Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İki CHP'li başkan karşı karşıya

İki CHP'li başkan karşı karşıya

31 Mart yerel seçimleri sonrası dingin giden İzmir gündemi yıllar sonra yeniden ortaya çıkan Karşıyaka-Çiğli sınır kavgasıyla hareketlendi. Çiğli’nin Başkanı Gümrükçü Yalı Mahallesi’nin büyük kısmı, Mavişehir ve Bostanlı Mahalleleri’ni kapsayacak bir alan için Mahkemeye başvurarak dava açtıklarını açıkladı. Bugün Karşıyaka Başkanı Tugay’ın Gümrükçü’ye yanıt vermesi sonrası sınır savaşları yeniden başlamış oldu. İki CHP'li başkan karşı karşıya

  • Ege Postası
  • 18.07.2019 - 18:02

YUSUF TOMRUK/EGEPOSTASI - Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün yeniden gündeme getirdiği Karşıyaka-Çiğli sınır kavgasının geçmişi 1992’ye kadar dayanıyor. Gümrükçü Karşıyaka’da neredeyse Yalı Mahallesi ve Mahişehir’den  Bostanlı’ya kadar olan kısmı tamamen istiyor. Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’da karşı hamle yaparak ‘Biz de İstasyonaltı’nın Karşıyaka’ya kazandıracağız’ yanıtını vermesinin ardından sınır savaşı yeniden alevlendi.  Böylelikle iki CHP’li başkan karşı karşıya geldi. Başkan Gümrükçü son olarak CHP Çiğli eski İlçe Başkanı Zeynel Mertoğlu’nun Çiğli Belediyesi’ndeki işinden çıkartmıştı. Mertoğlu’nun açlık grevi sorası’ Gümrükçü için ‘CHP’ye zarar veriyor’ tartışmaları başlamıştı. Genel Merkez olaya el koymuş ve açlık grevi bitmişti.  Gümrükçü'nün yeni hamlesinden yine kendi partisini hedef aldığı konuluşuluyor.

Çiğli ile Karşıyaka’nın sınrı ise 2011 yılında Koçtaş AVM’ye gelmeden önceki sokak olan 6525 Sokağın devam ettiği güzargah boyunca çizilmişti. 6525 sokağın kuzeyinde kalan alanlar Çiğli, güneyinde kalan alanlar Karşıyaka olarak kabul edilmişti. İzmir’in en lüks yapılarının Karşıyaka’nın bu bölgesine yapılması Başkan Gümrükçü'nün bu konuyu yeniden gündeme getirmesine neden oldu belirtilirken, yaşanan süreçte iki başkanı daha çok karşı karşıya geleceğı konuşuluyor. 

Gümrükçü’nün, Mavişehir’in lüks emlak vergilerine ve Karşıyaka Belediyesi’nin kiraladağı arsalarda Çiğli Belediyesi’nin hakkını araması, Tugay tarafından enterasan bulunurken, geçmiş dönemde CarfourSA otoparkının kira geliri iki belediye arasında büyük kavgalara neden olmuştu. 

UTKU GÜMRÜKÇÜ TAM OLARAK NE DEDİ'
Utku Gümrükçü’nün 100 gün değerlendirme toplantısının sonunda gazetecilerle paylaştığı ve 27 yıllık bir ‘kavga’yı şu sözlerle yeniden gündeme getirdi. Başkan Gümrükçü “Bir hayalim var. Çiğli nasıl kurtulu? Yıllardır sorulan sorular. Arkadaşlar anlatıyorlar. Şimdiki Denizkent Restorant’ın orada, Sports Internatinol’ın orada yani, Bostanlı’da, orada biz koyun otladırdık, burası Çiğli’ydi diyorlar. Sizden de destek istiyorum. Bir dava açtık biz, bu sonuçlandığında Karşıyaka’nın bir kısmı Çiğli’ye dahil olacak. Çiğli geçmişte hak ettiği sınırlara kavuşacak. Bu bizim tarihsel hakkımız. Cevat Başkan Karşıyaka’nın başkanıydı, Ensari Başkan bizim başkanımızdı. İl Genel Meclisi’nde oylamalar yaptık Çiğli kazandı. Cevat Başkan’a da söyledim, O dönem için söylüyorum, Ensari beyi kastederek Karşınızda tecrübeli bir belediye başkanımız var. Mavişehir daha bitmemiş, müteahhitler ev yapacaklar, Çiğli derlerse olmaz, Karşıyaka derlerse daha pahalıya satacaklar. Vatandaş Karşıyakalı olmak istiyor, Çiğlili olmak istemiyor. Şimdi bu yüzleri güldüren yüz gün de sonra yapacağımız hizmetlerle Çiğli’nin marka değerini yükseltip  oradaki vatandaşlara daha hizmet edecek hale getirip, ardından kazanacağımız davayla Çiğli’yi hakkı olan sınırlara kavuşturmak arzusundayız. O noktada da sizden yakın zamanda deste isteyeceğim” diye konuştu. 

TUGAY: ‘BİZ DE İSTASYONALTI’NI KARŞIYAKA’YA KAZANDIRACAĞIZ’
Başkan Tugay ise kendi 100 gün değerlendirme toplantısında şunları söyledi: Mavişehir’i mi Çiğli’ye kazandırıyorlarmı? Biz de İstasyonaltı’nı Karşıyaka’ya kazandıracağız. Bu enteresan bir konu. Ben Utku Bey’in bunu gündeme getirdiğini bilmiyordum. Artık gazetelere manşet olacağız. 1995 yılından beri Çiğli Karşıyaka’dan ayrıldığından beri olan bir anlaşmazlık var. Mahalle sınırlarıyla ilgili bir anlaşmazlık. Mahalle sınırları nerede başlıyor, nerede bitiyor bir anlaşmazlık yaşanmış. Birkaç mahkeme süreci yaşanmış. Bunların hepsinde kaybetmişler. Zannediyorum Utku Bey biliyordur. Çok istiyorlar. Ama Mavişehir değil. Yalı Mahallesi’nin bir kısmı Çiğli’nin bir parçası olduğu iddiası üzerine devam eden bir hukuki süreç. Aslında İstasyonaltı gerçek Karşıyaka’dır. Bunu da ispat edecek durumdayız. Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olma ihtimalleri var. 2011 yılında en son açılmış bir dava süreci var. Aradan geçen otoyol Çiğli ve Karşıyaka’yı ayırıyor aslında. Bugünün şartlarında sınırın bu olması lazım. Oradakilere de sorsak Utku Bey’i hayal kırıklığına uğratacak bir sonuç çıkar. Çiğli’ye bağlı olmak isteyeceklerini zannetmiyorum. Utku Bey’in Karşıyaka’yla ilgili anlayamadığım bir tavrı var. Biz Karşıyaka’dan daha fazla oy alacağız dedi. Ben sesimi çıkarmadım. Rakamlara baksınlar. Onlar bir de orada İYİ Parti ile birlikte girdiler” dedi.

SINIRIN SON ŞEKLİ 2011 YILINDA BELİRLENMİŞTİ
İçişleri Bakanlığı 2011 yılında yapılan düzenleme sonrası Karşıyaka ve Çiğli arasındaki sınır resmi gazetede şu şekilde yer almıştı: “İzmir İli Karşıyaka İlçesi ile Çiğli İlçesi arasında kalan iki ilçe arası sınırın özel krokisinde de gösterildiği üzere; "Cehar Dudayev Bulvarı üzerindeki Maltepe Deresi Köprüsünün Gediz Nehri tarafındaki ayaklarının güneydoğu köşesinden başlayarak, buradan Cehar Dudayev Bulvarı ile 6525 nolu sokağın kesişiminin orta noktasına çekilen hat, buradan bu sokağı takiben kuzeydoğu istikametine devam ederek bu sokak üzerinde bulunan birinci drenaj kanalının üzerindeki köprünün orta noktasına çekilen hat, bu noktadan doğu istikametine giderek yine bu sokak üzerinde bulunan ikinci drenaj kanalı köprüsünün orta noktasına çekilen hat, bu noktadan güneydoğu istikametine doğru üçüncü drenaj kanalının 6525 nolu sokakla kesiştiği noktaya çekilen hat, bu noktadan dereyi takiben kuzeydoğu istikametinde tren yolu üzerindeki köprüye bağlanan ve son bulan hat" olarak belirlenmesi, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 2 nci maddesinin (B) ve (D) bentlerine göre uygun görülmüştür. Tarafların karşı taraf sınırı içinde kalan genel ve özel hakları saklıdır. Bu Kararı İçişleri Bakanı yürütür.”

27 YILLIK SINIR KAVGASI
Çiğli’nin 1992 yılında ilçe statüsüne kavuşmasının ardından başlayan sınır kavgası tam 27 yıl boyunca iki ilçenin belediye başkanlarını karşı karşıya getirdi. 1992 yılında İzmir Valiliği bünyesindeki İl İdare Kurulu iki ilçenin sınırlarını belirledi. İç İşleri Bakanlığı kararnamesiyle İstasyonaltı Mahallesi Çiğli’de, Yalı Mahallesi ise Karşıyaka’da kaldı. Bu iki mahallenin sınırları iki ilçenin sınırı olarak kabul edildi. Fakat Çiğli Belediyesi 1995’te Danıştay 8. İdare Mahkemesi’ne belirlenen sınırların iptali için dava açtı. Mahkeme 1998’de iki ilçenin sınırlarını iptal ederek yeniden belirlenmesini istedi. Bunun üzerine İl İdare Kurulu yeniden sınır belirleme çalışmalarını başlattı. Kurul, 2005 yılında Yalı Mahallesi içerisinde yer alan Carrefour Alışveriş Merkezi’ni içine alacak şekilde bir sınır belirledi. Ancak bu karara hem Çiğli hem de Karşıyaka Belediyeleri Danıştay 8. Dairesine itiraz ederek dava açtı. Mahkeme belirlenen yeni sınırı da iptal etti.

2008 yılında yeniden toplanan İl İdare Kurulu Yalı Mahallesi içerisinde yer alan Soyak evlerini Çiğli Belediyesi sınırları içerisinde bırakacak şekilde yeni sınırı belirledi. Ancak bu kez de Karşıyaka Belediyesi 3. İdare Mahkemesi’ne kararın iptali için dava açtı. 3. İdare Mahkemesi Çiğli Belediyesi’nin 3806 sayılı yasa ile kurulduğunu, kuruluşu sırasında Yalı Mahallesi’nin Çiğli ilçesi sınırları içerisinde tanımlanmaması ve Karşıyaka ilçesi sınırları içinde yer alan bir mahalleden yer alamayacağını gerekçe göstererek kararı iptal etti. Bu karar üzerine Çiğli Belediyesitemyize gitti fakat yapılan itiraz reddedildi. Bu gelişmelerin ardından İzmir 3. İdare Mahkemesi tarafından alınan karara dayanarak İzmir İl Özel İdaresi yeni sınırları belirledi ve karar Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.