Dolar 32,5023
%0.28
Euro 34,5755
%0.24
Altın 2.486,330
%0.13
Bist-100 9.548,00
%-1.36

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Basmane Çukuru krizinde söz Güç Yapı’da: Folkart başvurmadı bile

Basmane Çukuru krizinde söz Güç Yapı’da: Folkart başvurmadı bile

Basmane Çukuru’nu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) satın alan Folkart’IN TMSF’ye projeden çekildiğini bildirmesiyle başlayan tartışmalar, yerin ilk sahibi Güç Yapı’dan gelen çarpıcı bir açıklamayla yeni boyut kazandı. Güç Yapı, “Folkart inşaat ruhsatı için başvurmadı” iddiasında bulundu. Basmane Çukuru krizinde söz Güç Yapı’da

  • Ege Postası
  • 15.05.2019 - 14:15

İzmir kamuoyunda ‘Basmane Çukuru’ olarak anılan ve 20 yıldır İzmir’in gündeminde olan projede, yeni bir gelişme yaşandı. TMSF’nin ihale sözleşmesinde belirlediği 30 aylık yasal süre tamamlandığı için, Folkart hukuki koşullara uyarak, projeyi geri iade ederken, Güç Yapı’dan gelişmelerle ilgili çarpıcı bir iddia geldi.

Folkart, yeri TMSF’ye iade gerekçelerini “Geçtiğimiz yıllarda yapılan, bizden başka bir şirketin katılmadığı, 80 milyon dolar karşılığında kazandığımız şeffaf bir ihale sonucu, yasal bütün sorumluluklarını yerine getirip Basmane’deki arsayı TMSF’den deviralmıştık. İmzalanan ihale sözleşmesinde, şirketimize tanınan 30 aylık işe başlama süresi tamamlandığı için, TMSF ile sözleşmemiz karşılıklı sona ermiştir.   

Yani Basmane’deki arsayı, tamamen hukukun üstünlüğü ilkesine saygıyla, ihale şartnamesi sonrası imzalanan sözleşmeye sadık kalarak, TMSF’ye geri iade ettik. Sözleşme süremiz sona erdiği için, projemiz geriye iade edilmiştir. Özellikle bilinmesi gereken nokta şudur ki, bu ‘iade’, herhangi bir kurum ya da kişinin talebiyle değil, tamamen ihale sözleşme hükümleri sonucu gerçekleştirilmiştir” diye açıkladı.

Bu açıklamaya Güç Yapı A.Ş’den yanıt geldi. Folkart A.Ş. tarafından ‘Basmane Çukuru’ adıyla açıklama yapılan ihalenin tam adının  ‘Ege Dünya Ticaret Merkezi Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’ ihalesi olduğu belirtilen açıklamada, bu ihale şartnamesinin 8.4’üncü maddesinin, tarafların cayma hakkını düzenlediği, bu maddeye göre açıklamayı yapan şirketin sürenin dolmasından değil caymadan bahsetmesi gerektiği vurgulandı.

Aynı maddenin, ihaleyi kazananın kusuru olmaksızın inşaat ruhsatının alınamaması halinde ihaleden cayma hakkının doğacağını açıkça belirtmesine karşın, Folkart  bu süre içerisinde İnşaat ruhsatı almak için Konak Belediyesi’ne bir başvuruda dahi bulunmadığı iddia edildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

GİZLİYORLAR

“Bu husus ilgili belediye birimlerince de ifade edilmektedir. Yani bu açıklamada sürenin geçmiş olmasından değil ihaleyi kazanan firmanın - ki bu firma Folkart değil LİVAMİNE A.Ş.’dir - süre içerisinde inşaat ruhsatı için başvuruda bulunmaması hususu gizlenmektedir.

Başvurunun yapılmış olması halinde ortada Mahkemelerce verilmiş bulunan yürütmenin durdurulması kararı bulunmadığı için şartnamede bahsedilen sürenin ihale alıcısının kusuru olmaksızın geçmiş olmasından bahsedilemez, düzenlemeye göre açıklama yapan şirketin kusuru vardır.

Yine basında yer aldığı üzere TMSF tarafından bundan sonra yeniden ihaleye çıkılması durumunda aynı işe tekrar talip olacağını ifade eden bu firmaya önceki kusurlu hareketi nedeniyle itibar edip etmeyeceği ihale makamı olan TMSF’nun takdirindedir.

TMSF tarafından işlemlerin bulunduğu aşama hakkında Şirketimize henüz resmi bir tebligat yapılmamış olmasına rağmen Şirketimizin hukuken eski hale dönen bu proje hakkındaki iş sahipliği ve alacaklı konumunun devam etmekte olduğu kamuoyuna saygıyla duyurulur.” 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.