Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tugay'dan Gümrükçü'ye sert yanıt

Tugay'dan Gümrükçü'ye sert yanıt

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, göreve geldiği günden bu yana ilk 100 günde yaptıklarını ve bundan sonra yapacaklarını basın mensuplarıyla paylaştı. Karşıyaka Belediyesi Nikah Salonu’nda değerlendirme toplantısına Karşıyaka Stadı ve Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün ‘Mavişehir’in Çiğli’ye kazandırılması’ isteği damga vurdu. Gümrükçü’nün Mavişehir isteğine yanıt veren Tugay “Dimyat’a pirince giderken bulgurdan olmasınlar’ dedi. Tugay ayrıca devraldığı 253 milyon borcun 43 milyonunu da ödediklerini açıkladı. Tugay'dan Gümrükçü'ye sert 'Mavişehir' yanıtı

  • Ege Postası
  • 18.07.2019 - 13:31

EGEPOSTASI - Karşıyaka Belediyesi’ndeki ilk 100 gününü anlatan  Başkan Cemil Tugay, “8 Nisan itibariyle görevi teslim aldım. Bunun için tekrar Karşıyaka halkına teşekkür ediyorum. Karşıyaka gibi bence Türkiye’nin en aydın, en çağdaş, özel ve güzel kentine belediye başkanlığı görevini bana vermiş olmaları benim için çok gurur verici. Bu onurun sorumluluğunu hissederek çalışmalarımı yürütüyorum” dedi.

Belediyenin güçlü bir kurumsal altyapıya sahip olduğunu belirten Başkan Tugay, “Karşıyaka Belediyesi kurulduğu günden bugüne kadar oldukça değerli başkan ve bürokrasi ekibiyle çok güçlü bir yapı. CHP’den de beslenen bir kurum. 2002 yılından beri siyasi olarak yaşanılan sıkıntılar düşünüldüğünde Karşıyaka’da yaşanan laik, aydın ve çağdaş yaşam şekli bazı şeylere engel olmuştur. Kimsenin kimseyi rahatsız etmediği, kadın hakları ve çevre duyarlılığı açısından her şeyin üst düzey yaşandığı bir yer olmasıyla ilçemiz çok önemli bir kent. Bu kentte CHP’nin savunduğu ilkelerin halkla bütünleşerek ilerliyor olması, laiklikten ödün verme gibi siyasi çabalara direnç oluşturuyor. Karşıyaka’nın entelektüel birikimi, bürokrasi birikimiyle birlikte bir yapısı var. Belediye çalışanlarımızın çoğu da Türkiye’deki pek çok belediyeye göre daha çok bilgi birikimine sahip. Ben belediyemizi onlarla beraber yönetmek istiyorum. Belediye meclisi halkın meclisidir, halkın yansımasıdır. Yüzde 71 oy almış bir temsiliyetle de etkin bir belediye meclisinin çok önemli olduğuna inanıyorum. Bu dönemde istedikleri kadar aktif çalışmaları için her türlü desteği sağlayacağıma söz veriyorum” diye konuştu.

GÜMRÜKÇÜ’YE SERT ‘MAVİŞEHİR’ YANITI

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün dün yaptığı 100 gün değerlendirmesinde ‘Çiğli’nin Mavişehir isteğini’ basına aktarması ve bunun için hukuki süreç başlattıklarını açıklamasıyla ilgili sorulara yanıt veren Başkan Tugay “Biz de İstasyonaltı'nı Karşıyaka’ya kazandıracağız. 2011 yılından beri Çiğli Karşıyaka’dan ayrıldığından beri mahalle sınırlarıyla ilgili bir anlaşmazlık var. Birkaç mahkeme süreci yaşanmış, hepsini kaybetmişler. Çok istemişler ama Mavişehir zaten söz konusu değil. Yalı Mahallesi’nin bir kısmını içeren bir süreç. İstasyonaltı gerçekte Karşıyaka’nın, bunu da ispat edebiliriz. Dimyat’aa pirince giderken eldeki bulgurdan olmasınlar. Herkes kendi bakış açısıyla değerlendirdiğinde aradan geçen otoyol Çiğli ve Karşıyaka’yı ayırıyor. Buna rağmen bazı bölgelerimizi Çiğli’ye bağlı görmek bizi de üzüyor. Oradaki halka da sorsak Çiğli’ye bağlı olmak isteyeceklerini sanmıyorum. Utku beyin Karşıyaka ile ilgili anlayamadığım bir tavrı var. Seçim kampanyasında da bizden daha fazla oy alacaklarını söyledi. Bu tavır neden, bilemiyoruz” diye konuştu.

‘250 MİLYONLUK BORCUN 43 MİLYONUNU ÖDEDİK

Belediyeyi teslim aldıklarında mali sıkıntılarla baş başa kaldıklarını vurgulayan Tugay, “Mali yapılanmada bir sorun olduğunu göreve gelmeden duymuştuk, göreve gelince yerinde gözlemledik. Belediyenin bir mal disipline ihtiyacı olduğu kesindi, idari olarak da bir revizyon da gerekiyor. Hemen mali yapı için işe koyuldu. Mali yapıyı düzeltmek  bizim ilk 100 günümüzün en önemli çalışmasıydı. Belki çok önemli gelmeyebilir ama 2.5 yıldır insanlar maaşını zamanında ve eksiksiz almazsa çalışanın kurumuna karşı güveni kalmaz. Geçen aydan itibaren biz bunu değiştirdik. İnşallah benim belediye başkanlığım süresince de böyle devam edecek. Giderlerde bir tasarruf sağlamak için çalışmalar yaptık. Bunları yaparken belediyenin temel hizmetlerin aksatmadan tasarrufa gittik. 3 bin liranın üzerindeki her bir harcama başkanlık denetiminden geçerek yapıldı. İhale ve doğrudan teminlerde yapılan işleri denetleyen bir birim de kuracağız. Şu ana kadar her birim kendi iradesiyle yapıyordu ancak bunu değiştireceğiz. Piyasadan alacağımız olan ödemelerle ilgili de Mali İşler Müdürlüğümüz önemli çabalar sürdürüyor. Bu önlemlerle 250 milyon lira olan belediye borcunun 43 milyonunu ödedik. Yüzde 20ila 25 arası bir rakama tekabül ediyor. 3 ayda borcunun bu kadarını ödemiş olmak dikkate değer bir ilerleme. Bunun için katkı koyan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.


‘BU STAT ENİNDE SONUNDA YAPILACAK!’

Adaylık sürecinde kendisine en çok sorulan konunun ‘stat’ olduğunu söyleyen Başkan Tugay, “Bu stat eninde sonunda yapılacak. Süreci başından sonuna biliyorum. Bu süreci içinde belediyenin hukuki müdahalesinin olmadığını biliyorum. Çevrede oturan sakinlerin açtığı bir dava ve Büyükşehir de dahildi ancak şu anda Büyükşehir’in de müdahalesi yok. Eski proje biraz hatalıydı. Bu alan Gençlik ve spor bakanlığına devredilmiş. Bu projeyi yapması gereken kurum Gençlik ve spor bakanlığı işin ihalesini TOKİ’ye bırakmış. O da haleye girecek. Bizden istenen sadece yeraltı otoparkı ile ilgili encümen kararıydı. Onayladık, gönderdik. Artık stat için beklenen tek şey ihalenin yapılması ve inşaatın başlanması. Bu tarih 2020’ye dönmüş. Gecikme var. Bunu kulüple birlikte takip ediyoruz. Eğer bakanlık buraya stat yapmayacaksa lütfen o araziyi bize geri versin. Biz bir şeyler düşüneceğiz. Bunun dışında ara çözüm yok. Ya siz yapacaksınız, bizden istediğiniz bir şey varsa yaparız. Yapmıyorsanız araziyi verin biz gereğini yapacağız” dedi.

26 MÜDÜR VE 2 BAŞKAN YARDIMCISINI GÖREVDEN ALDI

Süreç içinde belediye içinde bazı personel değişikliğine de gitmek zorunda kaldığını ifade eden Başkan Tugay, “Gerekli olduğuna inandığım için 26 müdürün görevine son verip 2 başkan yardımcısı ile de yollarımızı ayırdık. Belediye içindeki kurumsal yapının düzenlenmesi en doğru elen şey. Dışarıdan transfer yapmamız gerekti; bunların da alanında çok iyi insanlar olduğunu biliyorsunuz. Bundan sonra yaptığımız çalışmalar belediye personel ile olacak. Amacımız Karşıyaka içinde birlikte çalışmak” diye konuştu.

‘O PLANLARA BİN 92 KİŞİ İTİRAZ ETTİ’

Karşıyaka’nın 5 yıllık stratejik planını yapacaklarını söyleyen Başkan Tugay, “Uçuk kaçık projelerde gözüm yok. Asla mal sıkıntıya düşmeyen bir kurumsal yapı ama aynı zamanda yapacağı yatırımları da insanların ihtiyacını karşılayacak yönde olacak. Stratejik planımızı gerçekçi hedeflerle hazırlıyor, en az yüzde 95 hedefi tutturmak istiyoruz. Karşıyaka’da kentsel dönüşüm ile ilgili 1 ila 2mahallemiz var. Cumhuriyet ve Örnekköy Mahallesi ile ilgili çalışma yapıldı. Bu konuyu sayın il başkanımıza iletmiştik ama ne yazık ki dikkate alınmadı ve planlar askıya çıktı. Bin 92 kişi bu plana itiraz etti. Dolayısıyla biz de itiraz ettik. Ortak bir kararla planı iptal ettik. Ocak ayına kadar çok daha fazla beğenilecek bir plan oluşturacağız” dedi.

ENGELLİ MASASI KURDUK, DÜĞÜN FİYATLARINDA İNDİRİME GİTTİK

Sosyal açıdan hizmet vermeye devam ettiklerini belirten Başkan Tugay, “Engelli masası kurduk. ZİÇEV’e bir servis tahsis ettik. Belediyeye işitme engelli bir tercüman tahsis ettik. Aynı zamanda işaret dil kursu açacağız. Kent AŞ. bize ait bir şirket. Borç sıkıntısını o kurum da yaşıyor. Meclis’te bu da konuşuldu. Yeni yönetimle ciddi bir düzelme sağladı. Kent AŞ’nin iki amacı var hem sosyal hizmet etmek hem de belediyeye gelir getirmek. Latife hanım çay bahçesi, zarar ediyordu; burada halkın isteği ile çay fiyatlarını düşürdük. Yani zarar eden bir kurumda daha fazla zarar etmeyi göze aldık ama kar elde ettik. Cumhuriyet Mahallesi’ndeki düğün salonumuzda ücretler yüksekti yüzde 40 civarında indirime gittik. Bunlar sadece biraz anlayış içinde düzelebilecek sorunlardı. Kendi sosyal alanlarımızı kullanmaya başladık. Pek çok Karşıyakalı düğününü burada yapacak” dedi.

ÇARŞI’DA KÖKLÜ DEĞİŞİM BAŞLIYOR

Karşıyaka Çarşısı’nda köklü bir revizyona ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Tugay, şu açıklamaları yaptı: “Eskiden buradan alışveriş yapanların profil ile şimdiki arasında büyük bir fark var. Altyapı problemli, otopark ve tuvalet yok. Temizlik, gürültü, estetik gibi sorunları var. Kendimiz bu konuyla ilgili bir plan yapabilirdik ama Çarşı’nın çok daha köklü bir değişime ihtiyacı var. Kendi dokusuna ihanet etmeden değiştirmek gerekir. Bu ancak uzmanlarla birlikte yapılabilir. Öyle bir şey yapmalıyız ki çarşıda yapacağımız dönüşüm önümüzdeki 50 sene bozulmasın. Bunun için bir çarşı projesi oluşturacağız. Bunun için ulusal bir yarışma yapacağımız. Yarışma şartnamesi için de 9 Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ile oluşturacağız. İnşallah 5 sene içinde çarşıda hayal ettiğimiz dönüşümü gerçekleştireceğiz. Arabacı ve işgalcilerle ilgili sorunlara da çözüm ürettik. Amacımız insanlarımızı önce ikna etmeye çalışmak edemedikten sonra cezai yola gitmek.”

2 tane toplu iş sözleşmesi yaptıklarını da söyleyen Başkan Tugay, “Çalışanlarımızın yararına oldu. Bir tanesi hala devam ediyor, oradan elimiz kolumuzu bağlayan bir KHK var. Onun kalkmasını bekliyoruz. KHK ile süreç yavaş ilerliyor ama elinde sonunda bunu çözeceğiz” diye konuştu.

‘HAYALİM SÜPER LİG’DE GÖRMEK’

Karşıyaka Spor Kulübü’nün Karşıyaka’nın en önem marka değeri olduğunu belirten Tugay, sıkıntılı günler yaşandığını ama iletişimle sorunları çözebileceklerine inandıklarını belirterek, “Karşıyaka’nın altyapısı güçlü olduğunda tabi ki çocuklar ve aileleriyle birlikte mutlu olacak. Benim hayalim Karşıyaka Spor Kulübünü, Süper Lig’de görmek ve belki de basketbolda Avrupa Şampiyonluğu yaşamak. Sokak Turnuvası ve Masterlar Futbol Turnuvası düzenledik. Spora çok önem veriyor, destekleyici çalışmalar yapıyoruz” dedi.

GONDOL KAFEYE MUTFAK SANATLARI GELİYOR!

Son olarak yapmayı planladığı projeler hakkında bilgiler veren Başkan Tugay, “Mutfak sanatları akademisi kuruyoruz. Yeri Gondol Kafe’nin olduğu yer. Burada Ege Mutfağı’nı çalışacağız. Bu konuda Yaşar Üniversitesi ile bir anlaşma yaptık. Pek çok Karşıyakalı’nın ilgisini çekecek bir yer olacak. Aynı zamanda bir gastronomi festivaline de ev sahipliği yapacak. Belediye binamızda bir hızlı çözüm alanı oluşturuyoruz. Zero Karbon Noktası Projesi ile yenilenebilir enerji ile ilgili birim merkezi kurulacak. Çarşı’da Kent Kütüphanesi yapacağız. Kurtuluş Tarihi Müzesi kuracağız. Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi açacağız. Yeni kooperatifler kuracağız. Fikri Altay Mahallesi ve Latife Hanım Mahalleleri’nde kafeterya açacağız. Yüzme havuzları, buz pateni pisti, tematik park da yapmak istediğimiz projeler arasında” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.