği anlamına geliyor” diyen Başkan Ali Erten, itiraz ve dava açan 7 kişinin itiraz gerekçelerini yeterince incelemediklerini düşündüğünü belirterek, “İtiraz ve dava açan 7 kişi. Herkesin dava ve itiraz hakkı var. Niye ettiniz diyemeyi? Ancak bilgi konusunda eksiklikleri olduğunu düşünüyorum. Trafik, ulaşım, çevre. İtirazların bilimsel dayanağı yok. Oda tamam diyor, vatandaş hayır diyor. Mahkeme dilekçelerine bakıyorum. Odanın daha evvel itiraz ettiği ama giderilen noktalar hakkında itiraz ediliyor. Ya ikinci plan tadilatını ve mimari projeyi yeterince incelemediler ya da bir karışıklık var. Bildiğim kadarıyla kulüp yönetimi onlarla iletişim içinde. Kaybedilen iki yıldan sonra ciddi şekilde işi sahiplendi kulüp” diye konuştu.

İŞTE İZVAK BAŞKANI ALİ ERTEN’İN PROGRAMDAKİ AÇIKLAMALARI:

Şehirde artan bir sinerji oluştu. Altay iki kez şampiyon oldu. Göztepe süper lige çıktı. Sportif ve ekonomik başarı var. Karşıyaka ve Bucaspor kulüpleri istisna. Eminim ki onlar da güçlü olarak geri dönecekler. Kulüplerimizin yanında olmamız lazım. Daha kollektif bir çabaya ihtiyaç var. İZTO da bize kapılarını açtı. Mahmut Özgener de danışma kurulunun bir üyesi. Bütün kulüpleri kapsayan bir yapı oluşturduk.

ESAS OLAN KULÜPLERİN SÜREKLİ GELİR ELDE EDECEKLERİ TESİSLERE KAVUŞMASI

Göreve başladığımızda öncelikleri belirledik. Statların öncelikli olduğunu belirledik. Bütün enerjimizi buraya harcadık. Sonuç ve hedef odaklı çalışma yaptık. Kulüplere ekonomik destek için sponsor arayışımız oldu. İzmir’deki 9 kulüpten 7 kulübe Folkart ekonomik destek verdi. İZVAK gönüllülük esasına göre çalışan bir kurum. O nedenle bizim katkı sağlamamız mümkün değil. Sürekli gelir elde edecekleri varlıkların oluşması tarafındayız biz. Sponsor bulmak için  bu yıl da bir çalışmamız olacak. Esas olan sürekli gelir elde edecekleri tesislere kavuşmalarını sağlamak. 3 tane stat yapımı şu anda var. İnşallah onlar bittiğinde yeni bir takım şeyler göreceğiz.

GÖZTEPE STADI ÖNÜMÜZDEKİ SEZON SONUNA ANCAK YETİŞİR

Göztepe Stadının arazisi uygun. Orası sadece bir stadyum değil. Spor ve sağlıklı yaşam merkezi adıyla inşa ediliyor. İçinde her şey var. Hatta ilk defa halka açık spor alanı var. Bu konuda Mehmet Sepil ve Göztepe yönetimi olağanüstü çaba gösterdi. Yedi gün 24 saat yaşayacak orası. Daha kompleks bir yatırım. Buna bağlı olarak inşaat süresi uzuyor. Önümüzdeki sezon sonuna ancak yetişir.

ALSANCAK STADI DEVAM EDİYOR, İNŞAAT RUHSATI VERİLDİ, EK TRİBÜN DE YAPILACAK

Alsancak Stadı’nda Ekim ayında çalışmalar başladı. Eylül ayında temel atıldı Başbakan tarafından. Kaba inşaatın yüzde 50’si tamamlanmış durumda. İkinci devreye yetiştirmek için gerçekten gece bile mesai yapılıyor, hafta sonları da çalışılıyor. Bu ayın sonunda kaba inşaatın tamamı bitecek. Bir ilave var, tribün ilavesi, onun da inşaatı bugünlerde başlayacak. Kale arkasına misafir takım için ilave tribün yapılacak, 750 kişilik. Ev sahibi ve misafir takımın karşılaşmayacağı bir giriş aksı yapıldı. Bakanlığa teşekkür ediyorum. DEÜ Rektörlüğü’ne de teşekkür ediyorum. 13 bin metrekarenin 8 bin metrekaresini otopark için verdiler. Tam bir koordinasyonla Spor Bakanlığı, DEÜ Rektörlüğü ile güzel bir noktaya gelindi. İnşaat ruhsatı da verildi.

ATATÜRK STADI’NIN MUTLAKA ŞEHİR STADI OLARAK İNŞASI GEREKİYOR AMA ÖNCE…

Atatürk stadı ile ilgili bir çalışma var. Geçen yıl yapı güvenliği nedeniyle bir yıl ilave süreyle maç oynanmasına izin verildi valilik tarafından. 1970’li yıllarda yapılmış, olimpiyat oyunları amacıyla yapılmış zaten. Kulüplerimiz orada zoraki oynuyorlar ve bunda yüzde yüz haklılar. İzmir’in merkezinde. Üç tane stat eş zamanlı olarak yapılıyor. Bu Türkiye’de eşi olmayan bir durum. 4’üncü stat alanı olarak oranın şehir stadı olarak yeniden yapılması gerekiyor. Bununla ilgili bir çalışma var. Spor Bakanlığı bir çalışma yürütüyor. Ancak bunun için biraz erken. Önce üç stadın bitirilmesi gerekiyor. Bir adım sonrası Atatürk Stadı’nın mutlaka şehir stadı olarak inşa edilmesi gerekiyor.

MAVİŞEHİR’DEKİ BİR ARAZİ SAHİBİ ARAZİSİNİ BAĞIŞLAYACAKTI AMA..

Karşıyaka Stadı bizi en çok üzen durumlardan biri. Bu stadyum inşaatıyla ilgili 2010’dan beri işin içindeyim. Cevat Durak döneminde 4 nokta belirlemiştik yeri için. Mavişehir’de bir arazi sahibi bağışlayacaktı arazisini. Protokol de yapılmıştı. Kulübe ciddi ekonomik gelir sağlanacaktı. Ancak burada bir imar planı değişikliği yapılması gerekiyordu. Çünkü yüz bin araziden 20 bin metrekaresini imarlı olarak kendisine verilmesi isteği vardı. Büyükşehir kabul etmedi. O iş rafa kalktı bu nedenle. Oranın b planı Yalı stadı idi. O dönemde görüşmeler sırasında kulüpte yönetim değişti. Spor Bakanı bizi çağırdı. Aşırı maliyet ve arazi koşulları nedeniyle Örnekköy’deki arazide yapamayız dedi. Biz o gün Yalı projesini masaya koyduk. Durup dururken Yalı çıkmadı, diğerleri elimine olduğu için bu noktaya gelindi. Milimetrik bir çalışma yapıldı. 2014’te ihalesi yapıldı, inşaat başladı. Daha sonra dava ve itirazlar derken süre uzadı, müteahhit firma ihalenin birincisi iptal oldu. Butik statlar ve şehir stadı ile İzmir’in 50 yıllık sorunu çözülmüş olacak. İnşallah birkaç takım süper lige çıkarsa, büyük şehir stadında milli maçların oynanması mümkün olur. Bu heyecan verici bir şey.

İNŞAATI İLK BAŞLAYAN STAT KARŞIYAKA İDİ ASLINDA

İlk inşaatı başlayan Karşıyaka stadı idi aslında. Temeller atılmadan önce, iki ay boyunca orada kulübün de isteğiyle İZVAK olarak dahil olduk. Temmuz başında tekrar olaya dahil olduk kulübün isteğiyle. Mimari projeyi ve imar planı değiştirdik. Belediye dahil olmak üzere herkesle konuştuk. İlk imar planına itiraz edildi. Peki şehir plancıları odası ile oturduk, bir imar planı daha yaptık, mutabık kaldık. İkinci imar planı değişikliğinde tam bir mutabakat vardı. İkinci imar planı askıya çıktı. İlkinde itiraz etmeyen kişiler, ikincisine itiraz etti. Bu işin uzmanı şehir plancıları. Oda bu işin uzman kuruluşu. Uzman kuruluşu itiraz etmiyorsa, itiraz ettiklerini düzelttiysek eğer söylenecek bir şey kaldı m? Sonrasında bakıyoruz ki orası itiraz etmiyor, başkaları itiraz ediyor. Edebilir. Herkesin Anayasal hakkıdır. Karşıyaka bu nedenle ilerlemiyor. Davaları da inceledim. Yoğunluktan bahsediliyor. Kapasite deniyor. Bu odanın istekleri doğrultusunda etrafında yollar açtık, ulaşım aksları oluşturduk. Büyük bir cadde açtık. İtfaiye de ambulans da güvenlik giriş çıkışları da var. Beş ayrı noktadan taraftarın dağılma noktası var. İş kaldı ama. Bir an evvel bitmesini istiyoruz. Yürütmeyi durdurma talebi her an durabileceği anlamına geliyor.

KULÜP YÖNETİMİ DAVA AÇANLARLA İLETİŞİM HALİNDE

İtiraz ve dava açan 7 kişi. Herkesin dava ve itiraz hakkı var. Niye ettiniz diyemeyi? Ancak bilgi konusunda eksiklikleri olduğunu düşünüyorum. Trafik, ulaşım, çevre. İtirazların bilimsel dayanağı yok. Oda tamam diyor, vatandaş hayır diyor. Mahkeme dilekçelerine bakıyorum. Odanın daha evvel itiraz ettiği ama giderilen noktalar hakkında itiraz ediliyor. Ya ikinci plan tadilatını ve mimari projeyi yeterince incelemediler ya da bir karışıklık var. Bildiğim kadarıyla kulüp yönetimi onlarla iletişim içinde. Kaybedilen iki yıldan sonra ciddi şekilde işi sahiplendi kulüp.

Öngörmek çok zor. Tarih veremeyiz. Belki bir buçuk ay içinde tarih verebileceğimiz noktaya geleceğiz. Öngörü olarak söylüyorum. O zaman önümüzü daha net olarak görebiliriz. Başlarsa çok hızlı biter ama. Buna emin olun.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.