Dolar 32,5328
%0.14
Euro 34,9110
%-0.17
Altın 2.438,750
%0.1
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Erdoğan ve Yıldırım 'dan İzmir'de tatbikat mesaisi

Erdoğan ve Yıldırım 'dan İzmir'de tatbikat mesaisi

Efes-2016 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı’nın ikinci günü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Genel Kurmay Başkanı Hulusi Akar’ın katılımıyla devam ediyor. İlklerin yaşandığı tatbikatta gövde gösterisi yapıldı. Erdoğan ve Yıldırım'dan İzmir'de tatbikat mesaisi

  • Ege Postası
  • 31.05.2016 - 09:35

TÜRK Silahlı Kuvvetleri tarafından, İzmir'in Seferihisar İlçesi Doğanbey Mevkisi'nde bu yıl ilk kez uluslararası çapta düzenlenen Efes Birleşik Fiili Atışlı Tatbikatı'nın, seçkin gözlemci günü gündüz bölümü başarıyla gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tatbikatı Başbakan Binali Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'la birlikte izledi. Gerçek silahların kullanıldığı ve ilk kez hibrit savaşın yapıldığı jenerik senaryo tatbikatta, birlikler tarafından başarıyla uygulandı. 

Erdoğan ve Yıldırım'ın 'havalimanı mitingi'ne CHP'den ilk tepki

Her yıl 4 Mayıs - 4 Haziran arasında gerçekleştirilen Efes Tatbikatı, bu yıl Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan, İngiltere, Katar, Pakistan, Polonya ve Suudi Arabistan silahlı kuvvetlerinin de katılımıyla uluslararası boyut kazanıp, Efes 2016 Birleşik Fiili Atışlı Tatbikat'ına dönüştürüldü. 4 Mayıs tarihinden beri hazırlıkları süren Efes 2016 Birleşik Fiili Atışlı Tatbikat'ının seçkin gözlemci gününün gece bölümünün başarıyla tamamlanmasından sonra gündüz bölümü gerçekleştirildi. 

 

Gerçek roket, tam isabet

 

SELÇUK BAYRAKTAR, İLK GELEN OLDU

Yüksek güvenlik önlemlerinin alındığı tatbikat alanına sabah saat 07.00'de ilk gelenlerden birisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar oldu. Selçuk Bayraktar, ağabeyiyle tatbilat alanında açılan 'Savunma sanayi sergisi'ndeki insansız hava aracının bulunduğu standına gitti. Burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile beraberindeki sergi gezisi öncesindeki hazırlıkları kontrol etti. 

HULUSİ AKAR'DAN BASIN MENSUPLARIYLA HATIRA FOTOĞRAFI

Tatbikat alanına protocol üyelerinden ilk olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanları geldi. Hulusi Akar, burada kendilerini bekleyen basın mensuplarıyla, hatıra fotoğrafı çektirdi. Kısa süre sohbet etti. Ardından Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile kuvvet komutanları, alana yine helikopterle inen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ı gözlem merkezi önünde karşıladı. Saat 09.30'da başlayan tatbikatı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın yanı sıra Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov, ABD Avrupa Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ben Hodges, Suudi Arabistan Genelkurmay Başkanı Abdulrahman Saleh Al Bunyan, Katar Genelkurmay Başkanı Ghanim bin Shaheen Al-Ghanim, Ukrayna Genelkurmay Başkanı Viktor Muzhenko, Polonya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatol Wojtan, Japonya Kara Kuvvetleri Komutanı Kiyofumi Iwata ve Pakistan Kara Kuvvetleri Komutanı Raheel Sharif, kuvvet komutanları, 79 yabancı ülkeden seçkin gözlemci, takip etti.

Erdoğan ve Yıldırım İzmir'de!

 

F 16 UÇAKLARI BOMBA YAĞDIRDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile diğer katılımcılara, savaş senaryosu hakkında bilgi verilmesinden sonra tatbikatın, dün yapılan gece bölümünün devamı olarak, gündüz bölümüne de, hava hücum ve çıkarma harekatlarıyla devam edildi. Yabancı konuklarla tek tek tokalaşan Cumhurbaşkanı ve Başbakan, Efes 2016 tatbikatı için tasarlanan özel şapkaları taktı. Tatbikatın, gündüz bölümü, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak'ın, tatbikatla ilgili bilgi vermesiyle başladı. İnsansız hava araçlarının ve uçakların keşif uçuşu yapıldı. AKSAR ve İYGAS adlı mayın temizleme araçları, mayınlı sahada özel sistemlerle patlatmalar yapıp kendilerine yol açarak hücuma destek verdi. Botlarla yapılan harekatın ardından amfibi birliklerinin ikinci çıkarması başladı. Çıkarma gemilerinin kapak indirmesiyle zırhlı araçlar ve OBÜS'ler de karaya çıkartıldı. Ayrıca, tatbikat bölgesine OBÜS ve havan topları, havadan da helikopterlerle taşındı. F 16 savaş uçakları, sortilerle önceden belirlenen 20 ayrı hedefe gerçek bombalarını bıraktı. Bu sırada temsili olarak yaralanan bir asker, helikopterle alandan alınıp sahra hastanesine kaldırıldı. Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri'ne ait 2 F 15 uçağı, ABD çıkarma gemileri, bu noktalarda kullanıldı. Savaş uçaklarının, önceden belirlenen noktaları büyük bir başarıyla vurduğu tatbikatta, yakın noktalara top atışları yapıldı. Taarruz helikopterleri, gönderildi. Tatbikatın gündüz bölümünün ilk safhası, jenerik senaryoya göre, kıyı bölgelerinin kurtarılmasıyla sona erdi. 

ARNLAND VE TORRİKE ÜLKELERİNİN TEMSİLİ SAVAŞI YAPILDI

Efes - 2016 Birleşik Fiili Atışlı Tatbikatı jenerik senaryosunda, komşu ülkeler Arnland ve Torrike ülkeleri arasında savaş, tatbikatta gerçekleştirildi. Jenerik senaryoya göre, Torrike'nin adasını işgal etmesi üzerine Arnland, üyesi olduğu Birleşmiş Milletleri'nden yardım istedi. Birleşmiş Milletler'in de çağrısı üzerine, Türkiye'nin liderliğinde Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan, İngiltere, Katar, Pakistan, Polonya ve Suudi Arabistan'ın katılımıyla dost birlikleri oluşturuldu. Dost birlikleri de, temsili ülke Torrike'nin işgal ettiği adayı, kurtardı. Efes 2016 Birleşik Fiili Atışlı Tatbikatı, bu yıl, konvansiyonel (klasik) savaşın yanı sıra, terörizmle mücadele, siber savaş ve psikolojik harbi içerisine alan hibrit savaşı düzeni de, kapsadı. İşgal edilen adayı kurtarmak için ülkeyle savaşan dost kuvvetler, aynı zamanda jenerik senaryoya var olan bir terör örgütüyle de, mücadele verildi. 900'ü katılımcı ülkelere ait olmak üzere toplam 7 bin 500 askerin görev aldığı tatbikatta, geçen yılların aksine bu yıl, kullanılan askeri araçların bilgisi verilmedi. 

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen Efes Birleşik Fiili Atışlı Tatbikatının gündüz bölümü ikinci safhası da, yine savaş uçaklarının bombardımanıyla başladı. Bu safhada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yanındakiler, jenerik senaryoya göre, çıkarma yapan birliklerin kıyı kesimlerini temsili olarak ele geçirmesinden sonra daha ilerideki bölümlerin kurtarılmasını izlemek üzere ikinci gözlem evine geçti.

Tatbikatın bu bölümünde, konvansiyonel savaş taktiklerinin uygulanması, savaş uçakların bombardımanı, top ve tank atışları belirlenmiş noktalarda sürdü. Ancak bunların yanı sıra tatbikatta ilk kez uygulanan hibrit savaş senaryosu da hayata geçirildi. 

HELİKOPERLİ BASKIN
Düşman kuvvetin üst düzey komutanının bulunduğu konvoydaki araçların önü, helikopterlerle bölgeye indirilen özel kuvvetlerce durduruldu. Bu sırada iki taarruz helikopteri de çevre güvenliğini alıp atış yaptı. 

Özel kuvvetler temsili olarak, üst düzey komutanı aracından teslim alıp güvenli bir alana götürdü. Bunun yanı sıra terörizmle mücadele kapsamında da, örgüt elemanlarının bulunduğu evlere operasyon yapıldı. Jenerik senaryoya göre, temsili evlerde meskun mahal çatışmaları yaşandı. Sürdürülen bu operasyon sırasında, düşen bir savaş uçağından paraşütle atlayan pilotun da, yerinin lazerle bildirmesinden sonra Muhabere Arama Kurtarma (MAK) timleri, helikopterle kurtardı. Jenerik senaryonun, başarılı uygulamalardan sonra tatbikatın fiili bölümü, saat 12.10'da sona erdi.

Tatbikatta, yaklaşık 1500 metre uzaklıktan cam hedefleri vuran Türkiye, Polonya, Katar, Suudi Arabistan ve Azerbaycan silahlı kuvvetlerine bağlı 5 askeri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabul edip kutladı. 

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın konuşmasından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yanındakiler, savunma sanayi sergisini gezdi. Sergide Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar'ın yöneticisi olduğu Baykar firmasının geliştirdiği insansız hava aracı 'Bayraktar' da yer aldı.

İKİ YILDA BİR ULUSLARARASI DÜZEYDE OLACAK

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en kapsamlı faaliyetlerinden birisi durumunda olan Efes Tatbikat'ında bu yıldan itibaren önemli değişikliğe gidildi. Efes, bu yıl ilk kez yabancı ülkelerin de katılımıyla birleşik tatbikat haline dönüştürüldü. Tatbikatın, bu yıldan itibaren bir yıl milli kuvvetlerin kullanımıyla müşterek, bir yıl da yabancı ülkelerin katılımıyla birleşik olarak yapılacağı öğrenildi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın konuşmasından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yanındakiler, savunma sanayi sergisini gezdi. Sergide Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar'ın yöneticisi olduğu Baykar firmasının geliştirdiği insansız hava aracı 'Bayraktar' da yer aldı.

BAŞBAKAN İZMİR TEMASLARINI SÜRDÜRECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tatbikatın ardından saat 16.00'da İzmir'den Afrika'ya hareket etmesi beklenirken, Başbakan Yıldırım ise İzmir'deki temaslarına devam edecek. Yıldırım, Başbakanlık Ofisi'ne geçerek saat 16.30'da ilk olarak İzmir Valisi Mustafa Toprak'ı, ardından saat 17.00'da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu makamında kabul edecek. Yıldırım daha sonra Başbakanlık Ofisi'nde medya temsilcileriyle bir araya gelecek. Başbakan Yıldırım, son olarak Kaya Termal Otel'de İzmir Valiliği'nin organize ettiği program kapsamında sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile akşam yemeğinde buluşacak. Yıldırım, yemeğin ardından kentten ayrılacak.(DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.