Dolar 32,4625
%-0.07
Euro 34,7039
%-0.77
Altın 2.434,930
%-0.05
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bornova’da ‘hoşgörü’ buluşması

Bornova’da ‘hoşgörü’ buluşması

Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos, Bornova’da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce restore edilen Doğanlar Kutsal Haç Kilisesi’ni ziyaret edip Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ile birlikte dostluk ağacı dikti. Farklı inançların mensuplarının birarada barış içinde yaşayabileceğine dikkat çeken Bartholomeos’un onuruna verilen akşam yemeğinde de hoşgörü mesajları verildi

  • Ege Postası
  • 09.02.2015 - 12:57
İZMİR- Şubat ayının ilk haftasında kutlanan Aziz Vukolos Bayramı nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin davetlisi olarak kenti ziyaret eden Rum Ortodoks Patriği Bartholomes, Bornova’da da çeşitli temaslarda bulundu. İlk olarak Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’yı makamında ziyaret eden Bartholomeos, Doğanlar’daki Kutsal Haç Kilisesi’nde Başkan Atila ile birlikte dostluk ağacı dikti. Bartholomeos daha sonra Yunanistan’ın Drama kentinden Türk ve Yunan ailelere ev sahipliği yapan ve Bornova Belediyesi’nin restore ederek müze işlevi kazandırdığı Dramalılar Köşkü’ndeki ‘Hasretin İki Yakası, Mübadil Aile Öyküleri’ sergisini gezdi.
 
Bornova Belediyesi’nin Patrik Bartholomeos’un onuruna verdiği Şahin Tepesi Restoran’daki yemekte ise tam bir birlik ve hoşgörü ortamı oluştu. Yemeğe Yunanistan’ın İzmir Başkonsolosu Theodore Tsakiris ve CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven’in yanısıra Bornova Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Jülide Kesken ile Ak Parti, CHP ve HDP’nin Bornova ilçe başkanları da katıldı.
 
Barış mesajı
 
Patrik Bartholomeos’un ilçeyi ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Biz etle tırnak gibiyiz. Beraberiz. Uzun yıllara dayalı dostluğumuzun ebediyete kadar devam etmesini diliyoruz. Barış ortamının kentimizde olduğu gibi bütün dünyada olmasını temenni ediyoruz” dedi. Başkan Atila, kurulan dostluk ilişkelerini devam ettirmek istediklerini de belirtti.
 
Yunanistan Başkonsolosu Theodore Tsakiris’in de bulunduğu ziyarette Türk-Yunan ilişkilerinin gelişmesine de değinen Başkan Olgun Atila şöyle konuştu: “Dünyada barışın en güzel simgesi Türk ve Yunan kardeşliği. Biz bunu çok önemsiyoruz. Birbirine çok benzeyen iki milletiz. Bu kardeşliğin devam etmesini istiyoruz. Türk ve Yunan halkları olarak ortak projeler geliştirebiliriz. Bu konudaki sizin öncülüğünüz de çok önemli. İzmirimizin Selanik ile çok benzer yönleri var. Hoşgörü anlamında da dünyaya örnek olabilecek bir yapımız var. Kentimizde kimse kimsenin fikrine, dini düşüncesine müdahale etmeden özgürce yaşayabiliyor.”
 


Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos da, Doğanlar’daki Kutsal Haç Kilisesi’ni ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İbadet özgürlüğünün din özgürlüğünün ayrılmaz bir parçası olduğunu söyleyen Bartholomeos,  “Bu ziyaretimizde sergilenen yaklaşım nedeniyle herkese teşekkür ediyoruz. Her dine mensup insanların inançlarının gereği olan ibadetlerini layıkıyla yerine getirebilmeleri gerektiğine inanmaktayız. Bu konudaki ilkeli duruşumuzu, hıristiyanlar için istediğimizi, müslümanlar için de aynı ölçüde arzu ederek muhafaza etmekteyiz. Atina’da müslümanların dini vecibelerini yerine getirebilmeleri için cami inşaasının gerekli olduğu yönündeki kanaatimizi bir çok platformda dile getirdik” diye konuştu.
 
“Yaratıcıya ulaşmayı hedefleyen her yolu saygıyla karşılamakta ve bunlar arasında bir rekabet görmemekteyiz” diyen Bartholomeos, “Bir arada olmak demek asla tıpatıp aynı olmak demek değildir. Farklı inançların mensupları da birarada barış içinde yaşayabilirler. Nitekim yaşıyoruz. İzmir’de bu konuda tarihi tecrübeleri ve farklılıkları saygıyla karşılayan toplumsal yapısı mevcuttur. Bornova’daki kilisenin İzmir’in zengin kültürüne ayrı bir renk katacağına inanıyorum” dedi.
 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.