Dolar 32,1722
%-0.16
Euro 34,9283
%-0.03
Altın 2.424,090
%0.23
Bist-100 10.701,00
%0.23

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ulaşımda yeni dönem başladı

Ulaşımda yeni dönem başladı

İzmir’de ve tüm Türkiye’de uzun süredir merakla beklenen ve 65 yaş üstü vatandaşlara ücretsiz ulaşım hakkı tanıyan düzenleme bugün resmen yürürlüğe girdi. Geçtiğimiz yaz aylarında torba yasa kapsamında yeniden düzenlenen fakat bakanlık tarafından yönetmelik yayınlanmadığı için askıda kalan 65 yaş üstü, engelli, şehit yakınları ve gazi vatandaşlara ücretsiz ulaşım hakkı tanıyan yasa değişikliğine dair yönetmelik resmi gazetede yayınlandı. İzmir’de 65 yaş ve üstü vatandaşlar bugünden itibaren toplu taşıma araçlarından kimliklerini göstererek ücretsiz faydalanabilecek.

  • Ege Postası
  • 04.03.2014 - 17:26
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Kamuoyunda “Torba Yasa” olarak bilinen 6495 sayılı “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Temmuz ayı içerisinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. Ancak, 10 milyon vatandaşa ücretsiz seyahat hakkı getirecek olan ilgili yasa değişikliği ile ilgili son sözü söyleyecek olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yasanın yürürlüğe girmesi için gerekli olan yönetmeliği uzun süre yayınlamayınca İzmir’de 65 yaş üstü vatandaşlara tanınması öngörülen ücretsiz ulaşım hakkı da havada kalmıştı. Beklenen yönetmelik bugün itibarı ile resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girerken, gelişmelerin hemen ardından düzenlemeye uyan ESHOT Genel Müdürlüğü de vatandaşları sevindiren haberi verdi.
 
 
YÖNETMELİK YAYINLANDI, BELEDİYE ÜCRETİZ ULAŞIM DÖNEMİNİ BAŞLATTI
Konuyla ilgili büyük şikayetler alan ve geçtiğimiz ay içerisinde yayınlanması beklenen yönetmelik kapsamında çalışmalara başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, düzenlemenin resmi gazetede yayınlanmasını takiben 65 yaş üstü vatandaşlara ücretsiz ulaşımın yolunu da açtı. Bir süre önce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından düzenlemenin yürürlüğe girebilmesi için gerekli yönetmeliğin yayınlanmasını takiben ücretsiz ulaşım hakkını vatandaşlara sunacağını duyuran ESHOT Genel Müdürlüğü, bir talimat hazırlayarak düzenleme kapsamında kalan vatandaşları ücretsiz taşımaya başladı.  
 
KİMLER FAYDALANACAK'
Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun kapsamında ücretsiz veya indirimli yolcu taşıma hizmeti verecek toplu taşıma araçlarının belirlenmesi, toplu taşıma hizmetinin kapsamı ve bu hizmetlerden ücretsiz veya indirimli yararlanmaya ilişkin usul ve esasların tespiti amacıyla hükümet tarafından yerel yönetimlere yetki veren düzenleme çerçevesinde ücretiz ulaşımımın esasları ise şu şekilde oldu; İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları tarafından işletilen, otobüs, metro, demiryolu, deniz ulaşımı gibi toplu taşıma hizmetlerden 65 yaş ve üstü (1949 yılı ve önceki yıllarda doğan) vatandaşlar nüfus cüzdanlarını araç şoförleri ve giriş görevlilerine göstererek ücretsiz olarak faydalanabilecek.
 
60 YAŞ KARTI UYGULAMASI KISMEN DEVAM EDECEK
60-64 yaş arasında kalan ve 60 yaş kartı sahibi vatandaşlar ise mevcut uygulama kapsamında belirli saatler arasında ücretsiz iniş-biniş yapmaya devam edecek. Yine 65 yaş üstü vatandaşların şehirlerarası demiryolları ve denizyolları ulaşımından ücretsiz faydalanabilecekleri düzenleme kapsamında, İstiklal Madalyası sahipleri ve yakınları, harp veya vazife malulü vatandaşlar, yüzde 40 engelli vatandaşlar ve bir adet refakatçi yakınları da toplu taşıma araçlarında herhangi bir ücret ödemeyecek. Diğer yandan, iniş-binişlerde nüfus cüzdanı yerine kullanılacak olan seyahat kartları için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı il müdürlükleri tarafından gerekli duyuruların yapılacağı ve kartların yine il müdürlükleri tarafından vatandaşlara dağıtılacağı öğrenildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.