Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Vali Toprak ile ilgili müthiş iddia

Vali Toprak ile ilgili müthiş iddia

Hükümet TİB’in izleme yetkisini daha da arttıran düzenlemelere imza atarken, gazeteci-yazar İlhan Taşcı, TİB kurulduktan sonra yaşananların perde arkasını ve dinlemelerin bilinmeyenlerini Paralel Hat kitabında açıkladı.

  • Ege Postası
  • 15.09.2014 - 10:35
Taşcı’nın Kırmızı Kedi Yayınları’ndan çıkan Paralel Hat / Dinlemeler ve AKP-Cemaat Kapışması adlı kitabında Telekominükasyon İletişim Başkanlığı’nın kuruluşunun son aşamasına gelindiği günlerde, dönemin Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer’in Başbakanın talimatı doğrultusunda TİB Başkanlığı için isim arayışına giriştiğini ve  Kütahya Valisi Şerif  Yılmaz, İzmir Valisi Mustafa Toprak ile Ankara Savcısı Fethi Şimşek’i aday olarak belirlediği ilk kez açıklandı.
 
 
Toplantıya gecikti adaylıktan elendi
 
Tayyip Erdoğan’ın  belirlenen isimlerle yaptığı özel görüşme ve sonrası gelişmeleri Taşcı kitapta şöyle anlattı:
“Başbakanlıkta gerçekleştirilecek toplantının sabahın erken saatlerinde yapılması planlandı. Saat 09.00’da Fethi Şimşek ile Şerif Yılmaz Başbakanlıkta hazır bulunurken,  Mustafa Toprak, toplantıdan geç haberi olduğu için yetişemedi. Dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer’in de katılımıyla yapılan toplantıdan sonra Başbakan da iki “aday” arasından tercih yaptı.    Yapılan görüşme sonrası Başbakan,  “muteber ve mutemet” adam olarak nitelendirilen Fethi Şimşek’in TİB’in ilk Başkanı olarak atanmasını uygun gördü….”
 
Tayyip Erdoğan’ın TİB Başkanı olarak atadığı Şimşek’e dinlemeler için en kritik yer olan Teknik  Daire Başkanlığı’nda Basri Aktepe ile çalışacaklarını da o gün söylediğine bilgisinin yer aldığı Paralel Hat isimli kitapta, emniyet istihbaratı kökenli Aktepe’nin FBI National Academy’de eğitim gören bir isim olduğu ayrıntısı dikkat çekti.
 
 
MOBESE’nin bilinmeyen şifresi
 
İlhan Taşcı’nın Paralel Hat isimli kitabında, önce İstanbul’da başlayan ve ardından tüm şehirleri sokak sokak izleyen kameraların adı olan MOBESE’nin ilginç şu öyküsü de yer alıyor:
 
“… MOBESE isminde de bir şifre gizliydi. Kimileri bunun Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu’nun kısaltması olduğu görüşündeydi. Oysa MOBESE’nin asıl açılımı; Murat, Osman, Basri, Erin, Süleyman, Erdoğan isimlerinin baş harflerinden oluşuyordu.Bu isimlerin özelliği ne derseniz, sistemi kuran polis ve mühendislerin baş harfleridir. Proje liderliğini de yönettiği için günün 24 saati insanların her anını gözetleyen MOBESE’nin B’si de Basri Aktepe’yi simgeler! MOBESE’nin “O”su ise, Doç. Dr. Osman Nihat Şen’dir. Aktepe gibi daha önce emniyette görev alan daha sonra TİB’e geçen Şen…”
 
Basri Aktepe’nin Hakan Fidan’ın MİT’in başına geçmesinin ardından önce MİT Elektronik Teknik İstihbarat Daire Başkanlığı’na ardından da MİT Müşterek İstihbarat Koordinasyon Merkezi Genel Sekreterliği görevine getirilmesi de kitapta dikkat çeken bölümlerden.
 
Kocakulağın istifasının perde arkası
 
Hükümet ile TİB arasında gerilim yaşanmaya başlaması üzerine dönemin TİB Başkanı Fethi Şimşek ile ekibinin birden fazla kez istifa girişiminde bulunduğu belirtilen kitapta, Şimşek’i istifaya götüren sürece ilişkin şu bilgiler okurlarla paylaşılıyor:
     “… Fethi Şimşek yönetimindeki TİB’e dolaylı olarak “Başbakan sizlerden istediğini bulamıyor” mesajları da iletilir. Her seferinde bir ara formülle krizler aşılır. Ancak TİB’e ilk kez başkaca devlet dairelerinden nakilsiz 20 uzman  yardımcısının alınacağı dönemde yeni bir kriz patlar.     Hükümet kanadı, 20 uzman yardımcısının mülakatsız, doğrudan alınmasını ister. Fethi Şimşek ise buna karşı çıkarak, mülakatın yapılmasını ve sınavı kazananların alınmasının daha uygun olacağını iletir. Ancak bu görüşü kabul görmeyince Şimşek de HSYK’ye yeniden göreve dönüş dilekçesini verir; TİB Başkanlığından böylece ayrılır. “
 
Dinleme cihazlarının sayısını bilen yok
 
Türkiye’deki dinleme cihazlarının envanterinin hiçbir kurum tarafından tutulmadığı belirlemesine yer verilen Paralel Hat kitabında, 2013 yılına kadar dünyada telefonda en çok konuşan ülkenin Fransa olduğu, ancak 2014 yılına gelindiğinde Türkiye’nin liderliği yakaladığı vurgulandı. 2014 yılının ilk 10 ayında Türkiye’de 222 milyar dakika konuşulduğu bilgisi de kitapta dikkat çeken bilgiler arasında.
 
Kitapta Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve devlette dinleme yöntemlerinin mercek altına alındığı ilk rapor olma özelliğini taşıyan çalışmanın ayrıntılarına da yer verildi.
 
Gizli kalmış belgelerin de günışığına çıkarıldığı kitapta, yanıtı bulunan şu sorular öne çıkıyor:
Kim kimi nasıl dinledi…
Dinlenecek kişiler neye göre belirlendi…
Dinlemeler ses havuzlarında bekletilip “zamanı” geldiğinde nasıl kullanıldı…
Dinlemelerin efendisinin Erdoğan ile nasıl bir ilişkisi vardır…
Tayyip Erdoğan’a dinlendiğini ilk kim haber verdi
(Cumhuriyet)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.