Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İspanyol heykeltıraş konuştu: Heykelime yapılan saldırı

İspanyol heykeltıraş konuştu: Heykelime yapılan saldırı

Türkiye’de müstehcenlik nedeniyle saldırıya uğrayan son ‘mağdur’ İzmir’deki ‘Müzisyen’ isimli heykel oldu. Cinsel organı gözüküyor diye parçalanan ahşap heykelin İspanyol heykeltıraşı Andrés “Sanata her saldırıda toplum, özgürlüğünün bir parçasını kaybeder” dedi. İzmir'de gündem saldırıya uğrayan heykel

  • Ege Postası
  • 28.05.2016 - 11:16

İzmir’de 4 yıldır metro istasyonlarında sergilenen 12 heykelden biri olan ‘Müzisyen’ son haftalarda çeşitli tartışmalara neden oldu. Elinde zurna olan çıplak ahşap heykel iki hafta önce cinsel organı gözüktüğü gerekçesiyle AK Parti Gençlik Kolları tarafından müstehcen bulunup protesto edildi. Çarşamba günü de bir grup tarafından heykelin belden aşağısı örtülüp üzerine kilit vuruldu. Son olarak önceki gün bir kişi heykeli balyozla parçaladı. Heykele yapılan son saldırının videosunu Facebook’ta paylaşan İspanyol heykeltıraş Amancio González Andrés eserinin incitmeye veya kışkırtmaya yönelik bir çalışma olmadığını dile getirerek şunları söyledi: 

Ülkeyi ayağa kaldıran olayda saldırgandan ilk açıklama

‘AHLAK DEĞİL ÖZGÜRLÜK MESELESİ’
“Bir toplumun ahlak anlayışının o toplumun özgürlük anlayışıyla doğrudan ilintili olduğunu düşünüyorum. Eğer herhangi biri bir sanat eserini kendisine düşman olarak görüyorsa, bu sanat insanları düşünmeye ittiği ve dünyalarını zenginleştirdiği içindir. Sanata her saldırıda toplum, özgürlüğünün bir parçasını kaybeder. Ben bu saldırıyı ancak totaliter politik güç tarafından toplum üzerinde yaratılan korkunun bir yansıması olarak değerlendirebilirim.”

Yüksel'den 'heykel' salvosu

Amancio Gonzalez Andres; sanatın insana cesaret verdiğini belirterek, saldırının gericileşmenin ürünü olduğunu ve topluma korku salmayı amaçladığını söyledi.

Kırılan eserin sahibi heykeltıraş Amancio Gonzalez Andres, BirGün gazetesine konuştu. Andres, “Samimi olarak belirtmeliyim ki, bu tip saldırıların iktidar kaynaklı olarak gerçekleştirilmesi aslında iktidarın zayıflamış olduğunun göstergesi” dedi. Andres sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanat kişisel düşünme biçimlerini yüreklendirir ve bizi insani anlamda zenginleştirir. Sanata karşı saldırı aslında herkesin özgürlüğüne karşı yapılmış bir saldırıdır, totaliter rejimler sanatı her zaman birinci düşman olarak görmüşlerdir.”

Heykeltraş Andres, saldırının Türkiye’de yaşanan gericileşmenin bir ürünü olduğunu ve bu tip saldırıların arkasında topluma korku salma çabası olduğunun da altını çizdi.

O hali sergilensin’

Saldırının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yetkililerin kendisiyle irtibata geçtiğini söyleyen Andres, yetkililerden heykelin mevcut saldırı görmüş halinin sergilenmesini ve insanlara bu tip barbar saldırılara dair bir düşünme imkânı sunulmasını istediğini açıkladı. Andres, heykelin restorasyonundaki çalışmaya da katılacağını belirtti.

‘Müzisyen’ isimli heykelin yaratım süreci hakkında da bilgi veren heykeltıraş, “2012 yılında İzmir Uluslararası Heykel Atölyesi’nin ‘Akdeniz’ isimli çalışmasına katıldım. Bir Akdenizli olarak bizim birçok ortak noktaya sahip olduğumuzdan hareketle ve müziğin halkları birleştiren ögelerden birisi olduğunu düşünerek, temayı müzik olarak belirlemiştim. Bu yüzden heykelim zurna çalan bir figür, elbette ki kimseye saygısızlık etmeyi düşünmedim.”

 

İzmir'de sanata kıydılar: 'Müzisyen'e çirkin saldırı

SERGİLENMEYE DEVAM EDECEK
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Twitter hesabından kırılan heykelin aynı yerde sergilenmeye devam edeceğini belirterek “Çok üzüldüm. Bizim İzmirimiz bu olamaz!” mesajı paylaştı.

Kocaoğlu'ndan açıklama: Aynı yerde sergilemeye devam edeceğiz

'BU ÇAĞDA BU KAFA' AÇIKLAMASI
İZMİR Metro AŞ yönetimi heykele saldırıdan sonra ‘Bu çağda bu kafa’ başlıklı basın açıklaması yaptı. Açıklamada hakkında çok sayıda suç kaydı olduğu belirtilen saldırgan Serdar K.’nin, önceki akşam saat 16.50’de İzmirspor istasyonundaki heykeli yere devirdiği, ardından da parçaladığı belirtildi. Güvenlik görevlilerince yakalanan Serdar K., ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Öte yandan, kırılan heykelin belediyenin 2012’de düzenlediği Uluslararası Heykel Çalıştayı’nda dereceye giren 12 eserden biri olduğu belirtilirken, saldırgan hakkında şikâyette bulunulduğu ve hasar gören çalışmanın onarımı için hazırlıklara başlandığı öğrenildi..

ÖZKAN'DAN TWEET'Lİ TEPKİ

AKP Karabağlar İlçe Teşkilatına mensup kişilerce bir süredir hedef haline getirilen İzmir metrosundaki ‘Müzisyen’ adlı heykel, geçtiğimiz gün Serdal Keçe isimli bir saldırgan tarafından balyozla kırıldı. 

Bu çirkin saldırıya en sert tepki gösteren isimlerden biri de CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan oldu.

Çocuk istismarıyla gündeme gelen Ensar Vakfı'na göndermede bulunan Tuncay Özkan, ''Heykele gösterdiğiniz tepkiyi çocuklarımıza tecavüz eden sapık yobazlara göstermediz. Siz fasıksınız. Zındıktan müslüman olmaz.'' mesajı verdi.

İşte Özkan'ın o paylaşımı:

PRIAPOS KAMPANYASI! 
Bu arada saldırı sonrası ilginç bir imza kampanyası başlattı. ‘İzmirspor Metro İstasyonu’na Priapos Heykeli Dikilsin’ başlığı altında bir yazı paylaşan vatandaşlar Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’nu insiyatif almaya davet etti.

İŞTE O YAZI: Sanatla iç içe bir şehir kültürüne karşı 26.05.2016 tarihinde gerçekleşen vandalizm karşısında İzmir halkının korkmadığını, geri adım atmayacağını göstermek için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İzmirspor Metro İstasyonu'na 'metal döküm' bir Priapos heykeli dikmesini talep ediyoruz. İzmir halkının şehir kültüründen ve yaşam tarzından zorbalıkla vazgeçmeyeceğini göstermek üzere Sn. Aziz Kocaoğlu'nu insiyatif almaya davet ediyoruz.

PRİAPOS KİMDİR'
Priapos ya da Priapus, Yunan mitolojisinde bahçeler ve bağlar tanrısı (bereket tanrısı), Lapseki (Lampsakos) şehrinin hakimi, genital organının vurgulanmasıyla işlenmiştir. Dionysos ile Afrodit'in oğlu olduğu söylenirdi. Kültü, adalar ile bütün Yunanistan'a ve Güney İtalya'ya yayıldı. Priapos başlangıçta toprak bereketini temsil ediyordu. Aynı zamanda sürüleri, arıları ve balıkçıları koruyan bir kır ve deniz tanrısıydı. Malikanelerin giriş yerlerine onun bir ithyphallos resmi konurdu. Bu resim kötülükleri uzaklaştırır, huzuru sağlardı. Priapos Roma devrinde özellikle erkekliği ve fiziki aşkı canlandırıyordu. Tanrının tasvirlerindeki laubali karakter ve müstehcen şiirler bundan gelir. İmparatorluk devrinde Priapos bir halk tiyatrosu kahramanı oldu. En önemli kült merkezi Lampsakos (Lapseki) kentidir. Mısır kültüründe benzer bir tanrı olan Min vardır. Tıp literatüründe Priapos'tan esinlenerek adlandırılan, Priapizm rahatsızlığı vardır. Bu hastalıkta, penisin istemsiz olarak erekte olur ve sürekli o halde kalır.

Metro'da çıplak heykel eylemi
Müstehcen yerine zincir vurdular Müstehcen heykele AK Parti'den bezli kamuflaj

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.