Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bostanlı marulları!

Bostanlı marulları!

İzmir Bostanlı sahilde yoğun olarak görülen ve bir yosun türü olan deniz marulları su yüzeyinde yeşil bir alan oluşturdu. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Gamze Turan, "Sudaki azotun ve fosfatın artması deniz marulları üzerinde gübre etkisi yaparak çoğalmasına neden olur. Deniz marulu dediğimiz bu deniz yosunları kesinlikle zararlı türler değil" dedi. Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce denizdeki besin elementlerinin artmasının, hava sıcaklığının yüksek seyretmesinden kaynaklandığı, temizlik çalışmalarının başlatıldığı açıklandı. Denizin yüzeyini kapladılar ama zararsızlar...

  • Ege Postası
  • 06.11.2018 - 13:17

İzmir Körfezi'nin Karşıyaka Bostanlı sahilinde deniz yüzeyi, yosun görünümlü yeşilliklerle kaplandı. Sahilde yürüyenler, su üstündeki yeşil örtüyü görünce büyük şaşkınlık yaşarken, bazıları ise olumsuzluk olabileceği endişesine kapıldı. Kimi vatandaşlar oluşan manzaranın cep telefonlarıyla görüntüledi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri de denize indirilen bir kepçe ve kıyıda çalışan işçilerle temizleme çalışması başlattı. 

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Gamze Turan, su yüzeyinde oluşan yosun türünün "ulva" denilen deniz marulu olduğunu belirterek, hava şartları nedeniyle bu bölgede toplanmış olabileceğini ifade etti. 

Zararlı bir tür olmadığını aktaran Turan, şunları söyledi:

"Sudaki azotun ve fosfatın artması deniz marulları üzerinde gübre etkisi yaparak çoğalmasına neden olur. Deniz marulu dediğimiz bu deniz yosunları kesinlikle zararlı türler değillerdir, aksine insan gıdasından hayvan gıdasına, gübreden biyogaz, ilaç, selüloz eldesine pek çok sanayi tarafından kullanılan ekonomik değerleri olan türlerdir. Deniz marulları denizdeki azot ve fosfatı tutarlar siz bunları denizden çıkarırsanız suyu da temizlemiş olursunuz."  

Turan, yurt dışında deniz marullarının sanayide kullanıldığını, Türkiye'de bu konuyla ilgili bir sanayi kuruluşlarının da proje aşamasında olduğunu aktardı.

Yeşilliklerin deniz marulu olduğunu söyleyen Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Baha Büyükışık, "Büyük Kanal'ın kapasitesinin arttığı durumlarda bazı lağım ya da evsel atıklar, denize verilebiliyor. Bildiğim kadarıyla Büyük Kanal yapıldığı zaman 99 kanal girişinin tamamı kapatıldı. Ancak kapasitenin arttığı durumlarda ya da bazı dere ağızlarından da besince yüksek değerle de atıklar körfeze ulaşabiliyor. Bunlar da deniz maruluna neden olmuş gibi görünüyor. Ancak bu görüntüler denize özellikle de körfeze yoğun atık geldiğini gösteriyor. Çünkü bunlar sanayi tipi atıkların gelmesiyle oluşmazlar. O zaman ağır metal kirliliği olur" diye konuştu. 

Öte yandan denizde özel iş makinesiyle belediye görevlileri, temizlik çalışmalarına başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden konuyla ilgili yapılan açıklamada ise denizdeki besin elementlerinin artmasının, hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesinden kaynaklandığını belirtildi.

Su yüzeyini gördüğünde şaşırdığını söyleyen Hasan Döndal da "Sahile yaklaşırken bu alanı çimen zannettim. Yaklaşınca durumu anladım ve şaşırdım. Daha önce böyle bir manzara görmemiştim." dedi.

Nur Bulut ise denizin temizlenmesi gerektiğini ifade ederek, "Biraz daha erkenden dikkate alınsaydı bu kadar yayılmazdı. Ege sahilinin uzun uzun temizlenmesi lazım. Şimdi temizliyorlar ama ara vermeden devam edilmeli." ifadelerini kullandı. (AA-DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.