Dolar 32,4444
%-0.13
Euro 34,7413
%-0.66
Altın 2.438,780
%0.1
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çiğli’de Beyaz liste savaşı…

Çiğli’de Beyaz liste savaşı…

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Örgütü’nde 29 ilçede kongreler tamamlanırken gözler 17 Aralık Pazar günü Çiğli’de yapılacak ilçe kongresi seçimine çevrildi. CHP Çiğli’de delege seçimlerini kazanan Ali Rıza Koçer ve Aziz Buğa destekli Beyaz listeden çıkan Erkan Akar ve Utku Gümrükçü Pazar günü yapılacak kongrede karşı karşıya gelecek.  Akar ve Gümrükçü karşı karşıya geldi

  • Ege Postası
  • 15.12.2017 - 11:42

YAĞMUR UYGUR/EGEPOSTASI - Adalet Yürüyüşü ve Adalet Kurultayı sebepleriyle olağan kongre takviminde 3 kez değişikliğe giden CHP’de, 10 Eylül günü mahalle delege seçimleri ile başlayan kongre sürecinin 2. aşaması ilçe kongreleri, bu Pazar Çiğli’de yapılacak ilçe kongresi ile sona erecek.

CHP İzmir'in 145 bin üyesinin 8 bin 185 mahalle delegelesini seçmek için sandık başına gittiği, ardından da delegelerin ilçe yönetimlerini ve il delegelerini seçtiği dönem yaklaşık 4 aydır devam ediyor. Sürecin başladığı ilk günden beri çekişmeli geçeceği beklenen Çiğli’de kongre sürecine gelindi.

Çiğli’de yapılan delege seçimlerinden başarıyla çıkan Beyaz listeden adaylığını açıklayan Erkan Akar ile yapılan ön yoklama sonucunda aday olarak belirlenen Utku Gümrükçü kongrede yarışacak. Paşakule Düğün Salonu’nda yapılacak kongrede Beyaz listeye destek veren delegenin ne yapacağı merakla beklenirken, Beyaz listeden Akar ve Gümrükçü’nün aday olmasından sonra bazı mahallelerde görüş ayrılıkları oluştuğu ifade edildi. Bu nedenle Gümrükçü ve Akar arasında yapılacak seçimde Beyaz listede oyların bölüneceği kulislerden gelen bilgiler arasında.

BELEDİYE NE YAPACAK'

Öte yandan Mavi listeden seçilen delegelerin ne yapacağı henüz bir netlik kazanmazken, İlçe Başkanı Zeynel Mertoğlu’nun adaylık konusunda herhangi bir fikir beyan etmemesi kafalarda soru işareti yarattı. Kulislerde Belediye Başkanı Hasan Arslan’ın son dakikada İlçe Başkanı Zeynel Mertoğlu’nu çıkarabileceği ve üç adaylı kongre olabileceği gelen iddialar arasında.

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ

MAVİLER- BEYAZLAR YARIŞTI

10 Eylül’de yapılan ve büyük çekişmeye sahne olan Çiğli delege seçimlerinde Belediye Başkanı Hasan Arslan ve CHP İlçe Başkanı Zeynel Mertoğlu’nun desteklediği Mavi listeyle, ilçe eski başkanları Ali Rıza Koçer, Utku Gümrükçü ve Aziz Buğa’nın desteklediği Beyaz liste yarıştı.

KENDİ MAHALLESİNDE KAYBETTİ

Yapılan seçimlerde Beyaz listenin kazandığı mahallelerin açık ara önde olduğu görüldü. Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan ve İlçe Başkanı Zeynel Mertoğlu’nun kendi mahallesi Küçük Çiğli’de seçimi muhaliflerin Beyaz listesi kazanınca,  başkanlar kaybetti.

Mahalle delege seçimi üzerinden geçen süreçte Çiğli’de yapılan itirazlar sonrası en büyük mahallelerden biri olan Ataşehir’de seçimin tekrarlanmasına karar verildi. Daha önce 2 oy farkla Beyaz listenin aldığı seçim, bu kez 50 oy farkla yine Beyaz listenin oldu.

GİZLİ PROTOKOL AÇIĞA ÇIKTI

Öte yandan muhalefetin ilçe kongrelerinde aday göstereceği ismi belirlemek için kendi arasında hazırladığı sözleşme gündem de yerini aldı. Yapılan gizli sözleşmenin WhatsApp grubunda paylaşılması sonrası güvensizlik yaşandığı iddiaları kulislerde dolaşırken, Beyaz listeden aday olmak için sözleşmeyi imzalayan Erkan Akar, kendisinin devre dışı bırakılması için çalışma yapıldığını iddia ederek konuyu gündeme taşıdı. Bu gelişmeler yaşanırken imzalanan gizli protokol gereği mahallelerde Beyaz listenin adayını belirlemek üzere yapılan ön yoklamada İl Yöneticisi Utku Gümrükçü’nün 237 oy alarak Beyaz listenin adayı olacağı kesinleşirken, sandıktan 8 oy çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanı Erkan Akar’ın ise aday olmakta ısrar ettiği gündeme gelmişti.

BEYAZ - BEYAZ SAVAŞINA DÖNDÜ

Bu süreçte Beyaz listenin adayı olarak Utku Gümrükçü ilk adaylık açıklamasını Radyo Egepostası’nda yayınlanan 10. Köy Programı’nda “Pazar günü adayım” diyerek duyururken, protokolde çıkan anlaşmazlıktan sonra Akar, Radyo Egepostası’nda yaptığı açıklamada “‘Beyaz listeyle adayım’ dedim. Utku Başkan’ın açıklamasından sonra başka seçenek kalmadı zaten. Adayım artık. Oluşturacağımız komitelerle biz herkese gideceğiz. Mavi delegasyonun üst kişisiyle yan yana gelmemek için kaçma hissiyatı duydum. Fotoğraf vermemeye çalıştım. Zıt kutup noktasına geldik. Ne yapayım'” diyerek ilk kez adaylığını açıkladı. Ardından geçen Pazartesi günü ilçe başkanlığı önünde geniş katılımlı bir toplantı ile açıklama yaptı.

KONGRE BAŞLAMADAN KRİZ ÇIKTI

Bu gelişmelerle beraber Pazar günü yapılacak kongre öncesi tüm hazırlıklar sürerken, gerilimin tırmandığı Çiğli’de son bir kriz daha patlak verdi. Gerilimli geçeceği tüm taraflarca kabul gören kongrede divanı yönetmesi için İlçe Başkanı Mertoğlu her iki tarafında görüşünü aldığını belirterek PM Üyesi Özkan Yıldız’ın adını açıkladı. Bu açıklamaya Gümrükçü’den gelen yanıt ise “Biz Tacettin Bayır’ı istiyoruz” şeklinde oldu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.