Dolar 32,4739
%-0.04
Euro 34,7309
%-0.69
Altın 2.440,330
%0.17
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Soyer’den Kocaoğlu’na övgü, üreticiye müjde

Başkan Soyer’den Kocaoğlu’na övgü, üreticiye müjde

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in seçim döneminde vaatleri arasında yer“Arama Konferansının ikincisi “Tarım ve Sağlıklı Gıdaya Erişim” başlığıyla Kültürpark’ta gerçekleşti. Başkan Soyer, önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun tarım politikalarını överken, “Bu konferanlarda amacımız ortak hayali oluşturmak. İzmir’in tarım politikaları Türkiye’ye yön verebilir ve diğer şehirlere örnek olabilir” ifadelerini kullandı. Başkan Soyer’den Kocaoğlu’na övgü, üreticiye müjde

  • Ege Postası
  • 18.07.2019 - 20:53

HAYRULLAH YILDIZ/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kültürpark ile başlattığı İzmir Buluşmaları'nın ikincisini “Tarım ve Sağlıklı Gıdaya Erişim” başlığı altında gerçekleştirdi.  "İzmir Buluşması'na katıl, fikrini paylaş" sloganıyla duyurulan toplantı, İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde gerçekleşirken toplantıya İzmirliler büyük ilgi gösterdi. Başkan Soyer önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun tarım politikalarını överken, İzmir’in tarım politikasının Türkiye’ye yön verebileceğini ifade etti. Başkan Soyer, konferansların amacının ortak hedefi ve hayali oluşturmak olduğunu dile getirirken, “Konferanslardan çıkan sonuçlar bizim yol haritamızı belirleyecek” dedi. Soyer, Menemen’de 500 dönüm karakılçık buğdayı ekileceğini açıklarken, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde ‘İklim Değişikliği Dairesi’ kurulduğunu da duyurdu.

AMACIMIZ ORTAK HAYALİ OLUŞTURMAK

Toplantı öncesi konuşan Başkan Soyer,  amaçlarının ortak hedef ve ortak akılı bulmak olduğunu belirtirken, “Başından beri gördüğüm şey şu bizi diğer kentlerden Türkiye’nin diğer kentlerinden ayıran en önemli özellik ortak akıl, kolektif zeka iradesinin ortaya koymamız oldu. Gerçekten demokrasinin beş yılda bir sandığa gidip oy kullanmaktan ibaret olmadığını ve her gün her an her yerde teneffüs etmemiz gereken bir iklim olduğunu biliyoruz ve bunun çok kıymetli olduğunun farkındayız. O nedenle İzmir gibi bir şehrin olağanüstü potansiyelini ortak akılla üretebilir ve hayata geçirebiliriz. Aksi takdirde ben biliyorum, en doğrusunu yaparım, en iyisi yaparım dediğimiz zaman o büyük potansiyel ıskalanır. İşte tam da bu nedenle üretim anlayışının ortak akılla şekillenecek, bir yönetim modeli olmasını arzu ediyoruz. Bugün burada tarım başlığı altında tarımın çok farklı  paydaşları var, üretici kooperatiflerinden ihracatçılardan, tüketici kooperatiflerine, tarımın her alanında üretici yahut tüketici olan, ekmeğini bu işten kazanan ki varsa hepsini buraya davet ettik bugün bu konuda beyin fırtınası yapacağız” diye konuştu.

BAŞKAN SOYER’DEN AZİZ KOCAOĞLU’NA ÖVGÜ

Başkan Soyer, İzmir’in tarım politikalarında önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun politikalarının doğruluğunu ifade ederken, “Tarım ve turizm İzmir’in en önemli iki sektörü. Türkiye’de tarım politikalarıyla ilgili söyleyecek çok sözümüz olabilir, beğendiğimiz yahut eleştirdiğimiz her şey olabilir. Biz biliyoruz ki yerelde daha iyi bir tarım politikası geliştirmek mümkün. 15 yılda sayın Aziz Kocaoğlu başta olmak üzere Büyükşehir Belediyesinin bürokratlarıyla geliştirdiği tarım politikası var. 15 yıllık hafıza ile yola çıkıyor olmak hepimiz için daha kolaylaştırıcı biz bu çıtanın daha yukarıya çıkarmak için çalışıyoruz. O çıtanın daha yukarıya çıkmasını sağlamak mümkün” dedi.

İZMİR’İN TARIM POLİTİKASI TÜRKİYE’YE YÖN VEREBİLİR

İzmir’in tarım politikasının Türkiye’nin tarım politikalarına yön verebileceğini dile getiren Başkan Soyer, “İzmir’in tarım politikası Türkiye’nin tarım politikasına yön verebilir. Diğer şehirlere örnek olabilir. Türkiye bugün tarım politikasıyla geldiği son noktada çok fazla sayıda ürünü ithal etmek zorunda kaldı. Üstelik bu kötü tablonun ortaya çıkmasının sebepleri anlaşılır şeyler değil. Büyük afetler yahut büyük kuraklıklar yüzünden ortaya çıkan bir tablo değil . İthalatı sürdürerek, ithalatı bitiremezsiniz sadece üretimi sürdürerek ithalatın önüne geçebilirsiniz. Girdi maliyetlerini aşağı çekerek, pazarlama imkanlarını geliştirerek, uluslararası alanda var olarak, rekabet gücünü arttırarak bunları yapmak mümkün. Tüm bunları konuşacağımızı ve tüm bunlarla ilgili çözümler üreteceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.

SOYER’DEN YUNAN SENATOSU ÖRNEĞİ

Arama konferanslarını Yunan Senatosu’na benzeten Başkan Soyer, “Bugün burada bir beyin fırtınası gerçekleştireceğiz, Kültürpark konferansında yaptığımız gibi adeta bir eski Yunan Senatosu gibi gerçekleşti. Çok farklı görüşler dile getirildi. İzmirlilerin demokrasi kültürüne bir kez daha hayran olmuştuk. Bugün yapacağımız toplantıda da bunu umut ediyorum, özgürce her fikrin dile getirildiği bir toplantı olacağına inanıyorum”  ifadelerini kullandı.

KONFERANSLARDAN ÇIKAN SONUÇLAR YOL HARİTAMIZI BELİRLEYECEK

Konferansların formatları değişerek devam edeceğini de duyuran Başkan Soyer, “Beş yılın sonunda herkes bulunduğu konum itibariyle nerede olmayı hedefliyor, neyi hayal ediyor bunu konuşalım istiyoruz. Örneğin üretici kooperatifimiz beş yıl sonra nerede olmak istiyor, neler yapılabilir, Büyükşehir Belediyesi ne yapabilir, bunları konuşalım istiyoruz. Ortak bir hayal ve ortak bir hedef ortaya koyacağımıza inanıyorum. Farklı formatlarda toplantılarımız devam edecek. Bu toplantılardan çıkan sonuçları 10’ar kişilik toplantılarda istişare edeceğimiz formatlar da olacak. Buradaki sonuçları stratejik planlarımıza dahil edeceğiz. İlerleyen süreçteki yol haritamızı buradan çıkacak sonuçlarla belirleyeceğiz” dedi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DAİRESİ KURULDU

Başkan Soyer, İzmirlilerin tarımda iklim faktörünün göz önüne alınması gerektiğini dile getirdiği esnada Büyükşehir Belediyesi bünyesinde İklim Değişikliği Dairesi’nin kurulduğunu duyurdu.

NEPTÜN SOYER’DEN ‘HAL’ ÇIKIŞI

Toplantıda söz alan İzmir Köy Koop Başkanı Neptün Soyer, “İzmir’de Türkiye’ye örnek olmuş kooperatifler var. İçiniz rahat olsun, iyi adil, temiz gıdaya ulaşacağımız zaman kooperatifler en iyi adres. Üreticiden ürünü alıp tüketiciyi aracısız ulaşacağına inanıyoruz. Hallerde yüzde 50 üretici örgütlerine kanunen yer verilir biz üreticiler olarak yüzde 20 yer almak istiyoruz bunu yaparken üretici kooperatifi olarak tüketici kooperatifleriyle birlikte hallerde el ele olmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

MENEMEN’DE 500 DÖNÜM BUĞDAY YEKECEĞİZ

Bir vatandaşın, “Seferihisar’daki Ata ekmeğimizin İzmir’in her yerine satılmasını istiyoruz” talebine cevap veren Soyer, “Menemen’de 500 dönüm karakılçık buğdayı ekmeyi düşünüyoruz” dedi.

TARIM ALANLARINI İMARA AÇMAYACAĞIZ 

Başkan Soyer, katılımcılar arasında yer alan bir üniversite öğrencisinin tarım alanlarının korunması yönündeki görüşlerini dile getirmesi üzerine “Biz tarım alanlarını imara açmayacağız, biz koruma alanlarını imara açmayacağız, tarım topraklarımızı koruyacağız” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak gıda kontrol laboratuvarı kuracaklarını da açıklayan Soyer, laboratuvarın önümüzdeki yıl hizmete açılacağını müjdeledi.

KADİFEKALE’YE KADINLAR İÇİN STANT

Kadınların üretime katılması yönünde bir görüş gelmesi üzerine açıklamada bulunan Soyer, “Kadifekale’de 120 stantla kadınların ürünlerinin satabileceği bir pazar açıyoruz. Hepinizi de davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

ALIM GARANTİLİ ÜRÜNDE HEDEF 1 MİLYAR

Soyer, geçen 12 yıl içerisinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, alım garantili üretimde, üreticilerden 470 milyon ürün aldığını belirterek, “Biz bunu 5 yıl içerisinde 1 milyara çıkartacağız” ifadelerini kullandı.

DEVLETİN YAPMASI GEREKENİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YAPACAK

Vatandaşların üreticiler plansız ekim yapıyor sözlerine cevap veren Başkan Soyer,  “Üretici kooperatiflerimizle bir araya geldik. İzmir’de artık her yıl neyin ne kadar yapılması, üretilmesi gerektiğini bilen,  planlı bir üretim sürecini başlatacağız. Neyi, ne zaman üreteceğini ve bunu kaç paradan, nereye pazarlayacağını bilen üreticiler olacak. Bir sene patates bir sene başka bir şey ekmeyecek devletin yapması gereken şeyi aslında Büyükşehir Belediyesi olarak biz yapacağız” dedi.

İŞSİZ MÜHENDİSE İŞ TEKLİFİ

Gıda Mühendisliği bölümünden birincilikle mezun olan bir vatandaşın, tarımla ilgili önerilerinin ardından iş bulamadığını dile getirdi. Başkan Soyer genç mühendise iş teklifinde bulunurken,  “Size iş teklif ediyorum” dedi. Başkan Soyer’den gelen iş teklifi karşısında gözyaşlarını tutamayan genç mühendis Soyer’e, “İş istemek için konuşmamıştım ancak çok teşekkür ederim” sözleriyle teşekkür etti. Soyer’in genç mühendise iş teklifi salonda büyük coşkuya neden oldu.  

Gündeme getirilen bazı öneri ve düşünceler:

“Neyi tüketeceğimize şirketlerin karar vermesini istemiyoruz, sağlıklı gıda üreten küçük aile şirketlerinin gelişmesini istiyoruz.”

“Gıda topluluklarının sayısının artmasını ve güçlenmelerini istiyoruz.”

“5 yıl sonra bir anne olarak bütün kantinlerde sıfır atık hedefine ulaşılmasını istiyorum. Hazır paketli gıdaları görmek istemiyorum ve çocuklarımızın sağlıksız beslendiğini düşünüyorum.”

“Gençlerin tarım sektöründe daha yoğun yer alması gerektiğine inanıyorum”

“Seferihisar’da kurduğunuz Can Yücel Tohum Merkezi gibi örneklerin ve tohum takas şenliklerinin tüm ilçelerde yaygınlaşmasını istiyorum.”

“Pazaryerlerinin bitkisel atıklarını tarımsal bitki besin maddesine dönüştürebiliriz.”

“Agro turizmin geliştirilmesi ve bu kapsamda 50 tematik köy kurulduğunu hayal ediyorum.”

“Eşrefpaşa Hastanesi’nde tarım işçilerine yönelik hizmet verebiliriz.”

“Tahtalı Havzası’nda kontrolsüz çoğalan balık popülasyonunun önlenmesi için balıkçılık yapılması mümkün olabilir mi'”

“İzmir modelinin devlet politikası hâline geldiği bir Türkiye hayal ediyorum. Çiftçiliğin güvenli bir meslek haline geldiği bir Türkiye hayal ediyorum. Bütün Türkiye İzmir’i izliyor.”

“Mevsimlik işçiler için sağlıklı altyapıya sahip çadır kentler kurulmasını istiyorum.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.