Dolar 32,3289
%0.24
Euro 35,0509
%-0.2
Altın 2.281,720
%0.18
Bist-100 9,00
%2.18

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Kılıç'tan 'Şirince' çıkışı: Gereken her şeyi yapacağız

CHP'li Kılıç'tan 'Şirince' çıkışı: Gereken her şeyi yapacağız

CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, başta seçim bölgesi İzmir olmak üzere ülke sorunlarıyla ilgili konuları Meclis gündemine getirmeye devam ediyor. Kılıç, son olarak “Selçuk İlçesi’ne bağlı Şirince ve Belevi köyleri arasında kalan tarım arazileri üzerindeki zeytin ve meyve ağaçları kesilerek mermer ocağı açılacağı iddialarını” Meclis gündemine taşıdı. CHP'li Kılıç'tan 'Şirince' çıkışı

  • Ege Postası
  • 02.08.2019 - 09:57

CHP’li Av. Kılıç, konuya ilişkin hazırladığı soru önergesini, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sundu. 

Av. Sevda Erdan Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’yi ayağa kaldıran Kaz Dağları’nda 195 bin ağacın kesilmesi olayının ardından ikinci bir şok bir haberinin de İzmir’den kamuoyuna yansıdığını kaydetti. 

Selçuk İlçesi’ne bağlı Şirince ve Belevi köyleri arasında kalan tarım arazileri üzerinde mermer ocağı açılacağı iddialarına ilişkin haberlerin basında yer aldığını belirten Av. Kılıç, açılması planlanan mermer ocağı nedeniyle, binlerce zeytin ağacının kesilmesinin planlandığını bildirdi. 

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, binlerce öğrencinin eğitim aldığı Nesin Matematik Köyü’ne 300 metre mesafede yapılacağı ifade edilen mermer ocağı yapım projesi çalışmalarının 4 yıldır devam ettiğini belirtti, bu proje üzerine köylülerin ve çevre sakinlerinin olaya tepki gösterdiğini ifade etti.

Av. Sevda Erdan Kılıç, Şirince Köyü Muhtarı İsmail Yıldırdı’nın, “mermer ocağı yapılması planlanan alanın, yerleşim alanlarına çok yakın bir yerde bulunduğunu, bu projeyle üzüm, şeftali, elma gibi pek çok meyve üretim alanının ve zeytin ağaçlarının yok olacağını” söylediğini aktardı. 

CHP’li Kılıç, Yıldırdı’nın, “başvurularından sonuç alamamaları halinde projenin durdurulması için eyleme gideceklerini” ifade ettiğini de kaydederek, şunları kaydetti:

“Umarız başvurularından sonuç alırlar ama alamazlarsa, yapacakları eylemlerde sonuna kadar yanlarında olduğumuzu bilmelerini istiyorum. Çünkü, o zeytin ve meyve ağaçları oradaki köylülerindir, üreticinindir, hepimizindir. Bir tanesinin bile kesilmesine asla müsaade etmeyeceğiz ve kesilmesini önlemek için de gereken her şeyi köylülerimizle birlikte yapacağız.. Selçuk ilçemizin çok güzel bir köyü olan Şirince, tarihi ve turistik öneme sahip bir köyümüzdür. Bu köyümüzü bugüne kadar olduğu olduğu gibi, bundan sonra da korumalı ve gelecek kuşaklarımıza aynı güzellikle teslim edebilmeliyiz. Bu bizim, hem milletvekili hem de bir vatandaş olarak görevimizdir.

Eski Orman ve Su İşleri Bakanı, AKP Afyonkarahisar Milletvekili Sayın Veysel Eroğlu, bir zamanlar, ‘Türkiye’de 4 milyar fidan diktik, 2023 yılı sonuna kadar toplamda 7 milyar fidan dikmiş olacağız.’ demişti. Tek tek sayılmadı ama sayın bakan söylediği için doğru olduğuna inanmak durumundayız. Lafa geldi mi mangalda kül bırakmayan, bakanları vasıtasıyla ‘4 milyar ağaç diktik’ diye övünen AKP iktidarı, acaba o milyarlarca ağacı oluşturan yüzbinlercesininkesilmesine, katledilmesine neden müsaade etmektedir ya da izin vermektedi? Buna neden dur demiyo? Bu yaman çelişkiyi nasıl açıklayabilirler acab? O çok verimli tarım ve orman arazileri biri ya da birilerine peşkeş mi çekilmektedir, birilerinin bu işten çıkarı mı vardır'Eğer bir cevapları varsa bunu biz de öğrenmek ve kamuoyuna açıklamak isteriz.”  

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

1- Hepimizi kahreden ve üzüntüye boğan Kaz Dağları’nda 195 bin ağacın kesilmesi olayının ardından, Selçuk İlçesi’ne bağlı Şirince ve Belevi köyleri arasında kalan tarım arazileri üzerinde de binlerce ağaç kesilerek mermer ocağı açılacağı iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır'

2- Söz konusu mermer ocağı nedeniyle binlerce zeytin ve meyve ağacının kesilmesi durumunda bunu, bölgedeki üreticilere ve kamuoyuna nasıl açıklamayı planlıyorsunu? Kesilmesi halinde bunu hangi vicdanla açıklayabileceksiniz'   

3- Sizin için tarım arazileri ya da insanların sağlığı mı önemlidir, yoksa mermer ocakları mı önemlidir'

4- Tarım arazileri üzerine mermer, taş ya da maden ocağı açma izni verme uygulamasından vazgeçmeyi düşünüyor musunuz' 

5- Çıkarılacak olan mermerin ülke ekonomisine katacağı katma değerle, bölgedeki zeytin, üzüm, şeftali, elma gibi pek çok meyve ağaçlarının kesilmesinin vereceği zarar karşılaştırıldığında, hangisinin daha önemli olduğunu düşünüyorsunuz'

6- Bugüne kadar bir çok yerde yapılan, belli şirket ya da şirketlere  rant kapısı açma uygulamasından ne zaman vazgeçeceksiniz'

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.