Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Çapın’dan kongre sonrası önemli açıklamalar

Başkan Çapın’dan kongre sonrası önemli açıklamalar

Cumhuriyet Halk Partisi 37. Olağan Kurultayı’na adım adım yaklaşılırken, kongre süreci sonrası Bornova’da CHP İlçe Örgütü’nde yeniden başkan seçilen Ertürk Çapın’la bir araya geldik. Başkan Çapın'dan çarpıcı mesajlar

  • Ege Postası
  • 28.02.2020 - 10:30

EGEPOSTASI - CHP Bornova İlçe Başkanı Ertürk Çapın, kıyasıya bir çekişmenin görüldüğü ve tansiyonun da bir o kadar yüksek hissedildiği kongre döneminde yaşananlar hakkında Ege Postası’na önemli açıklamalarda bulundu. Kurultay öncesi durum değerlendirmesi yapan ve kongre sürecinde yakaladıkları başarıyı ifade eden CHP’li Çapın, Başkan İduğ’la CHP’nin önde gelen isimlerinden biri olan Zeynel Abidin Fidan arasındaki atışmaya ve İduğ’un Abidin Fidan’ın istifasını istemesine kadar giden “zafer işareti” konusuna açıklık getirdi.

OZAN GÜMÜŞ: Yeniden direksiyona geçtiniz, hayırlı olsun. Yeni bir dönem mi başladı bu değişiml? Göreve gelmeden önce size karşı olan tepki nasıldı ve sizi yeniden bu konuma getiren ne oldu'

ERTÜRK ÇAPIN: Nöbet değişimi oldu. Nöbeti yeniden ben devraldım. Yaşanan sadece görev değişiklikliğidir, partimizin sosyal demokrat ilkeleri ve ideolojisi değişmiyor. Şimdi yine CHP Bornova İlçe Başkanı’yım ama parti için hep koşturmaya devam ettik. Biz arkadaşlarımızla, Mustafa İduğ’un (Bornova Belediye Başkanı) aday adaylığı sürecinden itibaren örgütteki ayağı olduk, genel merkez de takdir etti. 5-6 ay gibi kısa süre sonra da zaten kongre süreci başladı.

Şu an burada 10 yıldır beraber olduğumuz arkadaşlarımız var. Kongre sürecinde bu arkadaşlarımız bizi göreve çağırdı, Mustafa İduğ’un yanında iyi çalışabilecek kişi sizsiniz, biz sizin göreve gelmenizi istiyoruz dediler. Ben de önce delegelerin belirlenmesini bekledim, sonrasında partili arkadaşlarımız bana ilçe başkanlığı teklifiyle geldiler. Hiç beklemiyordum böyle bir şey, 10 yıl önce yaptığım göre yeniden geleceğim hiç aklıma gelmemişti. Neyse, seçime girdik. Başa baş bir seçim oldu. Bize kimse şans vermiyordu, 30-40 oy var diyorlardı, bu bir algı operasyonuydu. Bizim arkadaşlarımız Bornova’nın her mahallesinde örgütlü, bunu en son kadın kolları seçiminde gördük. Kadın kollarında neredeyse 1700 kişilik bir katılım oldu. Bizim karşımızda olan tüm yapılar birleşti ama bizim arkadaşımız seçimi aldı tek başına.

Benim şu an burada olmamın nedeni; yerel yönetimle uyumlu bir ilçe örgütü yaratabilmek. Bizim işimiz icraatlere karışmak değil. Biz burada örgüt idareciliği yapıyoruz, yerel yönetimlerin ve genel merkezimizin çalışmalarını, politikalarını Bornova halkına başarılı bir şekilde tanıtmakla görevliyiz. Bornova yönetimine müdahale etmek bizim işimiz değil ama Bornova halkının ve örgütümün menfaatleri için gerekli çalışmayı yaparız.

“GENEL BAŞKANA UYMAK ZORUNDAYIZ”

OZAN GÜMÜŞ: 37. Olağan Kurultay var önünüzde. Öncesinde ise, CHP İzmir’de Deniz Yücel’le devam edilme kararı alındı; Bornova’ya bakacak olursak, kurultay delegesi sayınızla diğer ilçelere göre öndesiniz. Yerel seçimler sonrasında başarılı bir grafik çizen CHP’nin, Millet İttifakı’yla birlikte Türkiye genelinde bir değişim başlattığını gördük. Bu tablo sonrası, CHP’de yeni bir lidere sıcak bakıyor musunuz'

ERTÜRK ÇAPIN: Bornova örgütü bir tarih yazdı. 6 kurultay delegemiz var. Bu örgüt tarihinde ilk defa olmuştur, Bornova için iftihar kaynağıdır bu. 2 genç arkadaşımız kurultay delegesi oldu, eski ilçe başkanımız kurultay delegesi, kadın kolları genel başkan yardımcımız da kurultay delegesi, ben ve Bornova Belediye Başkanı’mız da aynı şekilde. Diğer ilçelere göre bu rakam rekor seviyesinde. Biz kurultayda genel başkanımızın talimatı neyse, hepimiz onun yanında olacağız. Partinin geleceği, selameti açısından genel başkana uymak zorundayız.

Genel başkanımızın başarısı belli. En son ben 1994’te görmüştüm büyükşehir belediyelerini. Şimdi genel başkanın uyguladığı politika ve yaptığı ittifaklar, doğru adayları tercih etmesi bize yeniden büyükşehirleri getirdi. Genel başkanın değişmesi durumunda tekrar eski günlere dönmeyelim. Biz görüyoruz ki iktidara doğru giden bir CHP var. Böyle bir dönemde genel başkanın değişmesi demek partinin tekrardan sıfır noktasına geri dönmesi demektir. İktidara giderken genel başkanlık tartışması olmaz.

“BİZİ EN ÇOK İŞSİZLİK ZORLUYOR”

OZAN GÜMÜŞ: Parti içinde bir sakinliğin ve istikrarın sağlandığını söyleyebilir miyi? Şunu da öğrenmek istiyorum; göreve ilk geldiğiniz dönemle günümüzü kıyaslarsak, size göre artılar ve eksiler neler olur'

ERTÜRK ÇAPIN: Şu an örgütteki gerilim azaldı, eskisi gibi değil. Benim ilk dönemimde olan gerilimler şu anda yok. Bize eskiden çok fazla müdahale edenler oluyordu, bu dönemde böyle bir şeyle karşılaşmadık. Bornova’da benden önceki Asım başkan çok seçim geçirdi, kendisi hep seçim kampanyalarında çalışmak zorunda kaldı. Bu dönemde artık bizim eğitime ağırlığımız olacak, yakın dönemde artık seçim de yok. Seçimler oluşan boşluğu biz kapatacağız, genel merkezimizden gelen birtakım talimatlar var, onların üzerine düşeceğiz. İlk olarak akılcı bir şekilde mahalle temsilciliklerini belirleyeceğiz, sonrasında dışa dönük, sahada olan bir Cumhuriyet Halk Partisi göreceksiniz Bornova’da.

Bizi siyasi olarak zorlayacak bir şey yok ama örgütü zorlayan bir istihdam sorunu var. Sürekli iş talepleriyle yaşamak zorunda kalıyoruz. İnsanlar bu konuda sonuna kadar haklı, CHP’li birisinin devlet birimlerinde çalışma imkanı yok. Bizim yanımızda çalışan avukat arkadaşımız yazılı sınavda yüksek bir not almasına rağmen sözlüde kaldı ve hakim olamadı. Özel sektör de korkuyor solcu gençleri işe almaktan, iktidarın baskısından korkuyorlar. Belediyelerde de istihdam kapesitesi belli, devletin yerel yönetimlere verdiği kadro belli ama elimizden geldiğince işsizlik sorununa yardım etmeye çalışacağız. Bu konu hakkında örgütümden sabırlı olmasını istiyorum. İnsanlar haklı olarak bize geliyor, çareleri yok. Biz fırsat oldukça bu konuda yardımcı olmaya çalışacağız.

“GENÇLİKLE UYUM İÇİNDE OLURUZ”

OZAN GÜMÜŞ: Son olarak, çekişmeli ve tansiyonu yüksek geçen gençlik kolları başkanlık seçimini konuşmak istiyorum. Kıyasıya bir yarış oldu, Başkan İduğ’un ve sizin desteklediğiniz Sadık Yıldız bayrağı yeni bir isime teslim etti. Gençlikle aranızda bir siyasi ayrılık veya uyum sorunu çıkacağına inanıyor musunuz'

ERTÜRK ÇAPIN: Gençlik kollarımızda da bir görev değişimi oldu. Eski başkanımız Sadık Yıldız 10 oy gibi bir farkla yerini Burak arkadaşımıza devretti. Burak arkadaşımızı destekleyenler parti içinde bize karşı olanlardır ama bu bir görev değişimidir. Burak gençliği temsil edebilecek kapasitede bir partilimizdir, saygılıdır. Gençlik kollarımız adeta bir okuldur. Biz 12 Eylül dönemlerinden yetiştik. O dönemde parti büyüklerimizi izler, onlara hayranlıkla bakardır. Bu okulda kendinizi ne kadar yetiştirirseniz önünüz her zaman açıktır. Şu anki milletvekillerimiz ve bizler hep gençlik kollarından yetiştik. Burak arkadaşımızla, gençliğimizle uyum sorunumuz olmaz. Onlar görevlerini yaptığı müddetçe hep uyum içinde oluruz, herhangi bir çekişmemiz olmaz.

“ZAFER İŞARETİNDE ART NİYET ARAMAYIN”

OZAN GÜMÜŞ: Seçim sonrası sosyal medyada çok konuşulan bir konu oldu, yerel basında da bir hayli yankı uyandırdı bu durum; Zeynel Abidin’in kızı Deniz Fidan’ın zafer işareti yapmasına da değinelim istiyorum sohbetimiz bitmeden. Gençlikle uyum içinde olacağını söylediniz ama Başkan İduğ’un konuyla ilgili fotoğraf sonrası Abidin Fidan’a “Gereğini Yap” demesini nasıl değerlendiriyorsunuz'

ERTÜRK ÇAPIN: Deniz Fidan bizim kardeşimizdir, Zeynel Abidin Fidan bu zamana kadar benim siyaset yaptığım arkadaşımdır. Deniz’i birçok kongrede yönetim kurulu listesine yazdık, bu dönemde ise kendisi Selma hanımın yanında olmayı tercih etti, saygı duyduk. Yaşanan tartışmalar siyasi bir atışma değildir, Mustafa İduğ’la Zeynel Abidin Fidan arasındaki arkadaş kavgasıdır. Onlar yıllardır arkadaşlar. Deniz Fidan elbette bize göre daha solda yer alan bir insandır, sosyal medyadaki konuşmalardan ve haberlerden, yaşanan bu durumdan ikimizde çok duygulandık açıkçası. Ben şunu düşünüyorum, zafer işareti düşmanı yenmektir ve bir partili, yine parti içindeki bir başka isme zafer işareti yapmaz, yapmamalı. Deniz’in zafer işareti yapmasında art niyet yok ama ortada İduğ’a yakın olan bir aday var ve seçim kaybetmiş. Biz Deniz’le konuştuk; herkes zafer işareti yapabilir ama kendisinin yapması toplum içinde yanlış anlaşılabilir. Kadın kolları seçiminde de birçok arkadaşımız aynı şekilde zafer işareti yapmış, onların da yapıkları yanlıştır. Hepimiz özgür bireyleriz ama özellikle Deniz’in o hareketi yapması ve sosyal medyada paylaşması yanlış olmuş. Deniz’in konumu çok farklı. Sonuçta, Mustafa İduğ’la Abidin Fidan’ın arasında doğan bu durumu kimsenin siyasi olarak algılamasını istemiyorum. Böyle bir durum değil.

Abidin’in meclis üyesi olmasını bazı kişiler engellediler. Mustafa İduğ bu konu hakkında çok uğraştı, Abidin için adaylıktan vazgeçme noktasına kadar geldi. Suat Nezir’in başına gelen onun da başına gelebilirdi. Listelerin açıklandığı gün İduğ Ankara’dan döndüğünde Abidin’e moral verebilmek için ilk önce onun yanına gitti. Onlar yakınlar ikisi çok yakınlar birbirine. Deniz’in içinde bulunduğu olayı öyle bir yansıttılar ki, sanki başkanın karşısında yer alıyor gibi gösterdiler. Ama ben her zaman gençlerin bizim solumuzda yer almasını, bize muhalif olmalarını isterim. Onlar bizim solumuzda olurlarsa bizi motive ederler. Bizim artık Bornova sokaklarında olmamız ve çalışmamız lazım. Seçimlerden kaynaklanan içe dönüklüğü aşmamız lazım.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.